DEMİRLER
Deniz üzerinde kalmak için kullandığımız deniz tabanına tutunma malzemeleridir. Galvanizli dökme demir,paslanmaz çelik gibi ağır metallerden yapıldığı gibi, aliminyum gibi hafif metallerden yapılanları da vardır.
Şu parçalardan oluşur.
- Beden
- Tırnaklar
- Meme
- Kollar
DEMİR TİPLERİ
Admiralti (balıkçı) Demiri: iki tırnaklı, beden üzerinden kollu bir demirdir. Kollar deniz dibine yatma eğilimindedir. Bu durum, kollarla 90 derecelik açı yapan tırnakların dibe güçlü bir şekilde saplanmasına imkan verir.
Danforth Demiri: iki geniş ve sivri uçlu tırnakları olan bir demirdir. Tırnakları haraketlidir. Kum ve balçıkta geniş direnç yüzeyi bulduğu için iyi tutunma sağlar.
CQR (Pulluk) Demiri: Pulluk tipindedir. Mafsallıdır, bu nedenle rüzgarın değişmesi halinde fazla taramadan tekrar dibe tutunur. Mafsalsız ve daha geliştirilmiş modeli Delta Tipi demirdir. Benzer özelliklere sahiptirler. Fakat Delta Demiri, daha geniş ve çekme kuvveti yönünde daha açılı tırnaklara sahip olduğu için CQR'den daha fazla tutunma özelliğine sahiptir.
Bruce Demiri: Üç tırnaklı, yuvarlak hatlı bir demirdir. Hareketli parçası yoktur. Ağırlık merkezi çok iyi dengelenmiştir. Başlangıçta deniz dibine yan düşer, yük bindikçe bu tırnaklar, orta tırnağı zemine gömme eğilimindedir.
Gemi Demirleri: Genellikle ağır gövdeli ve iki tırnaklı demirlerdir. Tırnaklar haraketlidir ve bedenle belli bir açı yapar. Ağırlıkları ve haraketli tırnakları başlangıçta dibe yatmış olan demiri yük bindikçe zemine gömer.
Grapnel Demiri: Küçük bot ve tekne demirleridir. Dört tırnaklı, hafif demirlerdir. Loça düzenleri yoktur. Tekne içine alınmaları gerekir. Bot ve küçük tekneler için kullanımları kolaydır.
Sözü edilen demirler dışında çeşitli tiplerde demirler üretilmektedir. Bunların bazıları şunlardır:
FORTRESS, MUSHROOM(MANTAR), SPADE, BARNACE, BÜGEL VS...
Hepsinin farklı özellikleri vardır. Tekne tipi ve seyir yapacağımız bölgenin özelliklerine göre demir tipi seçilmelidir