Deniz Haritaları ve Türleri

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
Deniz Haritaları

Dünya yüzeyinin tümünü yada bir bölümünü içeren denizcilik amaçlı akıntılar, fenerler.trafik. ayrım düzenleri, meteorolojik veriler vs.. bilgileri veya şekilleri gösteren haritalardır. Denizcilik haritaları iki çeşittir.
1.Yardımcı haritalar.
2.Seyir haritaları.

Yardımcı haritalar:
Doğrudan seyir için kullanılmayan , belli konularda bilgi vermek için hazırlanan haritalardır. Bu haritaların üzerinde seyir için kullanılmaz ibaresi bulunur. Mesafe ölçümü, mevki koyma, rota çizme gibi temel seyir uygulamaları bu tür haritalar üzerinde kesinlikle yapılmaz.
Meteorolojik haritalar
Buz haritaları
Manyetik sapma haritaları
Telsiz istasyonları haritaları
Akıntı ve gelgit haritaları
Oşinografi haritaları
Rotalama haritaları
Eğitim haritaları
Seyir haritaları:Üzerinde rota çizimi yapılabilen, mesafe ölçülebilen ve seyir esnasında kullanılan haritalardır. Seyir haritaları merkator izdüşümü ile hazırlanır. Kapsadığı alanlara veya ölçeğine göre üç tür seyir haritası vardır;
1.Genel haritalar;Çok geniş bir alanı gösteren haritalardır. Bu tür haritalar detaylı seyir bilgileri içeremezler ve mevki koymak için verimli değiller.
2.Parça haritalar;Genel haritalara göre daha küçük bir alanı veya sahile yakın seyir bölgelerini gösteren haritalardır
3.Liman-Yaklaşım haritaları(portolon);liman girişleri, kanallar gibi çok küçük alanları kapsayan haritalardır.Bu tür haritalar üzerinde seyir güvenliği için gerekli bütün bilgiler çok detaylı olarak verilmiştir.

Türkiye'de ticari gemilerde kullanılan haritalar;
1.Seyir hidrografi ve oşinografi dairesinin hazırladığı Türk haritaları
2.İngiliz hidrografi dairesinin hazırladığı ingiliz haritaları
3.Amerikan haritacılık kurumunun hazırladığı Amerikan haritaları (sadece Amerika limanlarına sefer yapıldığında kullanılır)

Seyir haritalarında derinlikleri belirten ifadeler aşağıdaki gibidir;soundings are ın meters, sounding ın feet and fathom, depth ın meters.

Harita üzerindeki bilgiler
Harita numarası:Haritanın harita katoloğunda ki sırasını göster numaradır.Haritanın sağ-alt ve sol-üst köşelerinde belirtilir.
Harita kitabesi:Harita kullanılırken kontrol edilmesi gereken ilk bölümdür.Bir çok açıklama burada yazılıdır;haritayı hazırlayan kurum ve amblemi,haritanın adı, ait olduğu bölge ve ülke
Haritanın ölçeği ve araştırma(survey) tarihi, Bölge ile ilgili çeşitli seyir uyarıları bilgiler, açıklamalar ve şemalar. Haritada kullanılan derinlik ve yükseklik ölçü birimi
İlk yayın tarihi:Haritanın alt kenarına tam ortada yazılıdır bir bölge için hazırlanan haritanın ilk defa yayınlandığı tarihi verir.
Yeni yayın tarihi:Piyasa ki bir haritanın yeniden gözden geçirilip düzenlenerek,yenilenmiş olarak basıldığı tarihtir. ilk yayın tarihini yanında yer alır.
Büyük düzeltme:Harita üzerinde belirgin ve karmaşık değişikler söz konusu olduğu zaman yapılan düzeltmelerdir. elde ki mevcut haritanın eğer büyük düzeltmesi yapılmış ise,bu haritanın düzelmesi yapılmış olanı kullanılmalıdır.Yayın tarihini altında belirtilir.
Yeni basım tarihi:Haritanın piyasada ve yayın kurumunda stogu bittiğinde aynı harita yeniden basılır ve piyasaya sürülür.
Harita boyutları:Sağ alt kösede mm. veya inch olarak haritanın ebatı yazılıdır
Basım şekli:Haritanın hangi yöntemle basıldığını belirtir.Sağ alt köşede kısaltmalarla belirtilir. Bakır,çinko,elektrotype vs....
Köşe koordinatları:Çapraz olarak haritanın enlem boylam sınırlarını belirtir.
 
Geri
Üst