Deniz - Liman İşletme Program Planı

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
DENİZ VE LİMAN İŞLETME PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI



DENİZ VE LİMAN İŞLETME


I. D Ö N E M

DLİ 151 GEMİCİLİK 2 + 1
(Seaman ship)
Gemiciliğin tanımı ve tarihçesi. Gemiyi tanımlayan özellikleri ve gemicilik terminolojisi. Gemicilikte yararlanılan yardımcı yapılar. Gemicilikte kullanılan ölçü birimleri ve çevirimleri. Gemi tipleri ve genel sınıflandırılmaları. Halatlar ve türleri, halat işlemleri, gemici bağları, bitkisel ve tel halat dikişleri. Gemilerin yapısı ve bölümleri, tanklar, su geçirmez perdeler, ambarlar, sintine ve ballast devreleri. Köprü üstü seyir cihazları, manyetik ve cayro puslalar. Pusla hataları ve tashihleri. Güverte donanımı ve kullanımı,Tekne bakımı, raspa ve boya işleri,Gemi manevrasını etkileyen etkenler,Dönüş dairesi ve durma uzaklığı,Demirleme,Yanaşma ve kalkma.

KAYNAKLAR:1-Burhanettin Seri-Gemicilik I, 2-Yücel Sügen Kaptanın Kılavuzu
3-Kapt. Refik AKDOĞAN-Ticaret Gemileri Gemiciliği


DLİ 153 TEMEL HUKUK 2 + 0
(Basic Law)
Sosyal hayatı düzenleyen kurallar, hukukun tanımı ve dalları. Yargı organları, Anayasa kavramı. Medeni kanun, şahıs hukuku, borçlar hukuku, borç ilişkisi, akitler, haksız fiil, haksız iktisap, borcun ifası, üçüncü kişilere etkileri ve sona erdirilmesi, müteselsil borçlar, şarta bağlı borçlar, Ticaret hukukuna giriş, tanımlar, TTK’na göre ticari iş, ticari hüküm, ticari işletme, tacir, tüccar yardımcıları, ticaret şirketleri, kıymetli evrak, Milletlerarası hukuk, anlaşmalar, diplomasi temsilcileri, karasuları, iç suları, serbest geçiş ve boğazlar rejimi, Montreux ve Lozan Antlaşmaları, Kıta sahanlığı, bitişik bölge, abluka ve ambargo.

KAYNAKLAR: 1-GÖZÜBÜYÜK, Şeref, HUKUKA GİRİŞ VE HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI, Turhan Kitabevi, Onsekizinci Baskı, Ankara, Nisan 2003, XXIII+242 s.
2- AYBAY, Aydın-AYBAY, Rona, HUKUKA GİRİŞ, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları 48, Hukuk 1, ISBN 975-6857-73-0, 7. Baskı, İstanbul, Kasım 2003, xi+399 s.
3- GÖZLER, Kemal, GENEL HUKUK BİLGİSİ, Ekin Kitabevi Yayınları, ISBN; 975-7338-, Birinci Baskı, Bursa, Ağustos 2003, XV+176 s.



DLİ 155 EKONOMİ3 + 0
(Economy)
Ekonominin genel tanımları, Mikro Ekonomi, (Üretim teorisi, tüketim teorisi, piyasa dengesi, genel denge) Makro Ekonomi, (Milli gelirin hesaplanması, bölüşüm teorisi, milli gelir ve istihdam, para teorisi, dışa açık ekonomide milli gelir, Uluslararası ekonomik ilişkiler, iktisadi büyüme
KAYNAKLAR:


DLİ 159 SEYİR –I- 2 + 1
(Navigation –I-)

Navigasyonun tanımı ve tarihçesi, navigasyon araç ve yöntemlerinin gelişimi. Yerkürenin şekli, koordinat sistemleri, mesafe sistemleri. Seyir haritaları, projeksiyon sistemleri, harita kataloglama sistemleri ve düzeltimleri. Merkator haritasının özellikleri, harita düzeltimleri, semboller ve kısaltmalar. Yön kavramı, kerte hattı, rota, mesafe ve açı çizimleri. Manyetik ve gyro puslada yön kavramı. Pusula düzeltmelerinin yapılması, pusuladan haritaya ve haritadan pusulaya geçiş, haritalarda pusula cetvellerine göre rotaların tesbiti. Fenerler ve şamandıralama sistemleri. Gemi seyri ile ilgili yayınların özellikleri ve kullanımları, düzeltimleri. Harita üzerinde uygulamala.Gemi raporlama sistemleri. Parakete, iskandil, radar ve radar plotlama.Elektronik seyir cihazlarının kullanılması (Loran-C, Satellite, GPS, Navteks vs.)
KAYNAKLAR: 1-Seyir 1- Kaptan Fethi YAĞIZ , 2-Seyir 1- Burhanettin SERİ, 3-Karamürsel MYO Ders Notları- Mustafa KAMBUR

MAT 111 MATEMATİK 3 + 0
(Mathematics )
Fonksiyonlar (fonksiyon tanımı, fonksiyon türleri, Bileşke Ters, Üstel, Logaritmik, Trigonometrik ve polinom fonksiyonları, işletme problemlerinin matematik modelleri. Linner denklem sistemleri (iki ve üç bilinmeyenli linner denklem sistemleri çözümü ve bazı uygulama alanları, ikinci derece denklemler) işletme ve iktisadi uygulama (Hasılat – Maliyet, Arz – Talep, Kar fonksiyonları, faiz ve bileşik faiz hesabı) Linner programlama (Linner programlama probleminin özellikleri, işletme problemlerinin Linner Programlama modellerinin kurulması, Linner programlama problemlerinin grafikle çözümü, Linner programlama problemlerinin cebirsel çözümü ve simpleks metodu. Limit (Limit tanımı ve süreklilik, sonsuz küçük kavramı, dizilerin ve fonksiyonların limiti) Türev (türev kavramı ve tanımı, Haspital kuralı ve uygulamaları, maksimum – minimum problemleri ve kar maksimizasyonu, Türevin işletme problemlerine uygulanması) Integral (integral kavramı, integral alma kuralları ve alan hesapları, integralin işletme ve ekonomi problemlerine uygulanması)

KAYNAKLAR:1-Prof.Dr.Mustafa Balıcı,Genel Matematik 2-Prof.Dr.Ahmet Karadeniz, Yüksek Matematik 3-Öğr.Gör.Sıddık Arslan,Genel Matematik

Z 111 FİZİK 2 + 0
(Physics )
Vektörler, statik, dinamik, iş, enerji, güç, momentum, dönme hareketi, harmonik hareketi, hidrostatik, ısı ve sıcaklık, ısı transferleri, dalga hareketleri , ses ve ışık Elektrostatik, elektriksel alan ve potansiyeli , Doğru akım, Akım ve direnç DC devreleri, , Alternatörler,Alternatif Akım., Mıknatıslık, elektromanyetik, indüksiyon, AC devreleri, elektromanyetik dalga.

TDB 101 TÜRK DİLİ –I- 2 + 0
(Turkish Language –I-)
Dil ve yazı. Söz ve sözcük. Ses ve Türkçe’nin ses özellikleri. Sözcük türleri ve sözcük yapısı. Tümce ve tümcenin öğeleri, tümce çözümleri. Terimler, deyimler ve atasözleri
KAYNAKLAR:1-Üniversiteler için Türk Dili ,KOÜ Yayınları No:79 2-Üniversite Öğrencileri İçin Uygulamalı Türk Dili,Yusuf Çatuksöken, Papatya Yayınları 3-Üniversite Hazırlık Kitapları

AİİT 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ –I- 2+ 0
(Atatürk’s Principles And Revolution History –I-)
İnkılabın tanımı, Türk İnkilabının amacı ve önemi, fikir akımları, kongreler, TBMM’nin açılışı, Ulusal devlete karşı tepkiler, Mudanya Mütarekesi, Lozan Konferansı, Saltanatın Kaldırılması
Yararlanılan Kaynaklar
1-Türk Devrim Tarihi (Kocaeli Üniversitesi Yayınları)
2-Türk İnkılap Tarihi (Hamza EROĞLU)
3-Türk Devrim Tarihi (Toktamış ATEŞ)

YDB 101 İNGİLİZCE 3 + 0
(English )
Temel İngilizce Bilgisi

Yararlanılan Kaynaklar
1-Grammer Spectrum 1.a First course in english
2-Basic english Grammer


ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI –I- 1 + 1
(Computer –I-)
Bilgi teknolojisinin temel kavramları, Bilgisayar kullanımı ve dosya yönetimi, Kelime işlemci programı, Elektronik tablolama programı, Sunum Programı, Veri tabanı programı, Bilgisayarda veri iletişimi, Web sayfası tasarımı.

Yararlanılan Kaynaklar
1-Bilgisayar I (Hasan CEBİ BAL)
2- Bilgisayar Kurs Kitabı (Nuray TEKİN)
3- Bilgisayar (Hayrettin ÜÇÜNCÜ)

STCW 101 DENİZDE GÜVENLİK –I- 1 + 2
(Safety At Sea –I-)
Can kurtarma teçhizatı ve donanımları, Gemiyi terk, Denizden adam kurtarma, Suda yaşam ve hipotermi, Can kurtarma ve vasıtasında yaşam, Kurtarma ve yardım, Arama ve kurtarma organizasyonları, IMO/MERSAR içeriğine uygun olarak bir arama ve kurtarma operasyonunun planlanması, yönetilmesi.Röle talimleri, Deniz kirliliğini önlemek için alınması gereken önlemler ve MARPOL 73/78. Gemiyi terk prosedürü. Denize adam düşmesi durumunda yapılacaklar, denizdeki insanın kurtarılması

KAYNAKLAR: 1-Fethi Yağız,Ercüment Şahin-Denizde Canlı Kalabilme, 2- Güven Tuncer-Denizde Güvenlik 3-www.imo.org

II. D Ö N E M

DLİ 150 SEYİR –II- 3 + 0
(Navigation –II-)
Cayro pusula bilgisi, cayro pusula hatasının rotaya uygulanması Manyetik pusula bilgisi, doğal ve yapay sapma (tabi ve arızi sapma).Mevki hatları ve mevki koyma yöntemleri. Özel seyir türleri; düzlem, volta, enlem, boylam, orta enlem seyirleri, parakete seyri, tahmini seyir, kıyı seyri, kesin mevkii bulunması, kesim mevkiisiz seyir yöntemleri. Radarın kıyı seyrinde kullanılması. Kılavuz kitaplarının, harita ve portolanların kullanılması. Harita çalışmaları; akıntı seyri, gel-git zamanlarının ve akıntısının hesaplanması.

KAYNAKLAR: 1-Seyir 1- Kaptan Fethi YAĞIZ , 2-Seyir 1- Burhanettin SERİ, 3-Karamürsel MYO Ders Notları- Mustafa KAMBUR

DLİ 152 GENEL İŞLETME 4 + 0
(General Mannagement)
İşletme ile ilgili genel bilgiler, İşletmenin kuruluş çalışmaları ve de ilgili problemler. İşletmelerin hukuki yapıları büyüklüğü, kuruluş yeri ve seçim kriterleri. İşletmenin yönetim fonksiyonları, yönetimle ilgili problemler ve çözümler, planlama, organizasyon , yöneltme ile ilgili sorunlar. İşletmenin alt fonksiyonları (Üretim, finans, pazarlama v.b.)

DLİ 160 DENİZ HUKUKU 3 + 0
(Marine Law)
Deniz ticaret hukuku ile ilgili temel kavramlar. Deniz idari teşkilatı, görev ve yetkileri, Denizde can ve mal güvenliği ve deniz çehresinin korunması konusuna ilişkin IMO Sözleşmeleri (SOLAS,MARPOL) ve uygulanmalarına ilişkin temel bilgiler.Denizde can ve mal koruma hakkında yasa gerekleri. Limanlar yasası. Harçlar yasasının ilgili gerekleri.Deniz iş yasası.Kaptanın tanımı, yetki ve sorumlulukları. Deniz kazaları ve çatma. Avaryalar. Kurtarma yardım.Gemi ile ilgili gemide taşınacak belgeler.Sigorta ve deniz sigortası.

KAYNAKLAR:1- AYBAY, Gündüz v.d., 1998, DENİZ HUKUKU, Aybay Yayınları Yayın Nu: 20, Deniz Dizisi: 5, İstanbul 1998, ISBN Nu: 975-8032-04-6, XXXVIII+1198 s.
2-KENDER, R.-ÇETİNGİL, E., DENİZ TİCARETİ HUKUKU, BETA Basım Yayım Dağıtım A.Ş., Yayın No.: 1415, Hukuk Dizisi: 602, 7. Baskı, Kasım 2003, İstanbul, ISBN 975-295-297-6, XVII+273 s.
3-DPT, 8. BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI (2001-2005), Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Haziran 2000.
4-DPT, ULAŞTIRMA ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU RAPORU DENİZ YOLU ULAŞTIRMASI ALT KOMİSYONU RAPORU, 8. BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI (2001-2005), Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Ankara 2001.


DLİ 158 VARDİYA TUTMA ESASLARI 3 + 0
(Watchkeeping)
COLREG 72'nin içeriği, amacı ve uygulanması. Emniyetli seyir vardiyası tutma esasları, emniyetli demir vardiyası tutma esasları. Normal koşullarda ve tehlikeli yük taşıyan gemilerde liman vardiyası tutma esasları. MARPOL 73/78 içeriği, amacı ve uygulanması, Teknik ekler, kirlenme durumunda alınacak önlemler.

KAYNAKLAR: 1-Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü(COLREG 72) 2- www.imo.org 3-Erdal Arlı,Karamürsel MYO, Yayınlanmamış Ders Notları


AİİT 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ –II- 2 + 0
(Atatürk’s Principles And Revolution History –II-)
Cumhuriyetin ilanı ve hilafetin kaldırılması, Türkiye Cumhuriyetinin iç ve dış politikası, Atatürkçülük ve Atatürk’ün İlkeleri
Yararlanılan Kaynaklar
1-Türk Devrim Tarihi (Kocaeli Üniversitesi Yayınları)
2-Türk İnkılap Tarihi (Hamza EROĞLU)
3-Türk Devrim Tarihi (Toktamış ATEŞ)


TDB 102 TÜRK DİLİ –II- 2 + 0
(Turkish Language –II-)
Noktalama işaretleri, yazım kuralları; yazılı anlatım ve yazılı anlatım biçimleri; Sözlü anlatım, anlayarak dinleme ve etkili konuşma
KAYNAKLAR:1-Üniversiteler için Türk Dili ,KOÜ Yayınları No:79 2-Üniversite Öğrencileri İçin Uygulamalı Türk Dili,Yusuf Çatuksöken, Papatya Yayınları 3-Üniversite Hazırlık Kitapları


DLİ 102 DENİZCİLİK İNGİLİZCESİ -I- 3 + 0
(Marine English –I-)
Temel Denizcilik İngilizcesi kavramları. Standart Denizcilik terimleri Bir geminin kısımları , Deniz haberleşmesinde kullanılan terimler. Gemicilikle ilgili terimler,
KAYNAKLAR:1-Cengiz Demir,Maritime English,Kocaeli 2003 2-Boris Pritchard,Maritime CommunicationsAnd IMO SMCP 2001,Rijeks 2003
3-Standart Maritime Communicatiom Phrases,IMO,2003

ENF 102 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI -II 1 + 1
(Computer –II-)
Bilgi teknolojisinin temel kavramları, Bilgisayar kullanımı ve dosya yönetimi, Kelime işlemci programı, Elektronik tablolama programı, Sunum Programı, Veri tabanı programı, Bilgisayarda veri iletişimi, Web sayfası tasarımı.

STCW 104 TEMEL İLK YARDIM 1 + 1
(Medical First Aid )
Enfeksiyonlar ve hastalıklar, gemide ilkyardım, kanamalar, kırıklar- çıkıklar, yanıklar, şuur kaybı, zehirlenme, dengeli beslenme, temizlik, aile planlaması.

KAYNAKLAR:Captain’s Medical Guide

STCW 102 DENİZDE GÜVENLİK –II- 2 + 1
(Safety At Sea –II-)
Acil durumlara karşı olası hal planları, , tehlikede olan veya batmış bir gemiden personelin kurtarılması, limanda acil durumda izlenecek yöntemler.lk hasar denetimi ve hasar kontrolleri. Çatışmanın ardından yapılması gereken işlemler, çatışma sonrası alınacak önlemler.Oturmanın ardından yapılması gereken işlemler.Geminin karaya oturması ya da oturtulmasında alınacak önlemler. Oturmanın ardından yapılması gereken işlemler.Yangın koşulları, Yangın sınıfları, Söndürme metotları, Organizasyon, yangın donanımları, Yangın savunma, Ticaret gemilerinde yangın çeşitleri ve söndürme. yedek dümenin ve donanımının kullanılması. Yedekleme ve yedeklenme
KAYNAKLAR: 1-Fethi Yağız,Ercüment Şahin-Denizde Canlı Kalabilme, 2- Güven Tuncer-Denizde Güvenlik 3-www.imo.org
III. DÖNEM
DLİ 255 ULUSLARARASI DENİZCİLİK SÖZLEŞMELERİ 2 + 0
nternational Maritime Agreements)

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) hakkında genel bilgiler ve yapısı. IMO’nun Alt Sözlemeleri. Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeler. Uluslararası denizcilik sözleşmelerinin Türk Ticaret Kanunu’ndaki yeri. Lloyd kuruluşları,yapısı ve görevleri. Bir geminin denize elverişli hale getirilmesi,Gemilerin klaslanması, klaslama yapılırken izlenen prosedürler,Gemilerin klastan düşmesi sonucu karşılaşacağı durumlar.
KAYNAKLAR:1-Ümit Çevik-Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri ISBN: 975-511 375 – 4
2-www.imo.org 3-Yücel Sügen, Kaptanın Kılavuzu

DLİ 253 MUHASEBE VE FİNANS 2 + 1
(Accounting And Finance)
Muhasebe tanımı ve işlevi, türleri, genel muhasebe esasları, defter tutma, tipleri, finans ve finans tipleri, kaynakları, finans kurumları.

DLİ 257 DENİZ İŞLETMELİĞİ –I- 3 + 0
(Maritime Management –I-)
Deniz işletmeciliğinin genel tanımı ve bileşenleri. Ulaştırma sistemleri ve bileşenleri. Deniz ulaştırması ve işletmesi, deniz ulaştırma talebi ve kolları, Deniz taşımacılığı şekilleri, Gemi işletmeciliği şekilleri, Gemi işletmeciliğinde kullanılan gemiye ve yüke ait belgeler.

KAYNAKLAR:1-Necmettin Akten-Deniz Taşımacılığı Kılavuzu 2-Kaptan Y. Nejat İNCEDİKEN – Gemi İşletme Deniz Sigortaları ve Haberleşme 3-Kapt. Refik AKDOĞAN- Deniz Ticareti








DLİ 259 YÜK İŞLEMLERİ VE GEMİ STABİLİTESİ –I- 1 + 1
(Cargo Handling, Stowage And Ship’s Stability –I-)

Gemi teknesi ve özellikleri, Güverte donanımı, Yükleme hattı ve markalama, plimsol markası ve kana (draft) rakamları, Deplasman hesabı, draft sörvey, Yüzdürme kuvveti, Deniz suyu yoğunluğunun etkisi, Ağırlık merkezinin hareketi, Serbest yüzey etkisi,Trim hesabı ve düzeltmesi
KAYNAKLAR:1-Teoman Akın-Gemi Stabilitesi, 2-Gündüz Aybay-Yük İşlemleri 3-Tahsin Koçyiğit,Karamürsel MYO, Yayınlanmamış Ders Notları



DLİ 297 DENİZ MEVZUATI VE GÜMRÜK İDARESİ 3 + 0
(Marine And Customs Reputations)
Deniz ve Gümrük Mevzuatının tanımı. Taşımacılıkta karayolu, suyolu, denizyolu, demiryolu, havayolu entegrasyonu sonucu ikili veya daha fazla kombinasyonlar sonucu ikili veya daha fazla kombinasyonlar sonucu ortaya çıkacak hukuki sorunları, liman giriş – çıkış belgeleri, personel listeleri, Gemiye katılış – ayrılmalar, gemilere yük alıp – verilmesi. Gümrük Mevzuatı , Beyan mektupları, Ambarların mühürlenmesi ve açılması, Gümrük kontrol ve belgeleri.

KAYNAKLAR:1- 4458 sayılı Gümrük Kanunu 2- Gümrük Yönetmeliği 3- 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun 4- Deniz Mevzuatı


DLİ 291 İŞLETME YÖNETİMİ 3 + 0
(Administrations Management)
İşletme, girişim ve girişimci, Yönetim ve yönetici, işletme yönetiminin genel kavramları, İşletme bütçesi, yönetim çeşitleri, planlamanın tanımı, planlamanın aşamaları, işletme yönetiminde hiyeraşik planlamanın önemi. İşletmenin genel esasları, yönetimin genel esasları, yönetim süresi (kapsam, evreleri, planlama, örgütleme, yürütme, uzlaşma, kontrol, karar verme, yönetim türü ve biçimleri) Yönetim organları, yönetici eğitimi. İşletme politikası ile ilgili temel kavramlar. Stratejik yönetimin öğeleri, süreci, aşamaları (dış ve iç çevre analizi, kaynak analizi ) Stratejik seçeneklerin saptanmasında kullanılan araçlar. Alternatif stratejiler, Stratejinin seçim, uygulanması, uygulanmasının kontrolü ve değerlendirilmesi.

DLİ 293 LİMANLAR VE TERMİNALLER 2 + 0
(Ports And Terminals)
İşletme ve sistem , Liman, iskele, platform ve terminal sistemleri . Liman terminallerde giren ve çıkan trafiğin yörüngeleri, servis sitemleri, kontrol – denetim sistemleri, depolama alanları, servis sistemlerinde servis ve bekleme süreleri. Limanlarda yatırım ve işletme bileşenleri, maliyetler, sabit ve değişken maliyetler. Limanlarda optimum servis araçları ve yapıları.

KAYNAKLAR: 1-Kaptan Necmettin AKTEN -Deniz Taşımacılığı 2- Yard Doç. Dr. Funda YERCAN Liman İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon 3- Erdal ARLI – Yayınlanmamış Ders Notları


DLİ 295 DENİZ METEOROLOJİSİ 2 + 0
(Marine Meterology)
Barometre ve termometre ve gemideki diğer meteorolojik aletlerin kullanımı ve lede edilen bilgileri yorumlama. Değişik hava sistemlerinin özellikleri, Rapor etme usulleri ve kayıt sistemleri. Limanların genel meteorolojik koşulları, Fırtına uyarı işaretleri ve hava raporlarının değerlendirilmesi, Limanların genel meteorolojik koşulları. Elde edilen meteorolojik bilgilerin yorumlanması.




KAYNAKLAR:1-Prof.Dr.Süreyya Öney-Deniz Meteorolojisi


DLİ 251 OLASILIK VE İSTATİSTİK 3 + 0
(Probability And Statistic)
Olasılık ve istatistiğin tanımı, rasgele olay ve değişken, permütasyon, kombinasyon ve küme, olasılık dağılımının özellikleri ve parametreleri, koveryans ve korelasyon katsayısı, önemli olasılık dağılım fonksiyonları.

DLİ 259 DENİZDE HABERLEŞME 3 + 0
(Marine Communication)
Görsel ve işitsel haberleşme yöntemleri. İngilizce Standart Denizcilik Haberleşme Cümlelerinin kullanımı (SMCP). Uluslararası İşaret Kodu kitabının kullanılması.VHF haberleşmesi. Radyo telefon haberleşmesi. Denizde güvenli iletişim sağlamak ve önemi. Emniyet ve çağrı mesajları, Acil çağrı mesajları, tehlikeli çağrı ve mesajları, telsiz alarm işaretleri, Radyo, Telex haberleşmesi, Faksimile, Navtex, alarm ikaz devre ve mesajları, deniz iletişimde kullanılan cihazlar ve sistemler.

KAYNAKLAR:1-Özkan Poyraz,Sıtkı Ustaoğlu –GMDSS, 2-Tayfun Acarer-Denizde Haberleşme 3-Ekrem Ali Süzen-Denizde Haberleşme veGMDSS



DLİ 102 DENİZCİLİK İNGİLİZCESİ -II- 2 + 0
(Marine English –II-)
Genel işletme ingilizcesi. Uluslar arası ticarette kullanılan kavramlar. Uluslararası Deniz İşletmeciliği ile ilgili deyimler ve kavramlar. Gemi ve yükle ilgili belgeler..
KAYNAKLAR:1-Cengiz Demir,Maritime English,Kocaeli 2003 2-Boris Pritchard,Maritime CommunicationsAnd IMO SMCP 2001,Rijeks 2003
3-Standart Maritime Communicatiom Phrases,IMO,2003
IV. D Ö N E M
DLİ 256 GEMİ KİRALAMA VE BROKERLİK 2 + 0
(Chartering & Brokering)

Navlun sözleşmesi şartları, Gemi kiralama şekilleri, Yük ve gemi sirkülasyonu, Hazırlık mektubu ve zaman sayımı, olgular tutanağı ve zaman çizelgesi, Starya-sürastarya hesaplamaları.
KAYNAKLAR:1- Prof. Dr. Fehmi ÜLGENER Çarter Sözleşmeleri 2- Refik AKDOĞAN - Deniz Ticareti 3- Ümit ÇEVİK – Yayınlanmamış Ders Notları

DLİ 252 DENİZ İŞLETMECİLİĞİ –II- 3 + 0
(Marine Management –II-)
Denizcilik sektöründe çalışan elemanların optimal şekilde çalıştırması ve idaresi. Yükün istiflenmesi, lashing, muhafaza, teslim ve boşaltma, Seyir sayısı ve geminin bu seyir sayısını en az yakıtla en uzun mesafeyi alabilme imkanları. Deniz işletmeciliği, Gemi işlemeciliği, Tersane işletmeciliği, Liman ve terminal işletmeciliği, Acenteler, Brokerlik işletmeciliği, deniz sigorta işletmeciliği. Kaynak ve sermaye yönetimi, kaynak ve sermaye yönetiminde planlama teknikleri.

KAYNAKLAR:1-Necmettin Akten-Deniz Taşımacılığı Kılavuzu 2-Yücel Sügen, Kaptanın Kılavuzu 3-Tahsin KOÇYİĞİT – Yayınlanmamış Ders Notları



DLİ 294 KONTEYNER SİSTEMLERİ VE İŞLETMECİLİĞİ 3 + 0
(Container Systems And Management)

Konteynerizasyon, yüklerin birimleştirilmesi. Konteyner yapısı ve elemanları. Yapılışlarına ve kullanılışlarına göre konteyner çeşitleri. Satıcının deposundan alıcının deposuna kadar konteynerin taşınması sırasında geçirdiği evreler.Konteynerin takibinde yapılması gereken işlemler. Konteyner taşımacılığında kullanılan belgeler. Yüklerin konteynerlere istiflenmesi, Konteynerlerin gemiye istiflenmesi . Konteyner gemileri.

KAYNAKLAR: 1- Kaptan Teoman AKIN – Yük İstif 2- Tahsin KOÇYİĞİT – Yayınlanmamış Ders Notları 3- UTİKAD Yayınları
DLİ 292 DENİZ SİGORTALARI VE P&I KLÜPLERİ 2 + 0
(Marine İnsurance And P&I Clubs)
Sigortanın tanımı, Sigorta işletmeciliğin amacı ve işlevleri, Sigorta piyasasını etkileyen etkenler ve özellikleri, Risk analizi, Reasürans işletmeleri ve komisyonlar, işlevleri, risk yönetim politikaları. İş hayatındaki riskler ve korunma önlemleri . Deniz sigortası ile ilgili temel kavramlar. Deniz sigorta işletmeciliğinde gelir ve maliyet analizi.Tekne, Makine, Yük (Emtea), Navlun Sigortalarının incelenmesi. Klüp sigortaları, yapısı ve işlevleri.

KAYNAKLAR: 1- Kaptan Y. Nejat İNCEDİKEN – Gemi İşletme Deniz Sigortaları ve Haberleşme 2-Kapt. Refik AKDOĞAN- Deniz Ticareti

DLİ 254 DENİZ ACENTA İŞLETMECİLİĞİ 2 + 0
(Marine Agent Management)
Gemilerin limanda bağlanmaları ve diğer limanlardaki faaliyetlerindeki ihtiyaçları. Bu ihtiyaçlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar. Acenteciğin tanımı, geçmişi ve günümüzdeki konumu. Türk ve yabancı bayraklı gemilerde yapılan acentecilik. Acentecilik mevzuatı, Denizcilikte ilgi kıyı kuruluşları (Gemi inşa, onarım, ikmal, sigortacılık, hukuk ..... v.s.) Kiralama akdinin doğuşu, kiralama şekilleri , broker nedir ? Fonksiyonları, sorumlulukları nelerdir ? Kiralama nedir ? Navlun işlemlerindeki maliyet hesabı ve navlunun belirlenmesi. Konşimento, kancelo, starya, sürstarya, dispeç ile ilgili uygulama ve mevzuatların karşılaştırılması.

KAYNAKLAR:1-Refik AKDOĞAN – Deniz Ticareti 2- Kaptan Y. Nejat İNCEDİKEN – Gemi İşletme Deniz Sigortaları ve Haberleşme 3- Reşat DENİZ- Deniz Acentacılığı


PRJ 200 PROJE 1 + 1
(Project)
Deniz ve liman işletmesinin kapsamının içeren, ulusal ve uluslararası her türlü konuları gerçek verilere dayanarak hazırlanacak ön lisans araştırma düzeyinde yazılı rapor şeklinde olacaktır.


DLİ 296 PAZARLAMA 2 + 0
(Marketing)
Pazarlama kavramı, Pazar yapıları, tüketici davranışı, Pazar oluşturma, ürün ve fiyat analizi , Dağıtım ve yükseltme kararları, Pazar araştırmasına giriş, sosyal pazarlama , deniz taşımacılığında pazarlama elemanlarının fonksiyonları, işletmelerin Pazar olanaklarının analizi, Pazar seçimi, Pazar oluşturma ve yöntemi esasları.Uluslararası pazarlama yöntemleri.

DLİ 250 DENİZ ULAŞTIRMA EKONOMİSİ 2 + 1
(Economics Marine Comunications)

Seferlik yakıt hesapları, Navlun hesapları: Kırkambar yükü hesabı,Tek parça yük hesabı,Dökme yük hesapları,Balyalı yük hesapları, sıvı dökme yük hesapları, LPG,LNG yük hesapları. Geminin Sabit Gider hesaplamaları, personel maaş hesaplamaları ve sabit giderlere etkileri.

KAYNAKLAR:1- Prof. Dr. Fehmi ÜLGENER Çarter Sözleşmeleri 2- Refik AKDOĞAN - Deniz Ticareti 3- Ümit ÇEVİK – Yayınlanmamış Ders Notları



DLİ 290MAN İŞLETMESİ VE ORGANİZASYONU 3 + 0
(Port Managing And Organization)

Limanların yönetim ve işletme şekilleri, Limanlarda haberleşme sistemi, Limanların bakım - onarım ve genel güvenlik organizasyonu ve yönetimi.

KAYNAKLAR: 1-Kaptan Necmettin AKTEN -Deniz Taşımacılığı 2- Yard Doç. Dr. Funda YERCAN Liman İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon 3- Erdal ARLI – Yayınlanmamış Ders Notları



DLİ 298 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2 + 0
(Human Resource Management)
İnsan kaynakları yönetiminin tarihçesi, personel fonksiyonları, İnsan ilişkilerinin genel görünümü (organizasyonel davranışın gelişmesi, davranış sistemi, sosyal sistem, rol sürtüşmesi) Gemide insan ilişkileri (Yönetim ve gemicilik, Gemi yönetiminin organize edilmesi, Gemide insan ilişkileri) Sosyal ve iş çevresi (Gizlilik itaat, alkol ve uyuşturucu kullanımı, disiplin, kişisel sorumlulukları), Eğitim (eğitim dizayn, öğrenme eğrisi, eğitim ihtiyaçları, gemide eğitim), İletişim, iş alma.


DLİ 258 YÜK İŞLEMLERİ VE GEMİ STABİLİTESİ –II- 2 + 0
(Cargo Handling,Stowage And Ship’s Stability –II-)

Gemi ve yük çeşitleri, yük ve gemilerin özellikleri. Gemi teknesi ve yapısı. Yük planı ve yük istifi, ambarların yüke hazırlanması, özel yükler. Yük işlemleri, yüklerin bağlanması ve korunması. Yük elleçleme donanımları, güverte teçhizatı, ambarlar, tanklar ve devreler. Tehlikeli ve zararlı yükler, dökme yükler, tahıl yüklemesi. Uluslar arası Tehlikeli Yükler Kodu’nun (IMDG) kullanılması.Tankercilik. Gemi üzerindeki gerilmeler. Statik denge, serbest sıvı etkisi. İstif ve denge hesapları, GM ve trimin hesaplanması.
KAYNAKLAR:1-Teoman Akın-Gemi Stabilitesi, 2-Gündüz Aybay-Yük İşlemleri 3-Tahsin Koçyiğit,Karamürsel MYO, Yayınlanmamış Ders Notları



DLİ 102 DENİZCİLİK İNGİLİZCESİ -III- 2 + 0
(Marine English )
Uluslararası Deniz İşletmeciliği ile ilgili deyimler ve kavramlar. Denizcilik işletmelerinde kullanılan yazışmalar, matbu evraklar.
KAYNAKLAR:1-Cengiz Demir,Maritime English,Kocaeli 2003 2-Boris Pritchard,Maritime CommunicationsAnd IMO SMCP 2001,Rijeks 2003
3-Standart Maritime Communicatiom Phrases,IMO,2003

 
Geri
Üst