Denizcilik Logaritmanın önemi?

Eylül Deniz

Küpeşteci
Denizci
Özellikle merak ettiğim bir konu var ben matematik öğretmenliği okuyorum ve logaritma konusunu araştırırken ' Denizcilikde matematiksel konumu bilinen iki noktanın gerçek mesafesini ölçmede' kullanıldığını öğrendim. Ve daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Bana yardımcı olabilecek olan var mı?

belli başlı formüller var.. bildiğimiz üçgen formüllerinin küresel üçgene uyarlanması ve
bu hesapları logoritma cetvelleri ile yapabileceğin gibi sadece uyarlanmış formüller ile de yapabilirsin..bir kaç örneğe bulinke tıklarsan ulaşabilirsin...

http://www.denizcilikfakultesi.com/gemi-seyri/6279-seyir-sorusu-cozumu.html

ve hatta http://www.nasmaritime.com/navigation.htm burada öğretim görevlisi Selçuk NAS ın (sitesinde paylaştığı bilgilerden dolayı teşekkür ederim) departure , enlem boylam, logoritma hakkında sunumlarını( ve dahası) indirip çalışabilirsin...

Gerçekten çok teşekkür ediyorum. Göndermiş olduğunuz sunumlar bana çok fayda sağlayacak. PDF olarak kitap veya önerebileceğiniz kitaplar varsa bilgi verebilir misiniz? Sunumdanda faydalanırım fakat kendi cümlelerimi oluşturabilmem önemli tek o sunumdan yararlanırsam bilgiyi çalmış gibi olucak ki öyle olur....

bunlar için enlem, boylam, meridyen, meridyen parçaları hakkında bilgi edinebileceğin Kaptanın kılavuzu ve fethi yağızın seyir 1 ve seyir 2 kitabını bazı sitelerden google amcaya sorarak ulaşabilirsin...

slm.eskiden hesap makinesi yokken logaritma yardımıyla çarpma ve bölmede kolayca yapılırdı.
örn:321.8x69.42=22346
log321.9=2.50772 (3 haneli sayı olduğundan 1 eksiği alınır 2.)
log69.42=1.84148
+_______________
=4.34920 (bulacağımız sayı burada 4 olduğundan sayımız 5 tam sayılı olacak)

log.34928 nat no.2234
log.34920 aradığımız sayının nat.log'nı bulmak için enterpolasyon(aradeğerini
log.34908 nat no.2235 buluruz ara değeri 4 tür.

2235.0
0.4
-_______
2234.6 bulunur. bulacağımız rakam log 4 olduğundan 5 tam sayılı olması gerekir o da 22346 olur.
bunun yanında bu yolla bölmede yapılır.işlem yaparken toplama değil bu sefer çıkarma yapılarak logaritma cedvellerini kullanarak hesap yapmış oluruz.aynı zamanda trigonometrik logaritma kullanılarak büyük daire seyri ve haritası olmıyan bir bölgenin(okyanus)iki nokta arasındaki rota ve mesafesini hesaplamamak için logaritmadan faydalanılır.
markator seyri:
Dlo
tgc= ------- = rota açısı bulunur
m
D= lXSecC = iki nokta arasındaki mesafe mil olarak bulunur.

başlangıç ve ilk bilgi için yeterli sanırım arkadaşlarında dediği gibi çeşitli kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

Ben bir lise ogrencisiyim ve matematik dersim icin bir essay yazmam gerekiyor ve konumuzda logaritmanin gercek hayatta kullanim alanlari. Ben de denizcilikte kullanim hakkinda bir essay yazmak istiyorum ama dogru durust bir kaynak bulamadim. Lutfen bana logaritmanin denizcilikte neler icin kullanildigini ve bunlara ornekler verbilirmisiniz hesaplama olarak. Ya da bildiginiz bunlari aciklayan herhangi bir kaynak varsa bana iletir misiniz lutfen cok acil. Simdiden tesekkurler.

Geri