Denize Adam Düştü (MOB) Prosedürü

Onder13

Küpeşteci
Denizci
Denize adam düştü yani man over board kısaca mob da kurtarılmak ıstenen kısı ıcın gemının yapıcagı manevraları ve gemıde olusan durumlar nelerın yapıldıgını ogrenmek ıstıyorum donem odevıde sımdıden tesekkurler

bu işine yarar sanırım ;

Gemi personelinin dengesini kaybederek denize düşmesi durumunda yapılması gerekenler duruma göre değişiklik gösterir. Olay ve yapılması gerekenler, farkediliş zamanına göre 3’e ayrılır.

-Denize düşen kişinin köprü üstünden farkedilmesi
-Denize düşme olayının başka bir personel tarafından görülmesi ve köprü üstüne rapor edilmesi
-Köprü üstüne bir personelin kayıp olduğunun rapor edilmesi

Yapılması gerekenler;

-Denize düşen kişinin yerini belli etmek için en kısa sürede ışıklı dumanlı mob can simidi atılır
-Gemi düdüğüyle 3 uzun düdük çalınır
-Aşağıda gösterilen manevralardan uygun olanı yapmaya başlayın
-O anki pozisyon, rüzgar sürati ve yönünü kaydedin
-Gemi Kaptanı’nı ve Makine Dairesini bilgilendirin
-Denize düşen kişiyi gözden kaçırmamak için Köprü üstüne gözcü çağırın
-Çevredeki gemilere uyarı mesajı yayınlanır (ivedilik mesajı)
-Makine manevraya hazırlanır
-Kurtarma botu hazır edilir
-Kurtarma operasyonu için pilot çarmıhı donatılır

Williamson Dönüşü

Dümen kazazedenin düştüğü tarafa doğru alabanda basılır, ilk rotadan 60 derece sapınca dümen diğer tarafa doğru alabanda basılır. İlk rotanın 180 derece aksine gelmesine 20 derece kala dümen ortalanır ve kazazedeyi kurtarmak için geminin geri dönmesi sağlanır

Anderson Dönüşü

Dümen kazazedenin düştüğü tarafa doğru alabanda basılır. İlk rotadan 250 derece sapınca dümeni ortala ve durma manevrasına başlanır.

Scharnov Dönüşü

-Denize düşen kişinin köprü üstünden farkedilmesi durumunda kullanılmaz. Dümen alabanda basılır, ilk rotadan 240 derece sapınca dümen diğer tarafa alabanda basılır. Rotanın 180 derece aksine gelmesine 20 derece kala dümen ortalanır ve kazazedeyi kurtarmak için geminin geri dönmesi sağlanır.

Öncelikle 3 düdük değil en az 5 düdük çalınır...
Köprüüstüne gözcü çağırmak uygun değil. Çok geç kalınır. Doğru olan; düşen adamı gören hiç gözden kaybetmez ve devamlı eliyle gösterir. Bir kez gözden kaybederseniz bir daha hiç göremeyebilirsiniz...

Herkes aynı yerden mi alıyor bu bilgileri!!! Scharnov dönüşüne neden takılmış acaba herkes... Scharnov dönüşü pek de uygun olmayan kullanım yeri çok kısıtlı olan bir manevradır. Geciktirilmiş tek dönüş ve çift dönüş gibi manevralar da vardır ve uygulanması çok daha kolay manevralardır.

Emr 301 diye bir ders almıştım zamanında. Hocamız sıralamaya çok önem veriyordu benim aklımda kalanları paylaşacağım şimdi , yanlış yazmamaya çalışacağım ama eksiklerim olabilir.

Öncelikle üç durum var birincisi " immediatly " yani denize düşen adamın gemi personeli tarafından görülmesi bunun prosedürü şu şekilde idi ;

Denize düşen adamı gören kişi direkt adamın düştüğü yöne doğru mob can simidi atacak ve köprü üstüne adamın düştüğü yönüyle eliyle işaret edecek.

Köprüüstündeki zabit , direkt adamın düştüğü tarafa doğru alabanda basacak ve GPS MOB düğmesine basıcak.
Genel alarm verilir ve kaptana haber verilir.
Gözcü dikilir.
Can kurtarma botları hazırlanır falan fıstık gerisi böyleydi işte. Ama giriş bu şekilde olmalı diye düşünüyorum.

Delayed gecikmeli , bu da haberin köprü üstüne gecikmeli olarak gitmesi , yani kazazedenin düşmesini başka birinin görmesi ve köprüüstüne aktarmalı olarak bildirmesi , bu dönüşün de manevrası farklıydı

Bir de missing kayıp durumu var. Onda da vardiyasında vardiyasına gelmeyen personelin ' kayıp ' adı altında gemide aranması bulunamaması durumunda gerekli manevranın yapılacak olması. Bu yapılacak olan manevrada da havanın ve denizin koşulları da esas alınıyordu. Zamanında ezberle geç mantığıyla çalıştığım için pek yardımcı olmadım... Manevraların da adı aklımda ama yanlış bilgi olmasın diye paylaşmıyorum. Kolay gelsin şimdiden.

Geri