Emr 301 diye bir ders almıştım zamanında. Hocamız sıralamaya çok önem veriyordu benim aklımda kalanları paylaşacağım şimdi , yanlış yazmamaya çalışacağım ama eksiklerim olabilir.
Öncelikle üç durum var birincisi " immediatly " yani denize düşen adamın gemi personeli tarafından görülmesi bunun prosedürü şu şekilde idi ;
Denize düşen adamı gören kişi direkt adamın düştüğü yöne doğru mob can simidi atacak ve köprü üstüne adamın düştüğü yönüyle eliyle işaret edecek.
Köprüüstündeki zabit , direkt adamın düştüğü tarafa doğru alabanda basacak ve GPS MOB düğmesine basıcak.
Genel alarm verilir ve kaptana haber verilir.
Gözcü dikilir.
Can kurtarma botları hazırlanır falan fıstık gerisi böyleydi işte. Ama giriş bu şekilde olmalı diye düşünüyorum.
Delayed gecikmeli , bu da haberin köprü üstüne gecikmeli olarak gitmesi , yani kazazedenin düşmesini başka birinin görmesi ve köprüüstüne aktarmalı olarak bildirmesi , bu dönüşün de manevrası farklıydı
Bir de missing kayıp durumu var. Onda da vardiyasında vardiyasına gelmeyen personelin ' kayıp ' adı altında gemide aranması bulunamaması durumunda gerekli manevranın yapılacak olması. Bu yapılacak olan manevrada da havanın ve denizin koşulları da esas alınıyordu. Zamanında ezberle geç mantığıyla çalıştığım için pek yardımcı olmadım... Manevraların da adı aklımda ama yanlış bilgi olmasın diye paylaşmıyorum. Kolay gelsin şimdiden.