Denize Donus

Clausius

Küpeşteci
Denizci
Arkadaslar selam,

Icinde bulundugum maddi ve manevi durum sebebi ile, Uzun bir aradan sonra (yaklasik 7 sene) denize donme karari aldim. neyse bunu sonra konusuruz :)
bir sorum olacakti; 2015 yilinda cuzdan surem bitti, cuzdan suremin bitisine kadar 13 aylik bir hizmetim vardi.
limana sordum gel direk yenileriz dediler.
fakat kafama takilan soru su, simdi yeni sertifikalar cikmis sanirim bunlar icin kursami gidicem? 5 temel STCW harici zorunlu baska sertifika varmidir almam gereken?

Selamlar. Ben kursa gidip 5 stcw haricindekilerin sertifikalarini aldim. Cuzdan gecerlilik suresince Son 5 sene icinde 1 yil hizmetin varsa stcwlerin kursuna gitmene gerek kalmiyor.

Yanıtınız için teşekkür ederim. Ben 2014'ten beri gemiye çıkmadığım için makina sınavları ve stcw'lerin hepsinin sınavına girmek durumundayım. Bir sorum daha olacak: Cüzdan süreniz 2015'te bitmiş, cüzdanınızı sınav öncesi mi yenilettiniz yoksa sonrası mı?

Arkadaslar selam,

Icinde bulundugum maddi ve manevi durum sebebi ile, Uzun bir aradan sonra (yaklasik 7 sene) denize donme karari aldim. neyse bunu sonra konusuruz :)
bir sorum olacakti; 2015 yilinda cuzdan surem bitti, cuzdan suremin bitisine kadar 13 aylik bir hizmetim vardi.
limana sordum gel direk yenileriz dediler.
fakat kafama takilan soru su, simdi yeni sertifikalar cikmis sanirim bunlar icin kursami gidicem? 5 temel STCW harici zorunlu baska sertifika varmidir almam gereken?

Merhabalar,

Denize geri dönme kararı almak dahi, eminim ki bırakmasından çok daha zor olmustur. 7 sene sonra denize dönme kararı almak, hiç kolay değil. Hakkınızda hayırlı olanın olmasını gönülden temenni ederim.

Bildiğim kadarı ile sorularınızı cevaplamak isterim. Sorularınızın cevapları gemi adamı yönetmeliğinde mevcut olup, yönetmelikten daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Güvenlik sertifikası, farkındalık sertifikası gibi yeni sertifikalar mevcut ek olarak çalışacağınız gemi tipine göre sertifika almanız gerekecek. Örneğin kimyasal tankerde çalışacaksınız kimyasal tanker yük işlemleri sertifikanız olması gerekli.

Güverte zabiti iseniz, Spesifik ecdis sertifikası almanız gerekecek. Geminizde çalısacağınız ecdis in eğitim sertifikası.

BTM, Elektronik harita (genel ecdis eğitimi),ARPA radar bir kaç tane daha vardı bu sertifikaların eğitimlerini sadece bir kez almanız, bir defa cüzdanınıza işletmeniz yeterli olacaktır.

Asıl sorunuza gelelim,
MADDE 49,
4) Geçerlilik süresi uzatılmayan yeterlik derecesinde, bulunduğu geminin Donatım Yönergesine uygun personel listesine ilave olarak en az üç ay deniz hizmeti yaptığını belgelendirmek ve bu deniz hizmeti süresince asıl yeterlik derecesine uygun görevleri yerine getirmek,

3) Geçerlilik süresi uzatılmayan yeterlik derecesinin bir altındaki yeterlik derecesinde, en az üç ay deniz hizmeti yapmak, bu deniz hizmetinde daha önce sahip olduğu yeterliğe uygun görevleri yerine getirmek ve deniz hizmetinden hemen sonra belgesini yenilemek,

Selametle.

Geri