D
denizkolik
Misafir
Dört Zamanlı Bir Motorda Çevrim
Otto ve dizel p
rensiplerine göre geliştirilmiş olan dört zamanlı motorlarda, dört zaman
sırası ile
;
Emme zamanı,
Sıkıştırma zamanı,
İş zamanı (Güç, yanma, genleşme),
Egzoz zamanı
olarak sıralanır. Şimdi, dört zamanı, kolayca anlayabilmek için teorik olarak her zamanın 180° devam ettiğini kabul edelim.
olarak sıralanır. Şimdi, dört zamanı, kolayca anlayabilmek için teorik olarak her zamanın 180° devam ettiğini kabul edelim.
Dört zamanlı bir motorda, motor çalışırken durdurulduğu
zaman, piston silindir içersinde hangi zamanda kalmış ise yeniden çalıştırıldığında yine o zamandan başlar. Ancak konunun kolay anlaşılmasını sağlamak amacı ile açıklamamıza daima 1. zaman olan emme zamanından başlayacağız.
Emme Zamanı
Emme zamanı başlangıcında piston Ü.Ö.N.
’de bulunur. Pistonun Ü.Ö.N.’den A.Ö.N.’ye doğru harekete başlaması ile emme supabı açılır. Başlangıçta, emme supabı açıldığı anda, piston Ü.Ö.N.’de iken, üzerindeki basınç normal atmosferik basınca, hacim ise yanma odası hacmine eşittir. Piston A.Ö.N.’ye doğru hareket ettikçe, silindir hacmi büyüyeceğinden basınç düşmesi meydana gelecektir. Silindir içersinde meydana gelen bU basınç düşüklüğü (vakum) nedeni ile benzin motorlarında yakıt sisteminde 15/1 oranında yakıt ile karışan hava, (1 kısım benzin 15 kısım hava) ,emme mani foldu ve emme supabından geçerek silindirlere dolar. Piston A.Ö.N.’ye gelince emme supabı kapanır. Bu anda emme sonunda silindir basınç 0,90 bara kadar düşmüştür. Emme supabının kapanması ile birinci zaman, yani emme zamanı sona ermiş olur.
Sıkıştırma Zamanı
Emme supabının kapatılması
benzin motorlarında silindire emilmiş olan karışımın,dış hava ile ilgisi kesilir. Sıkıştırma zamanı başlangıcında, piston A.Ö.N.’den Ü.Ö.N.2ye doğru hareket ederken her iki supap kapalıdır. Piston Ü.Ö.N.’ye doğru ilerledikçe silindir hacmi küçüleceği için karışımı veya hava 7/1-14/1 arasında sıkıştırılmaya başlanır. Sıkıştırılan karışımın basıncı ve ısısı, sıkıştırma oranına bağlı olarak artar. Günümüzde sıkıştırma oranları yüksek performans veya küçük motordan daha yüksek güç elde etme açısından bazı dizel motorlarda 1/32 seçildiği de görülmektedir. Sıkıştırma oranının büyümesi sıkıştırma sonu basınç ve sıcaklığının artmasına neden olur. Sıkıştırma sona erdiği anda yani piston Ü.Ö.N. de iken, sıkıştırma sonu basıncı ortalama olarak 10-15 bar, sıkıştırma sonu sıcaklığı 400°C – 500 °C arasında değişir.
Ateşleme Zamanı (İş Zamanı)
Benzin motorlarında sıkıştırma zamanı sonunda piston Ü.Ö.N. de iken karışımın buji ile ateşlenmesi sonucu yanma başlar. Yanma nedeni ile karışımın basıncı ve sıcaklığı artar. Bu basıncın değeri, sıkıştırma oranına ve yakıt kalitesine bağlı olarak 40- 60 bar arsındadır. Sıcaklığı ise 2000-2500 °C arasında değişir. Artan bu basınç, pistonu Ü.Ö.N.’den A.Ö.N.’ye doğru iter. Piston A.Ö.N.’ye yaklaştıkça üzerindeki hacim büyüyeceği için basınç bu büyümeye orantılı olarak azalır. Bu zamanda yanma sonu elde edilen enerji Krank miline iletildiği için iş elde edilmiş olur. Bu nedenle 3. zamana iş veya güç zamanı da denir.
Egz
oz Zamanı
İş (genişleme) zamanının sonunda piston A.Ö.N.
’de olduğu anda artık, yanmış gazların tüm enerjisinden yararlanılmış olup geriye kalan gazların dışarı atılması gerekir. Piston Ü.Ö.N.’ye giderken egzoz supabı açık olduğundan, egzoz gazları 4 - 7 bar’lık bir basınçla egzoz manifoldu yolu ile dışarı atılır. Piston Ü.Ö.N.’ye gelince egsoz supabı kapanır ve dört zamanlı bir çevrim tamamlanır.
Tekrar emme supabının açılması ve pistonun Ü.Ö.N.’den A.Ö.N.’ye harekete başlaması ile birlikte yeni bir çevrim başlar.
Tekrar emme supabının açılması ve pistonun Ü.Ö.N.’den A.Ö.N.’ye harekete başlaması ile birlikte yeni bir çevrim başlar.