Döviz karşılığı askerlik

Dövizle askerlik

Ben dövizle askerlik konsuunu bulamadım mecburen buraya acmak zorunda kaldım yardım ederseniz sevinirim en azından link yazın..

Sevgili arkadaşlar,

Bedelli askerlik yapabilmeniz için yabancı bayraklı gemilerde minimum 36 ay çalışmanız gerekmektedir. 36 aylık hizmetinizi tamamladığınız takdirde herhangi bir konsolosluktan bedelli askerlik başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu 36 aylık hizmet süresinde Türkiye'de kalma süreniz 1 takvim senesi içerisinde 6 ayı geçemez, herhangi bir şekilde sigortanız işleyemez. Bu husulara aykırı davranışlar halinde o vakte kadar yapmış olduğunuz yabancı bayrak hizmetleriniz yanar. Sıfırdan hizmet toplama durumunda kalırsınız. 1 takvim senesi olayını biraz açmak gerekirse; herhangi bir yılın 1 ocak - 31 aralık tarihleri arasında 6 aydan fazla Türkiye'de kalırsanız eski hizmetleriniz yanar. Bedelli askerliğe hak kazandıktan sonra ilk taksidi olan 1278 euro'yu yatırıyorsunuz. Geriye kalan miktar ise üç eşit taksidi geçmemek koşuluyla 38 yaşınızı doldurduğunuz yılın son gününe kadar yatırmanız gerekiyor.

Kolay gelsin

Merhabalar,

Dövizle askerlik hizmetinden faydalanmak istiyorum, gerekli evraklar nelerdir acaba. Haftaya gemiye çıkıyorum ve dönüş tarihimde askerlik tecil tarihim geçmiş olup bakaya kalıyorum. Gerekli evraklarla Türk konsolosluğuna başvurduğumuz sırada sunduğumuz iş sözleşmesine göre mi tecil oluyor askerliğimiz? Ya da ne kadar süre tecil olur?

Yardımcı olursanız sevinirim.

Eskiden iş sözleşmesi çok önemliydi şimdi endorsement çok önemli. Ben 2003 yılında ilk defa yaptığımda Roma'dan yapmıştım ertelememi. İtalya'nın La Spezia limanından posta yolu ile göndermiştik zarflarımızı 4 arkadaş. Evrak zarfına koyduğumuz belgeler:
- Tayfa Listesi
- 4 adet fotoğraf
- 36 aylık sözleşme
- Register sertifikası
- Tonnage sertifikası
- Minimum Safe manning sertifikası
- Liman Cüzdanı işli sayfalar fotokopisi
- Pasaport işli sayfalar fotokopisi
- Nufüs cüdanı fotokopisi
- Dilekçe (..... bandıralı ..... gemisinde şablon zabiti olarak çalışmaktayım dövizli askerlik şartalrından yararlanmak istiyorum gereğinin yapılmasını saygılarımla .......)
- Kaptan beyanı (....... beyefendi kumandam altında olan ...... bandıralı .......gemisinde .......görevi ile çalışmakta olup dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak istemektedir. Gereğinin yapılmasını.......)

Yaklaşık 1 hafta İtalya'da kalmıştık ve sürekli ünlü İsmail Bey'i arayıp durduk abi geldi mi evraklar diye. Çok sürmemişti. Zaten yaklaşık 1 ay sonra askerlik şubemden babama sordurmuştum ve yurt dışı işçi statüsünde 3 yıl tecil verildiği haberini almıştım.

Daha sonraki gönderimim tecil bitmesine 3 ay kala yine Roma'ya oldu Adana'dan arkadaş posta ile atmıştı. Yine aynı evraklar ve Endorsement göndermiştim.

Son defasında babam Tekirdağ'dan göndermişti tecilin bitmesine 1 ay kala. Endorsement ile aynı evrakları gönderdik.

Gemiye gittim çalışma sürem fazlasıyla doldu. Tecil daha 2 sene varken karar aldırıp yapmak istedim. İsmail Bey gel buraya halledelim işini dedi. İtalya'ya vize almak için İzmir'de konsolosluğa ve öncesinde aracı kurumuna gittim. Benden ssk dökümü istediler, imkanı yok dedim. Zaten ssk yatırabilseydim burada olmazdım dedim. Son şirketin ticaret odası kaydını istediler. St. Vincent & The Grenadines diye Karayiplerin doğusunda bir adada bulunduğunu söyledim. O zaman çok zor dediler konsolosluğa gönderdiler sonuç çıkmadı. O sırada eşimin kuzeni Plovdivden bu işlemleri yaptığını ve denizcilerin orada yaptırıp yaptıramicağnı soracağnı söyledi ve kısa sürede haberi geldi Burgaz limanından yapabiliyormuşum işlemleri. Orayı aradım ve çok güzel ilgilendiler, tüm sorularımı cevapladı güzel güzel açıkladı. Roma cevap verip suratına kapardı insanın. Sen evraklarını buraya iste halledelim, buraya bir dilekçe gönder Rom'da bulunan evrakların Burgaz'a gelmesi için dedi ben de hemen Roma'ya ileteyim" dedi. O gün hemen faks çekip halltettim. 35-40 gün sonra Burgaz konsolosluğu gün sayımını yapmış ve 2009 yılında yurt içinde 6 aydan fazla kaldığım için tecil hakkım bulunmadığını ve en kısa sürede gelip karar aldırmamı bildirdiler (2010 Eylül). Bulgaristan vizesi almak çok daha rahat. Onu aldım paramı aldım ve gittim. 2010 Ekim sonlarıydı.

Konsoloslukta görevli adam işimizin uzun süreceğini söyledi. Çünkü düzenleme yapacakmışız. Çok iyi bir adamdı Allah yolunu açık etsin.
Orada;
- Gemi gemi tüm evrakları ayırdık. Kontrat ve Endorsementları eşleştirdik.
- Toplam süreye uyarladık çünkü hepsi dağınıktı.
- Ben en yakın olan Ocak ayına istedim yetişmez dedi en az 3 ay öncesinden evrakların askerlik şubesinde olmalı Nisan 2011 yaparsan yetiştiririz dedi. Ben Temmuz 2011 seçtim ve evrakları bu tarih için düzenledik.
- Dikkat edilmesi gereken karar aldırdığınız tarihte geçerli sözleşmeniz ve endorsementınız bulunmalı.
- Bu işlemlerden sonra da yurtiçinde bulunmama ssk yatırmama durumları aynen devam ediyor.
- Konsolosluk parayı almadı Edirne merkez bankası'na yatırıp tekrar geri geldik. Eğer vizenin tek giriş çıkışlıksa dikkat edin.

Ben daha sonra Milli Savunma Bakanlığına dilekçe gönderip Ekim 2011 celbini seçmiştim. Bunun için de celp tarihinde 3 ay önce dilekçe göndermiştim. Mayıs ya da Haziran 2011'de de tüm belgelerim adresime gelmişti hem askerlik şubesinden hem konsolosluktan. 2011 Ekim ayında son dönem DAHTE olarak Antalya'da yaptık hizmeti.

Artık tecil sanırım endorsement'a göre veriliyormuş. Fakat benim dönemde Roma 3 yıllık tecil verirken bazı konsolosluklar 36 aylık sözleşme gönderseniz de 1 yıllık tecil veriyorlardı.
İsmini karıştırmayın Bedellli Askerlik değil, Dövizli Askerlik diye geçiyor.

Geri