ECDIS HAKKINDA

oktay-yilmaz

Denizci
Denizci
Merhaba arkadaşlar,

Sadece daha önce ecdis kullanmış veya servis işlemleri ile uğraşmış veya ecdis'i yutmuş olan arkadaşlara bir sorum var.

T/P düzelmelerini hep elle ecdis'e işliyorum ve bu bayağı zaman almakta ve ara sıra insan hatasından kaynaklanan yanlışlıklar olabilmektedir. Çoğu zabitte bu T/P düzeltmelerini yapmıyor, dosyalama işlemini yapsa bile haritaya/ecdise işlemiyor bu ayrı bir konu zaten.

Burada sormak istediğim, Ecdis kullanan arkadaşlar bilir, ENC permit isteğini şirket bize maille gönderdikten sonra USB bellek ile Ecdis'e transfer ediyoruz. Aynı bu sistemdeki gibi, T/P düzeltmelerini yapabileceğimiz daha iyi bir yöntem varmı? Her yapan arkadaş benim gibi elle mi işliyor Ecdis'e?

cogu ulke ıcın ENC ıcınde zaten t/p ler harıta satın aldıgınızda sıze yollanan update lerın ıcınde olur,bazı ulkelerın duzeltmelerı dahıl degılse sız elle yaparsınız ,yada navtex vs de gelen tp ler olursa onları elle gırersınız,ilgili referans lınklerı verdım,

https://www.primar.org/t-p-notices
According to the IHO, more member states have indicated that their T & P NMs will be included in their ENCs by 2015.

alttakı lısteden satın aldıgınız ulkenın tp destegı yoksa elle yaparsınız

https://www.admiralty.co.uk/AdmiraltyDownloadMedia/AVCS/ENC-TandP-NM-Status.pdf

Burda da duzeltmelerı nasıl yapacagınızın referans ı guzel resımlı anlatım yapılmıs,umarım acıklayıcı olmustur,selametle

http://www.myseatime.com/blog/detail/a-step-by-step-guide-to-ordering-and-correcting-charts-on-ecdis

Cevabınız için teşekkürler.

Haftalık gelen ENC update cd lerin yanında AIO (Admiralty Information Overlay, including T/P notices) adında bir T/P update cd si de geliyor

fakat her defasında bu cd hata verdi ve T/P leri elle girdim ecdise.

Yani Digital Catalogue gibi, internetten her defasında update edilip, bize t/p notice leri bir .txt formatında indirme şansı veren bir sistem var

mıdır diye merak ediyorum. Yani, hani bize .txt formatında şirket tarafından gönderilen enc permitleri usb ile ecdise transfer ettiğimiz yöntem var

ya, aynı onun gibi, t/p notice leri de aynı formatta indirip ecdise transfer edebileceğimiz bir yöntem/sistem/program var mıdır diye düşündüm.

Kullandıgınız Ecdisi bılmıyorum sanırım Furuno (genelde turk sırketlerı Furuno kullandıgından ) ,update leri aldıgınız mail adresınden yada ukho dan mail yoluyla yardım ısteyebılırsınız yaşadıgınız bu yüklenmeme sorunu konusunda,benım calıstıgım yabancı fırmada herhangı bır sorun yasadıgımda marine press le mail üzerinden irtibata geçiyordum onlar da hemen dönüş yapıyorlardı,ayrıca gemılerde resimli şemalı anlatımlar oluyor,ecdisin kullanma klavuzunda da ıllakı bu konuda bır acıklama vardır dıye tahmın edıyorum ,benım saydıgım ecdislerde ayrıca gelen AIO yoktu,haftalık update ve 3 aylık base geliyordu,bu TP ler dırek ENC lerın ıcınde oluyordu,ayrıca bır yukleme olmuyordu(anlatıldıgı gıbı işaretli ülkelerın Tp lerı dırek enc updatelerınde),Bu dıgıtal cath. degılde admıralty yenı program cıkartmıstı e navigator die sanırım o daha kurulu değil onda sizin düzeltme durumunuzu fılan ayrıntılı gösterıyordu maalasef turk sırketlerı bu konularda hala cok zayıf mınımum harcama polıtıkası nedenıyle ,neyse digital cath. dan ıhtıyacınız olan TP ye gırıp onu txt dosyasına atabılırsınız ama Ecdis kabul eder mı bılmem cunku dedıgım gıbı belkı ecdıs modelınız ENC ıcındekılerı goruyordur yada ıllakı overlay uzerınden goruyorsa yukleme prosedurune tekrardan bakmanız gerekebılır manual lere kesın koyuyorlar procedurlerı

ayrıca gemıde ecdis varsa ıllakı **How to keep your ADMIRALTY products up-to-date (NP294) ** kitabı bulunması lazım bu konuda o kıtapda da bırseyler bulabılırsınız bende var bu kıtap da obur harddıskde anca pazar gunu musaıt olacagımdan o zaman bı ınceler sonucu yazarım

Teşekkürler, zahmet etmeyin sağolun. Ben sadece T/P leri nasıl daha pratik/otomatik olarak ecdise yükleriz konusu üzerine araştırma

yapmıştım. Burada verdiğimiz ektra bilgiler umarım yeni zabit arkadaşlara faydalı olmuştur.

Tp düzeltmeleri zaten haftalik olarak gelen düzeltme cd lerinde mevcut.. elinizde düzeltme cd si yoksa Admiralty nin sitesinden kolaylıkla aio Admiralty information overlay olarak indirebilirsiniz... Eğer furuno ecdis kullanıyorsanız gb800001numarali haritanin mutlaka harita listenizde olmasi gerekli.. Bu harita yüklü değilse Tp ler üzerinde herhangi bir düzeltme yapamazsınız.. Selametle

Haftalık olarak gelen düzeltme CD lerinde mevcut derken, bu düzeltme CD leriyle beraber gelen AIO Cd sinde mevcut demek istediniz galiba.

Çünkü şirket bana haftalık düzeltmelerin yanında (AIO including T/P notices) Cd side gönderiyordu ki sorun ordaydı; Ecdis bu cd yi kabul

etmiyordu. Burada demek istediğim, T/P ler için farklı bir CD yapmışlar yine düzeltmelerle beraber gelirdi.

Bu arada kullandığım ecdis SAM ecdis ti. Kullandığım en kötü ecdis budur. JRC üzerine ecdis tanımam.

Geri