EHLİYET’e GÖRE STAJ

ilker6131

Küpeşteci
Denizci
Merhaba iyi günler, Denizcilik Meslek Lisesi Güverte Yönetimi alanından mezunum. Üniversiteyi Deniz ve Liman İşletmeciliği bölümünde okudum. Şu an liseden olan hakkım sınırlı vardiya zabitliğini almak için staj yapmayı düşünüyorum ama ehliyetim 500 grosluk, ben bu ehliyet için 3000 grossluk gemilerde amelelik yapmak istemiyorum. 12 ay hizmetimi tur tekneleri ve ya yatlarda yapsam stajım geçerli sayılmaz mı? Sonuçta ehliyetim yat ve ya tur teknelerini sürebilcek şekilde grossu belirlenmiş. Açıkcası ehliyetimi büyütmeyi düşünmüyorum bu yüzden de büyük gemilerde çalışmak istemiyorum

Sınırlı vardiya zabiti

MADDE 7 – (1) Sınırlı vardiya zabiti olmak için müracaat edenlerden;

a) En az ilköğretim okulu mezunu olup en az GMDSS Tahditli Telsiz Operatörü (ROC) yeterlik belgesine sahip olmak ve,

b) Gemici, usta gemici veya güverte lostromosu yeterliğine sahip olup, en az otuz altı aylık deniz hizmetine sahip bulunmak ve Sözleşmede öngörülen A-II/3 müfredat programlarına uygun eğitimi yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında tamamlamak veya,

c) Yetkilendirilmemiş denizcilikle ilgili okulların güverte ile ilgili bölümlerinden mezun olup, ilave olarak Sözleşmede öngörülen A-II/3 müfredat programlarına uygun eğitimi yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında görmek ve en çok dört ayı liman seferi olmak üzere toplam on iki ay deniz eğitimini gemide tamamlamak veya,

ç) Sözleşmede öngörülen A-II/3 müfredat programlarına uygun eğitim veren en az lise düzeyinde yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından mezun olmak ve en çok dört ayı liman seferi olmak üzere toplam on iki ay deniz eğitimini gemide tamamlamak veya,

d) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığında en az üç yıl güverte deniz hizmetini tamamlayıp ayrılan astsubaylardan; seyir branşı mezunu olmak veya diğer branşlardan mezun olup ilave olarak Yönergede belirtilen seyir ve gemi idaresi kursunu yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında tamamlamak,

şartlarını yerine getiren ve Yönergede belirtilen İngilizce puan şartını sağlayarak İdarenin öngördüğü sınavda başarılı olanlar, sınırlı vardiya zabiti yeterliğini almaya hak kazanırlar.

(2) Yat kaptanı ve balıkçı gemisi kaptanları, bu yeterliği almaları durumunda mevcut yeterliğini kaybederler.

(3) Liman kaptanı yeterliğine dayalı olarak sınırlı vardiya zabiti yeterliğini alanlar, yüz ve daha fazla yolcu taşıyanlar da dâhil olmak üzere yerel trafikte düzenli sefer yapan 200 GT’den küçük yolcu ve yük gemilerinde kaptanlık yapabilirler.

Kaynak: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/02/20180210-9.htm

Erman Türkyılmaz'ın belirttiği Yönetmelik maddesine göre de Sınırlı Vardiya Zabiti stajı için bir grosston veya gemi tipi sınırlaması bulunmuyor. Ancak en çok 4 ayı liman seferi olan 12 ay deniz hizmetini yapan yat, yolcu teknesi bulmak imkansız olabilir. Malesef yönetmelik yeterliliğe uygun bir staj şartı sunmuyor.

Efendim, bu stajı okul değerlendirip bağlı olduğum liman başkanlığına yazı gönderecek değil mi? Yani kabul görmesi tamamen okulun oluşturduğu komisyon ile benim aramda?

Geri