EMNİYETLİ ÇALIŞMA
Denizde emniyetli çalışma başlığı altında, yapılan her işin önlemi alınmaması durumunda kazaya sebep verebileceği anlatılacaktır. Ticari gemilerde çalışma izni denen sistem ile tüm çalışmalar bir izne ve yapılan çalışmaya denetleyen bir otorite üzerine kuruludur. Her iznin bir başlangıç ve bitiş süresi vardır ve çalışma öncesi izin alınabilmesi adına tehlikeleri azami seviyeye indirmeye yarayan yöntemlerin alınıp alınmadıkların kontrolleri yapılır. Ticari gemilerde belirlenen iş emniyetini, amatör denizciler için bu çalışma alanı derlemeye çalışılır. Çalışma türleri şu şekilde listelenebilir;
1. Yüksekte çalışma
2. 2. Sıcak çalışma
3. 3. Su altında çalışma
4. 4. Kapalı menhole giriş
5. Elektrik tehlikesi altında çalışma
6. Soğuk çalışma
YÜKSEKTE ÇALIŞMA
Tekne üzerinde 2 metreden daha yüksek her yerde çalışma olarak kabul edilebilir. Yüksekte çalışırken bosun chair adındaki oturak kullanılır. Bu oturakta emniyet kemerine bağlı bir sandalye üzerine oturulur ve çıkılan direğe makaralı bir sistem ile yukarı aşağı hareket sağlanır
Radar antenin olduğu direğe çıkılırken radarın kapalı olmasına ve antenin dönmediğine emin olunmalıdır büyük yatlarda baca olabilir. Bacalarda çalışırken makinelerin çalışmadığına ve bacadan çıkan bir egzost olunmadığına emniyet adına emin durmalıdır.
Yüksekte çalışmaya karar vermeden önce hava raporlarına bakılması gerekmektedir. Yüksekteyken yalpaya düşmek istenmeyecek bir durumdur. Ayrıca her zaman için oturduğunuz iskemlelerden uzanan bir el incesini güverteden güverteye yetişecek şekilde sarkıtmanız, yalpaya düştüğünüz anda güvertedekilerin halatı kullanmasıyla serenlere çarpmamızı sağlayacaktır.
SICAK ÇALIŞMA
Sıcak çalışma ; bir ısı kaynağı kullanılarak yapılan çalışmalardır. Oksijen ile kesim kayank krom kaynağı ile yapılan çalışmalar sıcak çalışmaya örnektir. Sıcak çalışma yapılırken ısı kaynağı ile yanan maddelerin yan yana gelinmediğine emin olunmalıdır.
Örneğin yakıt tankı veya yakıt ile ilgili bir ekipmanın kullanıldığı bölümlerde dikkatli olunmalıdır yakıntın tutuldugu taklara veya yakınındaki başka bir bölgeye içinde yakıt varken sıcak çalışma uygulanmamalıdır. Çalışma yapılmadan önce ortam yanıcı olan yakıttan arındırılmalı daha sonrada ortam havalandırılmalıdır. Sıvıların yanıcı madde değil, buharların yanıcı olduğu unutulmamalıdır. Ticari gemilerde bu ortamların yanıcı buhardan gazölçer cihazlar vasıtasıyla ‘’LEL’’ ( Lover Explosive limit) dediğimiz değerin sıfıra inmesiyle olur.
Bir başka örnek baya yapılan bölgede sıcak çalışma yapılmamasıdır. Boya ve tiner gibi maddelerin çok uçucu ve yanıcı olan aromotik diye adlandırdığımız ürünlerdir. Bu ortamlarda çalışma yapmadan önce havalandırma yapılması gerekir.
SUALTINDA ÇALIŞMA
Tekne suda iten çalışmalar yapılabilir. Mesela teknenin altının sudayken temizlenmesi veya tekne karaya alınamayacak bir konumda iken altına bakım yapılması gerekebilir. Bu tip durumlarda teknenin altına dalgıç dalgası gerekir. Dalgıç’ın emniyeti burada önemli bir konudur.
Sualtında çalışma yapılırken, dalgıç ile iletişim önemlidir. İletişimin illaki sessiz olmasına gerek yoktur. Bir halat yardımıyla hareket ile dalış gerçekleşmeden önce kararlaştırılan hareket ile dalış gerçekleşmeden önce kararlaştırılan hareketlere denk gelen komutlar vasıtasıyla dalgıç ile iletişim kurulabilir. Dalış planladığı anda hava raporlarına bakmak önemlidir ilerleyen zamanlarda havanın kötüleşmesi dalışı riske atabilir ayrıca dalış varken makinenizi çalıştırmama durumu da mevcuttur.
Dalgıç aşağıdayken gaz kolu, makine starter paneli bow thauster paneli üzerlerine ‘’SUDA DALGIÇ VAR’’ konulması kazaları engelleyecektir.
Suda dalgıç varken mutlaka ‘’Alpha Bayrağı’’ çekilmelidir. Çevreyi gözlemlemek teknede olanların görevidir. Teknenize tehlikeli mesafede yaklaşan tekneler VHF ile uyarılmalıdır.
KAPALI MAHALE GİRİŞ
Kapalı mahal demek teknenin sürekli girişini olmadığı yerler demektir. Kapalı mahal küçük teknelerde çok olmasalarda büyük teknelerde vardır. Örneğin balast tankları, yakıt tankları kapalı mahallere uygun örneklerdir. Buraların havalandırması çok olmasada içindeki oksijen seviyesi düşük olur. Bundan dolayı bu tip mahallere girmeden önce mutlaka mahalin iyice havalandırılmış olmasından emin olunması gerekir.
ELEKTRİK TEHLİKESİ ALTINDA ÇALIŞMA
Eğer çalışma yapılan yer yüksek amper veya voltajlı bir cihaz veya panel ise mutlaka öncelikle plastik bir matın tabanda olduğuna ve plastik matın üzerinde olunduğuna emin olunması gerekir. Plastik yalıtkan bir malzeme olduğundan elektriğin geçişini düşürür ve çarpılma riskini azaltır. Elektrikli cihazlardan yapılan çalışmalarda mutlaka cihazın ve bağlı olduğu enerji kaynağının kapalı olması gerekir. Emin olduktan sonra elektriğe maruz kalabileceğiniz gördüğünüz yerlerde tornavida ile elektrik kontrolü yapılması gerekir.
Dar alanda çalışma yaparken ekipmandan bir çok kablonun sökülmesi gerekirse, mutlaka sökülen kabloların uçlarını elektrik bantı ile kaplayın. Birbirine değmeleri halinde ekipmana zarar verebilirler.
SOĞUK ÇALIŞMA
Sıcak çalışmada anlatıldığı gibi yanıcı gazın bulunduğu bir ortamda soğuk çalışma yapılırken de dikkat etmek gerekir. Soğuk çalışmadan kasıt, örneğin bir akıt tankının içerisinde bir kaplinin bir anahtar ile sökülmesi gerekir. Tankın içinde yakıt olmasına rağmen eğer gazı bulunursa kaplinin anahtar vasıtasıyla çıkartılırken iki metalin birbirnden teması nedeniyle kıvılcım çıkması durumunda tankta patlama ve yangın olabilir.
Başka bir örnek olarak yakıt tankını kapağının açılması ve yaktın buharına maruz kalınmasıdır. Bu tip durumlarda da ortamın havalandırıldığına eğer açık havadaysanız her zaman rüzgar üstünde durun. Bu şekilde gazlara maruz kalınmaz. Kapalı bir mahaldeyken yoğun buhara maruz kalacağınızı düşündüğünüz hallerde konister maske kullanmanızı öneriririz.
YÜKLEME BOŞALTMA AVADANLIKLARI
SAPANLAR
Sapan denilince, yük parçası ya da parçalarının vinç kancasına asılmasını sağlamak üzere takılan ya da sarılan gemicilik takımları anlaşılır. Bir yük sapana vurulacağı zaman yüke en uygun, en elverişli sapanın seçilmesi gerekmektedir. Bu seçmenin anlamı parçayı hasarsız hızlı ve güvenli olarak vira, kovanca ve mayna etmemizi sağlayacak en elverişli sapanın ayırt edilmesi demektir.
SAPAN ÇEŞİTLERİ;
1. Halat sapan
2. Tel sapan
3. Kasalı sapan
4. Zincir sapan
5. Diğer sapanlar
HALAT SAPAN: Kendir halatın belirli bir uzunlukta kesilerek iki ucunun birbirine dikilmesiyle yapılır. Böylece çember biçiminde bir halat sapan elde edilir. Güneş, yağmur, zor görme gibi etkenlerle çabuk bozulması ve dayanıklılığını yitirmesi sakıncalı; ucuz, hafif, yumuşak olması ve sürtünmesinin çok olması yararlı yönleridir.
TEL SAPAN: Belli uzunlukta kesilmiş tel halatın iki çımasının da döndürülerek, birer kasa yapacak biçimde bedenle dikilmesiyle yapılır. Tel sapanın halat sapana oranla tehlikesini arttıran özellikleri sürtünme azlığı ve yay gibi fırlayıp savrulmasıdır.
KASALI SAPAN: Tel sapan gibi her iki çıması kasa yapılmış bir kendir halattır. Bu kasalardan birinde çoğunlukla bir kanca bulunur.
ZİNCİR SAPAN: Bir zincir kederden yapılmıştır. Bir ucunda bir anele öteki ucunda diğerinin içinden geçebilecek bir anele ya da kanca vardır. Pik demiri kalıp halinde kurşun çelik parçaları boru kangalları ve ağır parçaların saplanmasında kullanılır
DİĞER SAPANLAR
1. Kereste sapanı
2. Boru sapanı
3. Balya sapanı
4. Saç kaldırma sapanı
Bugün kullanılan sapanların çoğu tel halattan yapılmaktadır. Kendir halattan yapılmış sapanın atmosfer koşullarında önemli ölçüde etkilenmesi ve zora dayanıklılık yönünden tel halata oranla çok zayıf olmasa sakıncaları bilinmektedir. Zincir sapanların sakıncaları ise ağırlık pahalılık ve ellenmesinin zorluğudur. Tel halatların avantajları hafiflik, hava koşullarına dayanıklılık, homojen ucuzluk, zora dayanıklılıktır.
2.DİĞER AVADANLIKARIN
1. Ağ paletler
2. Kendir halat paleti
3. Tel ağ palet
4. Branda palet
5. İzbarço tahtası
6. İzbiro
7. Tahta palet
AĞ PALETLER
Sapanlanması güç bir büyük bir parçanın ya da küçük parçaların kocaya sarılmasını sağlamak üzere kullanılan ağ biçiminde örülmüş yükleme takımlarına palet denir
KENDİR HALAT PALETİ
Kendir halattan yapılan ve kenarı 3 m olan kare biçiminde bir ağdır. Kenarlar halatı meydana getiren ağa oranla biraz daha kalın bir halattan yapılmıştır. Köşeler kanca takılacak biçimde radansalı ya da radansasız kulak haline getirilmiştir. Kendir ağ palet hafif düzgün olmayan parçaların mantar balyası gibi balyaların küçük sandıkların yüklenmesinde kullanılır. Gemiye giriş-çıkış iskelesinin altına, denize adam düşmesi tehlikesine karşı koruyucu da olabilir.
TEL AĞ PALET
Çok sayıda ağır eşyayı örneğin çivi sandıklarını birlikte yükleyip boşaltmak için kullanılır. Kauçuk balyası gibi ağır ve sıkışmaktan zarar görmeyecek eşyalar için de kullanılabilir.
BRANDA PALET
Bu palet bir halat sapanının orta kısmına, dikdörtgen biçiminde branda takılarak yapılır. Sapan sıkışmaktan zarar görecek yük çuvalları için çok elverişlidir.
İZBARÇO TAHTASI
Kare biçiminde bir tahta ya da sarın dört köşesine birer delik açılması ve bu deliklerden geçirilen tel ya da kendir halatın bir kantarmada birleştirilmesiyle yapılan yükleme boşaltma avadanlığına İzbarço tahtası denir. İçine konan parçaların ezilmeden yüklenip boşalması yönünden çok yararlıdır zaman yitirmesi zaman sakıncasıdır.
İZBİRO
Birer çımaları kancaları, öteki çımaları bir anelede birleştirilmiş iki ya da dört eş uzunlukta halattan yapılan yükleme boşaltma takımına izbiro denir. Fıçı gibi düzgün biçimli ağır parçaların kaldırılması için başarıyla kullanılabilir.
TAHTA PALET
Ambalajlı yüklerin yüklenip boşaltılmasında kullanılan bir elleçleme avadanlığıdır. İstif makinesinin çatallarının aradan geçmesine elverişli çift kat yapısı ve kocaya asılması sağlayacak biçim ve sağlamlıkta olması kullanılmasını yaygınlaştırmaktadır.
Denizde emniyetli çalışma başlığı altında, yapılan her işin önlemi alınmaması durumunda kazaya sebep verebileceği anlatılacaktır. Ticari gemilerde çalışma izni denen sistem ile tüm çalışmalar bir izne ve yapılan çalışmaya denetleyen bir otorite üzerine kuruludur. Her iznin bir başlangıç ve bitiş süresi vardır ve çalışma öncesi izin alınabilmesi adına tehlikeleri azami seviyeye indirmeye yarayan yöntemlerin alınıp alınmadıkların kontrolleri yapılır. Ticari gemilerde belirlenen iş emniyetini, amatör denizciler için bu çalışma alanı derlemeye çalışılır. Çalışma türleri şu şekilde listelenebilir;
1. Yüksekte çalışma
2. 2. Sıcak çalışma
3. 3. Su altında çalışma
4. 4. Kapalı menhole giriş
5. Elektrik tehlikesi altında çalışma
6. Soğuk çalışma
YÜKSEKTE ÇALIŞMA
Tekne üzerinde 2 metreden daha yüksek her yerde çalışma olarak kabul edilebilir. Yüksekte çalışırken bosun chair adındaki oturak kullanılır. Bu oturakta emniyet kemerine bağlı bir sandalye üzerine oturulur ve çıkılan direğe makaralı bir sistem ile yukarı aşağı hareket sağlanır
Radar antenin olduğu direğe çıkılırken radarın kapalı olmasına ve antenin dönmediğine emin olunmalıdır büyük yatlarda baca olabilir. Bacalarda çalışırken makinelerin çalışmadığına ve bacadan çıkan bir egzost olunmadığına emniyet adına emin durmalıdır.
Yüksekte çalışmaya karar vermeden önce hava raporlarına bakılması gerekmektedir. Yüksekteyken yalpaya düşmek istenmeyecek bir durumdur. Ayrıca her zaman için oturduğunuz iskemlelerden uzanan bir el incesini güverteden güverteye yetişecek şekilde sarkıtmanız, yalpaya düştüğünüz anda güvertedekilerin halatı kullanmasıyla serenlere çarpmamızı sağlayacaktır.
SICAK ÇALIŞMA
Sıcak çalışma ; bir ısı kaynağı kullanılarak yapılan çalışmalardır. Oksijen ile kesim kayank krom kaynağı ile yapılan çalışmalar sıcak çalışmaya örnektir. Sıcak çalışma yapılırken ısı kaynağı ile yanan maddelerin yan yana gelinmediğine emin olunmalıdır.
Örneğin yakıt tankı veya yakıt ile ilgili bir ekipmanın kullanıldığı bölümlerde dikkatli olunmalıdır yakıntın tutuldugu taklara veya yakınındaki başka bir bölgeye içinde yakıt varken sıcak çalışma uygulanmamalıdır. Çalışma yapılmadan önce ortam yanıcı olan yakıttan arındırılmalı daha sonrada ortam havalandırılmalıdır. Sıvıların yanıcı madde değil, buharların yanıcı olduğu unutulmamalıdır. Ticari gemilerde bu ortamların yanıcı buhardan gazölçer cihazlar vasıtasıyla ‘’LEL’’ ( Lover Explosive limit) dediğimiz değerin sıfıra inmesiyle olur.
Bir başka örnek baya yapılan bölgede sıcak çalışma yapılmamasıdır. Boya ve tiner gibi maddelerin çok uçucu ve yanıcı olan aromotik diye adlandırdığımız ürünlerdir. Bu ortamlarda çalışma yapmadan önce havalandırma yapılması gerekir.
SUALTINDA ÇALIŞMA
Tekne suda iten çalışmalar yapılabilir. Mesela teknenin altının sudayken temizlenmesi veya tekne karaya alınamayacak bir konumda iken altına bakım yapılması gerekebilir. Bu tip durumlarda teknenin altına dalgıç dalgası gerekir. Dalgıç’ın emniyeti burada önemli bir konudur.
Sualtında çalışma yapılırken, dalgıç ile iletişim önemlidir. İletişimin illaki sessiz olmasına gerek yoktur. Bir halat yardımıyla hareket ile dalış gerçekleşmeden önce kararlaştırılan hareket ile dalış gerçekleşmeden önce kararlaştırılan hareketlere denk gelen komutlar vasıtasıyla dalgıç ile iletişim kurulabilir. Dalış planladığı anda hava raporlarına bakmak önemlidir ilerleyen zamanlarda havanın kötüleşmesi dalışı riske atabilir ayrıca dalış varken makinenizi çalıştırmama durumu da mevcuttur.
Dalgıç aşağıdayken gaz kolu, makine starter paneli bow thauster paneli üzerlerine ‘’SUDA DALGIÇ VAR’’ konulması kazaları engelleyecektir.
Suda dalgıç varken mutlaka ‘’Alpha Bayrağı’’ çekilmelidir. Çevreyi gözlemlemek teknede olanların görevidir. Teknenize tehlikeli mesafede yaklaşan tekneler VHF ile uyarılmalıdır.
KAPALI MAHALE GİRİŞ
Kapalı mahal demek teknenin sürekli girişini olmadığı yerler demektir. Kapalı mahal küçük teknelerde çok olmasalarda büyük teknelerde vardır. Örneğin balast tankları, yakıt tankları kapalı mahallere uygun örneklerdir. Buraların havalandırması çok olmasada içindeki oksijen seviyesi düşük olur. Bundan dolayı bu tip mahallere girmeden önce mutlaka mahalin iyice havalandırılmış olmasından emin olunması gerekir.
ELEKTRİK TEHLİKESİ ALTINDA ÇALIŞMA
Eğer çalışma yapılan yer yüksek amper veya voltajlı bir cihaz veya panel ise mutlaka öncelikle plastik bir matın tabanda olduğuna ve plastik matın üzerinde olunduğuna emin olunması gerekir. Plastik yalıtkan bir malzeme olduğundan elektriğin geçişini düşürür ve çarpılma riskini azaltır. Elektrikli cihazlardan yapılan çalışmalarda mutlaka cihazın ve bağlı olduğu enerji kaynağının kapalı olması gerekir. Emin olduktan sonra elektriğe maruz kalabileceğiniz gördüğünüz yerlerde tornavida ile elektrik kontrolü yapılması gerekir.
Dar alanda çalışma yaparken ekipmandan bir çok kablonun sökülmesi gerekirse, mutlaka sökülen kabloların uçlarını elektrik bantı ile kaplayın. Birbirine değmeleri halinde ekipmana zarar verebilirler.
SOĞUK ÇALIŞMA
Sıcak çalışmada anlatıldığı gibi yanıcı gazın bulunduğu bir ortamda soğuk çalışma yapılırken de dikkat etmek gerekir. Soğuk çalışmadan kasıt, örneğin bir akıt tankının içerisinde bir kaplinin bir anahtar ile sökülmesi gerekir. Tankın içinde yakıt olmasına rağmen eğer gazı bulunursa kaplinin anahtar vasıtasıyla çıkartılırken iki metalin birbirnden teması nedeniyle kıvılcım çıkması durumunda tankta patlama ve yangın olabilir.
Başka bir örnek olarak yakıt tankını kapağının açılması ve yaktın buharına maruz kalınmasıdır. Bu tip durumlarda da ortamın havalandırıldığına eğer açık havadaysanız her zaman rüzgar üstünde durun. Bu şekilde gazlara maruz kalınmaz. Kapalı bir mahaldeyken yoğun buhara maruz kalacağınızı düşündüğünüz hallerde konister maske kullanmanızı öneriririz.
YÜKLEME BOŞALTMA AVADANLIKLARI
SAPANLAR
Sapan denilince, yük parçası ya da parçalarının vinç kancasına asılmasını sağlamak üzere takılan ya da sarılan gemicilik takımları anlaşılır. Bir yük sapana vurulacağı zaman yüke en uygun, en elverişli sapanın seçilmesi gerekmektedir. Bu seçmenin anlamı parçayı hasarsız hızlı ve güvenli olarak vira, kovanca ve mayna etmemizi sağlayacak en elverişli sapanın ayırt edilmesi demektir.
SAPAN ÇEŞİTLERİ;
1. Halat sapan
2. Tel sapan
3. Kasalı sapan
4. Zincir sapan
5. Diğer sapanlar
HALAT SAPAN: Kendir halatın belirli bir uzunlukta kesilerek iki ucunun birbirine dikilmesiyle yapılır. Böylece çember biçiminde bir halat sapan elde edilir. Güneş, yağmur, zor görme gibi etkenlerle çabuk bozulması ve dayanıklılığını yitirmesi sakıncalı; ucuz, hafif, yumuşak olması ve sürtünmesinin çok olması yararlı yönleridir.
TEL SAPAN: Belli uzunlukta kesilmiş tel halatın iki çımasının da döndürülerek, birer kasa yapacak biçimde bedenle dikilmesiyle yapılır. Tel sapanın halat sapana oranla tehlikesini arttıran özellikleri sürtünme azlığı ve yay gibi fırlayıp savrulmasıdır.
KASALI SAPAN: Tel sapan gibi her iki çıması kasa yapılmış bir kendir halattır. Bu kasalardan birinde çoğunlukla bir kanca bulunur.
ZİNCİR SAPAN: Bir zincir kederden yapılmıştır. Bir ucunda bir anele öteki ucunda diğerinin içinden geçebilecek bir anele ya da kanca vardır. Pik demiri kalıp halinde kurşun çelik parçaları boru kangalları ve ağır parçaların saplanmasında kullanılır
DİĞER SAPANLAR
1. Kereste sapanı
2. Boru sapanı
3. Balya sapanı
4. Saç kaldırma sapanı
Bugün kullanılan sapanların çoğu tel halattan yapılmaktadır. Kendir halattan yapılmış sapanın atmosfer koşullarında önemli ölçüde etkilenmesi ve zora dayanıklılık yönünden tel halata oranla çok zayıf olmasa sakıncaları bilinmektedir. Zincir sapanların sakıncaları ise ağırlık pahalılık ve ellenmesinin zorluğudur. Tel halatların avantajları hafiflik, hava koşullarına dayanıklılık, homojen ucuzluk, zora dayanıklılıktır.
2.DİĞER AVADANLIKARIN
1. Ağ paletler
2. Kendir halat paleti
3. Tel ağ palet
4. Branda palet
5. İzbarço tahtası
6. İzbiro
7. Tahta palet
AĞ PALETLER
Sapanlanması güç bir büyük bir parçanın ya da küçük parçaların kocaya sarılmasını sağlamak üzere kullanılan ağ biçiminde örülmüş yükleme takımlarına palet denir
KENDİR HALAT PALETİ
Kendir halattan yapılan ve kenarı 3 m olan kare biçiminde bir ağdır. Kenarlar halatı meydana getiren ağa oranla biraz daha kalın bir halattan yapılmıştır. Köşeler kanca takılacak biçimde radansalı ya da radansasız kulak haline getirilmiştir. Kendir ağ palet hafif düzgün olmayan parçaların mantar balyası gibi balyaların küçük sandıkların yüklenmesinde kullanılır. Gemiye giriş-çıkış iskelesinin altına, denize adam düşmesi tehlikesine karşı koruyucu da olabilir.
TEL AĞ PALET
Çok sayıda ağır eşyayı örneğin çivi sandıklarını birlikte yükleyip boşaltmak için kullanılır. Kauçuk balyası gibi ağır ve sıkışmaktan zarar görmeyecek eşyalar için de kullanılabilir.
BRANDA PALET
Bu palet bir halat sapanının orta kısmına, dikdörtgen biçiminde branda takılarak yapılır. Sapan sıkışmaktan zarar görecek yük çuvalları için çok elverişlidir.
İZBARÇO TAHTASI
Kare biçiminde bir tahta ya da sarın dört köşesine birer delik açılması ve bu deliklerden geçirilen tel ya da kendir halatın bir kantarmada birleştirilmesiyle yapılan yükleme boşaltma avadanlığına İzbarço tahtası denir. İçine konan parçaların ezilmeden yüklenip boşalması yönünden çok yararlıdır zaman yitirmesi zaman sakıncasıdır.
İZBİRO
Birer çımaları kancaları, öteki çımaları bir anelede birleştirilmiş iki ya da dört eş uzunlukta halattan yapılan yükleme boşaltma takımına izbiro denir. Fıçı gibi düzgün biçimli ağır parçaların kaldırılması için başarıyla kullanılabilir.
TAHTA PALET
Ambalajlı yüklerin yüklenip boşaltılmasında kullanılan bir elleçleme avadanlığıdır. İstif makinesinin çatallarının aradan geçmesine elverişli çift kat yapısı ve kocaya asılması sağlayacak biçim ve sağlamlıkta olması kullanılmasını yaygınlaştırmaktadır.