EMSAL Soruları çözümü Manyetik Pusula Hatasının Bulunması

Çetin Çiv

Küpeşteci
Denizci
Selam arkadaşlar

Aradığımda bulamamıştım. Arşiv amaçlı arandığında çıksın diye koyuyorum.

Kaynak: DKK Deniz Harp Okulu - Düzlem ve Elektronik Seyir Ders Kitabı

Kitapta Emsal "Katsayı" olarak verilmiş bilginize

A Emsali A= N+NE+E+SE+S+SW+W+NW / 2

B Emsali B= E-W / 2

C Emsali C= N-S / 2

D Emsali D= NE-SE+SW-NW / 4

E Emsali E= N-E+S-W / 4

J Emsali = Gemi Manyetik Kuzeye seyrederken sancak veya iskeleye 1 derece meyillendiği takdirde Yapay Sapmadaki (DEV) değişme miktarına denir. Herhangi bir rotadaki Yapay Sapmanın (DEV) değeri;

DEV(rota)= dA + dB + dC + dD + dE + dJ dir. buradaki değerler;

dA = A
dB = B x Sin(Rota)
dC = C x Cos(Rota)
dD = D x Sin(2xRota)
dE = E x Cos(2xRota)
dJ = J x Cos(Rota)

NOT: J emsali hariç diğerlerini denedim çıkmış sorularda cevaplar doğruymuş. sıkıntı yok
belli rotada ki kerterizlerin değerlerinin verildiği ve buna göre işte 90 dereceye göre yapay sapma nedir gibi bir soru vardı. j emsaliyle alakalı diyedir düşündüm.
ancak formullerde verilen değerleri bulmak için bütüm emsalleri bilmek gerekiyor bunun içinde W-E işaretli değerleri bilmemiz gerekiyor. soru o şekilde. Büyük ihtimalle ben anlayamadım nasıl yapacağımı. Yapanlar olursa buraya eklerse sevinirim

Soru: pruvasi N da olan bir gemi duz durumda iken belirlenen yapay sapma -8 derece dir. Gemi 5 derece yatirildiginda sapma miktari - 2 derece olmaktadir. bu duruma gore j degeri nedir

cevap -1, 2 derece verilmis. ancak yukardaki bilgilere gore yapinca

formulde sadece yapay sapma miktari gerekiyor kac derece yatirildigi onemli degil diye dusundum

000 in cos u 1 oldugu icin yapay sapma nenolursa olsun j degerinin ona esit olmasi gerekiyor

yani -2= j x 1 (cos rota)

buda -2 yapiyor

siklarda -2 de var ancak o dogru cevap olarak verilmemis

bilgisi olan varmi bu konuda aciklama yapabilecek

iki hata arasında -6 dev farkı var. j emsali 1 derecede olduğu için -6/5 yapıp j değerini -1,2 buluyosun. -1,2=j x cos(N yani 0) j değeri1,2 geliyo

Geri