Excel'de Harmonic Constants Ile Gel-Git Hesabı (24 Saatlik Grafikli)

• Konuyu açan Konuyu açan qbhp
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

qbhp

Küpeşteci
Denizci
Tide konusuna göz gezdirirken aklım HC hesabına takıldı. Daha evvelde (3-4 sene önce) uğraşmıştım ancak yarım bırakmıştım. Nette konu ile ilgili arama yaparken NCS Survey diye bir kuruluşun Excelde bunu yapmış olduğunu ve gemilerine dağıttığını gördüm. Ancak Excel dosyasına ulaşamadım. Sadece PDF formatında kullanma talimatına ulaşabildim.

Daha sonra YouTube'da bir Rus'un (ya da Ukrayna'lı, her ne ise) Excelde hazırlamış olduğu HC hesabının nasıl kullanılacağını anlattığı bir tanıtım videosunu izledim ancak yine hazırlamış olduğu Excel dosyası ortada yok.

Ben de el yapar da Türk yapamaz mı diyerekten yarım bırakmış olduğum çalışmamı tamamlamaya karar verdim. Hem de sadece istenilen saate ait değerleri değil o güne ait 24 saatlik tüm değerleri hesaplayacak şekilde hazırladım. Ve bu değerleri dakika dakika görebileceğim bir grafik ekledim.

Temel çalışma tamamlandı. İnce ayarları ile uğraşıyorum. Part IIIa değerlerine bağlı olarak aynı grafik üzerinde ilgili limana ait akıntı hız ve yönünü de görebilecek hale getiriyorum. Bittiğinde kamuoyu ile paylaşacağım (H) Yanında eşantiyon olarak da Secondary Port hesabı var :F

(Müsait bir vakitte US Tide Table'a da el atacağım. Hatta aynı dosya üzerine ekleme olarak yapabilirim.)

Sabırla bekleyiniz :F

Benim ilgi alanım değil ama resimler bile cezbediyor :F hele de sabırla bekleyiniz deyince daha bir heyecanlandım :F

Bu çalışmada ATT Part III'teki Harmonic Constants değerlerini bir kere girdiğinizde (hele üşenmeyip bir saatinizi ayırıp ATT Table VII deki Tide Angles and Factors değerlerinin bir yıla ait düm değerlerini girerseniz o limanın ya da liman listesinin bulunduğu sayfada Harmonic Constant değerlerini girdiğiniz tüm limanların) bir yıllık gelgit değerlerini bir iki tıklamayla istediğiniz anda görebilirsiniz.

Geri