EYLÜL 2017 ÇIKAN VARDİYA SORULARI

tanfrtt

Küpeşteci
Denizci
Arkadaşlar VARDİYA sınava girdim ve aklımda kalanları paylaşıyorum.Herkese başarılar

1)Su çekimi nedeniyle kısıtlı olan 28. kuraldaki işareti gösteren bir teknenin yolundan cıkmak zorunda degıldır?

a)üzerinde yol olan tekne
b)balıkcılıkla ugrasan tekne
c)deniz ucagı
d)kumanda altında olmayan ve manevrası kısıtlı olan tekne
e)kosulları elverıslı olan ancak agları engele takılmıs olan balıkcı teknesı

2)Gece bir adet pruva silyou,borda fenerleri ve pupa fenerlerıne ek olarak diye devam eden ve iskele tarafında ufkun her yönünden görünür yeşil feneler vardır diye bir soru vardı.

3)Yedekleme ve yedeklenme durumunda ve yedek boyunun 200 metreden uzun oldugu durumlarda tekneler gunduz hangı ısareetlerı cekerler ?

4)Çakar deyımı düzenli aralıklarla

cevap: 120 veya daha fazla çakan bir fener anlamına gelecektir

5)Gündüz denizaltı kablosunda bakım calısması yapan gemı hangı sekıllerı gosterır?
(bu soruyu ılk defa gordum ben) cevaplarını hatırlayamadım.

6)Demirli olarak sualtı calısması yapan 100 metreden kısa bır tekne ,kısıtlı görüş kosullarında durumunu nasıl belırtır.

7)Şekilli soru vardı .En üstte kırmızı altta 2 beyaz ve pruvadan gorunus ne almana gelır?

8)Karaya oturmada vardıya zabıtının yapması gereken ıslemlerden degıldır tarzı bır soru

9)Çalısma saatlerini karıstırıp sormuslardı.24 saat ıcınde en az 10 saat istirahat ve gunde bırı en az 6 saat olmak uzere 2 kere tarzı bıseyler yazıyodu

cevaplardada : 1-6-24 gibi cevaplar vardı

10)Dçöt kurallarından geldi 2 tane 1c den geldı

11)Liman vardiyasını duzenlerken kaptan bazı krıterlerı goz onunde bulundurur.Bunlardan hangısı degıldır dıye bır soru.ve Liman vardıyasıyla ılgılı 1 soru daha cıktı

12)Yelkenli teknelerle ilgili bir soru hangısı yanlıstır gıbı?

13)Kısıtlı görüşle ilgili 2 soru cıktı.

ARKADAŞLAR HATIRLAYABİLDİKLERİM BUNLAR.UMARIM YARDIMCI OLUR HEPİNİZE KOLAY GELSİN SINAVA GİRECEK OLAN ARKADAŞLARA.

Kocaeli 18-09-2018

Su çekimi nedeniyle manevrası kısıtlı geminin gece işaretleri
Seyir halindeki gemi tanımı
Hangisi kuvvetle yürütülen tekne değildir?
Liman vardiyası düzenlenmesi ile ilgili bir soru vardı
Güverte ışıklandırması ile ilgili soru 100 metre ve daha uzun gemiler
Aşağıdakilerden hangi gemi diğerlerinden önceliklidir gibi bir soru
-Yelkenli , balıkçı , manevrası kısıtlı , manevrası su çekimi nedeniyle kısıtlı
Şekil vermiş ışıkları görünen gemi nedir diye. B - B - B Tekne
Diğer bir şekilde Trol çeken geminin ışıklarını vermiş özelliğini soruyordu.
Çekilen gemi hangi fenerleri yakar

Başarılar arkadaşlar

28.09.2017 Sefaköy'de girip tek sorudan kaldım. işin ilginci piyasada ne kadar kitap ve uygulama varsa çalıştığım halde ki seyir, meteoroloji ve gemi mk. geçtiğim halde. 2012 de çıkmış 2 tane dçöt kuralları hiç bir kaynakta yok. aşağıdaki linkten kural 1 ve 2 ye çalışabilirsiniz. uygulama ve sorumluluk
http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/orj/kanunlar ok/kanuncatisma.htm
aklımda kalan radarı olan bir tekne emniyetli hız saptarken nelere dikkat eder. aşağıdki linke bakabilirsininiz
https://www.ecolregs.com/ndex.php?option=com_k2&view=item&id=49:rule-6-safe-speed&Itemid=381&lang=tr
12 metreden kısa teknelerin borda fener mesafesi.
ayrıca ortada yüksekte beyaz kırmızı fener sağında (ekrana göre) aşğıda beyaz fener ve solunda yeşil fener.
bu bir pilot teknesi ama hem demir feneri hemde yeşil borda feneri ilginç geldi.
diğer bir soru geminiz ileri hareket etti pivot noktası ne yönde değişir.
başarılar

Geri