Eylül 2019 Ankara Uzakyol 1. Zabitlik Stabilite Sınavı

ffidanci42

Küpeşteci
Denizci
İyi günler herkese arkadaşlar,

Kusura bakmayın biraz geç oldu konuyu açmam ama sınav sonrası hemen gemiye çıkmam gerektiğinden şimdi açıyorum.

Aldığım notlarıma istinaden burada grup içinde gördüğüm en zor stabilite sınavlarından birisi idi yaklaşık olarak yarı yarıya sayısal sözel dağılımı vardı.

Sorulardan 3 tanesi kitaptan geldi onlarda sözel sorulardı. Sayısal sorular ise anlam veremediğim kadar zordu özellikle şu 120 soruluk çözümlü pdf'in 105 nolu sorusu olan dinamik stabilite eğrisi probleminden tam 3 tane çıktı ve tamamen pdf'de ki rakamlar ve dereceler değiştirilmiş halinde idi. O kadar sorulabilecek sayısal soru içerisinden Dinamik stabilite hesaplama çıkma ihtimali düşük diye açıkçası bakmamıştım ve tam 3 tane geldi. Sınavda gelecek sorular tamamen şans gerçektende. Bazı arkadaşlara basit draft hesaplama ya da hogging-sagging sorusu gelmişken bana böyle teferruatlı ve akılda tutması biraz daha zor olan formüllü sorudan 3 tane gelmesi enteresan idi açıkçası.

Sözel sorulardan 3 tane çıktı kitaptan ve onlarda stabilite eğrileri hakkında idi.

Bunun dışında soruların %80 lik bir kısmı yenilenmiş idi. Sözel sorularda ise kitaptaki verilen cevapların tam tersinin sorulduğu sorularda var idi. Yani kitap ezberleyerek kesinlikle geçilebilecek bir sınav değildi.

Kolay sorulardan ise bazıları,

Geminin boyuna oluşan kuvvetlerin momentlerinin gemi deplasmanına bölünmesi sonucu ne bulunur?

Geminin boş deplasmanında hangisi dikkate alınmaz? (Kitaptaki sorudaki şıklar değil idi.)

Bir adet şu şekilde soru vardı, orta hattın 80m gerisinde bulunan bir tanktan 160 metre ilerisine kaç ton ballast transfer edilmelidir geminin evenkeel olması istenmiş draftlar 11m 12m lcf +5m loa200m

Bir adet forumda paylaşılanlardan resimli balast alma sorusu 4s ve 4p tanklarına iskele pompa ve iskele kinistin kullanılarak balast alınmak isteniyor hangi valfler açılır?

Basit bir tane gm bulma sorusu geminin deplasmanı ve kg si verilmiş yüklenecek yükün tonu ve kgsi verilmiş final km verilmiş gm isteniyor.

Sancak ve iskele tanklar tam dolu değil gemi deplasmanı içme suyu tanklarının boyu ve genişliği deniz suyu yogunluğu verilmiş serbest sıvı küçülmesinden dolayı gm küçülmesi hesabı sorusu 120 soruluk pdf'den 101 nolu sorunun rakamları değiştirilmiş.

bir adet meyil açısı sorusu kitaptaki değerler değil değiştirilmiş,

bir tane geminin en ve boyu verilmiş boş iken blok katsayısı verilmiş dolu iken blok katsayısı verilmiş bunun sonucunda geminin deadweight'i isteniyor. 120 soruluk pdf dekinin rakamları değiştirilmiş.

bir adet bumba donanımında hangisi kullanılmaz sorusu. kitaptaki ile alakası yoktu şıkların değişmiş soru.

bir adet ullage sorusu kitaptakinin aynısı

bir adet ise soruyu hatırlayamadığım ancak iki şık arasında kaldığım lel ya da parlama noktası olacak sorusu.

Kusura bakmayın arkadaşlar zaman geçtiği için not aldıklarımdan yazıyorum. Ama şunu söylemek gerekirse tamamen şans işi sınav belki hepsi kitaptan gelecek size ama şunu da bilmenizde fayda var kitaptan da gelmeyebiliyor ve bende tamamen rakamlar falan değiştirilmişti tüm sorulara dikkat etmekte anlamakta fayda var çünkü her yerden gelebiliyor.

Şansımın da yardımı ile 70 alarak geçmiştim, girecek herkese başarılar.

Geri