Fenerlerin Görünme Mesafeleri

Caner Çiçek

Küpeşteci
GOLD Denizci
FL(3)25sec100m20M özelliklerini taşıyan bir fener 5 mil görüş mesdafesinden kaç milden görünebilir ?

a) 5 milden
b) 12 milden
c) 13 milden
d) 15 milden
e) 20 milden

bu soruların çözümü hakkında bilgisi olanlar yardımcı olablirmi ?
Nasıl çözülüyor ?

Sorunun cevabını verebilecek biri yok mu ?

Sorunun cevabını verebilecek biri yok mu ?

Daha önce paylaşmıştım.

Güven TUNCER hocamızın (nur içinde yatsın) kitabındaki cetvel yardımıyla bulabilirsin sorunun cevabını. Bu cetvelde referans mil değerleri var, direk olarak 5 mil olmadığı için göz kararı bir değer alman lazım, ben siyah çizgiyle çizdim. 20 mile fener menzilini bu 5 mile çizgisiyle kesiştirirsen (kırmızı çizgiler), okuyacağın değer 12 mil civarı bir değer olacaktır. Zaten şıklarda 11.5, 13 gibi yakın değerler yok.

fenergrnme.jpg

5 mil görüş mesfsi dyo kfmı orda krştryo zten cetveldende bşy anlymadım daha yarrlı olblcek bi çözüm yokmudur arkadşlar

Son derece basit. 20 mil fener menzili ile yukarıdan girip, 5 mil eğrisiyle kesiştirince sağ taraftan okunan değer cevaptır.

Neyi anlamadığını anlamadım, cetvel de var, kullanışı da var. Anlamadığın noktayı söylersen belki yardımcı olabiliriz.

Göz yüksekliği falan verilse idi onun formülü var ama Bu sorunun formülü olmaz, görüş mesafesi bir eğri olduğu için parabolik falan bişeyler olur, o da biz denizcileri aşar. Sınavda cetvelin verilmesi şarttır, yoksa itiraz edilebilir. Tahminimce sadece bu soru çıkıyor, benzeri soru çıkmamış şu ana kadar, yani sorunun cevabı ezberlenirse kolaylıkla yapılabilir.
100000 mumluk bir fener sorusu daha var mesela, klasik soru ( cevabı 19.5 mıl olan ). Bu sorular rahmetli Güven Tuncer'in kitabındaki örnek sorulardır.

Capitanotcck, sorunun cevap şıklarında 13 mil yoktu, 12 mil vardı ve doğru cevap da oydu. Bence buradaki sorunun cevap şıklarında hata var. Sonuçta göz kararı çizilen bir eğri sayesinde bulunan bir sonuç. Ikı tane birbirine çok yakın değer olamaz.

Geri