GASM-GOSS 06.02.2014 Yeni Seyir Soruları

captandeep

Küpeşteci
Denizci
arkadaşlar sınavda yeni olarak nitelendirdiğim sorular aşagıdaki gibi

1-ais cihazı demirde bilgi güncellemesini ne kadar sürede yapar?
1sn-3sn-1dk-3dk-6dk ben 3sn yaptım

2-gemi 080 rotasına 10knt ile seyretmekte 140 dereceden 2 knot akoıntı ile rotası ve sürati ne olur.
plotlama kagıdı ile çözülüyor.89 derece 11,2knt yaptım.

3-navtex de seyir uyarıları hangi şekilde gelir.
important-rotin-emergecy- 2sık daha vardı hatırlayamıyorum ben important yaptım

4-atlantik okyanusunda bir gemide kaptansınız hakiki 170 dercede bir fırtına var.yönü 320 derece size uzaklığı 200mil ve sürati 19knt.geminizin yük vs hesaba katarak yapacagı sürat 12knt bu durumda fırtanadan kaçmak için rotanız ne olur ve size ne kadar mesafeden geçer.
şıkları tam hatırlayamadım ancak metine göre çözülebilr.

geri kalanlar vertex hesabı.ZD hesabı,venus Ho hesabı,harita sembolü,cdmvt sorusu,otopilot NFU sorusu,dip yapısı,şamadıra sistemi kitapta ve forumda olan sorulardı.

ben maratonu tamamladım 85 geçtim.herkese başalarılar ve iyi çalışmalar diliyorum.

Çok sevindim bende 10 güne gireceğim , forumda defalarca sordum rüzgar pilotlama soruları nasıl çözülüyor yazarsanız çok makbule geçicektir, 2. soru ve 4. soru banada geldi 60 la kaldım 2sinide yapamadım

2 ci soruyu verilen ek cetveller en arka sayfasında plotlama kağıdı ile çözüyorsun.öncelikle gemi rotası 80 derece hızı 10knt pusula gülü ortasından cetveli koyup 80 derceye 10cm çiz her knot 1cm olarak kabul ettim.daha sonra akıntı yönü merkezden dışarıya doğrudur ancak souyu bu şekilde çözüp cevabı sıklarda bulamadım bu yüzden 140 dereceyi pusula gülü merkezine 2cm olarak çizdim gözünde canlandıra bilirsen bir v harfi oluştu bu iki doğruyu birleştirisen aradaki mesafe surati bu birleştirdiğin doğruyu 2 cetvel yardımı ile pusula gülü merkezine getirirsen açı karşılığı 089 derece okunuyor.umarım anlatabilmişimdir.4 soruyu malesef bende çözemedim.ama çözümüm bu yönde olduğunu tahmin ediyorum.

ayrıca soru bankası 540 seyir sorusunun matematiksel çözümlerini ve hatalı soruların doğru cevaplarını scan edip paylaşıcam.umarım faydası olur.

Paylaşımınız çok faydalı oldu benim için çok teşekkür ederim , Aşağıda yazdığınız şu satırı anlayamadım tam olarak ,
bir v harfi oluştu bu iki doğruyu birleştirisen aradaki mesafe surati bu birleştirdiğin doğruyu 2 cetvel yardımı ile pusula gülü merkezine getirirsen açı karşılığı 089 derece okunuyor.umarım anlatabilmişimdir.4 soruyu malesef bende çözemedim.ama çözümüm bu yönde olduğunu tahmin ediyorum.

bulduğumuz bu iki doğrunun uçlarını mı birleştiriyoruz? 089 derecenin nasıl bulunduğunu anlayamadım biraz daha detaylı anlatırsanız çok sevinirim , tekrar ilginize teşekkürler 4 kere kaldım moralim baya bozuldu 60 65 65 60 aldım , tek seyir kaldı veremediğim ,eğer son 2 hakkımdada geçemezsem tüm derslerden sıfırdan tekrar sorumlu olacağım o yüzden işi sıkı tutmaya çalışıyorum

evet çizdiğin bu iki doğrunun uçlarını akıntıdan gemiye doğru birleştirip bir üçgen elde ediyorsun bu çizgi aynı zamanda üçgenin hipotanüsü bunu pusula gülü merkezine kaydırıyorsun sınavda bildiğin üzere paralel cetvel vermiyorlar 2 gönye ile bu hipotanüsü pusula gülü merkezine paralel olarak kaydırıyorsun ve karşılık gelen açıyı okuyorsun bu konuda faydali olabilecek bir link aşagıda

http://www.slideshare.net/asbasak/aknt-seyri

Tebrikler geçmiş olsun ..

1. AIS sorusunun cevabı 3 dk 'dır. Bulduğum kaynak aşağıdadır.Yanlışımız var ise düzeltiniz.

AIS yayını geminin o anki durumuna göre farklı aralıklarla yapılır.
Geminin değişken bilgileri (hızı, rotası, zaman vb.) sabit duran bir gemide 3 dakikada bir yayınlanmasına karşın hareket halindeki gemiler hızlarıyla doğru orantılı 2-10 saniye arasında sıklıkla sinyal gönderirler. Geri kalan Sabit bilgiler (çağrı kodu, gemi boyutları, tahmini varış zamanı vb.) 6 dakikada bir yayınlanır.

3. soruyla ilgilide seyir uyarıları bencede ımportant (önemli) kategorisine girer.

4. sorunun cevabını verene minnettar kalırız :)

6.Fenerin yüksekliği feet gözlemcinin yüksekliği metre olarak verilmisti fenerin kaç milden görülceğini soruyodu

bu soruyu bende yapamadım bilen varsa yardımcı olabilir mi ? ikiside feet yada metre verildiginde formülleri biliyoruzda bu soru yeni fener yüksekliği feet gözlemci yüksekliği metre i,lk kez gördüm

Çok teşekkür ederim , birde bu sorunun mantığını öğrenmek istiyorum tablolarıda yazdım çözümü bilmiyorum

1-) 23 Nisan 1999 günü SAINT JOHN , NEW BRUNSWICH Ana limanında saat 10:31 deki su yüksekliği ne olur ? (promlem ekte verilen amerikan gel git cetvelleri ile çözülecektir )

Cevap: Ben tablodan 23 nisan günü değerleri buldum
23 NİSAN
Time Height
05:35 24,9
12:00 4,3
18:15 24,0
bu değerlere göre sorunun istediği 10:31 deki su değerini nasıl bulurum ? cevap:6,9 feet

Geri