GASM Artık Sınavdan başarısız olanların sınavlarını Internetten yapacak işte ilgili talimat...
AMAÇ: Klasik sistemle yapılan gemiadamları sınavlarında, belirli derslerden başarısız olan gemiadamlarının, Gemiadamları Sınavları Merkezi tarafından öngörülen bir sonraki sınav tarihini beklemeksizin randevu sistemine dayalı olarak, çevrimiçi sınav sistemi yoluyla yapılmasıdır.
DAYANAK: 31.7.2002 tarih ve 24832 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ''Gemiadamları Yönetmeliği'' ve 04.06.2004 tarihli ve 25482 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Telsiz Operatör Yeterlikleri ve Sınav Yönetmeliği.
KAPSAM : Gemiadamları Sınavları Merkezi tarafından yapılan sınavlarda başarısız olmuş ve borçlu olarak sınavlara girme hakkını kaybetmemiş Gemiadamlarının bir sonraki sınava girme hakkına mahsuben yapılacak sınavları kapsar.
TANIMLAR:
İdare: Denizcilik Müsteşarlığını,
GASM: Gemiadamları Sınavları Merkezini,
GOSS: Gemiadamları Online (Çevrimiçi) Sınav Sistemini,
Çevrimiçi Sınav: GOSS sistemi kullanılarak yapılan sınavı,
tanımlar.
Çevrimiçi Sınavların yapılmasını sağlayan program içinde kullanılan yetki tanımları ve her yetki için bir kullanıcının yapabileceği ve yapmakla sorumlu olduğu iş ve işlemler aşağıda tanımlanmıştır.
Yetki tanımı, SİSTEM YÖNETİCİSİ yetkisine sahip kullanıcı tarafından yapıldığından, İdare’nin uygun görmesi durumunda yeni bir yetki tanımlanabilir ve bu yetkiye uygun işlevsel modüller yazılabilir.
1. SİSTEM YÖNETİCİSİ: Yeni bir kullanıcı tanımlayabilen, kullanıcının atanmış yetkilerini değiştirebilen ve yeni rol atayabilen, sisteme girme yetkisi olan tüm kullanıcı kodlarını, bu kullanıcıların sisteme en son giriş tarihlerini ve şifre hariç diğer bilgilerini görebilen, değiştirebilen İdare tarafından yetkilendirilmiş sistemdeki en yetkili yöneticidir.
2. SORU BANKASI YÖNETİCİSİ: GASM Kurulu ve komisyonları tarafından yazılı şekilde verilen talimatlara uygun olarak aşağıda belirtilen görevleri yapma yetkisine sahip İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir.
a) Yeterlik tanımlarının sisteme girişini yapar.
b) Ders tanımlarının sisteme girişini yapar.
c) Bir yeterlikte yer alan her dersin, sınavda sorulacak soru sayısını, sınav süresini ve geçme notunu sistemde tanımlar.
d) Bir ders içindeki konuları sistemde tanımlar.
e) Sınavda her ders içindeki her bir konudan kaçar soru sorulacağını sistemde tanımlar.
f) Soru bankasına her ders ve ders altındaki konulara tek tek ya da topluca soru girer. Her sorunun seçeneklerini yaratır, doğru yanıtı işaretler. Her soruyu değiştirme ve silme yetkisi vardır. Soru ve seçeneklerinin metinlerine resim, tablo ekleyebilir, çeşitli yazım formatları oluşturabilir.
g) Bir dersin konusu içinde birbirine benzer ve aynı sınavda sadece birisinin seçilmesini istediği soruları aynı referansla kodlar.
h) GASM yazılı sınavı için sınav gün ve oturumlarına uygun olmak üzere ders fasikülleri yaratır. Bu fasiküller, soruları karıştırılmış olarak A, B, C ve D şeklinde otomatik olarak çoğaltılır.
i) Yaratılmış fasiküllerin yer aldığı yeterlik sınav kitapçıklarını ve yanıt anahtarlarını elde eder.
3. KULLANICI YÖNETİCİSİ: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir.
a) GASM yazılı sınav sonuçlarını sisteme girer ve bu listede tek dersten başarısız olmuş adayların sınav kaydını gerçekleştirir. Bu amaçla, T.C. Kimlik No, Ad ve/veya Soyadı bilgileri ile aday arama olanağı verilecektir.
b) Aranan aday(lar), daha önce GOSS’a kayıt olmamış ise bir defaya mahsus kayıt işlemini yapar. Bu amaçla seçilen işlevde, adayın Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) tüm detaylı bilgileri getirir. Kontrol edilen ve GOSS’a taşınan bilgilerle kişiye ait kayıt oluşturulduğunda; adayın son GASM sınav başarı durumunu tespit eder. Başarısız olduğu tek ders için görülen “EKLE” butonu aracılığıyla adayın GOSS’taki sınav kaydını gerçekleştirir.
c) İlk aramada bulunan adayın T.C. kimlik numarasında hata varsa (sıfır ya da geçersiz) düzeltme yapar.
d) GOSS’a ilk kez kaydı yapılan adaya, “GA<TCKimlikNo>” biçiminde kullanıcı kodu ve adayın geldiği GASM sınavı aday numarası şifresi ile yeni bir kullanıcı kaydını da oluşturur. (Aday bu bilgileri GOSS programına elektronik ortamda giriş yapabilmek amacıyla kullanacaktır.)
e) Sisteme daha önce kaydı yapılmış kişileri listeleyebilir. Bu listede gerektiğinde kullanıcı şifresi değiştirme, kimlik bilgileri güncelleştirme işlemini gerçekleştirir.
f) GOSS sınavlarında başarılı olanların Başarı Belgelerini tanzim eder ve “belgeyi tanzim eden” kısmını imzalar.
4. SINAV YÖNETİCİSİ: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir.
a) GASM yazılı sınavından tek dersten başarısız olmuş adaylara GOSS’ta sınav yapılabilmesi için “Dönem” tanımlar.
b) Yeni oluşturulacak GOSS sınav salonu/salonlarını sistemde tanımlamasını yapar.
c) GOSS sınav salonunda sınavı yönetecek gözetmenleri daha önce sistemden kulanıcı kodu almış ve kimlik bilgileri sistemde tanımlanmış olan sınav gözetmenleri arasından seçerek sistemde tanımlar
d) Bir sonraki GASM yazılı sınavına mahsuben tek dersten GOSS sınavına alınacak adaylar için, sınav tarihleri ve bu tarihlerdeki oturum saatleri, koltuk sayılarını sistemde tanımlar.
5. SINAV GÖZETMENİ: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir
a) GOSS sınav oturumuna katılacak kişi listelerini sınavdan önce hazırlar.
b) GOSS sınav oturumuna katılacak kişilerin gireceği sınav türüne göre oturma planı hazırlar.
c) Sınavlar başlamadan, sistem ve bilgisayarlarda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol eder.
d) Sınava katılacak kişilerin kimlik kontrolünü yapar.
e) Sınav öncesinde şifresini unutan adaya şifresini değiştirerek bildirir.
f) Oturumda sınava girecek adayların farklı derslerdeki sınav kitapçıklarının otomatik atanmasını sağlar.
g) Gerek duyulursa, mevcut bir kitapçığa yeni bir adayın eklenmesini sağlar. Ders için her adaya ayrı bir kitapçık atanabileceği gibi, bir ya da birkaç kitapçığa bir grup aday atayabilir.
h) Her farklı ders için ayrı ayrı sınavı başlatır.
i) Gerek gördüğünde, nedenini yazmak koşuluyla, sınavı bir defada 15’er dakika olmak üzere en çok üç kez uzatabilir.
j) Sınav süresi dolduğunda ya da tüm adaylar sınavı sonlandırdığında açık sınavı kapatır.
k) Sınava giren adayların “Sınav Sonuç Belgesi”nin yazıcıdan alınmasını sağlar.
l) Sınav kurallarına uymayan kişilerin sınavını EK-1’de yer alan tutanakla iptal edebilir ve sınav salonu dışına çıkarabilir.
6. RAPORTÖR: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir
a) GOSS içerisindeki çeşitli menü seçenekleri altında, çeşitli rapor programlarını, verilen parametrelerle çalıştırır.
Çevrimiçi sınavlarda sorulacak soruların sayısı ve başarı esasları yeterlik ve ders bazında Eğitim ve Sınav Yönergesine göre belirlenmiş olup, sınav süreleri ders bazında GASM kurulu tarafından belirlenir ve;
Sınav başlangıcında sınavlara yetişemeyen adayların sınavları da başlatılır. Sınav başlangıç saatinden sonra gelen adaylar sınava kabul edilebilirler.
Çevrimiçi sınavlar için yapılacak başvuru ve kayıt işlemlerine ilişkin esaslar aşağıdaki gibidir.
1. Başvuru Şartları:
a) Çevrimiçi sınavlara; GASM tarafından yapılan yazılı sınavlardan birine girerek başarısız olmuş ve halen borçlu olarak sınava girme hakkı bulunan gemiadamları kabul edilir.
b) Çevrimiçi sınavlara başvuracak adaylar bir sonraki yazılı sınav hakkına mahsuben sınava kabul edilirler.
2. Başvuru Şekli: Yukarıda belirtilen şartları taşıyan adaylar;
a) EK–2’deki başvuru dilekçesinin eksiksiz doldurularak, şahsen, faks veya posta yoluyla gönderilmesi,
b) Sınav harcının ilgili hesaba yatırıldığını belgeleyen banka dekontu ile 2 adet fotoğrafın şahsen veya posta yolu ile Gemiadamları Sınav Merkezinin Beşiktaş/Ortaköy’deki Online Sınav Merkezi’ ne ulaştırılması,
gerekir.
3. Kayıt İşlemleri:
a) Başvuru şartlarını taşıyan adaylar Kullanıcı Yöneticisi tarafından sisteme kaydedilir.
Çevrimiçi sınavlar için randevu alma ve alınan randevunun iptel edilmesi ile ilgili esaslar aşağıdaki gibidir.
1. Başvuru ve kayıt işlemleri tamamlanan gemiadamları Kullanıcı olarak https://gasm.denizcilik.gov.tr/gasm/ internet adresinden sisteme giriş yapabilir.
2. Aday, Şekil I de yer alan “Ad” alanına GA<TC Kimlik No> “Şifre alanına son girdiği yazılı sınavda kendisine verilen <GASM Aday No > girerek sistemde oturumunu açar.
3. Kullanıcı “Online Sınavlarım” menü seçeneğinden girebileceği sınavları görebilir. Yanında “Randevu” bağı gözüken ders için “Randevu” bağını seçer.
4. Randevu alma ekranında; sınav yeri, tarihi, randevu saati belirlenip ilgili kutu işaretlenerek randevu alınır.
5. Aynı kutu tekrar seçilirse randevu iptal edilir.
6. Başka bir kutu işaretlenirse eski randevu iptal edilip yenisi onaylanır.
7. Alınan randevular, randevu tarihinden en geç 5 iş günü önce iptal edilebilir. Bu tarihten sonra yapılan iptaller geçerli olmaz ve kişi o sınav hakkını kullanmış kabul edilir.
Sınav öncesinde ve sınav esnasında uyulması gereken kurallar aşağıdaki gibidir.
1. Sınav Öncesi ;
a) Adaylar, sınava gireceği randevu saatinden 15 dakika öncesinde çevrimiçi sınav salonuna alınırlar.
b) Adaylar, uygun kılık kıyafet ile sınav salonuna gelecektir.
c) Sınava başlamadan önce sınav yöneticileri ve sınav gözetmenlerince sınavın yapısı hakkında bilgilendirme yapılır.
d) Çevrimiçi sınavların yapılacağı yerde sınava girecek kişiler ve görevliler haricinde kişilerin girmesine veya beklemesine izin verilmez.
e) Adayların sınav için oturacakları bilgisayarı sınav yöneticisi belirler.
f) Her aday TC Kimlik numarasını içeren Nüfus Cüzdanı ibraz etmek zorundadır.
g) Her aday sınav ücretini yatırdığına dair banka dekontunun aslını sınav gözetmenine teslim etmelidir.
h) Sınava cep telefonu ve benzeri haberleşme cihazları ile fotoğraf makinesi ile gelen adaylar bu cihazları kapatarak Sınav Gözetmenine teslim etmek zorundadır.
i) Ateşli silahlarla sınav salonuna girilemez,
2. Sınav Esnasında;
a) Sınav süresince adayların sigara içmelerine, cep telefonu ve benzeri haberleşme cihazları ile fotoğraf makinesi kullanmalarına izin verilmez.
b) Sınav esnasında kullanılması gerekli kalem, silgi cetvel, gönye ve pergel gibi malzemeler sınava girecek adaylar tarafından getirilir.
c) Adayların sınav süresince aralarında kalem, silgi cetvel, gönye ve pergel gibi malzeme alıp vermeleri yasaktır.
d) Kopya çeken ya da çektiren görevlilerin uyarılarına uymayan veya kural dışı hareketlerle sınav düzenini bozan, yoklama listesini imzalamayan adayın sınavı geçersiz sayılır.
e) Yanlış cevaplar doğru cevap sayısını etkilemez.
f) Sınavda kullanılacak şemalar ve harita vb. gibi ekler her bilgisayar masası yanında mevcuttur.
g) Görevlilerin sınava girenlerle alçak sesle konuşmaları yasaktır. Herhangi bir soru sorulması halinde yüksek sesle sorulması ve cevaplandırılması sağlanır.
h) Oturumlarda ilk otuz dakika kimsenin sınavı sonlandırmasına izin verilmeyecek, bu süre içinde sınava geç gelen adayların ek süre vermeksizin sınava girmelerine izin verilecektir.
i) Sınav salonunda cevaplamasını bitirmemiş tek aday kalacağı anlaşıldığında, bu kişiden önce sınavını bitiren aday sınav salonunu terk edemez.
j) Sınav oturumu süresince sınav uzatılmasını gerektiren haller dışında sınava ara verilmeyecektir.
k) Sınav esnasında su haricinde herhangi bir yiyecek veya içeceğin yenilip içilmesi yasaktır.
l) Daha önce belirtilen kurallarla aşağıda belirtilen kural ihlallerini yapan adaylar sınav salonundan çıkarılır.
i) Huzursuzluk veya kargaşa çıkarıcı hareketlerde bulunanlar,
ii) Sınav sorularıyla ilgili şekli belirlenmiş itirazlar dışında sözlü olarak tartışma şeklinde sınavlara itiraz edenler,
iii) Sınavın yapıldığı bilgisayarda sınav sayfası haricinde bilgisayar dosyalarını karıştıranlar, başka dosya açanlar,
iv) Sınav kurallarını kabul ettiğini gösteren taahhütname ile sınav katılma listesini imzalamak istemeyenler,
Çevrimiçi sınavların yapılmasından önce, sınav esnasında ve sınav sonrasında yapılacak işler aşağıdaki gibidir.
1. Sınav Öncesinde Yapılacak İşler
a) Her sınav oturumundan önce, sınav yapılacak bilgisayarların çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
b) Sınavın yapılacağı salonda sınavda kullanılacak araç gereçlerde eksik olup olmadığı kontrol edilir. Aksi takdirde sınav başlatılamaz.
2. Adayların Sınav Salonuna Yerleştirmesi ve Hazırlık;
a) Adaylar, sınav başlamadan 30 dakika öncesinde hazırlanan Oturum Kişi Listesine göre T.C. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile kimliği tespit edilerek (yabancı uyruklular için pasaport numarası kontrol edilir.) sınav salonuna alınır ve oturma planına göre hangi bilgisayara oturacağı belirtilir.
b) Sınav kuralları ve gerekli bilgiler herkesin duyacağı şekilde Sınav Gözetmeni tarafından okunur.
c) Adaylardan Oturum Kişi Listesine, sınava katıldıklarına dair imza alınır.
d) Sınava başlamadan önce sınav kurallarıyla ilgili EK-3’te yer alan “Bilgilendirme Formu” imzalatılarak teslim alınır.
3. Sınav Sırasında Yapılacak İşler
a) Adayların hazır olduğu anlaşılmasını müteakip tüm sınavlar aynı anda başlatılır.
b) Sınav sorularına itiraz eden adayların itirazları Sınav Salon Sorumlusu tarafından “İtiraz Şekilleri” bölümüne uygun olarak tutanak altına alınır.
c) Adayların Oturum Kişi Listesi ve Taahhütnameyi eksiksiz imzaladıkları kontrol edilir. İmzaların eksik olması halinde tamamlanması istenir. Tamamlamayan veya imza atmak istemeyenler için EK-1’de yer alan “Bireysel Sınav İptal Tutanağı” düzenlenir.
4. Sınav Sonunda Yapılacak İşler
a) Sınavlar tamamlandıktan sonra sınav oturumu kapatılır.
b) “Oturum Sonuç Raporu” doldurulur.
c) Çevrimiçi sınavlara katılan adayların sınav sonuç belgeleri ait tüm evraklar toplanarak dosyalanır.
Çevrimiçi sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve sınav sonuçlarına yapılacak itirazların değerlendirilmesiyle ilgili esaslar aşağıdaki gibidir.
1. Çevrimiçi sınavların sonuçları aday veya sınav yöneticisinin sınavı sonlandırdığı anda sisteme aktarılır.
2. GOSS sistemine kaydı yapılan her aday, yazılı ve çevrimiçi sınavlarda aldığı sonuçları sisteme giriş yaparak görebilir.
3. Çevrimiçi sınavlarda sorulara yapılacak itirazlar sınav anında Sınav gözetmenlerine bildirilmek zorundadır. Sınav sonrasında sorulara yapılacak itirazlar kabul edilmeyecektir. Aday hatalı olduğunu düşündüğü sorunun numarasını gözetmene bildirir. Gözetmen ise hatalı olduğu düşünülen soruyu “Hatalı Soru Tutanağı” na kaydeder ve adaya imzalatır.
4. İtirazlar her 15 günde değerlendirmeye alınmak üzere İtiraz Komisyonunca değerlendirmeye alınır. Sorunun hatalı olduğu tespit edilirse yalnızca başvuru sahibinin sınavındaki hatalı soru /sorular o sınav için yok sayılarak, sınav yeniden değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Çevrimiçi sınavlarla ilgili diğer hususlar aşağıdaki gibidir.
1. Yazılı sınav kesin sonuçları her yazılı sınav döneminin sonunda GOSS sistemine ve GOSS sistemi ile yapılan sınavların sonuçları da “Geçenler” ve “Başarısız olanlar” ayrı ayrı listelenmiş olarak GASM Başkanlığına gönderilir.
2. Başarılı olanlar için GOSS tarafından “Başarı Belgesi” tanzim olunur. Bu belgenin “Belgeyi Tanzim eden” bölümünü “Kullanıcı Yöneticisi” imzalar ve onaylanmak üzere GASM Başkanlığına gönderir. Onaylanan belgeler GASM tarafından ilgili Bölge Müdürlüklerine gönderilir.
3. GOSS veritabanı günlük olarak yerel disklere yedeklenecek ve her yapılan sınavın sonunda da Bilgi İşlem Merkezinin belirleyeceği FTP adresine yüklenecektir.
ÇEVRİMİÇİ YAPILACAK GEMİ ADAMLARI SINAVLARINA İLİŞKİN UYGULAMA TALİMATI
BÖLÜM I.
Amaç Kapsam Dayanak ve Tanımlar
AMAÇ: Klasik sistemle yapılan gemiadamları sınavlarında, belirli derslerden başarısız olan gemiadamlarının, Gemiadamları Sınavları Merkezi tarafından öngörülen bir sonraki sınav tarihini beklemeksizin randevu sistemine dayalı olarak, çevrimiçi sınav sistemi yoluyla yapılmasıdır.
DAYANAK: 31.7.2002 tarih ve 24832 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ''Gemiadamları Yönetmeliği'' ve 04.06.2004 tarihli ve 25482 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Telsiz Operatör Yeterlikleri ve Sınav Yönetmeliği.
KAPSAM : Gemiadamları Sınavları Merkezi tarafından yapılan sınavlarda başarısız olmuş ve borçlu olarak sınavlara girme hakkını kaybetmemiş Gemiadamlarının bir sonraki sınava girme hakkına mahsuben yapılacak sınavları kapsar.
TANIMLAR:
İdare: Denizcilik Müsteşarlığını,
GASM: Gemiadamları Sınavları Merkezini,
GOSS: Gemiadamları Online (Çevrimiçi) Sınav Sistemini,
Çevrimiçi Sınav: GOSS sistemi kullanılarak yapılan sınavı,
tanımlar.
BÖLÜM II.
Yetki ve Sorumluluklar
Çevrimiçi Sınavların yapılmasını sağlayan program içinde kullanılan yetki tanımları ve her yetki için bir kullanıcının yapabileceği ve yapmakla sorumlu olduğu iş ve işlemler aşağıda tanımlanmıştır.
Yetki tanımı, SİSTEM YÖNETİCİSİ yetkisine sahip kullanıcı tarafından yapıldığından, İdare’nin uygun görmesi durumunda yeni bir yetki tanımlanabilir ve bu yetkiye uygun işlevsel modüller yazılabilir.
1. SİSTEM YÖNETİCİSİ: Yeni bir kullanıcı tanımlayabilen, kullanıcının atanmış yetkilerini değiştirebilen ve yeni rol atayabilen, sisteme girme yetkisi olan tüm kullanıcı kodlarını, bu kullanıcıların sisteme en son giriş tarihlerini ve şifre hariç diğer bilgilerini görebilen, değiştirebilen İdare tarafından yetkilendirilmiş sistemdeki en yetkili yöneticidir.
2. SORU BANKASI YÖNETİCİSİ: GASM Kurulu ve komisyonları tarafından yazılı şekilde verilen talimatlara uygun olarak aşağıda belirtilen görevleri yapma yetkisine sahip İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir.
a) Yeterlik tanımlarının sisteme girişini yapar.
b) Ders tanımlarının sisteme girişini yapar.
c) Bir yeterlikte yer alan her dersin, sınavda sorulacak soru sayısını, sınav süresini ve geçme notunu sistemde tanımlar.
d) Bir ders içindeki konuları sistemde tanımlar.
e) Sınavda her ders içindeki her bir konudan kaçar soru sorulacağını sistemde tanımlar.
f) Soru bankasına her ders ve ders altındaki konulara tek tek ya da topluca soru girer. Her sorunun seçeneklerini yaratır, doğru yanıtı işaretler. Her soruyu değiştirme ve silme yetkisi vardır. Soru ve seçeneklerinin metinlerine resim, tablo ekleyebilir, çeşitli yazım formatları oluşturabilir.
g) Bir dersin konusu içinde birbirine benzer ve aynı sınavda sadece birisinin seçilmesini istediği soruları aynı referansla kodlar.
h) GASM yazılı sınavı için sınav gün ve oturumlarına uygun olmak üzere ders fasikülleri yaratır. Bu fasiküller, soruları karıştırılmış olarak A, B, C ve D şeklinde otomatik olarak çoğaltılır.
i) Yaratılmış fasiküllerin yer aldığı yeterlik sınav kitapçıklarını ve yanıt anahtarlarını elde eder.
3. KULLANICI YÖNETİCİSİ: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir.
a) GASM yazılı sınav sonuçlarını sisteme girer ve bu listede tek dersten başarısız olmuş adayların sınav kaydını gerçekleştirir. Bu amaçla, T.C. Kimlik No, Ad ve/veya Soyadı bilgileri ile aday arama olanağı verilecektir.
b) Aranan aday(lar), daha önce GOSS’a kayıt olmamış ise bir defaya mahsus kayıt işlemini yapar. Bu amaçla seçilen işlevde, adayın Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) tüm detaylı bilgileri getirir. Kontrol edilen ve GOSS’a taşınan bilgilerle kişiye ait kayıt oluşturulduğunda; adayın son GASM sınav başarı durumunu tespit eder. Başarısız olduğu tek ders için görülen “EKLE” butonu aracılığıyla adayın GOSS’taki sınav kaydını gerçekleştirir.
c) İlk aramada bulunan adayın T.C. kimlik numarasında hata varsa (sıfır ya da geçersiz) düzeltme yapar.
d) GOSS’a ilk kez kaydı yapılan adaya, “GA<TCKimlikNo>” biçiminde kullanıcı kodu ve adayın geldiği GASM sınavı aday numarası şifresi ile yeni bir kullanıcı kaydını da oluşturur. (Aday bu bilgileri GOSS programına elektronik ortamda giriş yapabilmek amacıyla kullanacaktır.)
e) Sisteme daha önce kaydı yapılmış kişileri listeleyebilir. Bu listede gerektiğinde kullanıcı şifresi değiştirme, kimlik bilgileri güncelleştirme işlemini gerçekleştirir.
f) GOSS sınavlarında başarılı olanların Başarı Belgelerini tanzim eder ve “belgeyi tanzim eden” kısmını imzalar.
4. SINAV YÖNETİCİSİ: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir.
a) GASM yazılı sınavından tek dersten başarısız olmuş adaylara GOSS’ta sınav yapılabilmesi için “Dönem” tanımlar.
b) Yeni oluşturulacak GOSS sınav salonu/salonlarını sistemde tanımlamasını yapar.
c) GOSS sınav salonunda sınavı yönetecek gözetmenleri daha önce sistemden kulanıcı kodu almış ve kimlik bilgileri sistemde tanımlanmış olan sınav gözetmenleri arasından seçerek sistemde tanımlar
d) Bir sonraki GASM yazılı sınavına mahsuben tek dersten GOSS sınavına alınacak adaylar için, sınav tarihleri ve bu tarihlerdeki oturum saatleri, koltuk sayılarını sistemde tanımlar.
5. SINAV GÖZETMENİ: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir
a) GOSS sınav oturumuna katılacak kişi listelerini sınavdan önce hazırlar.
b) GOSS sınav oturumuna katılacak kişilerin gireceği sınav türüne göre oturma planı hazırlar.
c) Sınavlar başlamadan, sistem ve bilgisayarlarda herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol eder.
d) Sınava katılacak kişilerin kimlik kontrolünü yapar.
e) Sınav öncesinde şifresini unutan adaya şifresini değiştirerek bildirir.
f) Oturumda sınava girecek adayların farklı derslerdeki sınav kitapçıklarının otomatik atanmasını sağlar.
g) Gerek duyulursa, mevcut bir kitapçığa yeni bir adayın eklenmesini sağlar. Ders için her adaya ayrı bir kitapçık atanabileceği gibi, bir ya da birkaç kitapçığa bir grup aday atayabilir.
h) Her farklı ders için ayrı ayrı sınavı başlatır.
i) Gerek gördüğünde, nedenini yazmak koşuluyla, sınavı bir defada 15’er dakika olmak üzere en çok üç kez uzatabilir.
j) Sınav süresi dolduğunda ya da tüm adaylar sınavı sonlandırdığında açık sınavı kapatır.
k) Sınava giren adayların “Sınav Sonuç Belgesi”nin yazıcıdan alınmasını sağlar.
l) Sınav kurallarına uymayan kişilerin sınavını EK-1’de yer alan tutanakla iptal edebilir ve sınav salonu dışına çıkarabilir.
6. RAPORTÖR: Aşağıda yazılı yetki ve sorumlulukları yerine getirmek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş yöneticidir
a) GOSS içerisindeki çeşitli menü seçenekleri altında, çeşitli rapor programlarını, verilen parametrelerle çalıştırır.
BÖLÜM III.
Sınavın Şekli
Çevrimiçi sınavlarda sorulacak soruların sayısı ve başarı esasları yeterlik ve ders bazında Eğitim ve Sınav Yönergesine göre belirlenmiş olup, sınav süreleri ders bazında GASM kurulu tarafından belirlenir ve;
Sınav başlangıcında sınavlara yetişemeyen adayların sınavları da başlatılır. Sınav başlangıç saatinden sonra gelen adaylar sınava kabul edilebilirler.
- Tüm sınavlar aynı anda sonlandırılır.
BÖLÜM IV.
Başvuru ve Kayıt İşlemleri
Çevrimiçi sınavlar için yapılacak başvuru ve kayıt işlemlerine ilişkin esaslar aşağıdaki gibidir.
1. Başvuru Şartları:
a) Çevrimiçi sınavlara; GASM tarafından yapılan yazılı sınavlardan birine girerek başarısız olmuş ve halen borçlu olarak sınava girme hakkı bulunan gemiadamları kabul edilir.
b) Çevrimiçi sınavlara başvuracak adaylar bir sonraki yazılı sınav hakkına mahsuben sınava kabul edilirler.
2. Başvuru Şekli: Yukarıda belirtilen şartları taşıyan adaylar;
a) EK–2’deki başvuru dilekçesinin eksiksiz doldurularak, şahsen, faks veya posta yoluyla gönderilmesi,
b) Sınav harcının ilgili hesaba yatırıldığını belgeleyen banka dekontu ile 2 adet fotoğrafın şahsen veya posta yolu ile Gemiadamları Sınav Merkezinin Beşiktaş/Ortaköy’deki Online Sınav Merkezi’ ne ulaştırılması,
gerekir.
3. Kayıt İşlemleri:
a) Başvuru şartlarını taşıyan adaylar Kullanıcı Yöneticisi tarafından sisteme kaydedilir.
BÖLÜM V.
Randevu alma ve İptal Etme Esasları
Çevrimiçi sınavlar için randevu alma ve alınan randevunun iptel edilmesi ile ilgili esaslar aşağıdaki gibidir.
1. Başvuru ve kayıt işlemleri tamamlanan gemiadamları Kullanıcı olarak https://gasm.denizcilik.gov.tr/gasm/ internet adresinden sisteme giriş yapabilir.
2. Aday, Şekil I de yer alan “Ad” alanına GA<TC Kimlik No> “Şifre alanına son girdiği yazılı sınavda kendisine verilen <GASM Aday No > girerek sistemde oturumunu açar.
3. Kullanıcı “Online Sınavlarım” menü seçeneğinden girebileceği sınavları görebilir. Yanında “Randevu” bağı gözüken ders için “Randevu” bağını seçer.
4. Randevu alma ekranında; sınav yeri, tarihi, randevu saati belirlenip ilgili kutu işaretlenerek randevu alınır.
5. Aynı kutu tekrar seçilirse randevu iptal edilir.
6. Başka bir kutu işaretlenirse eski randevu iptal edilip yenisi onaylanır.
7. Alınan randevular, randevu tarihinden en geç 5 iş günü önce iptal edilebilir. Bu tarihten sonra yapılan iptaller geçerli olmaz ve kişi o sınav hakkını kullanmış kabul edilir.
BÖLÜM VI.
Sınav Kuralları
Sınav öncesinde ve sınav esnasında uyulması gereken kurallar aşağıdaki gibidir.
1. Sınav Öncesi ;
a) Adaylar, sınava gireceği randevu saatinden 15 dakika öncesinde çevrimiçi sınav salonuna alınırlar.
b) Adaylar, uygun kılık kıyafet ile sınav salonuna gelecektir.
c) Sınava başlamadan önce sınav yöneticileri ve sınav gözetmenlerince sınavın yapısı hakkında bilgilendirme yapılır.
d) Çevrimiçi sınavların yapılacağı yerde sınava girecek kişiler ve görevliler haricinde kişilerin girmesine veya beklemesine izin verilmez.
e) Adayların sınav için oturacakları bilgisayarı sınav yöneticisi belirler.
f) Her aday TC Kimlik numarasını içeren Nüfus Cüzdanı ibraz etmek zorundadır.
g) Her aday sınav ücretini yatırdığına dair banka dekontunun aslını sınav gözetmenine teslim etmelidir.
h) Sınava cep telefonu ve benzeri haberleşme cihazları ile fotoğraf makinesi ile gelen adaylar bu cihazları kapatarak Sınav Gözetmenine teslim etmek zorundadır.
i) Ateşli silahlarla sınav salonuna girilemez,
2. Sınav Esnasında;
a) Sınav süresince adayların sigara içmelerine, cep telefonu ve benzeri haberleşme cihazları ile fotoğraf makinesi kullanmalarına izin verilmez.
b) Sınav esnasında kullanılması gerekli kalem, silgi cetvel, gönye ve pergel gibi malzemeler sınava girecek adaylar tarafından getirilir.
c) Adayların sınav süresince aralarında kalem, silgi cetvel, gönye ve pergel gibi malzeme alıp vermeleri yasaktır.
d) Kopya çeken ya da çektiren görevlilerin uyarılarına uymayan veya kural dışı hareketlerle sınav düzenini bozan, yoklama listesini imzalamayan adayın sınavı geçersiz sayılır.
e) Yanlış cevaplar doğru cevap sayısını etkilemez.
f) Sınavda kullanılacak şemalar ve harita vb. gibi ekler her bilgisayar masası yanında mevcuttur.
g) Görevlilerin sınava girenlerle alçak sesle konuşmaları yasaktır. Herhangi bir soru sorulması halinde yüksek sesle sorulması ve cevaplandırılması sağlanır.
h) Oturumlarda ilk otuz dakika kimsenin sınavı sonlandırmasına izin verilmeyecek, bu süre içinde sınava geç gelen adayların ek süre vermeksizin sınava girmelerine izin verilecektir.
i) Sınav salonunda cevaplamasını bitirmemiş tek aday kalacağı anlaşıldığında, bu kişiden önce sınavını bitiren aday sınav salonunu terk edemez.
j) Sınav oturumu süresince sınav uzatılmasını gerektiren haller dışında sınava ara verilmeyecektir.
k) Sınav esnasında su haricinde herhangi bir yiyecek veya içeceğin yenilip içilmesi yasaktır.
l) Daha önce belirtilen kurallarla aşağıda belirtilen kural ihlallerini yapan adaylar sınav salonundan çıkarılır.
i) Huzursuzluk veya kargaşa çıkarıcı hareketlerde bulunanlar,
ii) Sınav sorularıyla ilgili şekli belirlenmiş itirazlar dışında sözlü olarak tartışma şeklinde sınavlara itiraz edenler,
iii) Sınavın yapıldığı bilgisayarda sınav sayfası haricinde bilgisayar dosyalarını karıştıranlar, başka dosya açanlar,
iv) Sınav kurallarını kabul ettiğini gösteren taahhütname ile sınav katılma listesini imzalamak istemeyenler,
BÖLÜM VII.
Sınavların Gerçekleştirilmesi
Çevrimiçi sınavların yapılmasından önce, sınav esnasında ve sınav sonrasında yapılacak işler aşağıdaki gibidir.
1. Sınav Öncesinde Yapılacak İşler
a) Her sınav oturumundan önce, sınav yapılacak bilgisayarların çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
b) Sınavın yapılacağı salonda sınavda kullanılacak araç gereçlerde eksik olup olmadığı kontrol edilir. Aksi takdirde sınav başlatılamaz.
2. Adayların Sınav Salonuna Yerleştirmesi ve Hazırlık;
a) Adaylar, sınav başlamadan 30 dakika öncesinde hazırlanan Oturum Kişi Listesine göre T.C. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile kimliği tespit edilerek (yabancı uyruklular için pasaport numarası kontrol edilir.) sınav salonuna alınır ve oturma planına göre hangi bilgisayara oturacağı belirtilir.
b) Sınav kuralları ve gerekli bilgiler herkesin duyacağı şekilde Sınav Gözetmeni tarafından okunur.
c) Adaylardan Oturum Kişi Listesine, sınava katıldıklarına dair imza alınır.
d) Sınava başlamadan önce sınav kurallarıyla ilgili EK-3’te yer alan “Bilgilendirme Formu” imzalatılarak teslim alınır.
3. Sınav Sırasında Yapılacak İşler
a) Adayların hazır olduğu anlaşılmasını müteakip tüm sınavlar aynı anda başlatılır.
b) Sınav sorularına itiraz eden adayların itirazları Sınav Salon Sorumlusu tarafından “İtiraz Şekilleri” bölümüne uygun olarak tutanak altına alınır.
c) Adayların Oturum Kişi Listesi ve Taahhütnameyi eksiksiz imzaladıkları kontrol edilir. İmzaların eksik olması halinde tamamlanması istenir. Tamamlamayan veya imza atmak istemeyenler için EK-1’de yer alan “Bireysel Sınav İptal Tutanağı” düzenlenir.
4. Sınav Sonunda Yapılacak İşler
a) Sınavlar tamamlandıktan sonra sınav oturumu kapatılır.
b) “Oturum Sonuç Raporu” doldurulur.
c) Çevrimiçi sınavlara katılan adayların sınav sonuç belgeleri ait tüm evraklar toplanarak dosyalanır.
BÖLÜM VIII.
Sınavların Değerlendirilmesi ve İtirazlar
Çevrimiçi sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve sınav sonuçlarına yapılacak itirazların değerlendirilmesiyle ilgili esaslar aşağıdaki gibidir.
1. Çevrimiçi sınavların sonuçları aday veya sınav yöneticisinin sınavı sonlandırdığı anda sisteme aktarılır.
2. GOSS sistemine kaydı yapılan her aday, yazılı ve çevrimiçi sınavlarda aldığı sonuçları sisteme giriş yaparak görebilir.
3. Çevrimiçi sınavlarda sorulara yapılacak itirazlar sınav anında Sınav gözetmenlerine bildirilmek zorundadır. Sınav sonrasında sorulara yapılacak itirazlar kabul edilmeyecektir. Aday hatalı olduğunu düşündüğü sorunun numarasını gözetmene bildirir. Gözetmen ise hatalı olduğu düşünülen soruyu “Hatalı Soru Tutanağı” na kaydeder ve adaya imzalatır.
4. İtirazlar her 15 günde değerlendirmeye alınmak üzere İtiraz Komisyonunca değerlendirmeye alınır. Sorunun hatalı olduğu tespit edilirse yalnızca başvuru sahibinin sınavındaki hatalı soru /sorular o sınav için yok sayılarak, sınav yeniden değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
BÖLÜM IX.
Diğer Hususlar
Çevrimiçi sınavlarla ilgili diğer hususlar aşağıdaki gibidir.
1. Yazılı sınav kesin sonuçları her yazılı sınav döneminin sonunda GOSS sistemine ve GOSS sistemi ile yapılan sınavların sonuçları da “Geçenler” ve “Başarısız olanlar” ayrı ayrı listelenmiş olarak GASM Başkanlığına gönderilir.
2. Başarılı olanlar için GOSS tarafından “Başarı Belgesi” tanzim olunur. Bu belgenin “Belgeyi Tanzim eden” bölümünü “Kullanıcı Yöneticisi” imzalar ve onaylanmak üzere GASM Başkanlığına gönderir. Onaylanan belgeler GASM tarafından ilgili Bölge Müdürlüklerine gönderilir.
3. GOSS veritabanı günlük olarak yerel disklere yedeklenecek ve her yapılan sınavın sonunda da Bilgi İşlem Merkezinin belirleyeceği FTP adresine yüklenecektir.