Gemi Adamı Cüzdanı Başvurusu

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
Gemiadamı cüzdanı çıkartmak için yapılması gerekenler

Başvuru :

Gemiadamı adayları; daha önce hiçbir liman başkanlığından gemiadamı cüzdanı almadıklarını ve hangi yeterlik derecesinde gemiadamı cüzdanı almak istediklerini beyan eden ve aşağıdaki belgeler ekli bir dilekçe ile sicil liman başkanlığına başvururlar.

a) Nüfus cüzdanı (1 örneği ile birlikte aslı),
b) Diploma, mezuniyet veya öğrenim belgesi (1 örneği ile birlikte aslı),
c) İkametgah belgesi,
d) Fotoğraf (8 adet),
e) Cumhuriyet Savcılığından alınacak sabıka kaydı,
f) Sağlık raporu,
g) Askerlik durum belgesi,

Aşçı ve kamarot yeterlikleri için gemiadamı cüzdanı almak isteyenler, yukarıdaki belgelere, ayrıca meslekleri ile ilgili eğitim ya da çalışma belgelerini de eklerler.
Yurt dışından alınan belgelerin fotokopileri ve Türkçe çevirileri noter onaylı olması zorunludur.

Gemiadamı Cüzdanlarının Yenilenmesi
Yitirilme, yıpranma, değiştirme gibi nedenlerle yenilenen gemiadamı cüzdanları, gemiadamının kayıtlı olduğu bölge müdürlüğünce düzenlenir.
Gemiadamı Cüzdanı ve Gemiadamı Yeterlik Belgesi
Türk Gemiadamları Kütüğüne kayıt edilen her gemiadamına, harcı alındıktan sonra bölge müdürlüğü tarafından düzenlenen fotoğraflı Türkçe-İngilizce yazılmış gemiadamı cüzdanı verilir.
Kaptan, başmühendis/başmakinist ve zabit olan gemiadamlarına, ayrıca Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından beş yıl süreli olarak düzenlenen, fotoğraflı Türkçe-İngilizce yazılmış gemiadamı yeterlik belgesi (EK-13) verilir.

Gemiadamı sınavlarına giren ve sınavı başararak yeterlik derecesini yükselten gemiadamı, yeni gemiadamı yeterlik belgesi kendisine verilinceye kadar, eski gemiadamı yeterlik belgesi ile çalışabilir. Yeni gemiadamı yeterlik belgesi verilirken, eskisi geri alınarak iptal edilmek üzere Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Askerlikten Ayrılanların İşlemleri

Askerlik görevini Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı gemilerde yapan erler, terhis oldukları gemi komutanlarınca verilen "er hizmet belgeleri" ile sicil limanına başvurmaları durumunda, bu Yönetmelik hükümleri uyarınca kütükleme işlemleri yapılır.
Deniz Kuvvetlerinden emekli olan ya da ayrılan ve bu Yönetmelik hükümlerine göre gemiadamı cüzdanı ile gemiadamı yeterlik belgesi alacak subay ve astsubaylar, bir dilekçe ekinde bu Yönetmeliğin 74 üncü maddesindeki belgelerin yanı sıra,

a) Servis belgesi,
b) Deniz Harp Okulu ya da deniz astsubay sınıf okulu diploması,
c) Bonservis ve kurs belgeleri,
d) Bu Yönetmelik hükümlerine göre alabilecekleri gemiadamı yeterlik derecesi için öngörülen eğitim-öğretim konularında eksiklikleri bulunanlar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca açılan eğitim kurslarına katılarak alacakları "T.C. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurs Belgesi" başlıklı kurs belgeleri, ile birlikte ikametgahının bulunduğu sicil limanına ya da ikamet ettiği yerde liman başkanlığı bulunmuyorsa ikametgahına en yakın liman başkanlığına başvururlar.
Gemiadamları Sınavlarına Giren Gemiadamları ile İlgili İşlemler
Bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesine göre başvuru işlemlerini yaparak gemiadamları sınavlarına girip başaran gemiadamlarının, GASM tarafından düzenlenen "gemiadamları sınavları başarı belgesi" ilgili liman başkanlığına gönderilir. Bu belge, liman başkanlığı tarafından bölge müdürlüğü aracılığı ile, gemiadamı yeterlik belgesi düzenlenmek, sicil kayıtları yapılmak üzere Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğüne gönderilir. Bu Genel Müdürlük tarafından düzenlenen gemiadamı yeterlik belgesi, önce bölge müdürlüğüne, oradan da ilgili liman başkanlığına gönderilir ve gemiadamına teslim edilir. Gemiadamının durumundaki değişme Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğünde gemiadamı yeterlik belgesi sicil kayıtlarına işlenir. Belgeler bölge müdürlüğü ve liman başkanlıklarındaki gemiadamı sicil dosyalarına konularak, bölge müdürlüklerince gemiadamları bölge kütük defterine ve liman başkanlıklarınca gemiadamları liman kütük defterine işlenir.
Gemiadamı Belgelerini Kaybedenler ve Belgelerin Yıpranması
Gemiadamı cüzdanı ile gemiadamı yeterlik belgesini kaybeden gemiadamları; bu belgelerin alındığı sicil limanı ile gemiadamı sicil numarasını ya da yeterlik erişim numarasını belirterek en az bir mahalli gazetede kayıp ilanı verirler. Belgesini kaybedenler, ilan edilen gazetenin ve nüfus cüzdanının birer örneği ile birlikte dilekçe ekinde kayıtlı olduğu sicil limanına başvurur. Liman başkanlığı, gemiadamının Emniyet ile Cumhuriyet Savcılığı soruşturmaları ve eğer süresi dolmuşsa sağlık yoklamasını yaptırarak, belgelerini, kayıp ilanı verilen gazete, dört adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı örneğini gemiadamları kütüğüne kayıtlı olduğu bölge müdürlüğüne gönderir. Bölge müdürlüğü, gemiadamı bölge kütük defterine gerekli kayıtları yapar ve kaybından düzenlenen gemiadamı cüzdanını gemiadamına verilmek üzere başvurunun yapıldığı liman başkanlığına gönderir. Liman başkanlığı, gerekli harcı aldıktan sonra gemiadamı cüzdanını gemiadamına teslim eder. Gemiadamı yeterlik belgesi için bölge müdürlüğü, gemiadamının dilekçesi ve ilgili belgeleri Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğüne gönderir. Bu Genel Müdürlük tarafından belgeler üzerinden yapılan inceleme sonucu, durumu uygun olanlar için yeniden düzenlenen gemiadamı yeterlik belgesi ilgili bölge müdürlüğüne oradan da gemiadamına teslim edilmek üzere başvurunun yapıldığı liman başkanlığına gönderir.
Gemiadamı cüzdanı ve gemiadamı yeterlik belgesinin kullanılamayacak ölçüde eskimesi ya da yıpranması durumunda Emniyet ile Cumhuriyet Savcılığı soruşturmaları dışında yukarıda belirtilen tüm işlemler aynen yapılarak gemiadamının gemiadamı cüzdanı ve gemiadamı yeterlik belgesi yenilenir.
Deniz güvenlik belgelerini kaybeden gemiadamları kayıp ilanı ile, kayıtlı olduğu sicil liman başkanlıklarına başvurarak kaybettikleri belgelerini yenilerler.​

teşekkürler bilgi için..benim sorum askerlik le ilgili olucak..ben açık öğretime devam ediyorumm..bu durumda yinede askerlik durum belgesi almam gerekirmi..?

Gemi adamı cüzdanı başvurusunda illa ikâmetimizin bulunduğu ilçenin limanına mı kayıt yaptırmamız gerekmekte yoksa, il'in limanına da başvuruda bulunabilir miyiz ?

Selamlar;

Şu anda bütün sınav, ingilizce muafiyet staj her şeyi tamamlamış vaziyetteyim. UVM ehliyeti almaya hak kazandım. Limana gittim ve GASM merkezin kendilerine başarı belgesi göndereceğini onu beklemem gerektiği söylendi. Benim bu aşamada beklemek den başka yapmam gereken bir şey var mı? GASM merkeze veya başka bir kuruma dilekçe vs herhangi bir şekilde başvurmam gerekiyormu. Bilen arkadaşlar bilgilendirirse çok sevinirim

Marmaris Liman Baskanligina gittim, diplamamin asli ve fotokopisi ile NOTER onayli olacak dediler geri gonderdiler,

nasil istir anlamadim, diger liman baskanliklarindada da Noter onayi istiyorlarmi ,

"b) Diploma, mezuniyet veya öğrenim belgesi (1 örneği ile birlikte aslı)"

Marmaris Liman baskanligi hizmet sidandartlarinada yazmislar
http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/UBAK/tr/UBAK_Hizmet_Stndrt/Liman_Bsk/20140218_162633_204_1_64.pdf

Fakat Istanbul Liman baskanligi hizmet sidandartlarinda ise farkli diyor
http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/UBAK/tr/UBAK_Hizmet_Stndrt/Liman_Bsk/20130624_160204_204_1_64.pdf

sorulan soruların çoğunun cevapları sitede zaten var.Araştırmadan sürekli tekrarlandığı için cevap verilmiyor olabilirmi acaba? selametle

Arkadaşım siteyi araştırmak lazım o kadar zamanım yok kusura bakma internette boş zaman lazım sitede aktif bir arkadaşımızsın burda bulamazsan face de goss sınav soruları diye bir grubu var kaptan ve güverte zabitleri anında paylaşım yapıyorlar oradan istedigin bilgilere anında ulaşırsın selametle

Birçok konuda liman başkanlıkları da e devlet sistemine geçti.
Dolayısı ile istenilen bir çok evrak da eskisi gibi uzun sürelerde değil, çok kısa sürede alınabiliyor.
Gerekli işlemlerin takibi için e devletten deniz ve iç sular genel müdürlüğü ssyfsasına veya
https://www.denizcilikbilgileri.net/liman-cuzdani/
Sayfasından faydalanabilirsiniz.
Eskiden C kodu liman başkanlıklarında oluşturuluyordu. Şimdi siz oluşturmalısınız mesela.

Geri