Gemi Adamları Yönetmeliği
DÖRDÜNCÜ KISIM : Türk Gemiadamları Kütüğü
BİRİNCİ BÖLÜM : Kayıt ve Belgeler, Kütükleme Makamları ile Sicil Limanı
Türk Gemiadamları Kütüğü
Madde 71 - Türk Gemiadamları Kütüğünü; gemiadamlarının sicilleri ile ilgili kayıt ve belgelerin bulunduğu,
a) Gemiadamları Kütük Defterleri;
1) Gemiadamları Liman Kütük Defteri,
2) Gemiadamları Bölge Kütük Defteri,
b) Gemiadamı Sicil Dosyaları;
1) Gemiadamları Liman Sicil Dosyaları,
2) Gemiadamları Bölge Sicil Dosyaları,
c) Gemiadamı Yeterlik Belgesi Sicil Kayıtları,
oluşturur.
Kütükleme Makamları
Madde 72 - Gemiadamları "liman kütük defterleri" ve "gemiadamı liman sicil dosyaları" liman başkanlıkları tarafından tutulur. Gemiadamı yeterlik belgesi sicil kayıtları ise, Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından bilgisayar ortamında tutulur.
Bölge müdürlükleri, bağlısı her liman için ayrıca "gemiadamları bölge kütük defteri" tutar ve herbir gemiadamı için ayrı olmak üzere, içinde sicil işlemleri ile ilgili belgelerin bulunduğu bir "gemiadamı bölge sicil dosyası" düzenler. Bölge müdürlüklerinin bulunduğu merkez liman için, ayrıca liman başkanlığınca sicil dosyalarının tutulmasına gerek yoktur.
Bölge müdürlüklerince gemiadamları bölge kütük defterlerinde yapılan yeterlik yükseltme, eğitim durumunu belgelendirme, sağlık yoklaması, kayıp, ölüm, iptal, hizmetten vazgeçme ve benzeri her tür kayıt işlemleri, gemiadamının sicil liman başkanlığına gemiadamı liman kütük defterine işlenmek üzere bildirilir.
(Ek fıkra: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\2.mad) Gemiadamları kütük defteri/sicil dosyası sadece Gemiadamları Cüzdanı/Gemiadamları Belgesi düzenleme yetkisi devredilen liman başkanlıklarında tutulur.
Sicil Limanı
Madde 73 - Bir gemiadamının sicil limanı, kütükleme işlemlerinin yapıldığı ve yürütüldüğü liman başkanlığıdır. Gemiadamı adayları, ikamet ettiği yerin liman başkanlığını sicil limanı olarak seçer. İkamet ettiği yerde liman başkanlığı bulunmayan gemiadamı adayları, ikamet ettiği yere en yakın liman başkanlığını sicil limanı olarak seçer.
(Ek fıkra: 10/04/2003 - 25075 S. R.G. Yön./4. md.) Gemiadamı, sicil limanı kaydını, sadece bir kez olmak üzere başka bir limana nakledebilir.
İKİNCİ BÖLÜM : Başvuru, Kütük Defteri, Sicil Dosyası ve Kütükleme İşlemleri
Başvuru
Madde 74 - Gemiadamı adayları; daha önce hiçbir liman başkanlığından gemiadamı cüzdanı veya gemiadamı yeterlik belgesi almadıklarını ve hangi yeterlik derecesinde gemiadamı cüzdanı almak istediklerini beyan eden ve aşağıdaki belgeler ekli bir dilekçe ile sicil liman başkanlığına başvururlar.
a) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\3.mad) T.C. Kimlik Numarası beyanı,
b) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\3.mad) Diploma, mezuniyet veya öğrenim belgesinin aslı veya kurumca onaylı örneği,
c) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\3.mad) İkametgâh beyanı,
d) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\3.mad) Fotoğraf (3 adet),
e) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\3.mad) Sabıka kaydına ilişkin yazılı beyan,
f) Sağlık raporu,
g) (Mülga bend: 2/9/2005-25924 S.R.G. Yön/18.mad; Ek bend: 21/12/2005-26030 S.R.G. Yön/1.mad.; Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\3.mad) Askerlikle ilişiği olmadığına dair yazılı beyan,
Aşçı ve kamarot yeterlikleri için gemiadamı cüzdanı almak isteyenler, yukarıdaki belgelere, ayrıca meslekleri ile ilgili eğitim ya da çalışma belgelerini de eklerler.
Yurt dışından alınan belgelerin fotokopileri ve Türkçe çevirileri noter onaylı olması zorunludur.
Kütükleme İşlemleri
MADDE 75 - (Değişik madde: 04/03/2007 - 26452 S.R.G Yön/5.md.;Değişik madde: 11/10/2007- 26670 S.R.G Yön/9.md,)
Başvurulan liman başkanlığı, durumu bu Yönetmelik hükümlerine uygun olanlar için gerekli belgelerin tümünü içeren bir gemiadamı liman sicil dosyası düzenler ve bağlısı olduğu bölge müdürlüğüne gönderir. Bölge müdürlüğü, durumu gemiadamı olmaya uygun olanları, o liman başkanlığı için düzenlediği gemiadamları bölge kütük defterine kayıt ederek gemiadamına düzenlenen gemiadamı yeterlik belgesi veya gemiadamı cüzdanını, talep sahibine verilmek üzere ilgili liman başkanlığına gönderir. Liman başkanlığı, gemiadamı liman kütük defterine kayıt eder ve Türk Gemiadamları Kütüğü kayıt harcını alarak, gemiadamının kendisine veya kanuni vekiline/temsilcisine imza karşılığı teslim eder. İmzalanan tesellüm belgesi gemiadamının liman sicil dosyasına konur. Gemiadamının farklı limanda kayıtlı olması durumunda tesellüm belgesi işlemi yapan bölge müdürlüğüne gönderilir.
Gemiadamları Kütük Defterleri
Madde 76 - "Gemiadamları Liman/Bölge Kütük Defterleri" (EK - 12); kullanılmaya başlanmadan önce, ilgili bölge müdürlüğünce sayfaları numaralandırılarak mühürlenir ve üst kapağının iç tarafına kaç sayfadan oluştuğu yazılarak mühürlenir.
Gemiadamları bölge/liman kütük defterinin,
a) Fotoğraf bölümüne; ilk kütüklemede bir fotoğraf yapıştırılır. Zamanla oluşacak belirgin görünüm değişiklikleri ve yıpranmalar için, en az yedi yılda bir fotoğraf yenilenir.
b) Nüfus kayıt bilgileri bölümüne; ilk kütüklemede gemiadamının nüfus cüzdanındaki bilgiler yazılır.
c) Öğrenim durumu bilgileri bölümüne; ilk kütüklemede gemiadamının aldığı son diploması ile ilgili bilgiler kayıt edilir. Bu bölüme gemiadamı olarak çalışmasını sürdürürken gördüğü eğitim - öğretim sonrası alacağı diplomalar ile ilgili bilgiler de ayrıca kayıt edilir.
d) Askerlik durumu bölümüne; ilk kütüklemede askerlik belgelerindeki bilgiler yazılır. Bu bölüme gemiadamı olarak çalışmasını sürdürürken askerlik durumundaki değişiklikler ayrıca kayıt edilir.
e) İkametgah durumu bölümüne; ilk kütüklemede ikametgah adresi yazılır. Bu bölüme gemiadamı olarak çalışmasını sürdürürken oluşan ikametgah adresindeki değişiklikler ayrıca kayıt edilir.
f) Adli ve emniyet bilgileri bölümüne; ilk kütüklemede gemiadamının Cumhuriyet Savcılığı ve Emniyet Müdürlüğünden alınan belgeler ile ilgili bilgiler yazılır.
g) Yeterlik bilgileri bölümüne; ilk kütüklemede kendisine verilen gemiadamı yeterlik derecesi, gemiadamı cüzdanı ve gemiadamı yeterlik belgesi ile ilgili bilgiler yazılır. Bu bölümde gemiadamının yeterlik derecesi yükseltmeleri gösterilir.
h) Denizcilik eğitimleri bölümüne; gemiadamının denizcilik konularında gördüğü eğitimler ile ilgili bilgiler yazılır.
I) Harçlar bölümüne; gemiadamının gemiadamı cüzdanı ve yeterlik belgesi için ödediği harçların belgeleri ile ilgili bilgiler yazılır.
j) Sağlık bölümüne; gemiadamlarının işe girişlerinde ve işe devamları süresince sağlık durumları ve sağlık durumlarında meydana gelen değişikliklere ait bilgiler yazılır.
Gemiadamları kütükleme işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılması durumunda ayrıca kütük defteri tutulmasına gerek yoktur. Ancak kütük defterindeki bilgileri içeren "gemiadamı kütük bilgi kayıt belgesi" gemiadamının sicil dosyasında bulundurulur. Kütük bilgilerinin değişmesi halinde, yeni kütük bilgi kayıt belgesi de sicil dosyasına konulur.
Gemiadamları Sicil Dosyaları
Madde 77 - Gemiadamları liman/bölge kütük defterlerine kayıt edilen her gemiadamı için gemiadamı liman/bölge sicil dosyaları düzenlenir. Gemiadamı ile ilgili belgelerin asılları ya da onaylı suretleri sicil dosyaları içine konarak saklanır.
Gemiadamı sicil dosyası üstüne gemiadamının adı, soyadı, gemiadamı kütük defterinden alınan sıra numarası ile sicil limanı büyük harflerle yazılır ve dosyanın ön yüzünün sağ üst köşesine gemiadamının fotoğrafı yapıştırılır.
Gemiadamı Cüzdanlarının Yenilenmesi
Madde 78 - Yitirilme, yıpranma, değiştirme gibi nedenlerle yenilenen gemiadamı cüzdanları, gemiadamının kayıtlı olduğu bölge müdürlüğünce düzenlenir.
Gemiadamları Yeterlik Belgesi Sicil Kayıtları
Madde 79 - Kaptan, başmühendis/başmakinist ve zabitlerin yeterlik belgeleri ile ilgili bilgilerin yazıldığı gemiadamları yeterlik belgesi sicil kayıtları Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından bilgisayar ortamında tutulur.
Gemiadamı Cüzdanı ve Gemiadamı Yeterlik Belgesi
Madde 80 - (Değişik madde: 11/10/2007- 26670 S.R.G Yön/10.md.)
Türk Gemiadamları Kütüğüne kayıt edilen, 51 inci maddede belirtilen yeterlik seviyesine göre gemiadamı cüzdanı alacak olan gemiadamına, harcı alındıktan sonra bölge müdürlüğü tarafından gemiadamı yeterlik belgesini de içerecek şekilde düzenlenen, fotoğraflı ve Türkçe ve İngilizce olarak düzenlenmiş beş yıl süreli gemiadamı cüzdanı verilir.
Gemiadamı cüzdanı düzenlenmesi zorunlu olmayan yeterliklerdeki gemiadamlarından balıkçı ve tayfa sınıfında olanlar için süresiz, diğerleri için ise beş yıl süreli, kimlik bilgilerini de içeren fotoğraflı Gemiadamları Belgesi adı altında düzenlenen gemiadamı yeterlik belgesi verilir.
(Değişik fıkra: 30/12/2008- 27096 S.R.G Yön/8.mad.) Kaptan, güverte, makine ve telsiz zabiti sınıfı yeterlikler, Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğünce gerekli doğrulamalar yapıldıktan sonra, diğer yeterlikler ise doğrudan bölge müdürlüklerinde veya idarece teknik ve idari altyapısı uygun görülen liman başkanlıklarında düzenlenir.
Gemiadamı sınavlarına giren ve sınavı başararak yeterlik derecesini yükselten gemiadamı, yeni gemiadamı yeterlik belgesi kendisine verilinceye kadar, eski gemiadamı yeterlik belgesi ile çalışabilir. Yeni gemiadamı yeterlik belgesi verilirken, eskisi geri alınarak iptal edilmek üzere Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğüne gönderilir. Gemiadamı Yeterlik Belgesi gemiadamı cüzdanına kayıtlı olan gemiadamlarının, eski yeterliklerinin yeraldığı cüzdan sayfası iptal kaşesi ile iptal edildikten sonra gemiadamının hak kazandığı yeni yeterlik belgesi gemiadamı cüzdanının yeni bir sayfasına işlenir.
Askerlikten Ayrılanların İşlemleri
Madde 81 - Askerlik görevini Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı gemilerde yapan erler, terhis oldukları gemi komutanlarınca verilen "er hizmet belgeleri" ile sicil limanına başvurmaları durumunda, bu Yönetmelik hükümleri uyarınca kütükleme işlemleri yapılır.
Deniz Kuvvetlerinden emekli olan ya da ayrılan ve bu Yönetmelik hükümlerine göre gemiadamı cüzdanı ile gemiadamı yeterlik belgesi alacak subay ve astsubaylar, bir dilekçe ekinde bu Yönetmeliğin 74 üncü maddesindeki belgelerin yanı sıra,
a) Servis belgesi,
b) Deniz Harp Okulu ya da deniz astsubay sınıf okulu diploması,
c) Bonservis ve kurs belgeleri,
d) (Değişik bend: 2/9/2005-25924 S.R.G. Yön/15.mad) Yönetmelik hükümlerine göre alabilecekleri gemiadamı yeterlik derecesi için öngörülen eğitim-öğretim konularında eksiklikleri bulunanlar, İdarece yetkilendirilmiş eğitim kurum/kuruluşlarından alacakları kurs başarı belgeleri veya Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca açılan eğitim kurslarına katılarak alacakları "T.C.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurs Belgesi" başlıklı kurs belgeleri,
ile birlikte ikametgahının bulunduğu sicil limanına ya da ikamet ettiği yerde liman başkanlığı bulunmuyorsa ikametgahına en yakın liman başkanlığına başvururlar.
Gemiadamları Sınavlarına Giren Gemiadamları ile İlgili İşlemler
Madde 82 - Bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesine göre başvuru işlemlerini yaparak gemiadamları sınavlarına girip başaran gemiadamlarının, GASM tarafından düzenlenen "gemiadamları sınavları başarı belgesi" ilgili liman başkanlığına gönderilir. Bu belge, liman başkanlığı tarafından bölge müdürlüğü aracılığı ile, gemiadamı yeterlik belgesi düzenlenmek, sicil kayıtları yapılmak üzere Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğüne gönderilir. Bu Genel Müdürlük tarafından düzenlenen gemiadamı yeterlik belgesi, önce bölge müdürlüğüne, oradan da ilgili liman başkanlığına gönderilir ve gemiadamına teslim edilir. Gemiadamının durumundaki değişme Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğünde gemiadamı yeterlik belgesi sicil kayıtlarına işlenir. Belgeler bölge müdürlüğü ve liman başkanlıklarındaki gemiadamı sicil dosyalarına konularak, bölge müdürlüklerince gemiadamları bölge kütük defterine ve liman başkanlıklarınca gemiadamları liman kütük defterine işlenir.
Gemiadamı Olmaktan Vazgeçenler, Ölenler ve Belgelerini Kaybedenler
Madde 83 - (Değişik madde: 11/10/2007- 26670 S.R.G Yön/11.md.)
Türk Denizci Kütüğüne kayıtlı olan gemiadamlarından;
a) Gemiadamı olmaktan vazgeçenler; bu isteklerini herhangi bir liman başkanlığına bir dilekçe ile bildirirler. Liman başkanlığı bu dilekçe ile gemiadamı cüzdanı ve/veya gemiadamı yeterlik belgesini gemiadamının Türk Denizci Kütüğüne kayıtlı olduğu bölge müdürlüğüne gönderir. Bölge müdürlüğü, ilgilinin gemiadamı olmaktan vazgeçtiğini gemiadamları bölge kütük defterine kayıt eder ve varsa gemiadamı cüzdanını gemiadamı sicil dosyasına koyar. İlgilinin gemiadamı yeterlik belgesi, iptal edilmek üzere Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğüne gönderilir.
b) Ölen gemiadamlarının gemiadamı cüzdanı ve/veya gemiadamı yeterlik belgeleri; gemi kaptanı, donatanı ya da ailesi tarafından en yakın liman başkanlığına teslim edilir. Liman başkanlığı, gemiadamının gemiadamı yeterlik belgesi ile varsa gemiadamı cüzdanını Türk Denizci Kütüğüne kayıtlı olduğu bölge müdürlüğüne gönderir. Bölge müdürlüğü, gemiadamının öldüğünü gemiadamları bölge kütük defterine kayıt eder ve varsa gemiadamı cüzdanını gemiadamı bölge sicil dosyasına koyar. Ölen gemiadamının gemiadamı yeterlik belgesi, iptal edilmek üzere Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğüne gönderilir.
c) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\5.mad) Gemiadamı cüzdanı veya gemiadamı yeterlik belgesini kaybeden gemiadamı, T.C. kimlik numarasını içeren bir dilekçe ile birlikte kayıtlı olduğu sicil limanına başvurur. Liman başkanlığı, gemiadamının Cumhuriyet Savcılığı soruşturmasını ve süresi dolmuşsa sağlık yoklamasını yaptırarak belgelerini iki adet fotoğraf ile gemiadamları kütüğüne kayıtlı olduğu bölge müdürlüğüne gönderir. Gemiadamı cüzdanı veya gemiadamı yeterlik belgesi düzenlenmesi ve ilgiliye teslimi bu Yönetmeliğin ilgili Maddelerine göre yapılır.
ç) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\5.mad) Gemiadamı cüzdanı veya gemiadamı yeterlik belgesinin kullanılamayacak ölçüde eskimesi ya da yıpranması durumunda Cumhuriyet Savcılığı soruşturmaları dışında (c) bendinde belirtilen tüm işlemler aynen yapılarak gemiadamının gemiadamı cüzdanı ve gemiadamı yeterlik belgesi yenilenir.
d) (Değişik bend: 31/07/2009 - 27305 S.R.G Yön\5.mad) Bu Yönetmeliğin üçüncü kısım birinci bölümünde belirtilen belgelerini kaybeden gemiadamları, kayıtlı oldukları sicil liman başkanlığına başvurarak kaybettikleri belgelerini yenilerler.