Gemi Adamları Yönetmeliği - V.KISIM

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
Gemi Adamları Yönetmeliği
BEŞİNCİ KISIM : Vardiya Tutma Kuralları ve Son Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM : Gemiadamlarının Vardiya Tutmaları İle İlgili Kurallar ve Denizcilik İşletmelerinin Sorumlulukları

Gemiadamlarının Vardiya Tutma Kuralları
Madde 84 - Denizcilik İşletmeleri, gemide vardiya tutma ile ilgili düzenlemeleri, vardiya tutacak gemiadamlarının yorgun düşerek verimliliklerini azaltmayacak bir biçimde ve aşağıdaki esaslara uygun olarak yaparlar.

a) Gemide vardiya tutan gemiadamları;
1) Günde en az on saat dinlenirler.
2) Günlük dinlenme süreleri en fazla iki bölüme ayrılabilinir. Bu halde dinlenme sürelerinden biri altı saatten az olamaz.
3) Günde en az on saat olan dinlenme süresi acil durum ve role talimleri gibi olağandışı durumlarda altı saatten az olmayacak biçimde kısaltılabilir. Ancak kısaltılan dinlenme süresi peş peşe iki günden fazla uygulanamaz ve toplam dinlenme süresi haftada yetmiş saatten az olamaz.

b) "Vardiya tutma çizelge"leri gemide herkesin kolayca görebileceği yerlerde asılır.

Gemiadamlarının Vardiya Tutma Düzenlemeleri
Madde 85 - Denizcilik işletmelerince, Sözleşmenin Kod - A bölümünde belirtilen
a) Sefer planlama ilkeleri,
b) Vardiya tutma ilkeleri,
c) Gözcülük ilkeleri,
d) Vardiya teslim alma ve teslim etme ilkeleri,
e) Kısıtlı görüş durum ilkeleri,
f) Kılavuz ile seyir ilkeleri,
g) Demir vardiyası ilkeleri,
h) Makine dairesi vardiyası ilkeleri,
ı) Haberleşme vardiyası ilkeleri,
j) Liman vardiyası ilkeleri,
gereklerine göre oluşturulacak gemiadamlarının vardiya tutma düzenlemelerine uygun olarak, gemide seyir vardiyasından sorumlu zabitler ile makine vardiyasından sorumlu mühendis/makinistlerin vardiya tutmaları sağlanır.

Denizcilik İşletmelerinin Sorumlulukları
Madde 86 - İdare, Sözleşmenin I/14 Kuralı ve Kod bölümünün A - I/14 Kısmı hükümleri uyarınca, Denizcilik İşletmelerinin gemilerindeki gemiadamlarının hizmet içi görevlendirilmelerine ilişkin sorumluluğu bu işletmelere vererek, bunlardan;

a) Gemilerinden herhangi birine atanan her bir gemiadamının, Sözleşmenin ilgili hükümleri uyarınca ve İdare tarafından saptandığı şekilde bir yeterlik belgesi ve/veya gemiadamı cüzdanı taşımasını,

b) Gemilerinin "Gemilerin Gemiadamları İle Asgari Güvenli Donatım" belgesine uygun olarak donatılmasını,

c) Gemiadamları ile ilgili dokümanlar ve belgelerin gemide bulunmasını ve kolayca erişilebilir olmasını, bu bilgilerin gemiadamlarının deneyimlerini, eğitimlerini, sağlık durumlarını ve atandığı görevlerdeki yeterliklerini gösterecek mahiyette olmasını,

d) Gemiadamlarının, normal veya acil görevleri ile ilgili olarak, gemideki bütün düzenlemeleri, tesisleri, aygıtları, yöntemleri ve geminin özelliklerini bilmesini,

e) Gemiadamlarının, acil durumlarda güvenlik, kirlenmenin önlenmesi veya azaltılması için görevlerini yerine getirmede etkin olarak iş birliği yapmalarını, sağlamalarını ister.

Gemiye Yeni Atanan Gemiadamları İle İlgili Sorumluluklar
Madde 87 - Denizcilik İşletmelerinin gemiye yeni atanan gemiadamları ile ilgili olarak; kaptanlar ve gemi personelinden her birinin, bu Yönetmeliğin 86 ncı maddesinde belirtilen yükümlülüklerini tam ve etkin olarak yerine getirmeleri ve geminin güvenli işletilmesine bağlı olarak her türlü tedbiri almakla sorumludur.

Denizcilik İşletmeleri, Sözleşmenin geçerli olduğu her geminin kaptanına, gemide yeni işe alınan bütün gemiadamlarının gemideki aygıtları, işletim yöntemlerini ve görevlerini iyi yapabilmeleri için gereken diğer düzenlemeleri, bu görevler kendisinden istenmeden önce tanımasını sağlamak amacıyla izlenecek ilkeleri ve yöntemleri içeren yazılı bir talimat verir. Bu talimatın usul ve esasları aşağıda belirtilmiştir.
a) Yeni işe alınan gemiadamına,
1) Gemiadamının kullanacağı veya çalıştıracağı belli aygıtları,
2) Gemiadamının verilen görevleri iyi yapması için bilmesi gereken gemiye ait vardiya, güvenlik, çevre koruma ve acil durum yöntemleri ve düzenlemelerini, tanıma fırsat vermek için uygun bir zaman verilir.

b) Gemiye yeni atanan personelin gemi ile ilgili temel bilgileri anlayabilmesi için, o gemiadamının anladığı dilden kendisine rehberlik yapacak yeterlikte birinin atanmasını sağlar.

İKİNCİ BÖLÜM : Son Hükümler
Yönergeler
Madde 88 - Gemilerin donatılmalarında gemiadamlarının yeterlikleri ve sayıları, gemiadamlarının eğitim - sınav gerekleri ile sağlık yoklamalarına ilişkin uygulamaları belirleyen ve 24/07/2001 tarihli Gemiadamları Yönetmeliğine bağlı olarak yürürlüğe giren Yönergelerin uygulanmasına bu Yönetmeliğe bağlı olarak da devam edilir. Kalite standartları bu Yönetmeliğe dayalı olarak çıkartılacak yönerge ile belirlenir.

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat
Madde 89 - 24/07/2001 tarihli ve 24472 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 08/08/2001 tarihinde yürürlüğe giren Gemiadamları Yönetmeliği ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici Maddeler
Geçici Madde 1 - Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki, 24/07/2001 tarihli ve 24472 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 08/08/2001 tarihinde yürürlüğe giren Gemiadamları Yönetmeliği gereği verilen yeterlikler hariç olmak üzere, diğer yönetmeliklere dayanılarak düzenlenen yeterlikler, bu Yönetmelik hükümlerine gör değiştirilerek yenilenir. 31/07/2002 tarihinden sonra gemiler, eski yeterlik belgelerine sahip bulunan gemiadamları ile donatılamazlar.

Geçici Madde 2 - Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, eğitim - öğretim yapan resmi ya da özel bütün eğitim kurumları, sözleşmenin gerekleri ile sözleşmenin atıfta bulunduğu IMO Model Kurs 7.01, 7.02, 7.03 ve 7.04 müfredat kitaplarında belirtilen en az gerekleri karşılayacak düzenlemeleri yapacaklardır. Bu gerekleri karşılayamayan özel kurumlara verilen eğitim - öğretim yetkisi iptal edilerek, eğitilmekte olan öğrenciler uygunluğu tespit edilmiş kurumlara devredilir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Kurumlarına bağlı eğitim kurumlarına ise bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde öngörülen prosedür uygulanacaktır.

Geçici Madde 3 - (Değişik cümle: 10/04/2003 - 25075 S. R.G. Yön./5. md.) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte Telsiz Zabiti yeterliğine sahip olanlar, üç yıl denizde çalıştığını belgelemeleri halinde,

a) Yüzkırk saat seyir, yüz saat vardiya tutma, yirmisekiz saat gemi kullanma, ellialtı saat gemi yapısı ve dengesi, ellialtı saat yük işlemleri ve istif, yüz saat denizde güvenlik konularında, idarenin onayladığı bir eğitim kurumunda eğitim görmek,

b) Altı ay süreli ve günde dört saatten az olmamak üzere köprü üstünde vardiya görevleri hususunda eğitim gördüğünü staj defteri ile kanıtlamak,

c) Eğitim - Sınav Yönergesinde vardiya zabiti yeterliği için öngörülen sınavlarda başarılı olmak,

şartıyla "vardiya zabitliği" yeterliğini almaya hak kazanırlar.

Geçici Madde 4 - Uygulanmakta olan "Gemiadamları Donatımında Asgari Emniyet Belgeleri" 31/07/2002 tarihine kadar geçerlidir.

Geçici Madde 5 - (Değişik ibare: 30/12/2008- 27096 S.R.G Yön/3.mad.) Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme, Sınav, Vardiya Tutma, Kütüklenme ve Donatılma Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yeterlik intibak işlemleri yaptırmayan hak sahiplerinin, bu Yönetmeliğe göre intibak işlemleri yapılırken, Yönetmelikten önce sahip olduğu yeterliğin, önceki Yönetmeliğe göre intibak edebileceği yeterlik esas alınacaktır.

Geçici Madde 6 - (Ek madde: 04/03/2007 - 26452 S.R.G Yön/7.md)
Bu yönetmeliğin 8 inci maddesinde terfide esas alınacak deniz hizmet süreleri belirtilen güverte sınıfı gemiadamlarından vardiya zabiti, birinci zabit ve kaptan ile 9 uncu maddesinde terfide esas alınacak deniz hizmet süreleri belirtilen makine sınıfı gemiadamlarından makine zabiti, ikinci makinist ve başmakinist yeterliklerine ilişkin terfilerinde esas alınacak hizmetler aşağıda belirtilmiştir.

a) Güverte sınıfı gemiadamlarından;
1)Yakınyol birinci zabit yeterliğine sahip olup da vardiya zabiti yeterliğine intibak edenlerin birinci zabit yeterliğine yükseltilmeleri esnasında bu yönetmelikte öngörülen deniz hizmeti hesaplanırken yakınyol birinci zabit yeterliği ile geçirilen hizmetin bir yıla kadar olan süresi terfide esas alınır.

2) Yakınyol kaptan klas-III yeterliğine sahip olup da birinci zabit yeterliğine intibak edenlerin kaptan yeterliğine yükseltilmeleri esnasında bu yönetmelikte öngörülen deniz hizmeti hesaplanırken yakınyol kaptan klas-III yeterliği ile geçirilen hizmetin bir yıla kadar olan süresi terfide esas alınır.

3) Yakınyol kaptan klas-I yeterliğine sahip olup da kaptan yeterliğine intibak edenlerin uzakyol kaptan yeterliğine yükseltilmeleri esnasında bu yönetmelikte öngörülen deniz hizmeti hesaplanırken yakınyol kaptan klas-I ile geçirilen deniz hizmeti üç yılı aşmış ise terfide öngörülen üç yıllık deniz hizmet süresi yerine bir yıl kaptanlık, üç yıldan az veya hizmeti olmayanlardan ise bir yılı kaptanlık, bir yılı enaz birinci zabitlik olmak üzere iki yıl deniz hizmeti aranır. Ancak terfi için bu yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (8) numaralı alt bendinde belirtilen eğitimlerin tamamlanmış olması zorunludur.

b) Makine sınıfı gemiadamlarından;
1) Yakınyol ikinci makinist yeterliğine sahip olup da makine zabiti yeterliğine intibak edenlerin ikinci makinist yeterliğine yükseltilmeleri esnasında bu yönetmelikte öngörülen deniz hizmeti hesaplanırken yakınyol ikinci makinist yeterliği ile geçirilen hizmetin bir yıla kadar olan süresi terfide esas alınır.

2) Yakınyol başmakinist klas-III yeterliğine sahip olup da ikinci makinist yeterliğine intibak edenlerin başmakinist yeterliğine yükseltilmeleri esnasında bu yönetmelikte öngörülen deniz hizmeti hesaplanırken yakınyol başmakinist klas-III yeterliği ile geçirilen hizmetin bir yıla kadar olan süresi terfide esas alınır.
3) Yakınyol başmakinist klas-I yeterliğine sahip olup da başmakinist yeterliğine intibak edenlerin uzakyol başmakinist yeterliğine yükseltilmeleri esnasında bu yönetmelikte öngörülen deniz hizmeti hesaplanırken yakınyol başmakinist klas-I ile geçirilen deniz hizmeti üç yılı aşmış ise terfide öngörülen üç yıllık deniz hizmet süresi yerine bir yıl başmakinistlik, üç yıldan az veya hizmeti olmayanlardan ise bir yılı başmakinistlik, bir yılı enaz ikinci makinistlik olmak üzere iki yıl deniz hizmeti aranır. Ancak terfi için bu yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinin (h) altbendinin (1) numaralı paragrafında belirtilen eğitimlerin tamamlanmış olması zorunludur.

Geçici Madde 7 - (Ek madde: 09/07/2008- 26931 S.R.G Yön/9.mad.)
Bu Yönetmelik ve bu Yönetmeliğe dayanılarak çıkartılmış yönergeleri kapsamında uzakyol vardiya zabiti ve uzakyol vardiya makinisti eğitim programlarına yönelik eğitim vermek üzere İdarece yetkilendirilen özel eğitim kurumlarında 29/11/2007 tarihinden önce eğitime başlayan öğrencilerin hakları saklıdır.

Geçici Madde 8 - (Ek madde: 30/12/2008- 27096 S.R.G Yön/9.mad.)
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Miço yeterliğine sahip olanlardan 6 ay gemide eğitim görmek şartıyla 12 ay deniz hizmetini tamamlayan ve "Gemici sınavı"nı başaranlar "Gemici" yeterliğini almaya hak kazanırlar.

Gemici yeterliği ile birlikte, İdare tarafından "seyir vardiyası tutma belgesi" verilir.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Silici yeterliğine sahip olanlardan 6 ay gemide eğitim görmek şartıyla 12 ay deniz hizmetini tamamlayan ve "yağcı sınavı"nı başaranlar "Yağcı" yeterliğini almaya hak kazanırlar.

Yağcı yeterliği ile birlikte idare tarafından "makine vardiyası tutma belgesi" verilir.
Ek Madde 1 - (Ek madde: 18/05/2004 - 25466 S.R.G. Yön./2.mad) Balıkçı gemileri ve özel yatlar ile kabotaj hattında sefer yapan yatlar ve yolcu motorlarında çalışan gemiadamlarından; Yönetmeliğin Üçüncü Kısım Birinci Bölümünde belirtilen eğitimlerden, 19 uncu maddede belirtilen Deniz Güvenlik Eğitimleri dışında kalan eğitimler aranmaz.

Ek Madde 2 - (Ek madde: 2/9/2005-25924 S.R.G. Yön/16.mad;Değişik madde: 11/10/2007- 26670 S.R.G Yön/12.md.)

Bulundukları yeterlik belgesi ile iki yıl deniz hizmeti ibraz etmek ve KPDS'den en az altmış puan almak veya TOEFL sınavından en az yüzyetmiş puan (eski sistemde dörtyüzseksenbeş puan) almak veya IELTS sınavından en az 5,5 veya ÜDS sınavından en az altmış puan almak şartıyla;
a) Vardiya zabiti yeterliği olanlar uzakyol vardiya zabiti,
b) Makine zabiti yeterliği olanlar uzakyol vardiya makinisti,
c) Birinci zabit yeterliği olanlar uzakyol birinci zabiti,
d) İkinci makinist yeterliği olanlar uzakyol ikinci makinist,
yeterliğini sınavla alabilirler.

Bu madde kapsamında yeterlik belgesi talep edenler, Sözleşmede tanımlı ve bu Yönetmelikte öngörülen eğitimlerden;
a) Birinci zabit yeterliğinden uzakyol birinci zabiti yeterliğine geçenlerin A-II/2,
b) İkinci makinist yeterliğinden uzakyol ikinci makinist yeterliğine geçenlerin A-III/2,
eğitimi aldıklarını belgelemeleri gerekir. Bu madde kapsamında yeterlik belgesi alanlar, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesi hükmünden yararlanamazlar.
Ek Madde 3 - (Ek madde: 2/9/2005-25924 S.R.G. Yön/16.mad)
Bu Yönetmelik kapsamında gerekli eğitimleri almak suretiyle; sınırlı kaptan yeterliğinden vardiya zabitliğine, sınırlı başmakinist yeterliğinden makine zabitliğine geçenlerin eski belgeleri iptal edilmez. Bu durumda olanlar eski belgeleri ile çalışmaya devam edebilirler. Ancak, bu belgeler ile yapılan hizmetler yeni yeterlik belgeleri için istenen deniz hizmetinden sayılmaz.
Ek Madde 4 - (Ek madde: 2/9/2005-25924 S.R.G. Yön/16.mad)
Bu Yönetmelik kapsamında yeterlik belgesi, gemiadamı cüzdanı ve diğer gemiadamı belgelerini almaya hak kazanmış olan gemiadamı, belgelerini düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde almak zorundadır. Belgelerini almayan gemiadamı, aynı belgeleri alabilmek için bu Yönetmelikte öngörülen şartları yeniden yerine getirmesi gerekmektedir.
Ek Madde 5 - (Ek madde: 27/10/2005-25979 S.R.G. Yön/3.mad) (Değişik madde: 25/05/2007 - 26532 S.R.G Yön\1.mad)

İdare GASM'nin faaliyetlerini yürütebilmesi için harcama yetkilisi onayına bağlı olmak üzere; gerekli alt yapıyı kurar ve yardımcı personel ile benzeri ihtiyaçları karşılar.

Sınava girecek adaylardan alınacak ücret, tayfa ve zabit yeterlikleri ayrı olmak üzere Maliye Bakanlığının ve Sayıştay Başkanlığının olumlu görüşleri alınarak İdarece belirlenir. Bu ücretler bütçeye gelir kaydedilmek üzere İdarenin muhasebe hizmetlerini yürüten muhasebe biriminin hesabına yatırılır.

Sınavlara yapılacak itirazların incelenmesi için, sınav ücretinin % 25'ini geçmeyen ve İdarece belirlenmiş ücretin ilgili hesaba yatırılması zorunludur. İtiraz incelemesi sonucunda İdarenin kusurlu olduğu durumda ilgiliye itiraz ücreti iade edilir.

GASM gerekli gördüğü hallerde sınav faaliyeti için; sınav salonları temini işi, matbaa hizmetleri, soru bankası oluşturma ve güncelleme hizmetleri, sınav gözetmenliği hizmetleri ile kendi bünyesinde karşılayamadığı diğer hizmetleri hizmet satın alma yolu ile yapabilir.

Yürürlük
Madde 90 - Bu Yönetmelik hükümleri, Danıştay Onuncu Dairesinin 23/05/2002 tarihli ve E: 2002/2161 sayılı, önceki yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması kararının idareye tebliğinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 91 - Bu Yönetmelik hükümlerini Denizcilik Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

 
Geri
Üst