Okulun iyi olması orada bulunan 1-2 hocanın iyi olmasından öte okulun birçok bileşeninin iyi olması ile ilgilidir. Benim tanıdığım bazı hocalar var adam çok iyi diyorsun, hocalığı berbat yada tersi ya da ne iyi bir adam ne iyi bir hoca.
Ardından okulun laboratuvar, kütüphane, araştırma olanaklarını göz önünde bulundurmak lazım. Benim öğrencilik yıllarımda İTÜ'nün bilgisayar lab.ları çok iyi idi (hala da öyledir sanırım) ama öğrencilere bilgisayar kullanacakları ödev fazla verilmezdi, Yıldız'da da bilgisayar imkanları kısıtlıydı ama hocalar bilgisayar kullanmanız gereken ödevler verilirdi. Ancak daha sonra Yıldız'da da olanakların arttırılma çalışmalarının yapıldığını biliyorum, ancak ne kadarı tamamlandı ve kullanımda onu öğrenilmesi lazım.
Sonra öğrenci kendisine bakmalı. Ya bu hoca yoklama almıyor, dersleri takip etmem, sınav zamanı fotokopilerden çalışırım, arkadaşlarla sınavda şirket kurarım gibi bir mantıkla okulu bitirmeye kalkarsa da o okulun iyiliğinden bahsedemezsin.
Vaktiyle yaşanmış bir olaydır. Alaylı diye tabir ettiğimiz okul okumamış ama işi bilen tersanede taşeronluk yapan firmaların sahiplerinden birisi olan bir ustamız yanına aldığı mühendisten memnun kalmaz. O mühendisin mezun olduğu okulun dekanına mektup yazar, siz nasıl adam yetiştiriyorsunuz diye. O dekan da gelir o ustayı tersanede ziyaret eder konuşurlar.
Benim de karşılaştığım bazı kişiler var hem meslektaşım hem de başka branşlardan. Word'de iki satır yazı yazmaktan, Excel'de iki hücreyi toplamaktan aciz; mesleğin en basit en temel konularından bihaber şimdi bu adamların hocaları okulları kötüdür diyemeyiz.
Sözün özü okulun iyiliğini hocaların iyiliği ile ölçemezsiniz, diğer unsurların da iyi olması ve etkinliği ile olur. Kuru kuruya okul milliyetçiliği yapmanın manası yoktur.