Abicim Benimde Sana Sorularım Olacak)
1 Kaç Sorum Olacak...
Ben Düz Lise Son Sınıf Öğrencisiyim
Denizci Olmak Çok İstiyorum
Şartları Nedir Acaba?Yakında Tercih Yapıcağız...
2.Öğretim Varmı?
Ben Eşit Ağırlık Puan Türüyle Girebileceğim Meslek Yüksek Okulları Denizcilikle İle İlgili Bölümleri Tavsiye Edebilirmisiniz Bana?
İyi Günler
valla kardeşim kimse benim soruma cevap vermiyor bari ben senin soruna cevap vereyim.
denizci ol. bana göre denizciliğin bölümleri 2 yıllık olsa bile 4 yıllık düz lise çıkışı ile gireceğin üniversitelerin %90 ından daha iyidir. önce denizcilik bölümlerinden hangisi senin için uygun onu belirle. çünkü denizcilik bölümleri 4 tane dir diyebilirim. deniz liman işletme, gemi makina, gemi inşaatı, güverte (myo iki yıllık olanlar). bunların ikinci öğretimleri var tabi. valla eşit ağırlıkla gireceğin derken zaten puanın biraz iyiyse sayısal olanlardanda yazarsın bence. yeni sistemi bilmiyorum ama eski sistemde myo yazacaksan okul puanın 0.3 ile çarpıldığı için ea lıkçı olarak gelen sayısal puanın iyi gelirse girersin. güverte, gemi inşaatı, gemi makina bunlar sayısal çünkü daha dogrusu hep sayısal puanlarla girenler var. gelelim bunların sıralamasına
1- gemi makina
2-güverte
3- gemi inşaatı
4-deniz liman
benim tavsiyem bu sıralamaya göre iş bulma imkanı ve maddi olarak bana göre öncelik böyle
1-gemi makina yazarsan gemide makina zabiti oluyorsun. ve gemide seyir halinde çalışırsın. tabi karada kısıtlı olsada gemi makinaları fabrikasında iş bulabilirsin. gemi de seyirde 1-2 yıl çalıştıktan sonra mevki yükseltme için sınavlara giriyorsun. bunlardan yükselerek 1. çarkçılığa kadar çıkabilirsin. aylık ücreti de çok çok iyi.
2- güverte myo dan mezun olursan sana verilen ünvan "usta gemici" oluyor. usta gemici de yine 1 yıl çalıştıktan sonra yükselme sınavlarına girerek 3-2-1. kaptanlığa kadar geliyorsun.
3- gemi inşaatı ben bu bölümü okuyorum. valla açıkçası şöyle anlatayım. denizcilik sektöründe az önce anlattıklarımdan daha farklı bir bölüm. en önemli ayrıcalığı gemi ile seyire çıkamıyorsun. diğer bölüm öğrencileri stcw belgeleri filan alırken biz almıyoruz. bu meslek tersanelerde dizayn bürolarında çizilen işçilik resimlerini (projelerini) imalat esnasında işçilere ustabaşlarına anlatarak nasıl işlem yapmaları gerektiğini ve bu yapılan işlemin dogru olup olmadığını kontrol ediyorsun. genellikle yapılan iş budur. tabi herkes bu şekil çalışacak diye birşey yok. bilgisayar çizim programlarını iyi kullanırsın. ozaman bir dizayn bürosunda yada tersanelerin mevcut dizayn bürolarında çizimci olarak da çalışabilirsin. şunuda söylemek gerekir. kaynak yapmıyorsun, amelelik yapmıyorsun, işin projeleri okumak.
4- deniz liman işletme de şöyle anlatayım; gemiye çıkma imkanın var sınırlı güverte zabiti oluyor herhalde. onun dışında limanlarda acenta şirketlerinde çalışma imkanı oluyor. dersleride biraz güverte ile örtüşüyor. fakat bir kaç tane muhasebe tarzında dersleri var. işte bu bölüm ea'lık ile öğrenci alıyor.
bunların ikinci ve birinci öğretimleri var. ayrıca düz lise öğrencileri genelde okulun en iyi öğrencileridir. çünkü meslek çıkışlı öğrenciler sayısal dersleri gördüklerinde özellikle matematikte çok bocalıyorlar. ortalamanı yüksek tutarak dgs yapabilirsin. güverte ve gemi makina myo mezunu olup dgs yapabilirsin fakat dgs yi kazanınca okuyacağın yılı birde çalışıp yükselme sınavlarına gireceğin yılı ve çalışırken kazanacağın parayı da iyi tartmalısın. gemi inşaatında da kontenjan sorunu var çünkü 4-4-6 tane kontenjan var. itü-ytü-ktü ye geçebiliyorsun. geçiş yapıncada gemi inşaatı ve gemi makinaları mühendisliği ni okuyorsun. burada işin içine makina girince gemiye çıkma hakkın oluyor. ve direk 3. çarkçı olarak işe başlıyorsun.
benden bu kadar eğer yanlış hatalı anlattığım birşeyler varsa bu konularda daha bilgili olan arkadaşlar bilgi versinler. yinede ayrıca soruların olursa buradan cevap yazarım.