Gemi Stajyer Cüzdanı, Yeterlilik, Rapor Hakkında

eyupctn

Küpeşteci
Denizci
Merhaba
Denizcilik lisesinden 2017 yılında Gemi Makineleri bölümünden mezun oldum. Şu an stajyer cüzdanımı çıkartmak için liman başkanlığıyla görüştüm ve buradaki bilgisi olan arkadaşlara bir kaç sorum olacak.

Liseye girerken gemi adamı sağlık raporu almıştık ama tabiki süresi 2014’ de doldu. Yine bu raporu çıkartırken genel muayene mi oluyoruz? Bende nefes darlığı tarzı bir hastalık var, akciğer kontrolünde bir sıkıntı yaratır mı? Bir de genel muayenede ortopedi ve travmatoloji muayenesi olduğunu gördüm. Benim dizimde çapraz bağ kopmasından dolayı ameliyat var ama hareketi fazla kısıtlayan bir şey yok, etki eder mi?

Liman başkanlığına vereceğimiz belgeler arasında diploma Aslı, transkript ve diploma fotokopisi diyor. Benim lise diplomamın Aslını öğrenim gördüğüm üniversiteye kayıt olurken teslim etmiştim. Onun yerine e-devlet’den mezuniyet belgesi geçerli olur mu? Bir de bazı sitelerde transkript yazarken bazı yerlerde yazmıyor. Bunu almamız şart mı veya mezuniyet belgesiyle bu transkript aynı şey midir?

Liseden 2017 de mezun olduğum için belgelerimin yeterliliği 1 yıl sonra doluyormuş ve yenilemek için kurslara girmem gerekiyormuş ama bunu önlemek için son 1 yılda 6 ay çalışmak ya da son 6 ayda 3 ay çalışınca yeterlilikler yanmıyormuş devam ediyormuş gibi şeyler duydum. Bunun Aslı nedir? Bu çalışmak için geçerli süre stajyerlik yaptığımız süreyi kapsar mı yoksa stajyerlik harici zabit olarak mı çalışmak?

Şimdiden teşekkürler...

1) 2014 yılında Genel sağlık muayenenizin süresi dolmuş, şimdi yenilemek için evet yine Genel muayeneye girmeniz gerekiyor.

2) Sağlık durumunuzla ilgili olurları ister Gemiadamları Sağlık Yönergesini mevzuattan bakarak (internet) cevap bulabilir veya sağlık muayenesine girdiğinizde öğrenebilirsiniz. Yönergede her sağlık koşulu bulunmaktadır. Doktorlar bu şartların yerinde olup olmadığını kontrol eder.

Güncel Yönerge burada:
https://www.hssgm.gov.tr/content/do...adamları Sağlık Yönergesi 06 ARALIK 2013.docx

3) Lise Diploma aslınızı teslim ettiiğiniz üniversitenin öğrenci işleri birimine bizzat başvurarak resmi işlemler için teslim almanız gerektiği sebebiyle alabilirsiniz. Ayrıca e-devlette hizmete sunulmuş olan Mezuniyet belgesi de kabul görür bir belgedir.
Transkript ise mezun olduğunuz liseye giderek, en az 3 kopya olacak şekilde Ders durum belgesi isterseniz size çıktısını vereceklerdir. Bu gerekli bir belgedir. Bu ders durumlarınıza bakarak sertifikalarınız düzenlenecektir.

4) Anladığım kadarıyla daha önce bir stajyer ehliyeti düzenletmemişsiniz. İlk defa başvuracaksanız STCW sertifikalarınız mezuniyetten sonra 5 yıl süreyle geçerli olduğundan eğer süre kurtarıyorsa 5 yıl sonraki bitiş tarihine göre STCWleriniz düzenlenir. Eğer süre kurtarmıyor ise STCW yenileme sınavına girerek STCWlerinizi kolayca yenileyebilirsiniz. Ayrıca sitemizde STCW sınava hazırlık kitabı satılmaktadır. Yararlı olacaktır. Mezun olduktan sonra 1 yıl içerisinde süresi dolan bir belge yoktur.

Söylediğiniz gibi son 6 ayda 3 ay çalışma şartı yeterlilik sahibi olan zabitler için geçerlidir.
Stajyerlikte böyle bir durum oluşmaz çünkü ilk ehliyet geri düşmez. Çünkü mezuniyetiniz bir haktır ve yanmaz.

Diğer bir senaryoda; Stajyer olarak ehliyet düzenlettiyseniz ve size verilmiş olan 5 yıl içerisinde 1 yıl stajınızı tamamlayamadıysanız staj dosyanız yanar ve tekrar staj başvurusunda bulunarak ve biten süreli belge ve sertifikalarınızı yenileyerek tekrar staja başlayabilirsiniz.

Geri