Gemide Kullanılan Sular ?

Soruyu yada tam olarak sana sorulanı yazarsan daha net olarak buradan cevap alabileceğini düşünüyorum.Ben sana komple kullanılanılan dışında aynı zamanda üretilen ve bulunanlarıda yazayım.

Fresh water-Bunun için ayrılan tanklar ayrıdır.Gemi planlarında bellidir.Tatlı su tankıdır.Buna limandan su alıp dolsurabilirsin,gemide duş aldığın elini yüzünü yıkadığın ve musluklardan akan su budur.

Technical fresh water-Teknik tatlı su tankları.Bunlar yine tatlı su tankıdır.Bunlar gemi planlarında bazı gemilerde yazar bazılarında yazmaz.Genelde gemi eva sından üretilen tatlı suyun iştiraki bu tankadır.Yani gemide ürettiğin tatlı suyu bu tanka alırsın,bu suyu eva ürettiği için içinde tuz ve mineral çok azdır,teoride yoktur ama önemsenmeyecek miktarda vardır.Bu suyu tankerlerde tank yıkamasında kullanabilrsin.Yine iştirakle bu tankta bulunan suyu fresh water tankına aktarıp gemiye verebilirsin.

Drinking water-İçme suyu.Bu tanklarda çoğu gemi gemi planlarında yer almaz,genelde yalnızca fresh water yer alır.Bu tanka aldığın su teoride içmek içindir.Limanlara gittiğinde de bazılarında içme suyu ve normal su ayrıdır,fiyatları farklıdır,buna göre alırsın bu tanka suyunu.Ancak artık çoğu gemide kapalı şişelerde içme suyu kullanılmakta.Özellikle ILO nun yürürlüğe girmesiyle bununla ilgili zahmetler arttı.O yüzden sadece bilgin olsun duyarsan şaşırma diye yazıyorum.Genelde gemilerde fresh water tankı olur,tankere gidersen technical fresh water ismini duyabilirsin ama drinking water için ayrıca bir tank göremezsin,dediğim gibi artık kapalı şişe içme suyu kullanılıyor.

Eva ile üretilen su-Gemilerde deniz suyundan tatlı su elde edebilirsin,bu su teoride içerisinde hiç mineral ve tuz bulunmaz ancak gerek Eva nın performansı gerek devreler gerekse final aşamasında gittiği tankın içi tam anlamıyla temiz tuzsuz mineralsiz bulunmadığından bu suyun içinde de eser miktarda mineral ve tuz olabilir,ince bir nokta var eğer direk Eva nın çıkışından alırsan suyu gerçekten teoridekine yakın gibidir,ancak herhangibir tanka verirsen ve suyu bu tanktan aldığıda bir miktar mineralli olur. Bu suyun bi ismi yoktur,yani alır fresh water tankına koyarsan fresh water olur,technical water tankına koyarsan o olur,drinking water tankı olarak kullanılan yada ayrılan bir tank varsa ve buna koyarsan drinking water olur.Geminde distille water biterse ve eva çıkışından alıp oraya koyarsan distille water olur ama benim tavsiyem distille water ı ayrı olarak istemen.

Distille water-Arı su,saf su,içerisinde mineral bulunmayan su.Bu gemilerde diğer anlattığım su çeşidi gibi kullanılmaz,sadece bulunur,sebebi de özellikle tankerlerde tank yıkaması sonrasında alınacak yükün çeşidine göre uygun olup olmayacağını anlamakta yapacağın bazı testlerde işe yarar.onun dışında ufak tefek bi kaç yer daha var ama pek mühim değil.

Grey/Black water-Bunlar kullanılan değil üretilen bir sudur,tanklarıı ayrı ayrıdır. Tuvalet,musluk,banyo suları bu belirtilen tanklara gider.

Bunlar umarım soruna fazlasıyla cevap niteliğinde olmuştur.

Merhaba ;

Kaptan olan yada bilen arkadaşlar gemide kaç çeşit su kullanılıyor ve bunlar neler?

Arkadaş hocadan alamayacağın cevabı yazdık,bir teşekkür yokmu.Hadi sorunu sordun hiçmi girip bakmıyorsun cevabı gelmişmi diye,nasıl bir mantık anlamadım yahu.

Geri