Gemiye Ilk Defa Katılıyorum Lütfen Yardım Edin

De_ist

Küpeşteci
Denizci
arkadaşlar ben geçen sene gemici cüzdanımı çıkarttım. aslen mesleğim barmenlik fakat bu mesleği yapmak istemediğim için gemiler daha cazip geldi.

sağlık raporum bu 2013 Kasım ayına kadar geçerli, yanımda 1 senelik geçerli pasaportum var, liman cüzdanım var.
bir tanıdık vasıtasıyla gemim Mart'ın ilk haftası hazır işallah.
gemiye çıkmak için gerekli diğer evraklar nelerdir? bavulumun içerisinde yanıma ne almalıyım bir arkadaşım bol bol tshirt al demişti..

evet bolca t-shırt onemli bunun yanında iç çamaşırı ve çorap...yanında limanlarda dışarı çıkarken giyebileceğin temiz iki pantolon temiz kazak gömlek hangisi giyiyorsan ikide onlardan götür birde ayakkabı dışarda giymek için..banyo için terlik unutma.laptop varsa al yanına ve bir hard disk al yanına..tırnak makasını unutma..tabi birde yastık kılıfı ve carsaf bnce götür o konuda biraz titizim ynmda getryorum gemide vardır ama ynede götr bnce..ve el kremi kardeşim güvertecler için önemli..yanına tras bıcagı köpük te bolca al her ihtimale karşı...yani kısacası öle kocaman bi bavul yapmana gerek yok abi....çünkü eminol o koskaca canta yapıp yanında tasdgn şeylerin yarısından coğunu giymiyorsun bile.

gemiye giderken yanında gemiadamı cüzdanın , pasaportun sağlık raporun olsun.. Birde aşı kartı vardır ama o gerekirse şirket zaten ister.. Birde eğer bu işi uzun vadeli yapacaksınız gemiye katılırken şirketten(şirket kaşeli ) Gemiye katılış ordinosu olmayı adet edinin.. Şirketle maaş konusunda ters düştüğünüz durumlarda elinizde evrak bulunmuş olur

T-shirt,iç çamaşıtı ve çorapların ucuz ama %100 pamuklu olsun,dönüşte tüm günlük giydiğin t-shirt, iç çamaşırı ve çoraplarını at, hem bavulun hafifler,hem psikolojik olarak iyi hissedersin.

Denizci Çantası
Gemiye gitmeden önce yapmanız gereken bazı hazırlıklar vardır, bunlar gideceğiniz bölgeye göre ufak değişiklikler göstermektedir. Genel olarak gemiye giderken yanınızda bulunması gerekenler;
· 4 mevsimlik giyecek(Yazın bile gemiye katılıyor olsanız mutlaka yanınızda kışlık elbise bulundurun).
· Giyeceklerinizi alırken çoğunlukla eski yırtılmasını kirlenmesini göze aldığınız giyecekleri yine güverte de çalışacaksanız temiz giyeceklerinize oranla daha fazla olmasına dikkat edin temiz giyeceklerinizi limana çıkışlarda ve Köprüstü vardiyasına çıkış harici giymemeye özen gösterin.
· En az 2 çeşit ayakkabı (biri temiz diğeri gemi içersinde giymek üzere fakat güvertede çalışacağınız zamanlar kesinlikle bu ayakkabılar giyilmemeli Güverte Lostromosundan Safety shoes dediğimiz kaymaz tabanlı ve çelik burunlu ayakkabılardan istemelisiniz.

· Mevsimlik Çoraplar ve iç çamaşırları(Bol miktarda götürün yanınızda böylece sık sık çamaşır yıkamak zorunda kalmazsınız özellikle güverte çalışacaksanız her gün banyo yapacağınızı göz önünde bulundurarak çamaşır alın)
· Mutlaka defter kalem götürün yanınızda gemide günlük tutmayı alışkanlık edinin bu hem çok da fazla olmayan boş vakitlerinizde kafanızı rahatlatmaya hem de ilerde anılarınıza canlandırmaya yarar.
· Temiz çarşaf yatak örtüsü battaniye ve yastık kılıfı mutlaka çantanızda olması gerekenlerden.
· Kupa veya bardak
· Kışlık şapka eldiven ve atkı
· Yanık merhemleri yumuşatıcı kremler ve traş sonrası kolonyalar, tuvalet kağıdı.
· Şampuan, traş köpüğü, mümkünse traş makinesi yoksa jilet setleri.
· Vücut, kafa ve yüz havlusu. Mümkünse 2şer tane.
· Denizci çakısı, avcılık malzemesi satan dükkânlardan elde edebilirsiniz. Unutmayın her denizcinin bir çakısı yoksa bıçağı olur, olmalıdır...
eu2g8rmnx460ukvmn8s.jpg

· Staj Defteri(Konuları mümkün olduğunca günü gününe işleyip daha sonraya birikmelerini önlemenizde fayda var)
· Varsa Elektronik cihazlarınız ve şarj aletleri( Laptop,Mp3 çalar,fotoğraf makinası vb…)Ayrıca boş dvd götürmeyi ihmal etmeyin geminizin kaptanından mesleki arşivlerini rica edip kendi arşivinizi oluşturabilirsiniz. ayrıca saat kullanmıyorsanız kullanın kronometre özellikli bir saat gemide her zaman olmasa da mutlaka işinize yarayacaktır.
· El feneri ya da kafa feneri
· Mesleki Belge ve dokümanlarınız(Sağlık raporu vb…) Belgelerin orijinalinin bulundurulması zorunludur.
· Ve diğer özel eşyalarınız. ayrıca aşı kartınızı sizden istenmeden gidip karaköyde çıkartın aşınızı olun. Kendi sağlığınız için olun. Aşı kartsız gemiye "KATILMAYIN"
En Az 100 dolar ve 100 tl nakit para bulunsun cebinizde hatta mümkünse 50'de euro.

WALTHER-KAFA-LAMBASI-IG-621-21-LEDLI__17212166_0.jpg

Gemiye giderken çanta hazırlamak çok önemlidir özellikle uzun süreli çalışılacağı zaman mutlaka çok dikkatli ve özenle hazırlanmalı çanta. Yukarıdakine benzer bir check list oluşturarak çantanızı bu listeye bakarak hazırlamanız sizi her zaman olumlu etkileyecektir. Bu liste tabiki daha da genişletilebilir ama olmazsa olmazlarınız bunlar...

Diğer önemli bir konu ise çanta! Denizcinin çantası herşeyden önemlidir bu çantayla rahat hareket edip seyahat edebiliyor olmanız gerek yanınıza alacağınız malzeme çok olacağından birden fazla çantaya bölünmekten kaçının, bölünüyorsanız sürgülü, çekçekli çantalardan kaçının. Sonuçta gemiye kimi zaman demirdeyken katıldığınızda ya da boğaz geçişi esnasında katıldığınızda çantanızın size engel olmasını istemezsiniz. Bu yüzden örnek fotoğraflarda gösterdiğim çantalardan edinin...

74017.jpg

karrimor_tornado_55_75_lt_sirt_cantasi.jpg

Hazırlayan Suat Fırat Dede

GEMİDE GİYSİ OLARAK DENİLDİĞİ GİBİ T-SHIRT AL İÇ ÇAMAŞIR ATLET VE GEMİDE ZAMAN GEÇİRMEN İÇİN KİTAP, PC GİBİ MAZEMEDE ALMANI TAVSİYE EDERIM.TIRAŞ TAKIMI DA OLMALI İĞNE İPLİK SİYAH VE BEYAZ VE RAHAT AYAKKABI.ŞİMDİDEN İŞİN HAYIRLI OLSUN....

slm arkadaşlar bügün izimir mavi atlas denizcilikle görüştüm bi ardaşla beraber önce mavi atlas nasıl güvenilir bi aracı firmamı işe garanti veriyor ikincisi ben 2 yıllık makina mezunuyum bizi güverteci kartı çıkarıcakmış işime yararmı ne iş yaparım ilerde işde yükselirmiyim yoksa başka bi şmi yaparım nasıl olu bi bilgi verirmisiniz

herkese çok güvenme öncesini iyi araştır. denizcilikte çok kişiyi kandırıyorlar

Aynen dostum. benim eleman biraz mıy mıy ağır gidiyor ama iş konusunda garantili birisi.kendi kafalarına göre limanlarda bir sistemleri var. ben bu adama 400 tl verdim 3 hafta sonra aradı işin tamam dedi
gitti beni çalıştığım geminin güverte lostromosuyla tanıştırdı, şirkete anlaşma yapmaya giderken yolda adama bir paket sigara ısmarladım sonra baktım ilk aylıktan 300tl daha kesilmiş!! :))))) oda güvertecinin hakkı falan millet aşağıda ağır iş yaparken ben şuan çok şükür zamanımın çoğu köprü ütünde geçiyor.

Geri