GM Küçülmesi Ve Bendın Force Moment.shearing Force Moment Hesbı

david15

Denizci
Denizci
arkadaşlar başlıkta belirtiğim gibi bu iki konuda detaylı anlaşabilir şekilde anlatabilirmisiniz kitaplara baktım ama fazla anlayamadım formulu karışık geldı bana şimdiden teşşekür ederim

Notlarıma bir göz attım ama sanırım onları da mezuniyetle birlikte alt sınıflara bağışladım. Sadece GM küçülmesi konusunda bildiklerimi anlatabilirim istersen. Bending force moment ve shearing force moment ile ilgi ders notlarımda da pek anlaşır bir şey yoktu zaten. Yani ben hiç anlamadım o konuyu. Ama tümleyici stress konusunda yardımcı olabilirim eğer merakın varsa ?

gm küçülmesini anlatabilirsin formulleriyle cünkü kitaptakini hiç anlamadım

Bir örnekle anlatmaya çalışıcam umarım başarılı olurum.

Michael Jackson'un ünlü moonwalker dansını hatırlarsın, hani durduğu yerde düşmeden eğildiği pozisyon var ya? Evet şimdi sen o dansı yapıyorsun.

Normalde 70 kg olduğunu düşünelim.Ağırlığın homojen olduğu için muhtemelen G noktan belinde falan ve M ise başında diyelim. o hareketi yapınca yaklaşık 15 derece eğilince pat diye düşüyorsun.

Ama bu sefer demirden çorap ve ayakkabı giydiğini farzet. G noktanı aşağıya çektik.GM mesafen bayağı arttı. Bu sefer eğilince 15 dereceden fazla eğilebiliyorsun ve eski haline gelmek çok kolay .oyun gibi çok çabuk yapıyorsun çünkü yer çekimi sana yardım ediyor.gz=gm*sin eğim açın.gm fazla olunca gzinde fazla doğrultucu moment kolu yani.

Bu sefer normal halinde ama omzuna 1 damacana su aldın.19 kg G noktan belinden yukarı çıktı.Ağırlık omuzlarında ve M noktasına çok yakın. Hadi şimdi yap o hareketi? 1 derece yapsan dahi dengeni kaybedecek ve düşeceksin.Çünkü gm in o kadar kısa ki eğilemiyorsun yani yalpa yapamıyorsun.ve o kadar ağır yapıyosun ki...Yer çekimi aleyhine çalışıyor.

Gemilerde GM fazla olunca yani dip yükü aldığında yalpada gemi çok çabuk eski haline gelmek ister ve ani yalpa hareketleri yapar güvenli bir durumdur ama rahatsız edicidir. GM düşük olunca bu hareket daha yavaş olur ama yalpa açın azalır.

inşallah faydalı olmuştur...

Geri