GMDSS Sınavlarında Oluşan Özel Eğitim Zaafiyeti

GMDSS Sınavlarında oluşan Özel Eğitim Zaafiyeti

Geçtiğimiz dönemde yürürlüğe giren değişiklikler ile sınavsız GOC/ROC yeterlilikleri hakları ile GMDSS GOC Sınavına başvuran kişi sayısı %60'a yakın azaldığı görülmektedir.
Sınavsız yeterlilik alanların dışındaki kişilerin direkt olarak özel kurslardan yetişmiş olduğu varsayılarak bariz bir şekilde bu konuda verilen eğitimlerin yanlış ve yetersiz olduğu, görevli eğitici personellerin de başarısızlıklarını ortaya çıkarmaktadır.

08.07.2017 tarihinde gerçekleştirilen GMDSS GOC Yazılı sınav sonucunda sınava giren 75 kişiden sadece 25'i başarılı olabilmiş. Başarılı olan bu 25 kişiden 70 ve üzeri not alan sadece 5 kişi olabilmiş, En yüksek not 82 olmuş ve diğer 4 kişi 70-73 puan ile başarılı olabilmiştir.
Sınavın geçmişte Başarı notu 70'ten 60'a düşürüldüğü gözönüne alındığında, geçme notu tekrar 70 olursa başarılı kişi sayısının oldukça düşeceği açıktır. Ayrıca yazılı sınavdan sonra uygulama sınavının da yapılacağı ve burada da başarısızların olacağı düşünülürse ortaya vahim bir eğitim açığı çıktığı görülecektir.
Bu başarısızlıkta başta en çok tercih edilen kursların önemli bir payı bulunmaktadır.

Denizcilikte bilginin hayati önem taşıdığı düşünüldüğünde;
İdarenin en kısa zamanda bu özel eğitim kurumlarını denetlemesi, müfredatlarını, eğitim metotlarını ve eğitici personellerin yeterliliklerini gözden geçirmesi gerekmektedir.

Ek olarak konuyla ilgili Denizcilik Fakültesi GMDSS derslerinde kaynak, eğitici kitap çalışmalarına devam edecektir.

Dosya Eklentileri

• gasm-1-100x100.png
    gasm-1-100x100.png
    54.7 KB · Gösterim: 58,320
Son düzenleme:
Türkiye'de her anlamda eğitim çökmüştür. Sadece denizci değil diğer mesleklerinde sayısını arttırmak için her yere her branşta yeterlilik veren eğitim kurumları açılmış, bütün bu branşlardaki yeterlilikleri kazanmak için gereken şartlar hafifletilerek bir çok meslek grubundan lisans mezunu kişi enflasyonu oluşmuş ve bu durum o mesleği eskiden icra eden kişiler ile şimdiki yeni mezunlar arasında ciddi kalite farkına neden olmaktadır. Maalesef her meslek grubunda çok sayıda ama düşük kalitede yeni mezunlar gün geçtikçe artmakta, bu piyasanın elini güçlendirip "Bak senden çok var, benim şartlarımı kabul et yada kapı şurada." demesini sağlasa da, bir çok yeni mezun işsizin de oluşmasına neden oluyor.

Ne yazık ki, sistemsizlik bizi bu duruma düşürüyor ama her şey gene kişinin elinde, kişi kolayca elde ettiği yeterliliğin rehavetine kapılmadan ben şu konularda eksiğim ve bu konuların üzerine gidip kendimi geliştirmeliyim der ve bunu yaparsa her daim başarılı olur.Ben geçen sene GMDSS'e çalışırken 4 yıllık fakülte mezunlarının sınav muafiyeti olduğunu öğrendiğimde diplomamı kullanmak yerine sınava girip geçmeyi tercih ettim. İyiki de öyle yapmışım yoksa daha ilk kontratımda sen ne biçim vardiya zabitisin diye eleştirilebilirdim.

Askeri rütbeliler, denizden erken emekliler, vakti zamanının nam yapmış bilmem kaç mezunu kaptanlar tarafından verilmeye çalışılan denizcilik eğitimine ilave bu insanların yazdığı kitaplar kaynak gösterildiğinde sadece haberleşme değil tüm ana konular çığrından çıkıyor. Yapılan sınavların sorularının GASM tarafından paylaşılmaması doğru cevapların sır gibi saklanması da cabası.

Öğrencilerin yeterli kadar çalışmadığını değil çalışacak kaynak, çözecek soru bulamadığını düşünüyorum.

Askeri rütbeliler, denizden erken emekliler, vakti zamanının nam yapmış bilmem kaç mezunu kaptanlar tarafından verilmeye çalışılan denizcilik eğitimine ilave bu insanların yazdığı kitaplar kaynak gösterildiğinde sadece haberleşme değil tüm ana konular çığrından çıkıyor. Yapılan sınavların sorularının GASM tarafından paylaşılmaması doğru cevapların sır gibi saklanması da cabası.

Öğrencilerin yeterli kadar çalışmadığını değil çalışacak kaynak, çözecek soru bulamadığını düşünüyorum.

Ergün hocama katılıyorum.

Sevgili Denizci Dostlar,
bir ulusu yıkmak topla tüfekle olmaz. Eğitimini zayıflatarak, kopyayı olağan kılarak yaptığı köprüleri çöken mühendisler, hastalarını masada bırakan doktorlar, öğrenci yetiştiremeyen öğretmenler yaratırsınız. İşte bir ulusu bu çökertir.

Bu sözü Güney Afrika'da Pretoria kentinde bir fakülte girişinde okumuştum. Hepimizin işine hak ettiği saygı ve emeği vermesi dileği ile...

Sevgili Denizci Dostlar,
bir ulusu yıkmak topla tüfekle olmaz. Eğitimini zayıflatarak, kopyayı olağan kılarak yaptığı köprüleri çöken mühendisler, hastalarını masada bırakan doktorlar, öğrenci yetiştiremeyen öğretmenler yaratırsınız. İşte bir ulusu bu çökertir.

Bu sözü Güney Afrika'da Pretoria kentinde bir fakülte girişinde okumuştum. Hepimizin işine hak ettiği saygı ve emeği vermesi dileği ile...

Çok yerinde bir öğüt

Geri