arkadaşlar ben 85 ile geçtim hatırladığım kadarıyla yardımcı olmaya çalışacagım.
1)Asağıdakilerden hangisi Radarda mesafe ölçümde kullanilir?
a) EBL
b)VRM<<<<<
c) RIC
d) PPI
e) PI
2) Yandaki verilen kısaltmanın anlamını işaretleyiniz Sh
a) Kum b) Çamur c) Kaya d) Çakıl e) kabuk<<<<
3)Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,
b) Yalnız seyir (seyrisefer) uyarılarını alır ve kayıt eder,
c) Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder<<<<<
d) Sinoptik harita verir,
e) Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir
4)Oto-Pilotta aşağıdaki kontrol düğmelerinden hangisi rota değişimlerinde geminin başının atalet sebebiyle savrulmasını önlemek için kullanılır?
a) RUDDER
b) COUNT RUDDER<<<<<
c) WEATHER
d) PERM-HELM
e) RUDDER LIMIT
5)Seyir durumundaki bir gemi; 26 Nisan günü ZT olarak 16:36:14’de güneşten rasat yapmıştır. Rasat anın-daki DR mevkiin boylamı 159˚ 19'.5E olduğuna göre, rasat yapıldığı andaki GMT zamanı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 06:47:18
b) 18:47:18
c) 05:36:14 <<<<<
d) 06:44:32
e) 06:40:00
6)Güney kardinal şamandırasının haritada gösterilişini sormuş şıkları tam hatırlamıyorum FL vb.ydi
7)Bir kuş bakışı görüntüsü vermiş,birde aynı görüntüyü radar üzerinde vermiş radardaki görünümü soruyor
cvp b yaptım sanırım yanıltmak istemiyorumruva yönünde,fln die
8)Güneşin almanaktan saptanan yarıçapı 16',0 dir. Sextant ile yapılan ölçümde artı yay tarafından ölçülen değer 31',8 asli yay kısmından ölçülen değer 32',2 dir. IC değeri nedir?
a)+4
b)-4 ben -4 yaptım emin değilim..
c)+8
d)-8
9)4 MAYIS 1999 günü 42°N - 039°E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Güneş’in batış
zamanını UT (GMT) olarak kaçtır?
a) 19:01:00
b) 16:25:00<<<<<<
c) 21:37:00
d) 16:22:00
e) 16:19:00
10)Bir gemi 10 knot sürat ile bir cismi pruvasında 1800 da 10 milde görmüştür.1812 de bu cismin kerterizi değişmeden 8 milde görmüştür.diye bir soruydu rakamlar aynı.
a)cisim hareket etmemektedir.ben a yaptım <<<< görmediğim bir soruydu
b)cisim 2knot sürat ile aksi rotadadır.
c)cisim 1 knot sürat ile aynı rotadadır.
d)cisim 2 knot sürat ile aynı rotadadır
e)saçma bişeydi :S
11)Bir gök cisminin almanaktan bulunan GHA değeri 220°, Dec 15°00’N ve DR mevkiin koordinatları 35°N – 060°E olduğuna göre HA (t) açısı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 80° 360-GHA+E<<<<<<
b) 100°
c) 180°
d) 200°
e) 280°
12)Önerilen okyanus geçiş rotaları aşağıdaki kaynakların hangilerinde bulunur ?
I) Okyanus kılavuz haritalarında
II) Routeing chartlarda
III) Ocean passages kitaplarında
IV) Okyanus kılavuz kitaplarında
a) Hepsinde
b) I,II,III<<<<<<<
c) II,III
d) I,II
e) I,III
13)GPS sisteminde, uydulardan faydalanarak mevki bulabilmek için aşağıdaki verilerden hangisi kullanılır ?
a) Enlem
b) Boylam
c) Kerteriz
d) Uzaklık <<<<<
e) Eğim
14)zamana göre kiralanan gemide boğaz masrafları ve liman masrafları kime aittir_?
a)gemi sahibine
b)kiralayıcıya
c)boğaz masrafı kiralayıcıya liman masrafı gemiye
tarzı soruydu şıkları tam çıkaramıyorum daha önce denk gelen yazsın arkadaşlar.
15)İki geminin birbirlerini farklı bordalarından 135 derece de nispi olarak kerteriz ederlerse,bu gemilerin rotaları ile ilgili olarak aşagıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a)rotalar birbirine paraleldir.
b)rotalar birbirinin 180 drc tersidir.
c)rotalar birbiri ile 45 drc lil açı yapar.
d)rotalar birbirine diktir.<<<<<<<<<<<
e)rotalar birbiri ile 135 drc lik açı yapar.
16)kalkış noktası 51 N -065 W varış noktası 61 N - 005 W olan bir büyük daire seyri için kalkış rota açısı ve mesafe aşa.hangisidir?
a)N 49 12 E,2020 MİL <<<<<<
17)Kutup yıldızının düzeltilmiş açısal yüksekliği (Ho) 51drc 15', a:14,8.a:0,6 old. göre bulunduğunuz enlem değeri nedir?
a)50 31',0 N
18)Akıntının süratıni sormuş
a)drıft<<<
19)Denizde hareket halindeki bir geminin süratini ölçen ve katettiği mesafeyi gösteren seyir yardımcı aletleri aşg. hangisidir.?
a)iskandil
b)stadimetre
c)parakete<<<<<<
d)sexstant
e)statıon poınter
20)Aşağıdaki fenerlerden hangisinin aydınlık süresi, karanlık süresinden fazladır?
a) Iso
b) GpFl
d) FL
d) Occ<<<<<<
e) Alt
1)Asağıdakilerden hangisi Radarda mesafe ölçümde kullanilir?
a) EBL
b)VRM<<<<<
c) RIC
d) PPI
e) PI
2) Yandaki verilen kısaltmanın anlamını işaretleyiniz Sh
a) Kum b) Çamur c) Kaya d) Çakıl e) kabuk<<<<
3)Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,
b) Yalnız seyir (seyrisefer) uyarılarını alır ve kayıt eder,
c) Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder<<<<<
d) Sinoptik harita verir,
e) Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir
4)Oto-Pilotta aşağıdaki kontrol düğmelerinden hangisi rota değişimlerinde geminin başının atalet sebebiyle savrulmasını önlemek için kullanılır?
a) RUDDER
b) COUNT RUDDER<<<<<
c) WEATHER
d) PERM-HELM
e) RUDDER LIMIT
5)Seyir durumundaki bir gemi; 26 Nisan günü ZT olarak 16:36:14’de güneşten rasat yapmıştır. Rasat anın-daki DR mevkiin boylamı 159˚ 19'.5E olduğuna göre, rasat yapıldığı andaki GMT zamanı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 06:47:18
b) 18:47:18
c) 05:36:14 <<<<<
d) 06:44:32
e) 06:40:00
6)Güney kardinal şamandırasının haritada gösterilişini sormuş şıkları tam hatırlamıyorum FL vb.ydi
7)Bir kuş bakışı görüntüsü vermiş,birde aynı görüntüyü radar üzerinde vermiş radardaki görünümü soruyor
cvp b yaptım sanırım yanıltmak istemiyorumruva yönünde,fln die
8)Güneşin almanaktan saptanan yarıçapı 16',0 dir. Sextant ile yapılan ölçümde artı yay tarafından ölçülen değer 31',8 asli yay kısmından ölçülen değer 32',2 dir. IC değeri nedir?
a)+4
b)-4 ben -4 yaptım emin değilim..
c)+8
d)-8
9)4 MAYIS 1999 günü 42°N - 039°E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Güneş’in batış
zamanını UT (GMT) olarak kaçtır?
a) 19:01:00
b) 16:25:00<<<<<<
c) 21:37:00
d) 16:22:00
e) 16:19:00
10)Bir gemi 10 knot sürat ile bir cismi pruvasında 1800 da 10 milde görmüştür.1812 de bu cismin kerterizi değişmeden 8 milde görmüştür.diye bir soruydu rakamlar aynı.
a)cisim hareket etmemektedir.ben a yaptım <<<< görmediğim bir soruydu
b)cisim 2knot sürat ile aksi rotadadır.
c)cisim 1 knot sürat ile aynı rotadadır.
d)cisim 2 knot sürat ile aynı rotadadır
e)saçma bişeydi :S
11)Bir gök cisminin almanaktan bulunan GHA değeri 220°, Dec 15°00’N ve DR mevkiin koordinatları 35°N – 060°E olduğuna göre HA (t) açısı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 80° 360-GHA+E<<<<<<
b) 100°
c) 180°
d) 200°
e) 280°
12)Önerilen okyanus geçiş rotaları aşağıdaki kaynakların hangilerinde bulunur ?
I) Okyanus kılavuz haritalarında
II) Routeing chartlarda
III) Ocean passages kitaplarında
IV) Okyanus kılavuz kitaplarında
a) Hepsinde
b) I,II,III<<<<<<<
c) II,III
d) I,II
e) I,III
13)GPS sisteminde, uydulardan faydalanarak mevki bulabilmek için aşağıdaki verilerden hangisi kullanılır ?
a) Enlem
b) Boylam
c) Kerteriz
d) Uzaklık <<<<<
e) Eğim
14)zamana göre kiralanan gemide boğaz masrafları ve liman masrafları kime aittir_?
a)gemi sahibine
b)kiralayıcıya
c)boğaz masrafı kiralayıcıya liman masrafı gemiye
tarzı soruydu şıkları tam çıkaramıyorum daha önce denk gelen yazsın arkadaşlar.
15)İki geminin birbirlerini farklı bordalarından 135 derece de nispi olarak kerteriz ederlerse,bu gemilerin rotaları ile ilgili olarak aşagıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a)rotalar birbirine paraleldir.
b)rotalar birbirinin 180 drc tersidir.
c)rotalar birbiri ile 45 drc lil açı yapar.
d)rotalar birbirine diktir.<<<<<<<<<<<
e)rotalar birbiri ile 135 drc lik açı yapar.
16)kalkış noktası 51 N -065 W varış noktası 61 N - 005 W olan bir büyük daire seyri için kalkış rota açısı ve mesafe aşa.hangisidir?
a)N 49 12 E,2020 MİL <<<<<<
17)Kutup yıldızının düzeltilmiş açısal yüksekliği (Ho) 51drc 15', a:14,8.a:0,6 old. göre bulunduğunuz enlem değeri nedir?
a)50 31',0 N
18)Akıntının süratıni sormuş
a)drıft<<<
19)Denizde hareket halindeki bir geminin süratini ölçen ve katettiği mesafeyi gösteren seyir yardımcı aletleri aşg. hangisidir.?
a)iskandil
b)stadimetre
c)parakete<<<<<<
d)sexstant
e)statıon poınter
20)Aşağıdaki fenerlerden hangisinin aydınlık süresi, karanlık süresinden fazladır?
a) Iso
b) GpFl
d) FL
d) Occ<<<<<<
e) Alt