Arkadaşlar dün girmiş olduğum meteoroloji sınav sorularını hatırlayabildiğim kadarıyla, çok yararlandığım bu siteye ve tüm emeği geçenlere karşı bir borç bilip aşağıda aktarıyorum. Bu vesile ile ilgili kişilere ayrı ayrı teşekkür ederim. Ben 85 aldım, cevapların doğruluğu hakkında şüphelendiğim soruları aşağıda bizzat belirttim. Ayşe Yılmaz – Denizcilik Meteorolojisi kitabının özellikle 7 ve sonraki bölümlerine çalışmakta çok fayda var. Sınavlarınızda kolaylıklar…
1. (Şekli çizemedim) Yandaki model istasyonda rüzgar yönü ve şiddeti ne kadardır?
a) Keşişleme, 25 m/s
b) Keşişleme, 25 knot
c) Lodos, 25 knot
d) Lodos, 45 knot
e) Lodos, 22.5 knot
(Şıkları birebir hatırlayamadım. Ancak a ve b şıkları aynen böyleydi, diğerleri de lodos ile başlıyordu. Daha önce çıkan sorulara benzer, kolay bir soru)
2. (Birbirine paralel yatay üç çizgi) Meteorolojik haritalarda kullanılan yandaki işaretin anlamı nedir?
a) Yağmur
b) Yağmur Sağanağı
c) Sis
d) Mist
e) Dolu
(Şıkları tam hatırlayamadım. Ancak sorunun cevabı belli. Daha önce bu forumda paylaşılmış bir soru. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 6 / sayfa 89-100 arası )
3. Agulhas'ın etkili olduğu bölge aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kuzeydoğu Pasifik (Endonezya- Japonya)
b) Güney Amerika’nın Pasifik kıyıları
c) Güney Afrika - Madagaskar arası.
d) Güney Afrika’nın Batı kesimi.
e) Güney Amerika’nın Atlantik kıyıları
(Eski sorularda vardı. Biraz kelime değişikliği var o kadar. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 12 / sayfa 270 )
4. Güney yarımkürede bir tropikal siklonun içinde seyredilebilir yarımdairede veya fırtınanın yolu üzerinde olan bir gemi için doğru kaçış manevrası aşağıdakilerden hangisidir?
a) Rüzgar iskele kıç omuzluktan alınacak şekilde rota sancağa değiştirilir
b) Rüzgar 1-4 kerte iskele baş omuzluktan alınacak şekilde rota iskeleye değiştirilir
c) Rüzgar 1-4 kerte sancak baş omuzluktan alınacak şekilde rota sancağa değiştirilir
d) Rüzgar sancak kıç omuzluktan alınacak şekilde rota iskeleye değiştirilir
e) Rüzgar sadece iskeleden alınacak şekilde rota izlenir
(Bu soru da, eski sorulara veya forumda paylaşılan sorulara benzer. Kaçış manevralarını sadece sınavı geçmek için değil gerçekten karşılaşırsak ne yapılacağını iyi bilmek için önemli. Kaptan sadece kağıt üstünde olunmuyor malum. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 227)
5. Seyir yaptığımız bölgede 24 saate kadar tropikal fırtına ihbarı alınmıştır. Mevcut mevkimizde rüzgar hızının hangi aralıkta olması değerlendirilebilir? (YENİ SORU)
a) 34-63 knot
b) 25-33 knot
c) 64 knot ve üzere
d) 28-32 knot
e) 20-25 knot
(Bu soru aynen böyle, özellikle şıkları iyi hatırlıyorum. B ve D şıkları arasında çok düşündüm. Cevap olarak 25-33 knot yaptım. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 226’ daki şekil aklımda kaldığı için başlangıç rüzgar hızının 6 bofor olacağını düşündüm. Ancak 6 bofor 22-27 knot , 7 bofor 28-33 knot arası rüzgar demek. Yanlış cevapladığım sorulardan biri bu olabileceği için sanırım doğru cevap D şıkkı)
6. Güneybatı Hint Okyanusunda siklonlar hangi aylarda meydana gelir?
a) Haziran başı - Eylül ortası
b) Mayıs ortası - Aralık ortası
c) Aralık başı - Mart sonu
d) Kasım sonu – Nisan ortası
e) Aralık başı - Nisan sonu
(Şıkları tam hatırlayamadım. Daha önce bu forumda paylaşılmış bir soru. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 221’ deki tabloya göre cevap E şıkkı)
7. Aşağıdakilerden hangisi su hortumunun oluşma nedenlerinden değildir?
a) Aşağı seviyelerde büyük kararsızlık
b) Cumulonimbus bulutundaki şiddetli konveksiyon
c) Büyük yatay sıcaklık gradyanına sahip soğuk cepheler
d) Sıcak-nemli hava
e) Yatay sıcaklık gradyanının küçük olduğu sıcak cepheler
(Eski sorularda mevcut. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 231)
8. Şubat - Mart aylarında DANUBE’de 9-10 bofour hava yapabilen kuzey, kuzeydoğu yönlü yerel rüzgar aşağıdakilerden hangisidir? (YENİ SORU)
a) Krivets
b) Hamsin
c) Yarık kaya
d) Bora
e) Gragele
(Yanlış olan sorularımdan biri de buydu, çünkü Danube’ nin neresi olduğunu bilmiyordum. Sınav sonrası google maps’ ten baktığımda; Danube’ nin, aşağı Tuna havzasında yer alan ve Karadeniz’e dökülen nehrin ismi olduğunu gördüm. O bölgede soğuk, kuzeydoğu yönlü Krivets yerel rüzgarı hakimdir. Göz göre göre kaçırdık bu soruyu. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 8 / sayfa 159. Şıklar aynen bu şekilde)
9. Akdeniz’deki yerel rüzgarlardan aşağıdakilerden hangisinin yönü, diğerlerine zıt doğrultudadır?
a) Leste
b) Levek
c) Mistral
d) Sirocco
e) Hamsin
(Eski sorulardan. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 8 / sayfa 158-160 arası)
10. Alizeler nerede konverjansa uğrarlar?
A) Doldrumlar
B) Subtropikal yüksek basınç kuşağı
C) ITCZ
D) Polar cephe
E) Yengeç dönencesi
(Daha önce paylaşılmış sorulardan)
11. Alçak basınç merkezleri (siklonlar) --------------- hareket etme eğilimindedirler.
a) Sıcak sektörlerindeki izobarlara dik yönde
b) Sıcak sektörlerindeki izobarlara paralel yönde
c) Soğuk cephe hattına paralel yönde
d) Soğuk cephe hattına dik yönde
e) Sıcak cephe hattına dik yönde
(Bu soru da eski veya paylaşılmış sorulardan. Maalesef bu soruyu da sahven yanlış yaptım. Doğru cevap B şıkkı olacak. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 9 / sayfa 195-213 arasını iyi çalışıp yorumlamak lazım)
12. FM-13X gemi sinoptik koduna göre 222DSVS ne ifade eder?
a) Rüzgar Yönü ve Şiddeti
b) Hava Sıcaklığı
c) Gemiye Ait Rota ve Hız
d) Şimdiki Hava Durumu
e) Çiğ Noktası Sıcaklığı
(Şıkları tam hatırlayamadım. Daha önce bu forumda paylaşılmış bir soru. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 11)
13. Çiğ noktası sıcaklığı 20OC ise bağıl nem aşağıdaki hava sıcaklıklarından hangisinde en küçük değerde olur? (YENİ SORU)
a) 20 C
b) 22 C
c) 29 C
d) 40 C
e) 18 C
(Bu soruda soru ve şıklar aynen böyle, yeni bir soru. Kolay bir soru)
14. Troposfer ile Stratosfer arasındaki geçiş tabakasının adı nedir?
a) Stratopoz
b) Tropopoz
c) Mezopoz
d) Termosfer
e) Mezosfer
(Daha önce forumda görmüştüm. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 2 / sayfa 16’ daki tablo)
15. Periyodu 4 saniye olan bir dalganın yaklaşık boyu kaç metre ve hızı kaç knot'dır?
a) C = 6. 5 Knot, L = 25 m.
b) C = 12. 5 Knot, L = 25 m.
c) C = 12. 5 Knot, L = 20 m.
d) C = 15 Knot, L = 20 m.
e) C = 15 Knot, L = 15 m.
(Eski sorulardan)
16. Sıcak cephede aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Sıcak cephe yağışları genellikle Ns bulutlarından meydana gelir
b) Cephe yaklaşırken basınçta sürekli düşüş olur
c) Cephe geçtikten sonra rüzgar yönü genellikle aynı kalır
d) Cephe geçerken yağmur durur veya çisentiye döner
e) Sıcak cephede meydana gelen yağışlar dar bir bölgede olur
(Eski sorulardan)
17. Orta enlemlerde oluşan büyük siklonik fırtınaların diğer bir adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Orta enlem siklonu
B) Dalga siklonu
C) Ekstratropikal siklon
D) Yukarıdakilerin hepsi
E) Sadece (a) ve (b)
(Eski sorulardan)
18. Gök gürültüsü ve şimşekle birlikte görülen kısa süreli ve şiddetli sağanak yağışlar genellikle aşağıdaki meteorolojik olaylardan hangisi ile ilişkilidir?
a) Soğuk cephe geçişi
b) Sıcak cephe geçişi
c) Kuzey yarımkürede saat istikameti tersi yönde drisa eden rüzgarlar
d) Stasyoner yüksek basınç sistemleri
e) Güney yarımkürede saat istikameti yönünde drisa eden rüzgarlar
(Eski sorulardan)
19. Soğuk cephe geçişi sonrası aşağıdakilerden hangisi olur?
a) Basınç azalır
b) Sıcaklık artar
c) Yağmur ve çisenti olur
d) Sis oluşur
e) Sıcaklık düşer
(Eski sorularulara benzer)
20. Ekstratropikal siklonlar aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
a) Hurricane
b) Tornado
c) Orta enlem siklonları
d) Thunderstorm
e) Hortum
(Eski sorulardan)
1. (Şekli çizemedim) Yandaki model istasyonda rüzgar yönü ve şiddeti ne kadardır?
a) Keşişleme, 25 m/s
b) Keşişleme, 25 knot
c) Lodos, 25 knot
d) Lodos, 45 knot
e) Lodos, 22.5 knot
(Şıkları birebir hatırlayamadım. Ancak a ve b şıkları aynen böyleydi, diğerleri de lodos ile başlıyordu. Daha önce çıkan sorulara benzer, kolay bir soru)
2. (Birbirine paralel yatay üç çizgi) Meteorolojik haritalarda kullanılan yandaki işaretin anlamı nedir?
a) Yağmur
b) Yağmur Sağanağı
c) Sis
d) Mist
e) Dolu
(Şıkları tam hatırlayamadım. Ancak sorunun cevabı belli. Daha önce bu forumda paylaşılmış bir soru. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 6 / sayfa 89-100 arası )
3. Agulhas'ın etkili olduğu bölge aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kuzeydoğu Pasifik (Endonezya- Japonya)
b) Güney Amerika’nın Pasifik kıyıları
c) Güney Afrika - Madagaskar arası.
d) Güney Afrika’nın Batı kesimi.
e) Güney Amerika’nın Atlantik kıyıları
(Eski sorularda vardı. Biraz kelime değişikliği var o kadar. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 12 / sayfa 270 )
4. Güney yarımkürede bir tropikal siklonun içinde seyredilebilir yarımdairede veya fırtınanın yolu üzerinde olan bir gemi için doğru kaçış manevrası aşağıdakilerden hangisidir?
a) Rüzgar iskele kıç omuzluktan alınacak şekilde rota sancağa değiştirilir
b) Rüzgar 1-4 kerte iskele baş omuzluktan alınacak şekilde rota iskeleye değiştirilir
c) Rüzgar 1-4 kerte sancak baş omuzluktan alınacak şekilde rota sancağa değiştirilir
d) Rüzgar sancak kıç omuzluktan alınacak şekilde rota iskeleye değiştirilir
e) Rüzgar sadece iskeleden alınacak şekilde rota izlenir
(Bu soru da, eski sorulara veya forumda paylaşılan sorulara benzer. Kaçış manevralarını sadece sınavı geçmek için değil gerçekten karşılaşırsak ne yapılacağını iyi bilmek için önemli. Kaptan sadece kağıt üstünde olunmuyor malum. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 227)
5. Seyir yaptığımız bölgede 24 saate kadar tropikal fırtına ihbarı alınmıştır. Mevcut mevkimizde rüzgar hızının hangi aralıkta olması değerlendirilebilir? (YENİ SORU)
a) 34-63 knot
b) 25-33 knot
c) 64 knot ve üzere
d) 28-32 knot
e) 20-25 knot
(Bu soru aynen böyle, özellikle şıkları iyi hatırlıyorum. B ve D şıkları arasında çok düşündüm. Cevap olarak 25-33 knot yaptım. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 226’ daki şekil aklımda kaldığı için başlangıç rüzgar hızının 6 bofor olacağını düşündüm. Ancak 6 bofor 22-27 knot , 7 bofor 28-33 knot arası rüzgar demek. Yanlış cevapladığım sorulardan biri bu olabileceği için sanırım doğru cevap D şıkkı)
6. Güneybatı Hint Okyanusunda siklonlar hangi aylarda meydana gelir?
a) Haziran başı - Eylül ortası
b) Mayıs ortası - Aralık ortası
c) Aralık başı - Mart sonu
d) Kasım sonu – Nisan ortası
e) Aralık başı - Nisan sonu
(Şıkları tam hatırlayamadım. Daha önce bu forumda paylaşılmış bir soru. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 221’ deki tabloya göre cevap E şıkkı)
7. Aşağıdakilerden hangisi su hortumunun oluşma nedenlerinden değildir?
a) Aşağı seviyelerde büyük kararsızlık
b) Cumulonimbus bulutundaki şiddetli konveksiyon
c) Büyük yatay sıcaklık gradyanına sahip soğuk cepheler
d) Sıcak-nemli hava
e) Yatay sıcaklık gradyanının küçük olduğu sıcak cepheler
(Eski sorularda mevcut. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 10 / sayfa 231)
8. Şubat - Mart aylarında DANUBE’de 9-10 bofour hava yapabilen kuzey, kuzeydoğu yönlü yerel rüzgar aşağıdakilerden hangisidir? (YENİ SORU)
a) Krivets
b) Hamsin
c) Yarık kaya
d) Bora
e) Gragele
(Yanlış olan sorularımdan biri de buydu, çünkü Danube’ nin neresi olduğunu bilmiyordum. Sınav sonrası google maps’ ten baktığımda; Danube’ nin, aşağı Tuna havzasında yer alan ve Karadeniz’e dökülen nehrin ismi olduğunu gördüm. O bölgede soğuk, kuzeydoğu yönlü Krivets yerel rüzgarı hakimdir. Göz göre göre kaçırdık bu soruyu. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 8 / sayfa 159. Şıklar aynen bu şekilde)
9. Akdeniz’deki yerel rüzgarlardan aşağıdakilerden hangisinin yönü, diğerlerine zıt doğrultudadır?
a) Leste
b) Levek
c) Mistral
d) Sirocco
e) Hamsin
(Eski sorulardan. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 8 / sayfa 158-160 arası)
10. Alizeler nerede konverjansa uğrarlar?
A) Doldrumlar
B) Subtropikal yüksek basınç kuşağı
C) ITCZ
D) Polar cephe
E) Yengeç dönencesi
(Daha önce paylaşılmış sorulardan)
11. Alçak basınç merkezleri (siklonlar) --------------- hareket etme eğilimindedirler.
a) Sıcak sektörlerindeki izobarlara dik yönde
b) Sıcak sektörlerindeki izobarlara paralel yönde
c) Soğuk cephe hattına paralel yönde
d) Soğuk cephe hattına dik yönde
e) Sıcak cephe hattına dik yönde
(Bu soru da eski veya paylaşılmış sorulardan. Maalesef bu soruyu da sahven yanlış yaptım. Doğru cevap B şıkkı olacak. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 9 / sayfa 195-213 arasını iyi çalışıp yorumlamak lazım)
12. FM-13X gemi sinoptik koduna göre 222DSVS ne ifade eder?
a) Rüzgar Yönü ve Şiddeti
b) Hava Sıcaklığı
c) Gemiye Ait Rota ve Hız
d) Şimdiki Hava Durumu
e) Çiğ Noktası Sıcaklığı
(Şıkları tam hatırlayamadım. Daha önce bu forumda paylaşılmış bir soru. Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 11)
13. Çiğ noktası sıcaklığı 20OC ise bağıl nem aşağıdaki hava sıcaklıklarından hangisinde en küçük değerde olur? (YENİ SORU)
a) 20 C
b) 22 C
c) 29 C
d) 40 C
e) 18 C
(Bu soruda soru ve şıklar aynen böyle, yeni bir soru. Kolay bir soru)
14. Troposfer ile Stratosfer arasındaki geçiş tabakasının adı nedir?
a) Stratopoz
b) Tropopoz
c) Mezopoz
d) Termosfer
e) Mezosfer
(Daha önce forumda görmüştüm. Detay için Ayşe Yılmaz’ ın kitabı Bölüm 2 / sayfa 16’ daki tablo)
15. Periyodu 4 saniye olan bir dalganın yaklaşık boyu kaç metre ve hızı kaç knot'dır?
a) C = 6. 5 Knot, L = 25 m.
b) C = 12. 5 Knot, L = 25 m.
c) C = 12. 5 Knot, L = 20 m.
d) C = 15 Knot, L = 20 m.
e) C = 15 Knot, L = 15 m.
(Eski sorulardan)
16. Sıcak cephede aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Sıcak cephe yağışları genellikle Ns bulutlarından meydana gelir
b) Cephe yaklaşırken basınçta sürekli düşüş olur
c) Cephe geçtikten sonra rüzgar yönü genellikle aynı kalır
d) Cephe geçerken yağmur durur veya çisentiye döner
e) Sıcak cephede meydana gelen yağışlar dar bir bölgede olur
(Eski sorulardan)
17. Orta enlemlerde oluşan büyük siklonik fırtınaların diğer bir adı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Orta enlem siklonu
B) Dalga siklonu
C) Ekstratropikal siklon
D) Yukarıdakilerin hepsi
E) Sadece (a) ve (b)
(Eski sorulardan)
18. Gök gürültüsü ve şimşekle birlikte görülen kısa süreli ve şiddetli sağanak yağışlar genellikle aşağıdaki meteorolojik olaylardan hangisi ile ilişkilidir?
a) Soğuk cephe geçişi
b) Sıcak cephe geçişi
c) Kuzey yarımkürede saat istikameti tersi yönde drisa eden rüzgarlar
d) Stasyoner yüksek basınç sistemleri
e) Güney yarımkürede saat istikameti yönünde drisa eden rüzgarlar
(Eski sorulardan)
19. Soğuk cephe geçişi sonrası aşağıdakilerden hangisi olur?
a) Basınç azalır
b) Sıcaklık artar
c) Yağmur ve çisenti olur
d) Sis oluşur
e) Sıcaklık düşer
(Eski sorularulara benzer)
20. Ekstratropikal siklonlar aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
a) Hurricane
b) Tornado
c) Orta enlem siklonları
d) Thunderstorm
e) Hortum
(Eski sorulardan)