GOSS 04.04.2013 Seyir Sınav Soruları

• Konuyu açan Konuyu açan Alphan
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

Alphan

Küpeşteci
Denizci
Merhaba arkadaşlar ilk hakkımda sınav tarihi aldım işim çıktı giremedim 0 almıştım , bugün 2. turda girdim ne yazıkki 60 alıp kaldım , aklımdaki soruları burda paylaşıyorum.. 6-7 yeni soru geldi okadar çalıştığım sayısal kısımdan .çok az soru geldi hayal kırıklığına uğradım açıkçası , çıkan sorular aşağıda 70 alınabilirmi takdir sizin ... Çok şanssızım arkadaşlar vardiya 65 seyir 60 gemi stabilite 55 kaldım 3.tura giricem bidaki ay bu 3 dersten hayırlısı 2 tanesi tek soru seyir 2 soru ile kalmış oldu neyazikki:O

1-) Hangisi navtex mesaj türü değildir? cvp: inmarsat

2-) Güneşin GHA ve dec nı sormuş 1999 mayısın 9'undaki (verdiği tabloda sadece saat değeri vardı dakika ve saniye değeri yoktu şıklardada direk çıkan değeri yazdım bu yüzden diğer şıkların farkı çok yüksekti zaten bana mantıksız gelmişti )

3-) Bir arpa cihazının çalışması için en az hangisi lazımdır? cvp: ben gemimizin hız bilgisi yaptım , diğer seçenekler gemi rotası , anten yüksekliği , gemi türü şıklardı

4-) Hangisi bilinen bir parakete türü değildir ? cvp: havalı parakete

5-) Akıntının sürati hangisidir? cvp: drift

6-) gemimiz 179W noktasında iken tarih 30 ocak 2013 , saat 22:15 tur. Gemimiz 5 saat seyir yapınca ulaştığı koordinatlar 178 45E dir , gemimizin ulaştığı yerdeki gün ve saat hangisidir ? cvp: şıklar 03:15 05:20 03:30 her birinin ay günü farklı 1 şubat 31 ocak 30 ocak gibiydi yapamadım ben

7-) Bir otopilotta dümen ele alınmadan büyük rota değişikliği yapılacaksa .... falan yazmış hangisi devreden çıkarılmalıdır ? cvp: F.U çalışma düzeni yaptım

8-) manyetik pusulamız ile 335 yönüne seyrediyoruz , V hatası 1E , D hatası 3E ise hakiki kaç rotasına gideriz? cvp: ben 339 yaptım şıklar 339 334 335 336 331 idi 331 de olabilir

9-) 10 knot hızla seyrederken mesafesi 10 mil olan sabit bir cisim kerterez ediyoruz. Bundan 50 dakika sonra bu hareketsiz cismin mesafesi ne olur cvp: 1,66m buldum (soruyu tam yazamadım şıklarda saçmaydı )

10-) fenerlerin frekansları hangi kitaptan bulunur? cvp: fenerler ve sis işaretleri kitabından

11-) Venüs gezegenin alınan Sex Alt 52.20, IC +2,6 verilmiş fabrika düzeltmesi +0,1 verilmiş göz yüksekliği 9 feet ise HO sorulmuş ? ( feet değilde metre olsa soruyu yapıcaktım kafam çok karıştı tabloda dip düzeltmesine baktım venüsün bir türlü son değeri bulamadım sırf bu yüzden soruyu yanlış yapmış olabilirim ) dip düzeltmesine göre cvp bulunabilir

12-) Batı kardinal şamandırasının şeklini sormuş ? ok işaretine benzer 5 tane şekil vardı üst üste 2 tane yönleri farklı cevabı bilmiyordum sivri uçları üst üste ikisininde yukarı olanı işaretledim ( şimdi kontrol ettim bunuda yanlış yapmışım oklar birbirine bakıyor gibi duran şıkmış cevap )

13-) Birtane sembol sorulmuş şansıma forumda elimdeki sorularda hiç görmediğim bir şemboldü yeni soru sanırım radar ekranı gibi yuvarlak altı üzeride y harfi gibi çanak gibi , soruyu buldum neyazikki yanlılş yapmışım ben çanak antene benzettiğim için çanak anten işaretledim cevap Minare imiş diğer şıklarda silo, yer değirmeni, radyo beacon istasyonu

14-) sorry... limanındaki 9 mayıs 1999 günü HW sormuş gel git tablosu kullanılarak yapılcak denmiş ? şıklar aklımda 16,3 yaptım ben 17,7 22,3 23,6 ve 16,3 hiç birşey anlamadım

15-) Büyük daire sorusu koordinatlar vermiş kalkış ve varış mesafe ve rota açısını sormuş ? şıklar biraz çelişkiliydi kalkış ve varış 2 enlemin arasındaki fark 3 derece , kalkış ve varış boylamı arasındaki fark 5 derece , mesafeyi nasıl hesaplıyorduk ben bunu karıştırdım sonra tablodan lat ve longu kesiştirdim değerleri yazdım biri 51 diğeri 61 di hc ve z değerini buldum ama şıklarda cvp yoktu baya zordu ...

16-) bu soru forumda varmı bilmiyorum ama bende mevcuttu... mantığını anlayamadım için ezber yoluna gittim kafam zaten dolu 1000den fazla soruya bakmışım... soruyu yanlış yapmışım şıklarıda aynen yazıyorum soruyuda aşağıda:

Vardiya zabiti olarak güneşin batışını 289 derece ölçtüğünüze göre o andaki SİA değeri nedir ?
a-) A= W19N b-) A= N19W c-) W19S d-) S19W e-) A=O ben b şıkkı yaptım bu sınavda yanlış yapmışım cevap a şıkkı diyor , soruyu anlatabilcek arkadaş olursa sevinirim neden a ?

17-) Gökcisimlerinin merkezinden dünyanın yarıçapını gören açı hangisidir?
kırılma paralaks ufuk alçalımı yarıçap çap şıklardı cevabı bilmiyorum salladım kırılma yaptım

18-) GPS in tanımını yapmış aslında ortak referans doğru mevki falan ? cvp: GPS

19-)gnomonic haritalar hangi projeksiyon sistemiyle hazırlanır ? şıkları hatırlamıyorum cvp:düzlem ezberden hatırlıyorum

20-) Geminin baş ve kıçındaki daimi mıknatıs hangi harfle gösterilir e,a R, Q, P şıklardı hiçbir fikrim yok

20inci soru baş ve kıç daimi mıknatıs p harfi ile gösterilir 6 .cı soruda şöyle mantık yürüttüm 5 saat seyir yapıyorsa saat 22 15 te 5 saat sonra 27 15 olur 27 diye saat dilim olmadıgı içinde 3 15 olması lazım 15-) ci sorudada yanılmıyorsam sana mesafeyle rota açısını sormuş sonuç olarak geçtiğine sevindim darısı sınava girmeyenlerin başına :) hayırlısı olsun senin için buara :)

Gerçekten üzüldüm senin adın. Allah'ın gücüne gitmesin , daha sınava girmemiş biri olarak büyük konuşmak istemiyorum ama gerçekten kolay bir sınavmış , en azından 70 alınabilirmiş...

16-) bu soru forumda varmı bilmiyorum ama bende mevcuttu... mantığını anlayamadım için ezber yoluna gittim kafam zaten dolu 1000den fazla soruya bakmışım... soruyu yanlış yapmışım şıklarıda aynen yazıyorum soruyuda aşağıda:

Vardiya zabiti olarak güneşin batışını 289 derece ölçtüğünüze göre o andaki SİA değeri nedir ?
a-) A= W19N b-) A= N19W c-) W19S d-) S19W e-) A=O ben b şıkkı yaptım bu sınavda yanlış yapmışım cevap a şıkkı diyor , soruyu anlatabilcek arkadaş olursa sevinirim neden a ?

cevap neden a hemen söyleyeyim. SIA vakti ufuk çizgisinde gerçekleşir. Batıdan doğuya bir doğru çiz. Batı tarafına 270 derece yaz. Doğu ucuna ise 90 derece yaz. Doğu East 'Den gelmek üzere "E" olarak adlandırılır , batı ise west "w" olarak adlandırılır.

X = 289 DERECE

270 -----------------------------------------------------90

O HALDE 289 -270 = 19 WEST' e VE North 'da . W19N'dur.

8. soru doğru .

11-) Venüs gezegenin alınan Sex Alt 52.20, IC +2,6 verilmiş fabrika düzeltmesi +0,1 verilmiş göz yüksekliği 9 feet ise HO sorulmuş ? ( feet değilde metre olsa soruyu yapıcaktım kafam çok karıştı tabloda dip düzeltmesine baktım venüsün bir türlü son değeri bulamadım sırf bu yüzden soruyu yanlış yapmış olabilirim ) dip düzeltmesine göre cvp bulunabilir

gözün hemen yanında düzeltme onunda yanında da ft yazıyordu oradan girecektin değeri :(

ayrıca venüs'ün ve mars'ın

yıldızlar&gezegenler adı altında da düzeltmesi var. Ayına ve gününe göre onu da uygulayacaktın.

13. uncü sorunun şekli her yerde vardı nasıl göremediniz... Hangi kaynaktan çalıştınız?

14 doğru

17-18-19 doğru

20 = unutma + p south - p north

p daima baş ve kıçdır.
-q = west
+q = east

Eğer kaynak istersen yollayabilirim. Gerçekten kolay sorular gelmiş moralini bozmak istemezdim. İnşallah bir dahakine daha iyi hazırlanarak girer ve başarılı olabilirsin. Selametle.

Ah be kardeşim çok güzel sorular gelmiş. Herhalde çok iyi hazırlanamadın. Çok üzüldüm. İnşallah bir dahakine hepsini geçersin de kurtulursun şu illetten. Bildiğim cvpları söyliyim
1-doğru
2- rakamlar olmadan birşey diyemem
3-doğru
4-doğru
5-doğru
6-30 ocak 2013 saat 22 den sonra 5 saat seyir yapacaksın tarih 31 ocak 2013 0315 olur. Üstüne birde batıdan doğuya tarih değiştirme çizgisi geçeceksin (180 boylamı) 1 gün daha eklemen lazım. Cevap 1 şubat 2013 saat 0315 olur 180 derece boylamının hem doğusu hem batısı ZD:12 olduğundan saatin değişmez.
7-doğru
8-doğru
9-Cismi pruvada kabul edersek hesabın doğru.
10-doğru
11-Bu soruda tarih de gerekir çünkü ek düzeltmeler var. Eğer yoksa sadece dip ve verilen düzeltmeleri yapıp sonucu 90dan çıkartmak gerekir.
12-Batı kardinal oklar birbirine çakışık olacak dediğin gibi.
13-Minare olacak
14-Liman ismini versen bile ben de birşey yapamam :) Zaten ayar ediyor beni bu gelgit soruları
15-Bu soru için cetvelle falan uğraşma formülleri ezberle problemi öyle çöz istersen. Yani benim kolayıma geliyor nasıl istersen.
16-W19N dediğin gibi. Bunun mantığı SIA açısı Rota açıları gibi Kuzey-Güney yönünden doğru değil de Doğu-Batı yönünden doğru ölçüldüğüdür.
17- Bunun için kesin birşey diyemem ama ben olsam ufuk alçalımı yapardım.
18-Doğru. Zaten basit soru
19-Bunu bende ezberden biliyorum.
20-Baş-kış P
Sancak-iskele Q
Karina-Güverte R
1derece yalpa J

Bu arada nasıl olduda soruları bu kadar muntazam alabildin anlayamadım :)

6ıncı soruda, aynı Zone'lar kullanıldığından, 5 saat ekleyince 31 Ocak 03:15 olması gerekirken; tarih değiştirme çizgisinden geçtiği için gemi, armatöre 1 gün daha çalışmış olur. Dolayısıyla ayın 30uncu gününü bir daha yaşar. Cevap : 30 Ocak 03:15 tir.

6ıncı soruda, aynı Zone'lar kullanıldığından, 5 saat ekleyince 31 Ocak 03:15 olması gerekirken; tarih değiştirme çizgisinden geçtiği için gemi, armatöre 1 gün daha çalışmış olur. Dolayısıyla ayın 30uncu gününü bir daha yaşar. Cevap : 30 Ocak 03:15 tir.

Batıdan doğuya geçince 1 gün ileri atar. 1 şubat 2013 olur. Yani 31 ocak tarihini yaşamaz gemi.

saat 11 i geçtikten sonra zaten gün atlamış oluyorsun 31 ocak 3 15

Kardeşlerim bakın saat 2215 diyor 5 saat seyirden sonra 1 gün atacak tarih 31 Ocak 2013 saat 0315 olacak. Bunun üstüne bir de batıdan doğuya date line geçiyorsun. 1 gün daha koy üstüne yapar sana 1 şubat 2013 0315. Yanlışım varsa düzeltin. Tarih değiştirme çizgisinin batısı doğusundan 1 gün öndedir.

Kardeşlerim bakın saat 2215 diyor 5 saat seyirden sonra 1 gün atacak tarih 31 Ocak 2013 saat 0315 olacak. Bunun üstüne bir de batıdan doğuya date line geçiyorsun. 1 gün daha koy üstüne yapar sana 1 şubat 2013 0315. Yanlışım varsa düzeltin. Tarih değiştirme çizgisinin batısı doğusundan 1 gün öndedir.

aguilla benim sınavda çıkan soruyla karıştırmışım, benim soruda E boylamından W boylamına geçiyordu, dolayısıyla sonuç 30 Ocak çıkmıştı, Alphan'ın sorusuyla aynı soru zannettim. Buradki cevap 1 Şubat olacak W boylamından E boylamına geçerse 1 gün avantaj olur.

aguilla benim sınavda çıkan soruyla karıştırmışım, benim soruda E boylamından W boylamına geçiyordu, dolayısıyla sonuç 30 Ocak çıkmıştı, Alphan'ın sorusuyla aynı soru zannettim. Buradki cevap 1 Şubat olacak W boylamından E boylamına geçerse 1 gün avantaj olur.

O zaman dediğiniz gibi bu transducer midir nedir cevabı elektromanyetik bilmem ne falan vardı o olacak sanırım..

Geri