GOSS 05.02.2014 Vardiya Zabiti Hukuk Soruları Ankara

keptın

Küpeşteci
Denizci
sadece forumda paylaşılan 289 soru başlığındaki sorulara çalışıp girdim 90 aldım arkadaşlar. hiç görmediğim 1-2 soru vardı sadece

yeni gördüğüm soru "gemi mutfağının kilerinin vs temizliğiyle ilgili uluslarası anlaşma nedir" sorusuydu. şıklar "clc" "ilo" "sms" fund" "...." şeklindeydi cevabı bilmiyorum

diğer yeni gördüğüm soru "geminin petrol kirliliği anlaşmasına uygun olduğunu göstermek için gemide bulundurulması gereken belge hangisidir" sorusuydu.

cevap büyük ihtimalle: Uluslararası Petrol Kirliliğini Önleme (IOPP) belgesi

diğer aklımda kalan sorular;

270. Fesih yetkisi sebebin öğrenilmesinden itibaren aşağıdaki sürede kullanılmalıdır.
a) 6 ay
b) 1 yıl
c) 10 gün
d) 6 iş günü
e) 10 iş günü

107. Aşağıdakilerden hangisi TTK.md.1226/3 gereği kurtarma yardım ücretinin belirlenmesinde 1.derecede göz önüne alınacak hususlardan değildir?
A) Kurtarma yardım mesaisi
B) Elde edilen netice
C) Emniyet altına veya kurtarılan şeylerin değeri
D) Göze alınan ve maruz kalınan tehlike
E) Kurtarmada tehlikeye sokulan malzemenin değeri

- gemideki techizat elektrik kabloları vs neye göre düzenlenir sorusu
cevap: solas

46. kaptanın gemideki disiplin yetkisini kötüye kullandığına dair personel tarafından şikayet edilp,mahkemenin de bu şikayeti haklı bulduğunda kaptana verilecek ceza nedir sorusu.

cevap: on beş günden bir seneye kadar hapis ve en az iki aylığı tutarında ağır para cezası

52.yıllık ızın suresı 18 ay calısan ıcın ne kadardır
a- 1 ay

80. Yola elverişlilik belgesi olmayan gemi :
A) Yük taşıyamaz
B) Ticari faaliyette bulunamaz
C) Yolcu taşıyamaz
D) Yük taşır, yolcu taşıyamaz
E) Hiçbir şekilde hareket edemez

224. Özel alanlarda MARPOL 73/78 EK-V kapsamındaki çöplerden istif tahtaları kaç mil açıkta denize atılabilir?

cevap: atılamaz

- Marpol ek3 neyi önlemeyi amaçlamaktadır?

cevap: Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerin listesini ve bu zararlı maddelerle deniz kirlenmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsamaktadır.

- ‘’Garbage management plan’’ (Çöp Yönetim Planı)bulundurmak mecburiyeti olan gemilerde; Çöp Kaplarının yerleşiminde Engine Room (Makine Dairesi)’da hangi RENK kap bulundurulmaz?

cevap: mavi

ARKADAŞLAR İZİNLE İLGİLİ SORU AŞAĞIDA DA GÖRÜLECEĞİ GİBİ YANLIŞ CEVAPLANDIRILMAKTADIR. DENİZ İŞ KANUNU DER Kİ İZİN SÜRESİ 6 AY İÇİN 15 GÜNDEN AZ OLAMAZ. BU DURUMDA 18 AY İÇİNDE 3 ADET 6 AY OLDUĞUNA GÖRE 3X15=45 GÜN YADA 1,5 AY......Yıllık ücretli izin: Madde 40 - Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç hizmet aktine dayanarak en az altı ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır.
İzin süresi, altı aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve bir yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda bir aydan az olamaz.
İzin işverenin uygun göreceği bir zamanda kullanılır. Bu haktan feragat edilemez. Bir aylık izin, tarafların rızasiyle aynı yıl içinde kullanılmak suretiyle ikiye bölünebilir. Gemiadamı, yıllık ücretli iznini yabancı bir memleket limanında veya hizmet aktinin yapılmış bulunduğu mahalden gayri bir yerde kullanmaya zorlanamaz.
Gemiadamı, dilerse, işveren veya işveren vekilinden ücretli izne ilişkin olarak 7 güne kadar ücretsiz yol izni de istiyebilir.
Gemiadamının hakettiği yıllık ücretli izni kullanmadan hizmet akti 14 üncü maddenin II, III ve IV üncü bentlerine göre bozulursa, işveren veya işveren vekili izin süresine ait ücreti, gemiadamına ödemek zorundadır.

"İzin süresi, altı aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve bir yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda bir aydan az olamaz."

yukarıdaki paragrafı sizin yazdıklarınızdan aldım.kendi yazdığınızla çelişiyorsunuz.
6 AYDAN 1 YILA =>15 GÜN İZİN
1 YIL VE DAHA FAZLA =>1 AY İZİN

AYRICA YUKARIDA YAZANLAR MİNİMUM DEĞERLER.SORUDA BİZE SORULAN DA BU ZATEN.
herşey açık cevap:18 ay için (bir yıldan fazla olduğu için) 1 AY

sizin yazdığınız gibi 18 AY İÇİNDE 3 ADET 6 AY OLDUĞUNA GÖRE 3X15=45 GÜN YADA 1,5 AY diye bir mantık yok.daha fazla iddaa etmeyin bence.kafalar yeteri kadar karışık bir de biz birbirimizin kafasını yanlış iddaalarla bulandırmayalım.

keptın kardeşim sana da geçmiş olsun.

Geri