Arkadaşlar merhaba. 05.06.2014 tarihinde İstanbul sınav merkezinde girdiğim seyir sınavında çıkan soruları paylaşıyorum.1 soruyu hatırlayamadım işlem sorusu idi çıkmış soruları da taradım ama öyle bir soru daha önce görmedim. Normalde girdiğim sınavlarımdan çıkmış soru bana çok az gelirdi.Seyir sınavında gördüğünüz üzere bayağı soru geldi.Ben 70 ile geçtim.Ama çıkmış soruların hepsinin cevaplarından eminim.Ya çıkmış sorular kitabında ya da forumlarda verilen cevapları verdim.Normalde paylaşan arkadaşlar yanına doğru şıkkı da işaretliyor.Ben gerçek cevapları öğrenmek araştıranlar olur kanaatindeyim.Ben sınavda daha yüksek bekleyip de düşük not aldım.Aşağıdaki soruların 1-2sinin cevaplarında bir yanlışlık olabilir.Soruları tekrar kontrol edip düşük notla kalmalar olmasın diye özellikle koydum.Başarılar
1)Fenerler ve Sis İşaretleri Kitabında verilen fener kerterizleri ile ilgili, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Fenerlerin görünme kerterizleri nispi kerterizlerdir.
B) Fenerlerin görünme kerterizleri fenerin ışık şiddetine bağlıdır.
C) Fenerlerin kerterizleri denizden verilmiştir.
D) Fenerlerin kerterizleri nispi ve sektör olarak verilmiştir.
E) Fenerlerin kerterizleri fenerden verilir.
2)Sistem B’da açıkdenizden limana girişte,gemi seyirine uygun kanalların yan sınırlarını markalamak için sancak tarafta kullanılan şamandıraların şekli, rengi ve tepeliği aşağıdakilerdan hangisine uygundur?
A) Kırmızı sütun şamandıra, kırmızı silindir tepelik
B) Kırmızı siyah şamandıra, kırmızı konik tepelik
C) Yeşil sütun şamandıra, yeşil koni tepelik
D) Yeşil sütun şamandıra, yeşil silindir tepelik
E) Yeşil sütun şamandıra, yeşil küre tepelik
3)Sextant irtifa 43˚ 57'.8 ölçülmüştür.Sextant’ın fabrikasyon hatası – 1'.8 Index Error hatası + 0'.3 olduğuna göre Sextant’ın düzeltilmiş irtifa (Hs) değerini bulunuz ?
A) 43˚ 57'.3
B) 43˚ 56'.3
C) 43˚ 59'.3
D) 43˚ 59'.9
E) 44˚ 56'.3
4.Greenwıch Ortalama Zamanı (GMT) ile ilgi olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Ortalama güneş herhangi bir merkez boylamı üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
B) Ortalama güneş herhangi bir alt boylam üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
C) Ortalama güneş herhangi bir üst boylam üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
D) Ortalama güneş Greenwich boylamı üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
E) Ortalama güneş Greenwich alt boylamı üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
5)Oto pilot; operatör tarafından girilen, gidilmek istenilen rota ile pusuladan gelen, gidilen rota bilgilerini karşılaştırarak bir düzeltme farkı bulur. Aşağıdakilerden hangisi bu fark bulunurken oto pilotun göz önünde bulundurmasına gerek olmayan bilgidir?
A) Geminin boyu.
B) Geminin yük durumu.
C) Varış limanı.
D) Geminin hızı.
E) Deniz durumu
6)Aşağıdakilerden hangisi NAVTEX mesaj tiplerinden biri değildir?
a) Denizcilik uyarısı
b) INMARSAT mesajı
c) SATNAV mesajı
d) Arama ve kurtarma bilgileri
e) DECCA mesajı
7)“Sh” kısaltmasının anlamı nedir?
a) Sığlık
b) Taş
c) Kil
d) Kabuk
e) Kum
8)Kalkış noktası 46°N - 065°W, varış noktası 50°N - 027°W olan bir büyük daire seyri için kalkış rota açısı ve mesafe aşağıdakilerden hangisidir? (Problemi ekte bulunan NP 401 sayfasını kullanarak çözünüz.)
A) 84°,3, 1520 mil
B) 84°,3, 3872 mil
C) 67°, 3872 mil
D) 67°, 1527 mil
E) 64° 32’, 1380 mil
9)110° rotasına 10 knot sürat ile seyreden bir geminin vardiya zabiti, rüzgarın SANCAK 30° den geldiğini ve hızının saatte 50 mil olduğunu belirliyor. Hakiki rüzgar yönünü ve hızını ekteki plotlama levhasını kullanarak bulunuz.
A) 130° -50 mil/saat
B) 080° -50 mil/saat
C) 112° -45 mil/saat
D) 147° -41 mil/saat
E) 152° -54 mil/saat
10Eko elektrikli iskandil kullanarak derinlik tesbit ederken, dip yapısı sert ve dip derinse aşağıdakilerden hangisi doğru bir seçim olur?
A) P.R.F çoğaltılmalı ve kazanç arttırılmalıdır.
B) P.R.F azaltılmalı ve kazanç azaltılmalıdır.
C) P.R.F azaltılmalı ve kazanç da arttırılmalıdır.
D) P.R.F çoğaltılmalı ve kazanç azaltılmalıdır.
E) Dip yapısının özelliğinin kazanç ile ilişkisi yoktur.
11) 100 metre kaç kulaçtır?
a) 16 kulaç
b) 27,3 kulaç
c) 54,6 kulaç
d) 40,1 kulaç
e) 87,2 kulaç
12)Koordinatları; Lat: 44° S, Long: 42° W olan bir mevkiden kalkarak 125 NM yıldız rotasına seyreden bir geminin varacağı mevkiin enlem ve boylamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lat 2 : 42° 55'S Long 2 : 44°W
B) Lat 2 : 44°S Long 2 : 44° 25'W
C) Lat 2 : 41° 55'S Long 2 : 42°W
D) Lat 2 : 46° 05'S Long 2 : 42°W
E) Lat 2 : 44°S Long 2 : 38° 55'W
13)Med-cezir; 24 saat 50 dakika süren bir ay günü içerisinde, akıntıya bağlı olarak deniz suyu seviyesinde meydana gelen farklılıklardır. Bir ay günü içerisinde bir defa yüksek, bir defa alçak su hadisesinin meydana geldiği ve özellikle Pasifik Okyanusu limanlarında görülen med-cezir tipine ne ad verilir?
A) Günlük Med – cezir. ( Diurnal Tide)
B) Karışık Med – cezir. (Mixed Tide)
C) Atlantik okyanusu limanlarında med-cezir hadisesi görülmez.
D) Yarım Günlük Med – cezir. (Semidiurnal Tide)
E) Haftalık Med – cezir. (Weekly Tide)
14)Herhangi bir kullanıcının uydu sinyalleri yardımıyla herhangi bir yer ve zamanda her türlü hava koşullarında ortak bir dünya referans sisteminde yüksek doğruluklarla hız ve zaman belirlemesine olanak veren sistem aşağıdakilerden hangisidir ?
A) LORAN - C
B) NAVTEX
C) OMEGA
D) GPS
E) RDF
15)A emsali + bir değerde bulunursa pusulaya ne gibi bir düzeltme uygulanır?
A) Pruva N a alınarak boyuna mıknatıs çubukları sürülür.
B) Pruva S a alınarak enine mıknatıs çubukları sürülür.
C) Bakaçtaki pusula çubukları sayısı artırılır.
D) Tashih küreleri pusuladan uzaklaştırılır.
E) Pusula dolabı sola çevrilir.
16) Gök cisimlerinin Aries vakitleri Notik Almanaklarda hangi zaman değeri ile belirtilmiştir?(sorunun aslını tam hatırlayamadım ama ariesi sormuştu)
A) GMT
B) LMT
C) ZT
D) ZD
E) GAT
16)Fenerlerin yatay olarak göründüğü en uzak menzil fenerin hangi özelliğidir?(sorunun ve cevapların aslını hatırlayamadım )
A)Görünme mesafesi
B)Fenerin menzili
C)Fenerin periyodu
D)Fenerin yüksekliği
E)Fener karakteri
17)Geminizin rotası 165 ve hızı 16 mildir. Radarda bir hedefden aşağıdaki kerteriz ve uzaklıklar ölçülmüştür.(Bana gelen soru bu değildi yalnız bu sorunun yalnızca değerleri değişmiş hali idi)
A) Zaman Kerteriz Uzaklık
2200 200 9 mil
2203 200 7.8 mil
Kaptanın devamlı emrine göre gemide uygulanmakda olan EYN uzaklığı 1.5 mildir, rota değiştirme süresi 4 dakikadır. Kaptan kaçınma dönüşü için dümene 2210 da emir verecektir. Hız değiştirilmeyecek, sadece rota değiştirilecektir. Bu durumda çatışmadan kaçınma rotası ve bu rotada iken EYN zamanı ne olacaktır? Aşağıdaki (Rota/EYN zamanı) çiftlerinden hangisi doğrudur ?
A) 205-2220.5
B) 223-2221.5
C) 245-2218
D) 195-2227
E) 185-2224
18)Basit bir cdmvt sorusu geldi
19)Belirtilen bir günde güneşin GHA değerini istediği klasik bir göksel seyir sorusu geldi
1)Fenerler ve Sis İşaretleri Kitabında verilen fener kerterizleri ile ilgili, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Fenerlerin görünme kerterizleri nispi kerterizlerdir.
B) Fenerlerin görünme kerterizleri fenerin ışık şiddetine bağlıdır.
C) Fenerlerin kerterizleri denizden verilmiştir.
D) Fenerlerin kerterizleri nispi ve sektör olarak verilmiştir.
E) Fenerlerin kerterizleri fenerden verilir.
2)Sistem B’da açıkdenizden limana girişte,gemi seyirine uygun kanalların yan sınırlarını markalamak için sancak tarafta kullanılan şamandıraların şekli, rengi ve tepeliği aşağıdakilerdan hangisine uygundur?
A) Kırmızı sütun şamandıra, kırmızı silindir tepelik
B) Kırmızı siyah şamandıra, kırmızı konik tepelik
C) Yeşil sütun şamandıra, yeşil koni tepelik
D) Yeşil sütun şamandıra, yeşil silindir tepelik
E) Yeşil sütun şamandıra, yeşil küre tepelik
3)Sextant irtifa 43˚ 57'.8 ölçülmüştür.Sextant’ın fabrikasyon hatası – 1'.8 Index Error hatası + 0'.3 olduğuna göre Sextant’ın düzeltilmiş irtifa (Hs) değerini bulunuz ?
A) 43˚ 57'.3
B) 43˚ 56'.3
C) 43˚ 59'.3
D) 43˚ 59'.9
E) 44˚ 56'.3
4.Greenwıch Ortalama Zamanı (GMT) ile ilgi olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Ortalama güneş herhangi bir merkez boylamı üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
B) Ortalama güneş herhangi bir alt boylam üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
C) Ortalama güneş herhangi bir üst boylam üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
D) Ortalama güneş Greenwich boylamı üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
E) Ortalama güneş Greenwich alt boylamı üzerinde bulunduğunda, saat 12:00:00 dır.
5)Oto pilot; operatör tarafından girilen, gidilmek istenilen rota ile pusuladan gelen, gidilen rota bilgilerini karşılaştırarak bir düzeltme farkı bulur. Aşağıdakilerden hangisi bu fark bulunurken oto pilotun göz önünde bulundurmasına gerek olmayan bilgidir?
A) Geminin boyu.
B) Geminin yük durumu.
C) Varış limanı.
D) Geminin hızı.
E) Deniz durumu
6)Aşağıdakilerden hangisi NAVTEX mesaj tiplerinden biri değildir?
a) Denizcilik uyarısı
b) INMARSAT mesajı
c) SATNAV mesajı
d) Arama ve kurtarma bilgileri
e) DECCA mesajı
7)“Sh” kısaltmasının anlamı nedir?
a) Sığlık
b) Taş
c) Kil
d) Kabuk
e) Kum
8)Kalkış noktası 46°N - 065°W, varış noktası 50°N - 027°W olan bir büyük daire seyri için kalkış rota açısı ve mesafe aşağıdakilerden hangisidir? (Problemi ekte bulunan NP 401 sayfasını kullanarak çözünüz.)
A) 84°,3, 1520 mil
B) 84°,3, 3872 mil
C) 67°, 3872 mil
D) 67°, 1527 mil
E) 64° 32’, 1380 mil
9)110° rotasına 10 knot sürat ile seyreden bir geminin vardiya zabiti, rüzgarın SANCAK 30° den geldiğini ve hızının saatte 50 mil olduğunu belirliyor. Hakiki rüzgar yönünü ve hızını ekteki plotlama levhasını kullanarak bulunuz.
A) 130° -50 mil/saat
B) 080° -50 mil/saat
C) 112° -45 mil/saat
D) 147° -41 mil/saat
E) 152° -54 mil/saat
10Eko elektrikli iskandil kullanarak derinlik tesbit ederken, dip yapısı sert ve dip derinse aşağıdakilerden hangisi doğru bir seçim olur?
A) P.R.F çoğaltılmalı ve kazanç arttırılmalıdır.
B) P.R.F azaltılmalı ve kazanç azaltılmalıdır.
C) P.R.F azaltılmalı ve kazanç da arttırılmalıdır.
D) P.R.F çoğaltılmalı ve kazanç azaltılmalıdır.
E) Dip yapısının özelliğinin kazanç ile ilişkisi yoktur.
11) 100 metre kaç kulaçtır?
a) 16 kulaç
b) 27,3 kulaç
c) 54,6 kulaç
d) 40,1 kulaç
e) 87,2 kulaç
12)Koordinatları; Lat: 44° S, Long: 42° W olan bir mevkiden kalkarak 125 NM yıldız rotasına seyreden bir geminin varacağı mevkiin enlem ve boylamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Lat 2 : 42° 55'S Long 2 : 44°W
B) Lat 2 : 44°S Long 2 : 44° 25'W
C) Lat 2 : 41° 55'S Long 2 : 42°W
D) Lat 2 : 46° 05'S Long 2 : 42°W
E) Lat 2 : 44°S Long 2 : 38° 55'W
13)Med-cezir; 24 saat 50 dakika süren bir ay günü içerisinde, akıntıya bağlı olarak deniz suyu seviyesinde meydana gelen farklılıklardır. Bir ay günü içerisinde bir defa yüksek, bir defa alçak su hadisesinin meydana geldiği ve özellikle Pasifik Okyanusu limanlarında görülen med-cezir tipine ne ad verilir?
A) Günlük Med – cezir. ( Diurnal Tide)
B) Karışık Med – cezir. (Mixed Tide)
C) Atlantik okyanusu limanlarında med-cezir hadisesi görülmez.
D) Yarım Günlük Med – cezir. (Semidiurnal Tide)
E) Haftalık Med – cezir. (Weekly Tide)
14)Herhangi bir kullanıcının uydu sinyalleri yardımıyla herhangi bir yer ve zamanda her türlü hava koşullarında ortak bir dünya referans sisteminde yüksek doğruluklarla hız ve zaman belirlemesine olanak veren sistem aşağıdakilerden hangisidir ?
A) LORAN - C
B) NAVTEX
C) OMEGA
D) GPS
E) RDF
15)A emsali + bir değerde bulunursa pusulaya ne gibi bir düzeltme uygulanır?
A) Pruva N a alınarak boyuna mıknatıs çubukları sürülür.
B) Pruva S a alınarak enine mıknatıs çubukları sürülür.
C) Bakaçtaki pusula çubukları sayısı artırılır.
D) Tashih küreleri pusuladan uzaklaştırılır.
E) Pusula dolabı sola çevrilir.
16) Gök cisimlerinin Aries vakitleri Notik Almanaklarda hangi zaman değeri ile belirtilmiştir?(sorunun aslını tam hatırlayamadım ama ariesi sormuştu)
A) GMT
B) LMT
C) ZT
D) ZD
E) GAT
16)Fenerlerin yatay olarak göründüğü en uzak menzil fenerin hangi özelliğidir?(sorunun ve cevapların aslını hatırlayamadım )
A)Görünme mesafesi
B)Fenerin menzili
C)Fenerin periyodu
D)Fenerin yüksekliği
E)Fener karakteri
17)Geminizin rotası 165 ve hızı 16 mildir. Radarda bir hedefden aşağıdaki kerteriz ve uzaklıklar ölçülmüştür.(Bana gelen soru bu değildi yalnız bu sorunun yalnızca değerleri değişmiş hali idi)
A) Zaman Kerteriz Uzaklık
2200 200 9 mil
2203 200 7.8 mil
Kaptanın devamlı emrine göre gemide uygulanmakda olan EYN uzaklığı 1.5 mildir, rota değiştirme süresi 4 dakikadır. Kaptan kaçınma dönüşü için dümene 2210 da emir verecektir. Hız değiştirilmeyecek, sadece rota değiştirilecektir. Bu durumda çatışmadan kaçınma rotası ve bu rotada iken EYN zamanı ne olacaktır? Aşağıdaki (Rota/EYN zamanı) çiftlerinden hangisi doğrudur ?
A) 205-2220.5
B) 223-2221.5
C) 245-2218
D) 195-2227
E) 185-2224
18)Basit bir cdmvt sorusu geldi
19)Belirtilen bir günde güneşin GHA değerini istediği klasik bir göksel seyir sorusu geldi