GOSS 05.08.2013 HUKUK SINAVI

nilfaaser24

Küpeşteci
Denizci
Arkadaşlar hukuk sınavına 05.08.2013 tarihinde İstanbul'da girdim. Sınavdan 95 ile geçtim. Bana Çıkan Sorular aşağıdaki gibiydi sadece bir soruyu hatırlayamadım. Şimdiden herkeze kolay gelsin, Sınavlarda herkeze başarılar.

1-) Kılavuz almak mecburi fakat tüm sorumluluğun kaptanda olduğu kılavuzluk türü hangisidir gibi bir soru vardı?
Cevap : Mecburi müşavir kılavuzluk.
2-) Kıdem tazminatının talep edilmesi için gereken zamanaşımı süresi?
Cevap: 10 yıl
3-) Hangisi Voyage Charter ' da kullanılan charterparty formudur ?
Cevap: Gencon Charter Party
4-) Petrol tankerlerinde Ek-1 gereği yağ kayıt defteri tutma mecburiyeti hangi tonajdan itibaren vardır.
Cevap: 150 GRT
5-) Aşağıdaki sözleşmelerden Hangisi Hormonize Survey Kapsadı sözleşmedir diye bir soru vardı?
Cevap: Ben Marpol Dedim Fakat Emin değilim. Cevaplarda solas,stcw, gibi sözleşmeler vardı.
6-) Hangisi Yeterlilik Derecesi Yanlıştır?
Cevap: Yakınyol Vardiya Mühendisi.
7-) Ticari yatın tanımına aşağıdakilerden hangisi uymaktadır?
a) Gezi amaçlı tekneler
b) En az 12 yolcu taşıyan ticari tekneler
c) Yat tipinde inşa edilen ticari tekneler
d) Yat tipinde inşa edilen gezi veya spor amacıyla ticari yönden yararlanılan, taşıdıkları yolcu sayısı12’yi geçmeyen yük veya yolcu gemisi niteliğinde olmayan veya uluslararası teknik kurallara göre yolcu gemi-lerinde aranan gerekli niteliklerde olup yolcu sayısı 12 ila 36 arasında olan ve tonilato belgesinde ticari yat olarak belirlenmiş deniz araçlarını ifade eder
e) Yat tipinde inşa edilen gezi veya spor amacıyla ticari yönden yararlanılan, taşıdıkları yolcu sayısı 12’yi geçmeyen yük ve yolcu gemisi niteliğinde olmayan veya uluslararası teknik kurallara göre yolcu gemilerinde aranan gerekli niteliklerde olup yolcu sayısı 12 ila 32 arasında olan ve tonilato belgesinde ticari yat olarak belirlenmiş deniz araçlarını ifade eder

8-) Aşağıdakilerin hangisi TTK.md.851/1’e göre gemi sicil kaydının terkini (silinmesi) için şart değildir?
A) Malikin talebi
B) Kurtarılamayacak şekilde batması
C) Tamir kabul etmez hale gelmesi
D) Türk Bayrağını çekme hakkını kaybetmesi
E) Navlun getirecek surette yolcu veya yük taşıma kabiliyetini zayi etmesi (kaybetmesi)

9-) Yola elverişlilik belgesinin geçerlik süresi ne kadardır?
a) Bir yıl
b) Seferlik
c) Altı ay
d) Denize elverişlilik belgesinin geçerlik süresi kadar
e) Klass sörveyi tarihine kadar

10-) Müşterek kusurlu çatmada can zararlarından sorumluluk ne şekilde tezahür etmektedir.
A) Donatanlar zarar görene karşı müteselsilen sorumludur.
B) Donatanlar kusurlarının ağırlığı ölçüsünde sorumludur.
C) Kusuru fazla olan gemi donatanı zararı tazmin eder.
D) Donatanlar eşit olarak zararın tazmini yoluna giderler.
E) Herkes zararma katlanır.

11-) Aşağıdakilerden hangisi, TTK md.1230 gereği; makinalı gemilerde kaptan hariç, baş mühendis dahil, gemi adamlarının tümünün kurtarma yardım alacağının miktarını gösterir?
A) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra %10
B) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/2
C) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/3
D) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarılmadan 1/8
E) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/6

12-) ‘ Petrol kirliliği zararları için, Uluslar arası bir tazminat fonu kurulmasına dair olan (FUND/71) Sözleşmesi aşağıdaki hangi grup IMO Sözleşmesi içinde yer alır?
A. Maritime Safety (Güvenlik)
B. Marine Pollution (Kirlilik)
C. Liability and compensation (Sorumluluk – Tazminat)
D. Other Subjects (Diğerleri)
E. Yanlış

13-) Gemilerden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’nin (MARPOL73/78) Ek-IV’ünde belirtilen, gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) ilgili denizlerin kirlenmesini önleyici kurallar, aşağıdaki hangi gemilere uygulanmaz??
a) 200 grt’un altında 10 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler
b) 250 grt’un altında 15 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler
c) 300 grt’un altında 20 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler
d) 350 grt’un altında 25 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler
e) 400 grt’un altında 30 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler

14-) MARPOL 73/78 gereği gemilerden çıkan pis sularla denizlerin kirlenmesi önlemek amacıyla ÖZEL ALAN olarak ilan edilmiş denizler aşağıdakilerden hangisidir.
a) Karadeniz, Baltık
b) Kızıl Deniz, Karadeniz
c) Akdeniz, Karadeniz
d) Basra Körfezi, Karadeniz
e) Henüz özal alanlar belirlenmemiştir

15-) Yağ sızıntısının olduğu tespit edilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi baş mühendisin yapması
gerekenlerden değildir??
a) yağ sızıntısının olduğu noktayı belirlemek
b) sızıntının nedenini araştırmak
c) P&I temsilcisine haber vermek
d) gemiden dökülen yağın yaklaşık miktarını belirlemek
e) olayı kaptana rapor etmek

16-) Deniz kirletici madde raporu (MP) içerisinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz??
a) maddenin tahmin edilen miktarı ve durumu
b) maddenin doğru teknik adı ve adları
c) maddenin yüzüyor veya batmış olması
d) maddenin geminin hangi ambarından kaybolduğu
e) gemi sahibi ve temsilcisinin adı, adresi ve ilgili numaraları

17-) İş Kanunu açısından aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?
a) Deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlara İş Kanunu kuralları uygulanmaz.
b) Deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlara İş Kanunu kuralları uygulanır
c) Kıyılarda gemilerden karaya ve karadan gemilere yapılan yükleme ve boşaltma işlerinde çalışanlara İş Kanunu uygulanır
d) Limanlarda gemilerden karaya ve karadan gemilere yapılan yükleme ve boşaltma işlerinde çalışanlara İş Kanunu uygulanır
e) Balık avcılığı işi ile uğraşan kimseler mahkeme içtihatlarına göre İş Kanunu hükümlerinden yararlanır

18-) (I) Savaş Gemileri,
(II) Boyu 24 metreden kısa olan gemiler,
(III) 150 GRT’dan küçük yaşlı gemiler,
(IV) Ticari yatlar,
(V) Balıkçı Gemileri.
Yukarıdaki gemi türlerinden hangisi ya da hangileri, Load Line 1966 sözleşmesinin hükümlerini yerine getirmek zorunda değildir?
A) I,II,III,IV,V
B) III
C) I,II,IV
D) I,II,III,V
E) I,III,IV,V

19-) Aşağıdaki gemilerin hangisi yada hangileri SOLAS kurallarına tabi değildir?
I. 1250 GRT 'luk kimyasal tanker
II. Amerika-Türkiye arasında düzenli hat yolcu taşıması yapan 500 yolcu kapasiteli yolcu gemisi.
III. Yarımca körfezinde balık avlayan 3m boyundaki balıkçı motoru
IV. 130m boyundaki 38 yolcu kamaralı ticari yat
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) III,IV

7-) d 8-) e 9-) b 10-) b 11-) e 12-) c 13-) a 14-) e 15-) c 16-) d 17-) b 18-) d 19-) c

8-) (I) Savaş Gemileri,
(II) Boyu 24 metreden kısa olan gemiler,
(III) 150 GRT’dan küçük yaşlı gemiler,
(IV) Ticari yatlar,
(V) Balıkçı Gemileri.
Yukarıdaki gemi türlerinden hangisi ya da hangileri, Load Line 1966 sözleşmesinin hükümlerini yerine getirmek zorunda değildir?
A) I,II,III,IV,V
B) III
C) I,II,IV
D) I,II,III,V
E) I,III,IV,V şıklarda bi yanlışlık olması lazım cünkü 1 23 4 lu sık yok balıkçı gemileri load line sözleşmesine uymak zorunda yani cevabın şıklarda olsa idi 1234 lü olanı olması gerekirdi

arkadaslar bı de çatmada zaman asımı kac senedır dıye bı soru vardı sorunun orjınalını bulamadım , cıkmıs sorularda yok! çatmada zaman asımı kac senedır????

Geri