GOSS 06.05.2014 SEYİR SORULARI HAK.

atakan_1453

Küpeşteci
Denizci
slm arkadaşlar, bugün seyirden girdim 2. oturum hakkımdı, ilk oturumda 50 den kaldım bundada 55 ten kaldım. 15 tane eski soru geldi, 5 tane yeni soru geldi. yeni sorulardan bir tanesi ilk oturumda da vardı ama doğru mu yaptım bilmiyorum.

yeni sorulardan bahsediyorum;
1) bi tane siyah ekranda arpa radar görüntüsü, ve merkezden açık bir cpa bölgesi, sancak baş omuzlukta üçgen ve yönü belli olmayan bir eko, cpa bölgesinin halkaları kalın yani bu eko zone'a girmiş ve arpa alarm vermiyor gibi algıladım, d şıkkını şaretledim bu soru hakkında bilgisi olan daha açıklayıcı bilgi verse daha iyi olur, cevaptan emin değilim. d şıkkı eyn bölgesine gemi girmesi sonucu arpa alarm veriyor gibi bi şıktı, tam net hatırlayamıyorum kusura bakmayın. paintte şekli hazırladım ama resim upload etme hakkım yokmuş onun için koyamadım, hakkı olan kişi mail adresini yazsın ben şekli ona gönderebiliim.

2) fl..........48m6M gibi fenerin karakteristiği nedir deniyor.
48 metre yüksekliğinde 6 mil görüş mesafesinde ve coğrafi (görünme mesafesi-nominal görünme mesafesi) 6 mil olan fener. şıkları eleyince bu iki şık arasında kalınıyor ama ezber yapmanın azizliğine uğradım ve fenerlerin görünme mesafesi nominal mesafemi yoksa coğrafi görünme mesafesimidir tereddüt ettim. coğrafi olan şıkkı işaretledim. yanlışsa düzeltin.

3) bi tane levha üzerinde pilotlama sorusu, sancak başomuzluktaki gemi 9 dk seyirden sonra yeni bir seyir alanı üzerinde gözüküyor, şıkları hatırlamıyorum kusura bakmayın!

4) navtex de iptal edilemeyen yayınlar gibi bir soru

I seyir uyarıları ve meteorolojik yayınlar
II korsan saldırıları ...
III buz uyarıları
IV decca loran satnav yayınları

burada d şıkkını işaretledim, yani ( I,II,III ) ekvatora yakın bölgelerde çalıştığımız için buz uyarıları almıyoruz fakat kuzeyde olsak navtex kağıdı biterdi herhalde mantığıyla, bu seçeneğide dahil ettim.

5) yeni bir mesafe sorusu; x bir mevkiden 000 a 300nm gittin sonra 170 e 200 nm vs en son katettiğin mesafeyi soruyo.

yeni sorular bundan ibaret fakat net hatırlayamadığım için açık yazamadım belki hatırlayan arkadaşlar vardır.

bu seyiri geçmek tam bir eziyet ya

14 Mayıs 2014 Tophane

Bana göre cevaplar böyle.Cevaplarda yanlışlık olabilir.herkese kolay gelsin...

1)Boyu 28 kadem(yani feet) olan filikadan atılan cisim kıçtan 12 saniye sonra geçiyorsa hız nedir?
cevap:gemi boyu(feet cinsinden)x0.592/süre(saniye cinsinden)=1.38

2)Bir fenerin karanlık süresi aydınlık süresinden fazlaysa fenerin çeşidi nedir?
cevap:occ(yani occulting)

NOT:Aydınlık fazla ise ne olur diye sorsaydı cevap "Fixed" olacaktı.

3)Otopilotta basılabilecek dümen açısını sınırlayan düğme
cevap:Rudder Limit

4)Sen 250 ye gidiyosun 240 ta Q(6)LFl 10 gördün ne yaparsın?
a)180 derece rota değişikliği yaparak geriye dönerim
b)Düz devam ederim (Ben b dedim)
c)İskelesinden geçerim
d)Sancağından geçerim

5)Bir gök cisminin Meridyen geçişinde LAT = South Dec = North ise ve sen onu 002 de görüyorsan Dev nedir?(Var=1 derece West)

Meridyen geçişinde gökcisminin kerterizi ya 000 yada 180 derece olur.
Hakiki kerteriz=Manyetik kerteriz -Var(var west olduğu için - dedik) +-Dev
000=002-1+-Dev
Dev=1 West

6)GMT vermiş LMT sormuş

7)Elektronik seyir plotlama sorusu.Rotamızı ve hızımızı vermiş.bir cismi 1840 ta şu yönde şu mesafede 1855 te şu yönde şu mesafede görmüşsek CPA 1 mil olacak şekilde geçmek için yeni rota ve TCPA ne olmalıdır?

8)Ortasında nokta olan çember şekli yani kitapta mevcut olan ve cevabı Yön Bulucu Sahil İstasyonu olan soru çıktı.

9)ZD (Zone Description) bulma sorusu çıktı.

10)Kitaptaki , güneşin 289 derecede kerteriz edilmesi sorusu
cevap:N019W idi galiba

11)Radar ekranı vermiş ve 050 derecede olan bir hedefin vektörü , hedefin sancak baş omuzluğuna doğru verilmiş.Hedef ne yapıyor diye sormuş
cevap:Hedef 050 derecededir ve benden uzaklaşıyor

12)Cayro sisteminde hangi istasyonlar vardır?
I)Yükleme İstasyonu
II)İzleme İstasyonu
III)Bu öncülü hatırlamıyorum
IV)Yedekleme İstasyonu

Şıklar:
I,II
I,III
I,IV
I,II,IV benzeri şıklardı

13)Kitaptaki , 04 Mayıs 1999 günü 22:00:00 UT (GMT) de Ay’ın üst kenarından alınan Sex.Alt. : 34° 25’,0, IC :+1’ ve göz yüksekliği 7m olduğuna göre, Düzeltilmiş Yükseklik (Ho). nedir? (HP 54’,6 alınacaktır.)
cevap:34° 50’,0

14-15)Lynde point teki akıntı şiddeti ve yönü (bu tarz sorulardan 2 tane geldi)

16)Kitaptaki , Kalkış noktası 51°N - 065°W, varış noktası 61°N - 005°W olan bir büyük daire seyri için kalkış rota açısı ve mesafe aşağıdakilerden hangisidir? (Problemi ekte bulunan NP 401 sayfasını kullanarak çözünüz .) sorusu
Cevap:49° 12’, 2020 mil

17)Sen 250 ye 10 knot la gidiyorken rüzgarı sancak 30 derecede 40 mil hızında görüyorsan rüzgarın gerçek yönü ve şiddeti nedir?
cevap:Kitapta var

18)Kitaptaki , Aşağıda sırasıyla SMG –SOA- SOG tipi hız ölçebilen aygıtlar gösterilmiştir.Doğru olan gurubu işaretleyiniz?
a) GPS-İmpeller parakete -Dopler parakete
b) GPS-Dopler parakete- İmpeller parakete
e) Magnetik parakete -Basınçlı parakete -GPS
d) Akustik parakete -Pervaneli parakete -GPS .
e) Satnav-İmpeller parakete -GPS/Akustik parakete

19)Ay ın GHA ve Dec ini bulma sorusu (kitaptandı)

Geri