GOSS 06.05.2015 Ankara Uzakyol 1.zabit Hukuk Yeni Sorular

KaptanJackSparrow

Denizci
Denizci
06.05.2015 ankara uzakyol 1.zabit hukuk dan cikmis yeni sorular:

Arkadaslar hukukda denizcilik fakultesi gasm 2014 kitabi sorularindan 73-105-112-118-120-150-165-236-247 cikmistir. Bunlardan bazilarinin da siklari degistirilmistir.

Yeni cikmis sorular:

1.-Hangisi imo nun emniyet sozlesmesidir

Cevap: SAR

2.-Gemi tasdiknamasi ile ilgili hangisi yanlistir

Cevap:Yurtdisinda almis olan bir gemi konsolosluk araciligi ile gemi tasdiknamesi alabilir (bayrak sahadatnamesi olacak)

3.-Bilmen ne sayili deniz ticaret kanunu ( turk ticaret kanunu) guncel olarak 14 subat 2011 de resmi gazetede yayinlanmistir. Bu kanun ne zaman yururluge girmistir.

Cevap:14 subat 2011 dedim. Ancak digger siklarda temmuz, agustos, 2011, 2012 vs vardi. Resmi gazetede yayinlanmis ise o tarihte yururluge girer diye yorumladim. Ancak hukukcu olan birine sordugumda ilgili kanunda ozel bir hukum(su tarihte yururluge girecektir diye) yoksa resmi gazatede yayinlanma tarihi yururluge grime tarihi olur demistir. Dolayisi ile bu kanunun icerigini bir denizci gibi degil hukukcu gibi ezbere bilmek lazim veya soruyu karambole birakmak J

4.-aşağıdakilerden hangisi donatan, yükleten vs haberi olmadan kaptanın ve gemi personelin yüke bilerek ve isteyerek zarar vermesidir.
Cevap:baratarya

5.-isveren gemi adamini hangi kosullarda yurda iade etmez

harp cikmasi, geminin zayi olmasi vs. gemicinin gemiye gelmemesi

Cevap:gemicinin gemiye gelmemesi

6.-kereste yuklemis geminin freeboard ile ilgili bilgiler LL de hangi annex de mevcuttur

1-2-3-4-5 -Cevap:1

7.-ISPP ile ilgili bolum marpolde hangi annex de

1-2-3-4-5 -Cevap:4

8.-En eski imo sozlesmesi

Cevap: OILPOL

9.-Ilk kurulan psc

Cevap:paris mou

10.-500rusumdan buyuk gemilerin denize elverislilk belgesini kim verir

Siklar kitaptakinin(105.soru) aynisi ancak cevap anahtarinin soyledigi ‘Marmara bolge survey kurulu’ yoktu. Bende bolge survey kurulunu isaretledim.
Cevap:Dolayisi ile 500 rusum uzerine denize elverislilik belgesini bolge mudurlugu survey kurulu veriyor olacak.

11.-Bilmem ne sayili tanzim zararlari(kelimeyi tam hatirlamiyorum) kanunun da belirtilen deniz kirliligi ile ilgili ulastirma bakanliginin yapmayacagi gorev nedir?

a-deniz kirliligi ile mucadele (ben bunu dedim cunku cevre bakanligi kirliligi temizler diye biliyorum emin degilim)

b-zarari tanzim etme

c-garantor bulma veya verme gibi birseydi

d-acil eylem planini devreye sokma

e-kiyi tesislerinden yardim alma, mucadelesine katilma gibi birseydi hatirlamiyorum tam olarak.

12.-Bir işlemin kirlenmeye sebep olmasını engelleyecek en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
a) Böyle bir işlem için hazırlanmış kontrol listesi (ben bunu dedim. Baska kaynaklarda da cevap bunu soyluyor)
b) Çalıştırma el kitabı
c) Yeterli sayıda yardımcı personel
d) İşlemin yetenekli bir zabitin gözetiminde yapılması (bazi kaynaklarda da cevap bunu soyluyor)
e) Tayfanın işlem ile ilgili tecrübesi-

Bana yeni gelenler bunlardir. 4 yanlis cikti hangileridir bilmiyorum dolayisi ile emin olmadan isaretledigim sorularin cevaplari ile sizlerin aklini karistirmak istemem. Bunlar benim verdigim cevaplardir.
 
Sorular için teşekkürler.

Denizcilik Fakultesi GASM 2015 kitabındaki sorularla sıralamasının aynı olduğunu düşünerek,

SORU 112- Bir işlemin kirlenmeye sebep olmasını engelleyecek en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
Bu soru ile ilgili farklı kaynaklarda farklı cevaplar bulunmakta. Fakat ISM CODE – PART A/7 ‘de geçen ifadeye göre “Böyle bir işlem için hazırlanmış kontrol listesi” en önemli faktör olmalıdır diye düşünüyorum.
7. SHIPBOARD OPERATIONS
The Company should establish procedures, plans and instructions, , including checklist as appropriate, for key shipboard operations concerning the safety of the personnel, ship and protection of the environment. The various tasks should be defined and assigned to qualified personnel.

SORU : 105 – 500 rusüm tonilatodan büyük gemilerin “Denize Elverişlilik” denetini yapmaya, aşağıdaki kuruluşların hangisi yetkilidir?
"Gemilerin Teknik Yönetmeliği" ne göre tonilato değil boy esas alınmakta. Eğer bu soru çıkmış ise ya başka bir yönetmelikte tanımı bulunmakta yada soru yanlıştır.

Denize elverişlilik belgesi ve su aracı uygunluk belgesi
MADDE 5
(10) Denize Elverişlilik Belgesi sörvey ve düzenlenme yetkisi ile ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir.
a) Tam boyu 24 metre ve üzerinde olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi sörveyi bölge müdürlükleri tarafından yapılmak zorundadır. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi bölge müdürü tarafından imzalanır.
b) Bölge müdürlüğü ile aynı yerde bulunan Liman Başkanlığında Denize Elverişlilik Belgesi işlemleri bölge müdürlüğü tarafından yapılır.
c) Liman başkanlıklarının kendi yetki alanında bulunan ve tam boyu 24 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi, denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş liman başkanı tarafından ve tam boyu 15 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş personel tarafından da yapılabilir. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi liman başkanı tarafından imzalanır. Bünyesinde denetim uzmanı bulunan liman başkanlıklarında ise bu denetimler öncelikle denetim uzmanı tarafından yapılır.

3.-6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 114 Şubat 2011 tarihinde resmi gazetede yayımlanmıştır. Fakat 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bkz. Yürürlük
MADDE 1534- (1) Kenar başlıkları metne dâhil olan bu Kanun 1/7/2012 tarihinde; geçici 2 nci ve geçici 3 üncü maddeler ise bu Kanunun yayımı ile birlikte yürürlüğe girer. 1524 üncü madde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl sonra yürürlüğe girer. Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun hükümleri saklıdır.

11- Sanırım sorulan soruda bahsi geçen kanun; 5312 sayılı “DENİZ ÇEVRESİNİN PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERLE KİRLENMESİNDE ACİL DURUMLARDA MÜDAHALE VE ZARARLARIN TAZMİNİ ESASLARINA DAİR KANUN”
Bu kanun altında baktığımızda,

Üçüncü seviyedeki bir olayda, olaya müdahale ulusal acil müdahale planı çerçevesinde yapılır ve genel koordinasyondan Bakanlık(Çevre Bakanlığı) sorumludur.

(4) Müsteşarlık(Denizcilik), ulusal acil müdahale planında belirtilen ulusal acil müdahale merkezi ile irtibatlı bölgesel acil müdahale merkezleri ağını oluşturur. Bölgesel acil müdahale merkezleri, ikinci seviyedeki bir olay sırasında karada ve denizde bölgesel acil müdahale planlarının uygulanması için bir müdahale, operasyon ve koordinasyon merkezi olarak hizmet verirler.

ULUSAL ACİL MÜDAHALE TEŞKİLAT ŞEMASI EK-III A ‘ya bakıldığında denizde müdahale Denizcilik Müşteşarlığı, karada müdahale Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

Tazminat ve ücret talep edilmesi ve ödeme
MADDE 42 – (1) Bir olaydan dolayı zarar görmüş olanların talepleri ile bir olaya müdahale etmiş olanların ve kirlenmeyi bertaraf edenlerin ücret talepleri Müsteşarlığa bildirilir. Müsteşarlık, zararların tespitine ve tazminat miktarının sorumlu kişi veya garantörü tarafından tazmin edilmesini sağlar.
(7) Türkiye’nin taraf olduğu tazmin sözleşmeleri çerçevesinde oluşturulan tazmin sistemlerinden yapılacak tazminat taleplerinde, bu sözleşmelerin uygulanması, tazminat ve ücretlerin talebi, değerlendirilmesi ve ödenmesi ilgili sözleşme hükümlerine tabidir. Uluslararası sözleşmeler, zararların tazminiyle ilgili hükümler içermiyor ise, zarar, kirleten öder ilkesine uygun olarak ilgili ulusal mevzuata göre tazmin edilir.
(9) Kirletici veya sorumlu kişi tespit edilemiyor ise Müsteşarlık tüm imkan ve kabiliyetleri ve acil müdahale planlarında belirtilen diğer kaynaklar ile olaya müdahale eder. Bu durumda zararların tazmini Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle oluşturulan fonların kapsamı ile sınırlıdır. Hizmet alımı suretiyle olaya müdahale eden kişi ve kurum/kuruluşların ücretleri Müsteşarlık tarafından 26/4/2006 tarihli ve 26150 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahale ve Zararların Tazmini Esaslarına Dair Kanun Kapsamında Mal ve Hizmet Alımına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre ödenir.

**Benim tercihim Garantör bulma şıkkı olurdu. Çünkü Kirliliğe sebep veren kişiye garantör bulmak devlet kurumunun yapmayacağı işlerden.
 
Geri
Üst