slm arkadaşlar hukuktan 85 aldım yanlış yaptığım 3 soruda eski sorulardı kitaplar veya diğer kaynaklar sorunun cevabını yanlış vermişler o soruları sizinle paylaşacam sakın sizde bu hataya düşmeyin soruları anlayarak okuyun..başaraılar SOLAS 74 Konvansiyonu kural 1/11(a) uyarınca bir geminin bakım/tutumundan aşağıdakilerden hangisi sorumludur?
a) Mürettebat
b) Bayrak Devleti
c) Liman Devleti
d) Donatan+++
e) Gemi Kaptanı
10). Marpol 73/78’in , pis su (Sewage)ile kirlenmesi Ek’ine göre; Diğer gerekli şartlar oluşturulduğunda dezenfekte ve arıtma sisteminden geçtikten sonra , en yakın karadan minimum ve maksimum kaç mil mesafelerden denize tahliye yapabilir?
A. 3 MİL -10 MİL
B. 4 MİL -24 MİL
C. 4 MİL -10 MİL
D. 4 MİL -12 MİL+++
E. 12 MİL-16 MİL
12). Kulüp sigorta teminatı süresi;
A. Her yıl 10 ocakta başlar ve müteakip 10 ocakta sona erer
B. Her yıl 20 şubat öğle vakti başlar ve müteakip 20 şubat öğle sona erer←+++
C. Her yıl 10 ocakta başlar 20 şubatta sona erer
D. Her yıl 20 ocakta başlar 20 şubatta sona erer
E. Hepsi yanlıştır
391.SOLAS/74 sözleşmesine göre; Filika (Life Boat)motorları üç dakika ileri-üç dakika tornistan olarak Minimum ne kadar zamanda bir kontrol amaçlı olarak çalıştırılmalıdır?
A. Haftada birxxx
B. İki haftada bir
C. Üç haftada bir
D. Dört haftada bir
E. Üç ayda bir
27- Yola elverişlilik belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?
A) Bir yıl
B) Seferlik+++
C) Altı ay
D) Denize elverişlilik belgesinin süresi kadar
E) Klass sörveyi tarihine kadar
164- Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Deniz İş Kanunu açısından gemi sahibine veya kendisinin olmayan bir gemiyi kendi adına ve hesabına işleten kimseye işveren denir
B) Türk Ticaret Kanunu açısından gemisini deniz ticaretinde kullanan gemi sahibine donatan denir ve işveren sayılır
C) Türk Ticaret Kanunu açısından kendisinin olmayan bir gemiyi kendi adına deniz ticaretinde bizzat veya kaptan marifetiyle kullanan kimse,
donatan kabul edilir ve işveren sayılır
D) Donatma iştirakinde paydaş olanlar donatan kabul edilir ve işveren sayılır
E) Sadece gemi sahibi olan kimseler donatandır ve işveren sayılır+++
11-Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV’ ü, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar?
a) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
b) Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
c) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
d) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.+++
e) Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici
MARPOL 73/78 Sözleşmesinin EK-V (Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar)’i gereği Özel Alan kapsamına giren denizlerin tümü aşağıdaki paragraflardan hangisinde bulunmaktadır.
a) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi, Antartika ve Karayip +++
b) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Hint Okyanusu, Kuzey Denizi, Antartika ve Karayip
c) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi ve Karayip
d) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi ve Antartika
e) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi, Atlantik Okyanusu, Antartika ve Karayip
Deniz Kirliliğini Önleme Acil Planı (SOPEP), MARPOL 73/78 Sözleşmesinin hangi EK’i kapsamında kaç GRT’dan büyük yük gemileri için düzenlenerek gemide bulundurulması gereklidir.
a) EK-I, 150 GRT
b) EK-I, 400 GRT+++
c) EK-IV, 150 GRT
d) EK-IV, 400 GRT
e) EK-V, 400 GRT
Gemiadamlarının ücretlerini alamamaları ve talep etmeleri durumunda gemi üzerinden imtiyazlı olarak alabilmeleri hakkına ne denilmektedir.
a) Yük alacaklısı hakkı
b) İşçi alacaklısı hakkı
c) İşveren alacaklısı hakkı
d) Deniz alacağı hakkı
e) Gemi alacaklısı hakkı+++
Denize Elverişlilik” belgesinin geçerlik süresi ne kadardır.
a) Klass sörveyi tarihine kadar
b) Seferlik
c) Altı ay
d) Üç ay
e) Beş yıl+++
arkadaşlar bu soruya dikkat edin kaynaklarda ve kitaplarda bu sorunun cevabı 1 yıl ama şıklarda yoktu bende itiraz ettim cvp yok diye şıklarda ama görevli geldi baktı soruya var dedi bende salladım 5 yıl yaptım ve doğru çıktı. Aşağıdakilerin hangisi, TTK.md.973’e göre, kaptanın sorumlu olduğu kişileri gösterir.
a) Kaptan donatandan başka, taşıtana, yükletene, gönderilene, yolcuya, gemiadamlarına, alacağı 988 md. giren bir kredi alacaklısına, özellikle deniz ödüncü verene karşı da sorumludur.+++
b) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemiadamlarına, deniz ödüncü ve gemi alacaklılarına, sorumludur.
c) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemiadamlarına, Kurtarma ve Yardım alacaklısı ile Müşterek Avarya alacaklılarına karşı sorumludur.
d) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, çarterer’e gemiadamlarına, Kurtarma ve Yardım alacaklısı ile Müşterek Avarya alacaklılarına karşı sorumludur.
e) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, Kurtarma ve Yardım ile Müşterek Avarya alacaklıları, Liman ve Gümrük yetkilileri ile Güvenlik güçlerine karşı sorumludur.
beyler bu soruyuda adamlar kesmiş birer cümleye indirmişler kafanız karışmasın mesala (kaptan donatana,taşıtana,yükletene ...deyim bırakmışlar Aşağıdaki hallerden hangisinde sapma haklı sayılabilmektedir?
a) Başka bir yük teslim almak amacıyla
b) Can ve mal kurtarmak amacıyla+++
c) Aktarma yapmak amacıyla
d) Yakıt almak amacıyla
e) Su almak amacıyla
SOLAS/74 sözleşmesi içeriği aşağıdakilerden hangisi için azami (En çok) gerekliliktir ?
a) Kıyı devleti.
b) Bayrak Devleti.
c) Liman Devleti.+++
d) Uluslararası kurumlar.
e) Uluslararası denizcilik kuruluşları.
yeni soru:bir gemi adamının staj süresi dahil hizmet süresini sormuş.şıklar a)30 b)36 c)24 d)20 e)18 ben c şıkkını işaretledim 24 ama şıkkı kesinlikle değil. yeni soru:kıdem tazminatının gecikme faizini sormuş şıklar a)30 b)10 c) yüksek faiz d)mevduat yüksek faiz ben a şıkkını işaretledim DENİZDE YAĞ KİRLİLİĞİNİ FARK EDEN GEMİCİ İLK OLARAK NE YAPMALIDIR CEVAP:sorumlu vardıya zabitine ve ya 2.kaptana veya baş mühendise olayı rapor eder. AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ MÜŞTEREK AVARYA ŞARTLARINDAN DEĞİLDİR. A)tehlike unsuru b)fevkalede fedakarlık c)müşterek bir deniz sergüzeştine atılmış gemi veya yük d)makul hareket tarzı e)olağandışı masraf bu soru eski çıkmış sorulardan kitaplardan çalıştığım ve gördüğüm kadarıyla cevap c şıkkı olması lazım ama yanlış çıktı..bunun gibi nice sorular var ya zaten ahh ahh
a) Mürettebat
b) Bayrak Devleti
c) Liman Devleti
d) Donatan+++
e) Gemi Kaptanı
10). Marpol 73/78’in , pis su (Sewage)ile kirlenmesi Ek’ine göre; Diğer gerekli şartlar oluşturulduğunda dezenfekte ve arıtma sisteminden geçtikten sonra , en yakın karadan minimum ve maksimum kaç mil mesafelerden denize tahliye yapabilir?
A. 3 MİL -10 MİL
B. 4 MİL -24 MİL
C. 4 MİL -10 MİL
D. 4 MİL -12 MİL+++
E. 12 MİL-16 MİL
12). Kulüp sigorta teminatı süresi;
A. Her yıl 10 ocakta başlar ve müteakip 10 ocakta sona erer
B. Her yıl 20 şubat öğle vakti başlar ve müteakip 20 şubat öğle sona erer←+++
C. Her yıl 10 ocakta başlar 20 şubatta sona erer
D. Her yıl 20 ocakta başlar 20 şubatta sona erer
E. Hepsi yanlıştır
391.SOLAS/74 sözleşmesine göre; Filika (Life Boat)motorları üç dakika ileri-üç dakika tornistan olarak Minimum ne kadar zamanda bir kontrol amaçlı olarak çalıştırılmalıdır?
A. Haftada birxxx
B. İki haftada bir
C. Üç haftada bir
D. Dört haftada bir
E. Üç ayda bir
27- Yola elverişlilik belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?
A) Bir yıl
B) Seferlik+++
C) Altı ay
D) Denize elverişlilik belgesinin süresi kadar
E) Klass sörveyi tarihine kadar
164- Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Deniz İş Kanunu açısından gemi sahibine veya kendisinin olmayan bir gemiyi kendi adına ve hesabına işleten kimseye işveren denir
B) Türk Ticaret Kanunu açısından gemisini deniz ticaretinde kullanan gemi sahibine donatan denir ve işveren sayılır
C) Türk Ticaret Kanunu açısından kendisinin olmayan bir gemiyi kendi adına deniz ticaretinde bizzat veya kaptan marifetiyle kullanan kimse,
donatan kabul edilir ve işveren sayılır
D) Donatma iştirakinde paydaş olanlar donatan kabul edilir ve işveren sayılır
E) Sadece gemi sahibi olan kimseler donatandır ve işveren sayılır+++
11-Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV’ ü, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar?
a) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
b) Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
c) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
d) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.+++
e) Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici
MARPOL 73/78 Sözleşmesinin EK-V (Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar)’i gereği Özel Alan kapsamına giren denizlerin tümü aşağıdaki paragraflardan hangisinde bulunmaktadır.
a) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi, Antartika ve Karayip +++
b) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Hint Okyanusu, Kuzey Denizi, Antartika ve Karayip
c) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi ve Karayip
d) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi ve Antartika
e) Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi, Atlantik Okyanusu, Antartika ve Karayip
Deniz Kirliliğini Önleme Acil Planı (SOPEP), MARPOL 73/78 Sözleşmesinin hangi EK’i kapsamında kaç GRT’dan büyük yük gemileri için düzenlenerek gemide bulundurulması gereklidir.
a) EK-I, 150 GRT
b) EK-I, 400 GRT+++
c) EK-IV, 150 GRT
d) EK-IV, 400 GRT
e) EK-V, 400 GRT
Gemiadamlarının ücretlerini alamamaları ve talep etmeleri durumunda gemi üzerinden imtiyazlı olarak alabilmeleri hakkına ne denilmektedir.
a) Yük alacaklısı hakkı
b) İşçi alacaklısı hakkı
c) İşveren alacaklısı hakkı
d) Deniz alacağı hakkı
e) Gemi alacaklısı hakkı+++
Denize Elverişlilik” belgesinin geçerlik süresi ne kadardır.
a) Klass sörveyi tarihine kadar
b) Seferlik
c) Altı ay
d) Üç ay
e) Beş yıl+++
arkadaşlar bu soruya dikkat edin kaynaklarda ve kitaplarda bu sorunun cevabı 1 yıl ama şıklarda yoktu bende itiraz ettim cvp yok diye şıklarda ama görevli geldi baktı soruya var dedi bende salladım 5 yıl yaptım ve doğru çıktı. Aşağıdakilerin hangisi, TTK.md.973’e göre, kaptanın sorumlu olduğu kişileri gösterir.
a) Kaptan donatandan başka, taşıtana, yükletene, gönderilene, yolcuya, gemiadamlarına, alacağı 988 md. giren bir kredi alacaklısına, özellikle deniz ödüncü verene karşı da sorumludur.+++
b) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemiadamlarına, deniz ödüncü ve gemi alacaklılarına, sorumludur.
c) Kaptan donatana, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, gemiadamlarına, Kurtarma ve Yardım alacaklısı ile Müşterek Avarya alacaklılarına karşı sorumludur.
d) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, yükletene, gönderilene, çarterer’e gemiadamlarına, Kurtarma ve Yardım alacaklısı ile Müşterek Avarya alacaklılarına karşı sorumludur.
e) Kaptan donatana, donatma iştirakinde müşterek donatanlara, taşıyana, taşıtana, Kurtarma ve Yardım ile Müşterek Avarya alacaklıları, Liman ve Gümrük yetkilileri ile Güvenlik güçlerine karşı sorumludur.
beyler bu soruyuda adamlar kesmiş birer cümleye indirmişler kafanız karışmasın mesala (kaptan donatana,taşıtana,yükletene ...deyim bırakmışlar Aşağıdaki hallerden hangisinde sapma haklı sayılabilmektedir?
a) Başka bir yük teslim almak amacıyla
b) Can ve mal kurtarmak amacıyla+++
c) Aktarma yapmak amacıyla
d) Yakıt almak amacıyla
e) Su almak amacıyla
SOLAS/74 sözleşmesi içeriği aşağıdakilerden hangisi için azami (En çok) gerekliliktir ?
a) Kıyı devleti.
b) Bayrak Devleti.
c) Liman Devleti.+++
d) Uluslararası kurumlar.
e) Uluslararası denizcilik kuruluşları.
yeni soru:bir gemi adamının staj süresi dahil hizmet süresini sormuş.şıklar a)30 b)36 c)24 d)20 e)18 ben c şıkkını işaretledim 24 ama şıkkı kesinlikle değil. yeni soru:kıdem tazminatının gecikme faizini sormuş şıklar a)30 b)10 c) yüksek faiz d)mevduat yüksek faiz ben a şıkkını işaretledim DENİZDE YAĞ KİRLİLİĞİNİ FARK EDEN GEMİCİ İLK OLARAK NE YAPMALIDIR CEVAP:sorumlu vardıya zabitine ve ya 2.kaptana veya baş mühendise olayı rapor eder. AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ MÜŞTEREK AVARYA ŞARTLARINDAN DEĞİLDİR. A)tehlike unsuru b)fevkalede fedakarlık c)müşterek bir deniz sergüzeştine atılmış gemi veya yük d)makul hareket tarzı e)olağandışı masraf bu soru eski çıkmış sorulardan kitaplardan çalıştığım ve gördüğüm kadarıyla cevap c şıkkı olması lazım ama yanlış çıktı..bunun gibi nice sorular var ya zaten ahh ahh