Dün girdiğim sinavda aklimda kalan sorulari burada paylaşıp girecek arkadaşlara referans olmasını istedim.
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-II’ sinde belirtilen kurallar hangi tip gemilere
uygulanır?
A) Tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.Tonaj sınırı yoktur. xxx
B) 150 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
C) 250 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
D) 350 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
E) 400 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
İşveren işçiyi kötü niyetli olarak işten çıkarırsa,
A) 2 aylık tazminat
B) 6 aylık tazminat
C) 6 aylıktan az olmayan tazminat
D) 1 yıllık tazminat
E) 1 yıllıktan az olmayan tazminat ödemek durumunda kalır. xxx
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV’ ünde belir-tilen gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) ilgili denizlerin kirlenmesini önleyici kurallar gereği;
a) 4 deniz miline kadar pis sular (atık su), parçalanmış ve dezenfekte edilmiş olarak atılabilir.
b) 4-12 deniz miline kadar pis sular (atık su), parçalanmış ve dezenfekte edilmiş olarak atılabilir. xxxx
c) 4 deniz miline kadar pis sular (atık sular), arıtılmadan denize deşarj edilebilir.
d) 12 milden sonra pis sular (atık sular), geminin hızı 6 knots’dan daha az olmamak koşulu ile dezenfekte edilmeden veya parçalanmadan atılabilir.
e) 12 milden sonra pis sular (atık sular), geminin hızı 8 knots'dan daha az olmamak koşulu ile dezenfekte edilmeden veya parçalanmadan atılabilir.
TTK 817/2’ye göre, aşağıdakilerden hangisi “Yola Elverişlilik” denetinde dikkate alınmaz?
1) Gemi adamları yeterlilikleri ve sayıları
2) Can kurtarma ve seyir donanımları
3) Yangından korunma ve yangın söndürme araçları
4) Makine yeterliliği
5) Kumanya, yakıt yeterliliği ve yükleme durumu
Aşağıdakilerden hangisi, TTK md. 1230 gereği; makinalı gemilerde kaptan hariç, baş mühendis dahil, gemi adamlarının tümünün kurtarma yardım alacağının miktarını gösterir?
1) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra %10
2) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/2
3) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/3
4) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarılmadan 1/8
5) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/6
IMO tarafından yapılan sözleşmeler, genel olarak aşağıdaki gibi dört temel grup altında incelenecek olursa, International Maritime Satellite Organisation (INMARSAT), 1976 sözleşmesi, aşağıdaki sınıflandırmalardan hangisi ya da hangilerine dahil olur ?
(I) Maritime Safety (Denizcilik Güvenliği)
(II) Marine Pollution (Deniz Kirliliği)
(III) Liability and Compensation (Sorumluluk ve Tazminat)
(IV) Other Subjects (Diğer Konular)
1) I
2) II
3) III
4) IV
5) I ve III
Aşağıdakilerden hangisi, IMO sözleşmelerinden değildir?
A. FAL
B. CLC
C. FUND
D. SFV
E. ITF ***
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78 ) gereği 400 grt'dan büyük yük gemileri için makina daireleri sintinelerinde oluşan kirlenmeyi önlemek üzere EK-I uyarinca bulunmasi gereken aşağıdaki maddelerden hangisine gerek yoktur?
A) IOPP sertifikasi
B) Yağ kayıt kitapçığı
C) Balastin denize verilmesinin güverteden durdurulmasi xxxx
D) Petrol atıklarını toplama tankı
E) Sintine seperatörü
Yaşam mahallindeki tüm elektrik ve su borularının uygun izole edilmesini sağlamak amacıyla gerekli olan teknik düzenlemeler ve kurallari belirleyen uluslararası denizcilik sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) SOLAS xxxxx
B) SAR
c) IMO
D) MARPOL
E) COLREG
Bir geminin suya battığı yüzeyden güverte seviyesine kadar olan su yüzeyi hangisidir. Soru yaklaşık olarak böyleydi ''fribord'' yaptim.
17000 dwt tonluk bir gemi limandan kalktiktan sonra yüklemeden dolayı iskele tarafa yatıp o şekilde kalıyor. Bunun sebebi hangisidir.
Gm hesabinin yapılmamış olması
Yanlış balast operasyonu
Stability bookletin klas onaylı olmaması
Yükleme sırasında cargo securing manuel referans alınmamış olması
Cargo Equipment manuel incelenmemiş olması
(şıklarda bu şekildeydi)
Sigortalinin, sigortacıyı temsil etme hakkına ne denir. Şıklarda ''riziko'' ''halefiyet'' ''temsil hakki'' vardi, halefiyet yaptim.
Aşağıdakilerden hangisi kaptanin kamu hukukuna ilişkin görev ve yetkilerinden değildir?
A) Yolculuğun devaminca yükte hak sahibi olanlarin menfaatini koruma yetkisi xxxx
B) Gemide suç işlenmesi halinde ceza tahkikati yapma yetkisi
C) Gemide bulunan şahıslar üzerinde emir ve disiplin yetkisi
D) Gemi jurnalinin tutulmasina nezaret yetkisi
E) Doğumu tescil etmek
Hangisinde kaptan sorumludur şeklinde bir soru vardi? şıklarda 2-3 tane donatanla ilgili 2 tanede kaptanla ilgili madde vardi.
Aşağıdakilerden hangisi gemi adaminin hizmetinin fesih sebeplerinden değildir?
doğru olduğunu düşündüğüm donatan tarafindan ücretin ödenmemesi şıkkını işaretledim. diğer şıklarda işine engel bir hastalık, donatanın tutuklanması falan vardi.
CLC konvansiyonu ile ilgili bir soru sorulmuştu hangisinde tazminat hakkı vardır tarzı. 2 tane şık petrol kirliliğine aitti diğerleri konu dışıydı. o şıklar
tanklarin yakıt dolasıyıyla zarar görmesi ve petrol kirliliği sebebi
(hatirladığım sorular bunlardır ben sınava girmeden 2007-2013 çıkmış sorular kitabina çalışıp birazda bu forumdaki sorulara göz gezdirdim. kitaptan yaklaşık bi 10-11 soru 2-3 tanede forumdan çıktı giricek olanlara başarılar.)
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-II’ sinde belirtilen kurallar hangi tip gemilere
uygulanır?
A) Tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.Tonaj sınırı yoktur. xxx
B) 150 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
C) 250 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
D) 350 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
E) 400 Grt’dan büyük tanklarında bir veya daha fazla zehirli sıvı taşıyan tüm gemilere (özellikle kimyasal tankerlere) uygulanır.
İşveren işçiyi kötü niyetli olarak işten çıkarırsa,
A) 2 aylık tazminat
B) 6 aylık tazminat
C) 6 aylıktan az olmayan tazminat
D) 1 yıllık tazminat
E) 1 yıllıktan az olmayan tazminat ödemek durumunda kalır. xxx
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV’ ünde belir-tilen gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) ilgili denizlerin kirlenmesini önleyici kurallar gereği;
a) 4 deniz miline kadar pis sular (atık su), parçalanmış ve dezenfekte edilmiş olarak atılabilir.
b) 4-12 deniz miline kadar pis sular (atık su), parçalanmış ve dezenfekte edilmiş olarak atılabilir. xxxx
c) 4 deniz miline kadar pis sular (atık sular), arıtılmadan denize deşarj edilebilir.
d) 12 milden sonra pis sular (atık sular), geminin hızı 6 knots’dan daha az olmamak koşulu ile dezenfekte edilmeden veya parçalanmadan atılabilir.
e) 12 milden sonra pis sular (atık sular), geminin hızı 8 knots'dan daha az olmamak koşulu ile dezenfekte edilmeden veya parçalanmadan atılabilir.
TTK 817/2’ye göre, aşağıdakilerden hangisi “Yola Elverişlilik” denetinde dikkate alınmaz?
1) Gemi adamları yeterlilikleri ve sayıları
2) Can kurtarma ve seyir donanımları
3) Yangından korunma ve yangın söndürme araçları
4) Makine yeterliliği
5) Kumanya, yakıt yeterliliği ve yükleme durumu
Aşağıdakilerden hangisi, TTK md. 1230 gereği; makinalı gemilerde kaptan hariç, baş mühendis dahil, gemi adamlarının tümünün kurtarma yardım alacağının miktarını gösterir?
1) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra %10
2) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/2
3) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/3
4) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarılmadan 1/8
5) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/6
IMO tarafından yapılan sözleşmeler, genel olarak aşağıdaki gibi dört temel grup altında incelenecek olursa, International Maritime Satellite Organisation (INMARSAT), 1976 sözleşmesi, aşağıdaki sınıflandırmalardan hangisi ya da hangilerine dahil olur ?
(I) Maritime Safety (Denizcilik Güvenliği)
(II) Marine Pollution (Deniz Kirliliği)
(III) Liability and Compensation (Sorumluluk ve Tazminat)
(IV) Other Subjects (Diğer Konular)
1) I
2) II
3) III
4) IV
5) I ve III
Aşağıdakilerden hangisi, IMO sözleşmelerinden değildir?
A. FAL
B. CLC
C. FUND
D. SFV
E. ITF ***
Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78 ) gereği 400 grt'dan büyük yük gemileri için makina daireleri sintinelerinde oluşan kirlenmeyi önlemek üzere EK-I uyarinca bulunmasi gereken aşağıdaki maddelerden hangisine gerek yoktur?
A) IOPP sertifikasi
B) Yağ kayıt kitapçığı
C) Balastin denize verilmesinin güverteden durdurulmasi xxxx
D) Petrol atıklarını toplama tankı
E) Sintine seperatörü
Yaşam mahallindeki tüm elektrik ve su borularının uygun izole edilmesini sağlamak amacıyla gerekli olan teknik düzenlemeler ve kurallari belirleyen uluslararası denizcilik sözleşmesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) SOLAS xxxxx
B) SAR
c) IMO
D) MARPOL
E) COLREG
Bir geminin suya battığı yüzeyden güverte seviyesine kadar olan su yüzeyi hangisidir. Soru yaklaşık olarak böyleydi ''fribord'' yaptim.
17000 dwt tonluk bir gemi limandan kalktiktan sonra yüklemeden dolayı iskele tarafa yatıp o şekilde kalıyor. Bunun sebebi hangisidir.
Gm hesabinin yapılmamış olması
Yanlış balast operasyonu
Stability bookletin klas onaylı olmaması
Yükleme sırasında cargo securing manuel referans alınmamış olması
Cargo Equipment manuel incelenmemiş olması
(şıklarda bu şekildeydi)
Sigortalinin, sigortacıyı temsil etme hakkına ne denir. Şıklarda ''riziko'' ''halefiyet'' ''temsil hakki'' vardi, halefiyet yaptim.
Aşağıdakilerden hangisi kaptanin kamu hukukuna ilişkin görev ve yetkilerinden değildir?
A) Yolculuğun devaminca yükte hak sahibi olanlarin menfaatini koruma yetkisi xxxx
B) Gemide suç işlenmesi halinde ceza tahkikati yapma yetkisi
C) Gemide bulunan şahıslar üzerinde emir ve disiplin yetkisi
D) Gemi jurnalinin tutulmasina nezaret yetkisi
E) Doğumu tescil etmek
Hangisinde kaptan sorumludur şeklinde bir soru vardi? şıklarda 2-3 tane donatanla ilgili 2 tanede kaptanla ilgili madde vardi.
Aşağıdakilerden hangisi gemi adaminin hizmetinin fesih sebeplerinden değildir?
doğru olduğunu düşündüğüm donatan tarafindan ücretin ödenmemesi şıkkını işaretledim. diğer şıklarda işine engel bir hastalık, donatanın tutuklanması falan vardi.
CLC konvansiyonu ile ilgili bir soru sorulmuştu hangisinde tazminat hakkı vardır tarzı. 2 tane şık petrol kirliliğine aitti diğerleri konu dışıydı. o şıklar
tanklarin yakıt dolasıyıyla zarar görmesi ve petrol kirliliği sebebi
(hatirladığım sorular bunlardır ben sınava girmeden 2007-2013 çıkmış sorular kitabina çalışıp birazda bu forumdaki sorulara göz gezdirdim. kitaptan yaklaşık bi 10-11 soru 2-3 tanede forumdan çıktı giricek olanlara başarılar.)