**** Bir ARPA cihazi en az aşagidakilerden hangisini göstermelidir?
a) Bir sonraki dönüs noktasina olan mesafe
b) Bir sonraki dönüs için gerekli rota açisi
c) Geminin hız bilgisi
d) Gemi su alti derinligi
e) Geminin boyu
****aşagıdakilerden hangi Navtex mesaj tipi değildir?
cevap:: ınmarsat mesajı
****Bir otopilot�da dümen ele alınmadan büyük rota değişikliği yaptırılacaksa ve otopilotun sadece pusladan ve istenen rota devresinden gelen sinyallere bağlı olarak çalışması isteniyorsa aşağıdakilerden hangisi devreden çıkarılmalıdır?
a) Weather kontrolu
b) Rudder kontrolu
c) F.U çalışma düzeni
d) Güç anahtarı
e) Hepsi devrede olmalıdır
****12 rotası 185 olan bir gemi 21000 yarda da 140 derece de sonra 18000 yarda da xx dercede bir gemi görüyor. geminin hakiki rotası nedir.
****5°E boylamı üzerinde olan bir mevkiide, ZT 08:15:00 iken GMT nedir?
*****Sahildeki bir fenerin Cayro ripiterinden alınan kerterizi 310° dir. Geminin hakiki mevkiinden bu fenerin haritadan ölçülen kerterizi 308°dir. Cayro hatası nedir ?
a) 1°E
b) 2°E
c) +2° degerleri cok farklıydı ripiter vermiş felan resimde ilk defa gördüm böle soru
d) 2°W
e) 1°W
****Önerilen okyanus geçiş rotaları aşağıdaki kaynakların hangilerinde bulunur?
I-Okyanus kılavuz haritalarında
II-Routeing chartlarda
III-Ocean passages kitaplarında
IV-Okyanus kılavuz kitaplarında
a. Hepsinde
b. I, II, III
c. II, III
d. I, II
e. I, III
****4 MAYIS 1999 günü 42°N - 039°E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Güneş’in batış zamanını UT (GMT) olarak kaçtır?
a. 19:01:00
b. 16:25:00
c. 21:37:00 değerler farklıydı ve doğuş soruluyordu ayrıca enterpole cetvelini kullnmak gerekiyordu
d. 16:22:00
e. 16:19:00
YENİ SORU OLARAK (BENİM DUYMADIĞIM)
**** YÖNSÜZ RADİO BİKINLARIN HARİTADA GÖSTERİMİ ..
****SOA- SMG- SOG sırasıyla hangi cihazdan değerleri alınır?
-Akustik parakete,elektromanyetik parakete.gps (şıklar bunun gibiydi,yerleri farklıydı,doğru olan bu mu bilmiyorum.araştırmanızda yarar var
****Gece şartlarında 000° rotasında seyrederken, pruvanızda gördüğünüz ve ışık karakteristikleri VQ (3)5s olan yan yana iki fener ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur ?
a)Bu şamandıralar; sancak tarafta bırakılarak seyre devam edilmelidir.
b)Bu şamandıralar haritada bulunmayan; yeni oluşmuş bir tehlikeyi markalamaktadırlar.
c)Bu şamandıralar; iskele tarafta bırakılarak sancak tarafta bulunan, tercihli kanalda seyredevam edilmelidir.
d)Bu şamandıralar liman girişini markalamaktadırlar.
e)Bu şamandıralar emniyetli suları markalamaktadırlar.
arkadaşlar bukadarını hatırlaya bildim birde şekil sorusu vardı hic bir şey anlamadım ve ilk defa gördüm yeni sorulardandı gerisi. 75 ile gectim son sınavımdı tüm sınava gircek arkadaşlara başarılar.
a) Bir sonraki dönüs noktasina olan mesafe
b) Bir sonraki dönüs için gerekli rota açisi
c) Geminin hız bilgisi
d) Gemi su alti derinligi
e) Geminin boyu
****aşagıdakilerden hangi Navtex mesaj tipi değildir?
cevap:: ınmarsat mesajı
****Bir otopilot�da dümen ele alınmadan büyük rota değişikliği yaptırılacaksa ve otopilotun sadece pusladan ve istenen rota devresinden gelen sinyallere bağlı olarak çalışması isteniyorsa aşağıdakilerden hangisi devreden çıkarılmalıdır?
a) Weather kontrolu
b) Rudder kontrolu
c) F.U çalışma düzeni
d) Güç anahtarı
e) Hepsi devrede olmalıdır
****12 rotası 185 olan bir gemi 21000 yarda da 140 derece de sonra 18000 yarda da xx dercede bir gemi görüyor. geminin hakiki rotası nedir.
****5°E boylamı üzerinde olan bir mevkiide, ZT 08:15:00 iken GMT nedir?
*****Sahildeki bir fenerin Cayro ripiterinden alınan kerterizi 310° dir. Geminin hakiki mevkiinden bu fenerin haritadan ölçülen kerterizi 308°dir. Cayro hatası nedir ?
a) 1°E
b) 2°E
c) +2° degerleri cok farklıydı ripiter vermiş felan resimde ilk defa gördüm böle soru
d) 2°W
e) 1°W
****Önerilen okyanus geçiş rotaları aşağıdaki kaynakların hangilerinde bulunur?
I-Okyanus kılavuz haritalarında
II-Routeing chartlarda
III-Ocean passages kitaplarında
IV-Okyanus kılavuz kitaplarında
a. Hepsinde
b. I, II, III
c. II, III
d. I, II
e. I, III
****4 MAYIS 1999 günü 42°N - 039°E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Güneş’in batış zamanını UT (GMT) olarak kaçtır?
a. 19:01:00
b. 16:25:00
c. 21:37:00 değerler farklıydı ve doğuş soruluyordu ayrıca enterpole cetvelini kullnmak gerekiyordu
d. 16:22:00
e. 16:19:00
YENİ SORU OLARAK (BENİM DUYMADIĞIM)
**** YÖNSÜZ RADİO BİKINLARIN HARİTADA GÖSTERİMİ ..
****SOA- SMG- SOG sırasıyla hangi cihazdan değerleri alınır?
-Akustik parakete,elektromanyetik parakete.gps (şıklar bunun gibiydi,yerleri farklıydı,doğru olan bu mu bilmiyorum.araştırmanızda yarar var
****Gece şartlarında 000° rotasında seyrederken, pruvanızda gördüğünüz ve ışık karakteristikleri VQ (3)5s olan yan yana iki fener ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur ?
a)Bu şamandıralar; sancak tarafta bırakılarak seyre devam edilmelidir.
b)Bu şamandıralar haritada bulunmayan; yeni oluşmuş bir tehlikeyi markalamaktadırlar.
c)Bu şamandıralar; iskele tarafta bırakılarak sancak tarafta bulunan, tercihli kanalda seyredevam edilmelidir.
d)Bu şamandıralar liman girişini markalamaktadırlar.
e)Bu şamandıralar emniyetli suları markalamaktadırlar.
arkadaşlar bukadarını hatırlaya bildim birde şekil sorusu vardı hic bir şey anlamadım ve ilk defa gördüm yeni sorulardandı gerisi. 75 ile gectim son sınavımdı tüm sınava gircek arkadaşlara başarılar.