GOSS 10.01.2013 Uzakyol 1. Zabit Yük İşlemleri Ve Stabilite

steadyasshegoes

Küpeşteci
Denizci
Hacılar herkese iyi akşamlar; nihayet bu sınava da girdik. Öncelikle, eğer kendinize bu derste güvenmiyorsanız girmeyin aga, ben hayatımda böyle bir sınav görmedim bildiğin feleğim şaştı bu ne zorluk. Ben bu sınavın zaten havuzunu anlamadım, kimisine hep ezbere sorular geliyo bazısına( bu benim şansımda olanlar:) işlem işlem.. Neyse büyüklerimiz böyle uygun gördü demek ki, benim pek aşina olmadığım soruları yazıcam sadece..

1. yatma açısı ve GZ değerlerleri aşağıda verilmiştir, 30 derece açı olduğunda GZ eğrisi altında kalan alan nedir.

2. soru değerleri aklımda yok, açıklayacağım ama. bir dikdörtgenler prizması var. en ve boyu verilmiş, deplasmanını vermiş ve içindeki sıvının yoğunluğunu vermiş. Free surface moment i ne olur.

3. Deplasmanı 5000 ton olan bir geminin bir tankı dikdörtgenler prizması şeklinde, bu prizmanın en x boy x yükseklik vermiş. Bu tankın içindeki sıvının Yoğunluğunu da vermiş. Tank tam olarak doldurulmadığına göre GM küçülmesi ne olur diye sormuş.

4.aşağıdaki soru önceden buralarda yazıldı ama şıkları farklı geldi bana; Kapalı yükleme yapan tankerlerde sample alımı nereden yapılır.

a-tank kapağı
b- manifold
c-pörç kapağı
d-gözetleme deliği
e-balast kapağı( bu ne la böyle)

Bu free surface moment ile ilgili benzer bir soru daha vardı. sadece sayıları değiştirmişler.

5. free surface moment aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir.
a.tank boyu / b.tank eni / c.deplasman /d.yoğunluk / e.tank içindeki sıvının ağırlığı

6. Permisible load ve SF verilmiş. Yükseklik sorulmuş.

7. klasik KG soruları, işte ambardan KG si 2 metre ağırlığı 600 ton yük shift ediyor, yeni KG ne olur ıvır zıvır

8. bir gemi var, havuza girecek. KM ve KG si verilmiş, deplasmanı verilmiş. MTC ve LBP si verilmiş, f noktası da ortada. kritik GM 0,3 olacak ise kaç ton yük shift etmelidir.

9. f noktasından 30 metre kıçtan 200 ton çıktı, başa doğru 50 metreye de 400 ton yük koyuldu. yeni draftlar ne olur. yani soru klasik o yüzden ayrıntısına girmiyorum.

anlaşılacağı üzere ben bu sınava free surface moment hakkında eksik bilgiyle girmişim, bu konudan bir kaç soru çıkıyor her ademe. Ben de merak ediyorum zaten, birazdan öğreneceğim nasıl çözüldüğünü.

Herkese başarılar dilerim.. Mutlu yarınlar.

Geri