GOSS 10.01.2014 Seyir Cevabını bulamadığım sorular

Asimov

Küpeşteci
Denizci
Herkese selamlar ; 65 ile kaldım bu pazartesi seyir sınavım olucak son sınavım bu diğer derslerin hepsini geçtim , bu soruların mantığını ve çözümünü anlamadım yardımcı olursanız sevinirim , Pazartesi günü bana çıkan soruları not alıp burda paylaşacağım , selametle şimdiden çok teşekkürler

1-) Boylamı 160 12' W olan bir mevkide LMT 08:21:37 iken boylamı 018 03' E olan bir noktada LMT kaçtır?

Cevap: 13:34:37

2-) Cayro pusulada hız hatası aşağıdaki durumlardan hangisinde en büyük olur?
a-) Gemi 050 rotasına 10 mil hız ile seyrederken
b-) Gemi 025 '' 10 mil hız ile seyerederken
c-) Gemi 090 '' 15 mil hız ile seyrederken
d-) Gemi 090 '' 10 mil hız ile seyrederken
e-) Gemi 130 '' 10 mil hız ile seyrederken

Cevap: gemi 050 rotasına 10 mil hız ile seyrederken

3-) Güneşin almanaktan saptanan yarıçapı 15'8 dir. Sextant ile yapılan ölçümde artı yay tarafından ölçülen değer 31',0 asli yay kısmından ölçülen değer 32',2 ise IC nedir?

Cevap: - 0,6 ( 32',2 - 32',0 = 1,2 /2 den 0,6 buluyorum ama mantığını anlamadım cevabın (-) yada (+) 0,6 olması gerektiğini nasıl anlıyoruz ?

4-) Boylamı 128 42' W olan bir mevkide kolumdaki saat 10:25 ise ,boylamı 027 22' E olan bir mevkide LMT kaçtır

Cevap: 21:14:28 fakat ben 20:49:12 bulmaktayım

Cevaplarınız için teşekkür ederim

3) (artı yay) - (asli yay) = 31.0-32.2 =-1.2/2=-0.6 formül bu olsa gerek yanlış hatırlamıyorsam eğer. (- olmasının sebebi ise 32.2 i artı lakin önünde ki eksi ile çarptığımızda dışarıya eksi olarak çıkmakta basit matematiksel işlemden ötürü.

2) cevap b seçeneğidir. çünkü cayro hız hatası max kuzey ve max güney enlemlerinde en büyük olur kural gereği. buna yakın seçenek de b dir.

Teşekkür ederim cevaplar için ama 2. soru cevap anahtarında a şıkkı gözüküyor ,
1 ve 4. soruyu çözebilecek ve mantığını anlatabilecek biri olursa çok sevinirim , pazartesi sınavım var ertelemek istemiyorum bir haftadır çalışıyorum ve 65 ile kaldım geçen ay :(

nerede ki cvp anahtarı soru bankasında ki mi ? valla bende de öyle olması lazım ama sorunun mantığı söylediğim gibi ve de cvp b dir. bu cvp kesindir için rahat olsun. kitapta bazı cvplar yanlış verilmiş çok fazla yok ama bazıları var bu da onlardan biri ;) diğer sorularını araştır sitede illa ki vardır benzeri şuan bnm de aklıma gelmedi inş bu sefer geçersin bende 65 ile kalmıştım. geçen ay.

1. soru da 160 12 w demişsin ama boylam 90 dereceyi aşamaz ki soru da yazım hatası var sanırım ?

3-) Güneşin almanaktan saptanan yarıçapı 15'8 dir. Sextant ile yapılan ölçümde artı yay tarafından ölçülen değer 31',0 asli yay kısmından ölçülen değer 32',2 ise IC nedir?

Cevap: - 0,6 ( 32',2 - 32',0 = 1,2 /2 den 0,6 buluyorum ama mantığını anlamadım cevabın (-) yada (+) 0,6 olması gerektiğini nasıl anlıyoruz ?
+06 neden olmasının sebebi artı yay asli yaydan büyük oldugu için cıkan sonucta artı olur asli yay büyük olsaydı bu sefer -0,6 olacaktı

SORU:

20° S - 030° W noktasından hareket ederek 23° S - 035° W noktasına gidecek olan geminin rotası kaç derece olmalıdır ve bu iki nokta arasındaki mesafe kaç mildir?

bilmemiz gereken 3 adet formül var,

dep = dlong x CosMlat
dep = 300' x Cos 21* 30'
= 300' x 0,9304
= 279,1 nm

TanCo = dep / dlat
= 279,1 / 180
= 1,5505
coTanCo = 57,17* (bulunan rota değil, rota açısıdır.) S57W = 237*

dist = dep / SinCo
= 279,1 / Sin57,17*
= 279,1 / 0,8402
=333 NM

NOT: SORU DA HERŞEY AÇIK LAKİN CEVAP DA BELİRTİLEN COTANCO TANCO SİNCO NEDİR NASIL UYGULANIR BEN ANLAMADIM YARDIMCI OLABİLİRSENİZ SEVİNİRİM.

rota açısının sinüsünü alırsın hesap makinasiyle çıkan rakam 0,804 ü verir ee dlog x coslattan bulduğumuz deptide bulduğumuz rota açısının sinüsüne böleriz çıkan sonuç 332,9 çıkar hesap makinelerinde yani 333 mildir

TanCo = dep / dlat
= 279,1 / 180
= 1,5505

eyv dostum anladım da ilk aşama ile ikinci aşamayı devreye sokup sonuca ulaşıyoruz lakin burada bulunan 1,5505 rakamını nasıl 57,17 dereceye çeviriyoruz onu anlamadım yani bulduğumuz sonuç 1,5505 ama bunu kullanmıyoruz ve ortaya 57,17 derece lik bi olay çıkıyor çıktıktan sonra ki aşamayı anladım ama 57,17 derecenin nasıl bulunduğunu anlayamadım.

Formül = (-) Yay - (+) Yay = Çıkan Sonuç I.E'dir I.E + Fabrikasyon Hatası = I.C'dir.Eğer Fabrikasyon Hatası I.E'den İşaret Olarak Farklı ve Büyük Olursa I.C (+) yada (-) Olarak Değişebilir

bir de böyle bir formül vardı elimde ki kaynaklarda ne kadar doğru bilmiyorum.

Mesleğe tamamen küstüm bugün İzmir liman başkanlığında seyir sınavından çıktıktan sonra kapısında defterimi sıınav belgelerimi hesap makinamı telefonumu fırlattım attım yere , bukadar şanssızlık olur yeter artık dedim , millete 10 15 tane eski soru geliyor adam 10 dakkada sınav bitirdim diyor , ben bütün forumu çalışma belgelerini ezberliyorum tüm problem mantıgını anlayıp tek tek çözüp 7 gün eve kapanıyorum ama sonuca bak !!!! bu 4. hakkımdı gene kaldım 60 - 60 - 65 - 60 , 60 ın altına inmedim ama yeter artık bıktım resmen bıktım , bugün forumdan sadece 2 tane soru geldi bakın forumu baştan aşağıya defterime geçirdim birtane soru atlamadım ezberledim sadece 2 tane soru geldi , ezberlediğim sextant , gha , departure , büyük daire seyri , grid yönü , rota açısı , gel git sorularndan tek bir tane soru gelmedi EVET TEK BİRTANE SORU GELMEDİ , toplamda 6 tane resimli soru geldi 2 tanesi sextant resmi zaten değer zor okunuyor , 2 tane rüzgar pilotlama ama zehir zembelek 5 satırlık paragraf kaptanın emri ile en iyi kaçınma rotası sormuş cevaplar 22 25 27 29 346 şuraya bak hani 360 derecede bulursun yakın bir değerde bukadar yakın olur hatasız hesaplama istiyor 2 soru alt alta böyle geldi , navtex in düzeltme oranı mesajı kısaltması nasıldır diye bir soru gene forumda yok , corr rate , correction rate , corrate , cor rt , corr rate. ( a şıkkının aynısı sonunda nokta var insana kafayı yedirirler bukadar mı zor olur şıklar birbirine yakın olur )
broker ile ilgili bir soru yük teslim edildikten sonra evrakta problem çıkıyor şirketten gelen mesaj doğrultusunda yükün tahliye edilmemesi emrediliyor , taşıma ücretini bu doğrultuda kim sağlamak zorunda gibi bir soru , broker , broker satıcı , satıcı alıcı , satıcı ,

Sonuçta 6 TANE RESİMLİ SORU ;; 2 tanesi sextant resmi , 1 tane navtex resmi üzerindeki yazılanın ne mesajı olduğu ,2 tanesi gyro resmi rotayı gösteriyor ok e w düzeltme vermiş gidilcek hakiki rotayı soruyor ama resim büyütülmedi görevliyi çağırdım oda büyütülmüyor dedi değer okunmuyor bu kadar aksilik olur resmen sövdüm
10 TANE FORUMDA OLMAYAN SÖZEL SORU
2 TANE RADAR EKRAN SORUSU
2 TANE FORUMDAN SORU , Perm helm sorusu ve sazlık wd kısaltması

Herkese eski soru gelmeye devam etsin ,banada yeni soru gelmeye devam etsin bukadar olur buna rağmen 60 aldım kaldım ,sen ilk hakkında tüm sınavları ver sonra seyirden 60 60 65 60 al kal
2 hakkım kaldı artık bıktım 3 aydır gidemiyorum gemiye , hak mı adalet mi bu ben eve kapanıp çalışayım 7 gün boyunca 2 soru gelsin kalayım , çoğu arkadaşımıza gelsin eski sorular geçsinler

BU GASM SİSTEMİNE HUZURUNUZDA TEŞEKKÜR EDİYORUM , MESLEKTEN SOĞUTTUĞU İÇİN ADALETSİZ OLDUĞU İÇİN , YAPIN KARDEŞİM ORTAK SINAV BELİRLİ TARİHLERDE ÇALIŞAN HAKETTİĞİNİ ALSIN ,

kardeşim ne desen ne söylesen haklısın bu sınav sistemi öyle berbat bişey ki dediğin gibi kimine 19 sözel 1 sayısal gelir. kimine 13 sayısal 7 sözel gelir. kimine yeni soru 3-4 tane gelir kimine yeni soru en az 10 tane gelir. yani haksızlık var mı var hem de babası işin tuhaf tarafı artık bu sisteme nasıl çalışmak ve geçmek gerek belli de değil. hani bende 3 kere girdim. 1. de 45 aldım ama hiç çlşmamıştım. ikinci de biraz çlştm ama forum vs bakmamıştım 55 aldım 3. girdiğimde şansıma 65 ile kaldım. bi soru daha yapamadım aslında bildiğim bir soruyu yanlış hatırladım. bu sefer de 75 almak istiyorum. ailem çevrem arkadaşlarım alırsın geçersin yaparsın diyorlar çünkü gerçekten çalışmaksa çalışıyorum. senin de dediğin gibi kendimi derse verdim bende ama işte şans senden yana olmaz ise sen ne yaparsan yap olmuyor abi geçemiyorsun. bende bi hafta sonra girmeyi planlıyorum tekrar ama inan dua ediyorum ki bi aksilik olmasın da geçeyim diye çünkü çalışmanın bu sınavda bi anlamı olduğuna artık bende inanmıyorum tamamen piyango ya da sayısal loto gibi denk gelirse geçersin gelmezse kalırsın. ne diyim ki senden benimde pek farkım yok bakalım bana ne olacak allah bilir.. umarım bir daha ki sefere daha şanslı olur sınavı verirsin bende girdiğimde veririm inş. diyecek başkada bişey yok. ama üzme kendini illa ki şeytanın bacağını kıracağız bizlerde.

İnşallah sen geçersin kardeşim , saçma sapan bir sınav sistemi ne bekliyorsunki gidip sayısal loto tarzı şans oyunu onamaktan farkı yok , şansına eski soru gelirse geçiyorsun yeni soru fazla gelirse patlıyorsun bu kadar basit , işin ilginç olanı herkese eski soru gelmesinide geçtim sayısal soruların rakamları bile değişmiyor , bana sayısal sorular gelsin rakamları değişsin onada rağzıyım , radar ekranı pilotlama levhası , sextant resmi , gyro resmi , navtex haberleşme kodları resmi soru topluluğundan bıktım usandım , 1 ay geçmesini bekliyorum 12 şubatta tekrar giricem ama şunu açıkça ve gönül rahatlığı ile söyleyebilirim , artık çalışmayı bıraktım nasılsa ezberlemediğim formül soru kalmadı forumdan günü gününe konu başlığı dahil 45 liralık kitap dahil bilgisayarımdaki 750 soru dahil , loto oynamaya gider gibi gideceğim tek farkı koltuğa oturup o 20 soruya bakacağım baktım gene eski soru yok hepsi yeni sorular kağıda o 20 soruyuda yazıp bu forumda paylaşacağım , bıktırdılar boş boş evde oturmaya devam ediyorum , zaten zor bir meslek parası yüksek olmasa bir allahın kulu yapmaz üzerinede şu çektiğimiz sınav stresine bak , çalışmayanın geçip çalışanın kalabileceği bir sistem bu şans sistemi şans oyunu gibi , belli değil kime ne sorusu gelebilceği okadar saçma bir sınav sistemiki sana 15 sayısal gelebilir bana 15 sözel gelebilir , sana 15 eski soru gelebilir bana 15 yeni soru gelebilir , yani açıkçası sen çalıştın geçersin ben çalışmadım kalırım diye birşey yok , eski soru gelirse geçersin yeni soru gelirse büyük ihtimal kalırsın , o yüzden çok çalışmaya gerek yok akışına bırak ben öyle yapıyorum 12 şubatta gireceğim gün kaybetmeden zaten 5. hakkım olucak 60 ın altına inmeden 4 kere kal , inşallah şeytanın bacağını kırarız seninde dediğin gibi , allah hakkımızda hayırlısını nasip etsin ... artık hiç çalışasımda yok umudumda yok boşuna okuduk staj yaptık işte ..

Herkese selamlar ; 65 ile kaldım bu pazartesi seyir sınavım olucak son sınavım bu diğer derslerin hepsini geçtim , bu soruların mantığını ve çözümünü anlamadım yardımcı olursanız sevinirim , Pazartesi günü bana çıkan soruları not alıp burda paylaşacağım , selametle şimdiden çok teşekkürler

1-) Boylamı 160 12' W olan bir mevkide LMT 08:21:37 iken boylamı 018 03' E olan bir noktada LMT kaçtır?

Cevap: 13:34:37

2-) Cayro pusulada hız hatası aşağıdaki durumlardan hangisinde en büyük olur?
a-) Gemi 050 rotasına 10 mil hız ile seyrederken
b-) Gemi 025 '' 10 mil hız ile seyerederken
c-) Gemi 090 '' 15 mil hız ile seyrederken
d-) Gemi 090 '' 10 mil hız ile seyrederken
e-) Gemi 130 '' 10 mil hız ile seyrederken

Cevap: gemi 050 rotasına 10 mil hız ile seyrederken

4-) Boylamı 128 42' W olan bir mevkide kolumdaki saat 10:25 ise ,boylamı 027 22' E olan bir mevkide LMT kaçtır

Cevap: 21:14:28 fakat ben 20:49:12 bulmaktayım

Cevaplarınız için teşekkür ederim

1-) (orjinali) 6. Boylam 060° 12’ W olan bir mevkide LMT 08:21:37 iken boylamı 018° 03’ E olan bir noktada LMT kaçtır?

A) 13:34:37
B) 12:22:25
C) 17:50:41
D) 14:22:25
E) 13:50:41

Çözüm : 60 derece 12 dkka = 4 saat 0 dkka 48 sn (saatle toplarsan GMT yi bulursun) 18 derece 03 dkka = 1 saat 12 dkka 12 sn (dereceden saate cevrim 15e böl kalanı 4 le çarp) toplam zaman 5 saat 13 dkka olur boylamlar arası zaman farkıdır. 08:21:37 + 05:13:00 = 13:34:37 yapar.

2-) Gyro hız hatası = Cos Rota x Gemi süratidir. (burda en fazla B şıkkında olur Cos 25 diğerlerine göre daha büyüktür)

3-)artı yay : 31'.0 asli(yani eksi) yay : 32'.2 dakika bunları topla 2 ye böl 31.6 da buluşması lazım yani artı yay için +0.6 lık bir hata lazım bu hata (dikkat) index hatası yani IE dir. senden IC yi istiyor IC=-IE dir bu yüzden cevap -0.6 dır.

4-) Boylam: 128 42' W kolundaki saat Zonetime dır LMT değil bu yüzden senin ZD yani zone descriptionun 128/15 =8 kalan 7.5 tan büyük yani 9W yani +9dur.
Saat : 10:25 + 9 = 19:25:00 GMT dir.
istenen boylam 27derece 22 dakka = 27/15 =>1saat kalan 12*4=48 dakka , 22 için de 22/15 = 1dkka kalan 7 *4= 28 saniye yani boylam için zaman farkın 1saat49dkka28saniye 19:25:00 + 01:49:28 =21:14:28 olarak bulunur (doğuya giderken toplama batıya giderken çıkarma yapılır bunu sen istanbuldasın vanda bulunan adam senden önce orucunu bozuyor yani orda saat 8 ken istanbulda saat 6 oluyo gibi düşünebilirsin)

Geri