GOSS 11.02.2012 Stabilite Ankara Çıkmış Sorular

ozgurdenizsarp

Küpeşteci
Denizci
iyi günler bugün ankarada girdiğim sınavda çıkan sorulardan aklımda kalanlardan bazıları;

1) aşağıdakilerden hangisi geminin yalpa yapmasını önlemek için kullanılmaz (soru kalıbı tam olarak böyle değil ama şıklarda yapı elamanları verilmiş ve bunlardan hangisinin geminin yalpa yapmasını engellemek için kullanılmaz diye soruyor
-yalpa omurga
-salma omurga
-dümen
-baş itici (bow) xxxxxxxxxxx
-bir omurgfa türü daha verilmiş

2) boyu 8 metre eni 5 metre olan makine bloğu güverteye yüklenecektir. güvertede m2 ye maxsimum 2 ton yüklenebilir. makina bloğu 60 ton ağırlığında. kaç m2 daneçleme yapılmalıdır.(soru tam olarak böyle değil (ben biraz devrik yazdım) ama değerler bire bir aynı).

-30 m
-20 m
-15 m
-40m
-daneçlemeye gerek yoktur. xxxxxxxxx

3) aşağıdakilerden hangisi FSC ni bulmak için gerekli değildi. (FSE değil FSC yi soruyorlar.

-tankın uzunlığu
-tankın genişliği
-geminin deplaşmanı
-tank içindeki sıvının yoğunluğu
-tank içindeki sıvının ağırlığı xxxxxxxxxxx

4) boyutları 20x8x1,6 olan tankta yoğunluğu 0.85 olan yakıt bulunmaktadır. bu tanktan iskandil alınmıstır. iskandil alınan nokta tankın kıça yakın olan perdesinden 4 m ileride bulunmaktadır. gemini LBP 200 ve gemi 1,5 m kıça tirimli. alınan iskandil değeri 1.05 m dir tankta nekadar yakıt vardır. (benim emin olmadığım tek soru buydu galiba yanlış yaptım ama soru mantığı bu verilen değerde farklılık olabilir ama buna benzer soru mantığını anlaşıldığında problem kalmaz.)

5) KG sorusu.
6) boyuna denge drafttlar sorulmuş.
7) Gm hesaplaması sorulmuş.
8) tanım soruları geldi burda paylaşılan yeni sorulardan da çıkan oldu yeni çıkanda ama tam hatırlayamadım o yüzden yazmıyorum kimsenin kafası karışmasın.

genel olarak burada paylaşılmış soruların benzerleri geldi. sayısal sorularda mantık anlaşıldıktan sonra problem kalmaz. ben 95 ile geçtim çok şükür. girecek olanlara allah kolaylık versin.

dümen ile gemiye yalpa yaptırabilirsiniz misal sancak iskele sancak iskele yaparsanız sağa sola bayılabilir fakat bow thruster ile sadece drift yaptırırsınız bir tarafa bayılmaz....ben böyle düşünüyorum...sorular ve cevaplar için teşekkürler :)

kaptanım günaydın, sınırlı vardiya zabitliği sınavından son 2 hakkımda stabilite yük istifi dersinden 45 - 45 alarak kaldım şimdi son bir hakkım olan 7 . hak bütünleme sınavına giricem , size sormak istediğim , sınavda son iki defadır 2 tane soru geliyor cevabını bir türlü bulamadık yardım edebilirmisin lütfen, soruyu tam hatırlayamıyorum ama cavapları şöyle ,
a) 0,50 hogging
b) 0,5 sagging
c) 0,50 sagging
d) 0,5 hogging
son şıkkı hatırlayamadım
iki tane birden geliyor bu sorudan şıkları aynı sadece soruda az değişiklik var yani birtanesini bilsek zaten diğeri tam tersi olacak , ama hiç bir kaynakta böyle bir soru yok cevapta yok,
lütfen yardım edin tşk.......

2) boyu 8 metre eni 5 metre olan makine bloğu güverteye yüklenecektir. güvertede m2 ye maxsimum 2 ton yüklenebilir. makina bloğu 60 ton ağırlığında. kaç m2 daneçleme yapılmalıdır.(soru tam olarak böyle değil (ben biraz devrik yazdım) ama değerler bire bir aynı).

-30 m
-20 m
-15 m
-40m
-daneçlemeye gerek yoktur. xxxxxxxxx

arkadaslar bu sorunun cevabı DENEÇLEMEYE GEREK YOKYUR mu yoksa A sıkkı olan 30m mi baska biyerde de 30m olarak gormustum yalnıs hatırlamıyorsam

ben vardiya zabitliğine giriyorum ama konuya taze bilgi olarak hakimim ikinci soru tam olarak 30 m tartışmasız... yalpa sorusuda bow thuruster yalpada kullanılmaz. kesindir eminim saygılar!!!

5x8 = 40 m2 lik parça 60 ton var bunun içinde 60/40=1.5 ton m2 ye düşen ağırlık bizim güverte 2 ton çekiyorsa daneçlemeye ihtiyaç yoktur olması lazım.

-30 m
-20 m
-15 m
-40m
-daneçlemeye gerek yoktur

pekı bu soru birine sınawda geldimi yada kesin ve net olarak gasm sınav merkezinin kabul ettı şıkkı bilen varmı

Geri