GOSS 11/07/2013 GEMİ MAKİNALARI VE GEMİ MANEVRASI SORULARI

türda

Denizci
Denizci
11-07-2013 TARİHİNDE GİRDİĞİM GEMİ MAKİNELERİ VE GEMİ MANEVRALARI SINAVNDA AKLIMDA KALAN SORULARI PAYLAŞIYORUM ARKADAŞLAR SINAVDAN GEÇTİM SINAVA GİRECEK ARKADAŞLAR FORUMDAN SORULARA ÇALIŞMASINI TAVSİYE EDERİM SINAVA GİRECEK ARKADAŞLARA BAŞARILAR...

Aşağıdakilerden hangisi demir yeri seçiminde göz önüne alınması gereken hususlardan değildir?
A) Demirlenecek suyun derinliği ve dip yapısı
B) Geminin boyu ve draftı
C) Limandaki diğer gemilerin demirleme durumları
D) Limandaki hakim doğa koşulları (rüzgar, akıntı vs.)
E) Deniz suyu sıcaklığı

CEVAP E YAPTIM

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Manevra açısından en ideal durum hiç meyil olmamasıdır.
B) Bir gemi yüksek borda tarafına dönerken alçak borda tarafına dönerken çizdiğinden daha küçük bir dönme çemberi çizer.
C) Sancağa meyilli gemi iskeleye meyilli gemiye göre manevraya daha uygundur.
D) Meyilli gemide sallanmaması ve daha iyi oturması bakımından pilot çarmıhı mümkünse yüksek borda tarafına donatılır.
E) Çift pervaneli bir gemi meyilliyken alçak borda tarafındaki pervane daha etkindir.

CEVAP C YAPTIM

200 kg’lık bir yük , mahzurlu donatılmış top palangası ile kaldırılacaktır. Palanga mekanik avantajı 4 olduğuna göre, tirentiye
uygulanacak kuvvet ne olmalıdır ?
A) 86,66 Kg
B) 50,20 Kg
C) 54 Kg
D) 80 Kg
E) 70 kg

CEVAP E YAPTIM

Aşağıdakilerden hangisi normal hızlarda yolalan bir gemi için sığ suyu tanımlar?
A) 10 metreden daha azderin sular sığ sudur.
B) Geminin suçekiminin birbuçuk katıya da daha az derinlikteki sular sığsudur.
C) Geminin suçekiminin ikikatıya da daha az derinlikteki sular sığsudur.
D) Omurgasının altında suçekiminin birbuçuk katıya da daha az açıklık bulunan gemiler sığsudadır.
E) Omurgasının altında birbuçuk metreden daha az subulunan gemiler sığsudadır

CEVAP B YAPTIM

Römorköre kumanda edilirken römorkörün dönmesi gereken ve çekmesi istenen yön nasıl ifade edilir?
A) Her iki yön de gemiye göre verilir.
B) Her iki yön de römorköre göre verilir.
C) Römorkörün dönmesi gereken yön römorköre göre çekmesi istenen doğrultu gemiye göre verilir.
D) Römorkörün dönmesi gereken yön gemiye göre çekmesi istenen doğrultu römorköre göre verilir.
E) Her ikisi de hakiki yön olarak verilir.

CEVAP C YAPTIM

Ağır denizlerde gemimize aborda olması gereken bir küçük tekne hangi taraftan yanaştırılır?
A) Sancak taraftan
B) İskele taraftan.
C) Rüzgaraltı taraftan.
D) Rüzgarüstü taraftan.
E) Kıç taraftan.

CEVAP C YAPTIM

Buhar türbinlerinin devir sayıları hangi rpm arasında değişmektedir.
CEVAP : 3000-6500 yaptım

Iskarça bir limanda tek demirle demirlerken demir attığımız mevkiiden en az ne kadar mesafenin neta olması gerekir?
A) 50 kulaç
B) 250 metre
C) Salma dairesi + emniyet payı kadar
D) Gemi boyu + emniyet payı kadar
E) Kaloma miktarı + emniyet payı kadar

CEVAP C YAPTIM

1 saatte 675 kg yakıt harcadıgına gore bir beygir basına 150 gr yakıt harcıyorsa bu gemi kac beygırdır ?

CEVAPLARI TAM HATIRLAMIYORUM AMA FORMULDEN YAPTIM 4500 ( 150 / 10 = 0,15
0,15 / 675 = 4500 )

Krankşaftın tam iki deviri veya pistonun dört stroku ya da 720° lik krank açısında bir iş çevrimi oluşturan dizel motorlarına ne ad verilir?
A) İki stroklu makine
B) Üç stroklu makine
C) Dört stroklu makine
D) Karşıt pistonlu makineleri
E) Türbo makineleri

CEVAP C YAPTIM

Deniz suyundan içme suyu veya saf su üreten cihazlara ne isim verilir?
A) Separatör
B) Evaporeyter
C) İnsineratör
D) Hiyter
E) Kuler

CEVAP B YAPTIM

Maksimum kapasite alinan yakitla en cok mesafe hangi tip makine ile yapilir?

cevap: Dizel makine yaptım

PRUVA AKINTISININ ETKİSİ NE OLUR GİBİ BİR SORU VARDI..

-Eğer klavuz tarafından başka türlü istenmiyorsa, klavuz botunun bordoya gelebilmesi için gemi hızı yaklaşık kaç olmalıdır?

CEVAP : 3 mil/saat yaptım

Gemi jeneratörleri zaman zaman pralel çalışır paralel çalıştırılan jeneratörlerin gerilim ve akım şiddetlerinde ne gibi değişikilik olur ?

-gerilim sabit kalır ve akım şiddeti yükselir

Basınçlı hava manevra veya ilk hareket sırasında havanın basıncı normalde değeri kaçtır ?

-30 bar

Pruva akinti etkileri: ileri yol alan gemilerin yeryüzünde yaptiklari hizlari azaltirlar, bu azalma akinti hizina esit olur. Fakat bu hiz azalmasi, pervanenin ayni gücte calismasini etkilemiyeceginden; etkili bir bastutma saglanmis olacaktir. Özellikle dar sularda etkili bir manevra saglar. Rüzgari ve akintiyi basa alarak manevra yapmak denizciligin altin kurali olarak tabir edilir. ref: aykuterol/gemi kullanma/sf263.

Geri