GOSS 13.03.2014 Gemicilik Çıkmış Sorular

demircife

Küpeşteci
Denizci
simüs demirinini şeklini verdi hangi tiptir diye soruldu?????

Danfor demirinin tanımını verdi hangi tiptir diye soruldu?????

DEMİR ÇEŞİTLERİ
1 - Admiraltı Demiri : 8 kısımdan oluşur.Tutma yeteneği yüksektir. Tek sakıncalı tarafı gemide bulunma pozisyonu ve atılma zorluğudur. Bu yüzden günümüzde pek fazla kullanılmamaktadır.Daha çok şamadralarda ve ufak teknelerde kullanılır.

2 - Simüs Tipi Demir : Çiposuz demir türüdür. Bu yüzden loçaya rahat oturması fundo da kolaylık sağlaması nedeniyle ( tutma özelliği az da olsa ) donanma tarafından benimsenmiştir.Kendi arasında çok değişik türleri vardır.Sakıncalı tarafı taramaya başlayınca tutma yeteneğini kaybeder.

3 - Martin Tipi Demir :
Simüs tipi demire benzer , simüsten ayıran en büyük özellik bedeni üzerinde ufak bir çipo bulunmasıdır.Kollar öne ve arkaya 45 derece hareketlidir.Gemilerde kullanım yeri azdır.Sadece tonoz demiri olarak kullanılırlar.


4 - Danfor Tipi Demir : Bu tip demirler donanmada göz ve tonoz demiri olarak kullanılır , ufak tipli olanları bot demiri olarak kullanılır.Bunlar hafif olmasına rağmen diğer demirlere göre çok daha yüksek tutma özelliğine sahiptir.( 5 katı ) Çamurlu diplerde tutma gücü yüksektir.


5 - Pulluk Tipi Demir : Daha küçük teknelerde kullanılan ve atılıp tutulması kolay olan demirdir.İngiliz yapısı olup çamurlu dipte tutma yeteneği fazladır.
6 - Balıkçı Demiri : Balıkçı veya küçük tip teknelerde kullanılır.Bir beden etrafında 6 kollu olarak yapılmıştır.Küçük tekneler için tutma özelliği yeterlidir.
7 - Tırmık : Gemilerden denize düşen halat,zincir v.b çıkartmak için kullanılan ve balıkçı demirine benzeyen bir demirdir.Kollarında tırmık bulunmaz,ağır malzemeleri çıkaracak güçtedir.
8 - Şemsiye Demiri : Daha çok şamadra atmak veya dubaları yerinde tutmak için kullanılan bir demir çeşididir.Uzun süre dipte kalır.Çamurlu diplerde tutma gücü çok yüksektir.
9 - Mantar Demiri : Şemsiye demiri tipindedir.Genellikle onunla aynı yerlerde kullanılır. ( küçük deniz araçları için elverişlidir. )


Anderson dönüşünün şeklini verdi hangi dönüştür diye soruldu??????

Çıma nın tanımı soruldu??????
 
MOB manevraları;

Anderson Dönüşü: Dümen kazazedenin düştüğü tarafa doğru alabanda basılır. İlk rotadan 250 derece sapınca dümeni ortala ve durma manevrasına başlanır.

Williamson Dönüşü: Dümen kazazedenin düştüğü tarafa doğru alabanda basılır, ilk rotadan 60 derece sapınca dümen diğer tarafa doğru alabanda basılır. İlk rotanın 180 derece aksine gelmesine 20 derece kala dümen ortalanır ve kazazedeyi kurtarmak için geminin geri dönmesi sağlanır.

Scharnov Dönüşü: Denize düşen kişinin köprü üstünden fark edilmesi durumunda kullanılmaz. Dümen alabanda basılır, ilk rotadan 240 derece sapınca dümen diğer tarafa alabanda basılır. Rotanın 180 derece aksine gelmesine 20 derece kala dümen ortalanır ve kazazedeyi kurtarmak için geminin geri dönmesi sağlanır.
 
Geri
Üst