GOSS 16.01.2013 Gemi Makineleri Yeni Sorular

alfamurat

Küpeşteci
Denizci
ARKADAŞLAR YENİ SORULARDAN BUNLAR GELMİŞ, ELİNDE MK. KİTABI OLAN YADA DOĞRU CEVAPLARI BİLEN MESLEKDAŞIMIZ VARMI ?

1-bacadan çıkan gazların sıcaklığı gaz sülfirik asidin yoğunlaşmaması için en az kaç derece olmalıdır?
a-170 b-150 c-130 d-120 e-90

2-max. bunker ile aşağıdaki makinalardan hangisi daha uzağa gider?
a-pistonlu buhar b-buhar türbünü c-dizel elektrik d-türbünlü elektrik e-dizel

3-seferden dönen makinası sağlam bir gemi normal şartlarda manevra için minimum kaç bar havaya ihtiyaç duyar?
a-20 b-15-20 c-10-15 d-10 e-1 ve 2

4-aşağıdaki makinaların hangisi ile manevra daha çabuk yapılır?
a-dizel b-buhar türbünü c-gaz türbünü d-dizel elekt. e-türbünlü elekt

5-pervane ile krankşaft arasındaki pervane hareketini gemiye ileten elemanın adı sorulmuş?
---
BİRDE ŞU LANET BURTHEN TONNAGE VE LAY - TWIST - SIDE MEVZUSUNDA ÇÖZÜME KAVUŞMUŞ ARKADAŞLARIN KATILIMINI BEKLİYORUM.
HEPİNİZE BAŞARILAR DİLERİM.

ARKADAŞLAR YENİ SORULARDAN BUNLAR GELMİŞ, ELİNDE MK. KİTABI OLAN YADA DOĞRU CEVAPLARI BİLEN MESLEKDAŞIMIZ VARMI ?

1-bacadan çıkan gazların sıcaklığı gaz sülfirik asidin yoğunlaşmaması için en az kaç derece olmalıdır?

3-seferden dönen makinası sağlam bir gemi normal şartlarda manevra için minimum kaç bar havaya ihtiyaç duyar?

5-pervane ile krankşaft arasındaki pervane hareketini gemiye ileten elemanın adı sorulmuş?
---
BİRDE ŞU LANET BURTHEN TONNAGE VE LAY - TWIST - SIDE MEVZUSUNDA ÇÖZÜME KAVUŞMUŞ ARKADAŞLARIN KATILIMINI BEKLİYORUM.

---

SORU 1 BU SORUNUN CEVABI 150 DERECE SANIRIM FAKAT EMİN DEGİLİM , FKŞ NİN GEMİ MAKİNALARI KİTABININ VEYA DİZEL MOTORLARI KİTABININ KAZAN VE EGZOZ KISMINDAN DAHA NET BİR CEVABA ULAŞABİLİRSİN

SORU2 BU SORUNUN CEVABININ DİZEL OLMASI LAZIM

SORU3 BU SORUNU CEVABININ 20 BAR OLMASI MANTIKLI OLUR

SORU 4 DİZEL MAKİNA İLE MANEVRA DAHA ÇABUK YAPILIR

SORU 5 BÜYÜK BİR İHTİMAL STERN TUP TUR CEVAP

SORULAR YENİ VE YORUMA ACIK GİBİ BU YUZDEN NET CEVAP VEREMEDİM , FKŞ NİN KİTAPLARINA YİNE DE BİR GOZ AT, KOLAY GELSİN

ARKADASLAR YENİ SORULARI PAYLASALIM, HİDROLİK-PNÖM , SOĞUTMA SORULARI YOK MU

SORU 1 BU SORUNUN CEVABI 150 DERECE SANIRIM FAKAT EMİN DEGİLİM , FKŞ NİN GEMİ MAKİNALARI KİTABININ VEYA DİZEL MOTORLARI KİTABININ KAZAN VE EGZOZ KISMINDAN DAHA NET BİR CEVABA ULAŞABİLİRSİN

SORU2 BU SORUNUN CEVABININ DİZEL OLMASI LAZIM

SORU3 BU SORUNU CEVABININ 20 BAR OLMASI MANTIKLI OLUR

SORU 4 DİZEL MAKİNA İLE MANEVRA DAHA ÇABUK YAPILIR

SORU 5 BÜYÜK BİR İHTİMAL STERN TUP TUR CEVAP

SORULAR YENİ VE YORUMA ACIK GİBİ BU YUZDEN NET CEVAP VEREMEDİM , FKŞ NİN KİTAPLARINA YİNE DE BİR GOZ AT, KOLAY GELSİN

ARKADASLAR YENİ SORULARI PAYLASALIM, HİDROLİK-PNÖM , SOĞUTMA SORULARI YOK MU
stern tube kovanı yağlamıyormu yanlış olmasın o verdiğiniz cevab?

5. sorunun cvbı stern tube değildir sorunun aslı ise
Yüksek devirli dizel makinelerini pervaneye bağlanmasında, kullanılması gereken donanıma verilen ad nedir?
Redüksiyon donanımı
Ridakşın gear
devir düşürme donanımı
Tenkiz donanımı
yukarıdakilerin tümü cevabıdır buna benzer bi kaç soru daha var aslında ama stern tube asla cvp olamaz ...
tabi bunların hiç birinin kullanılmadığı küçük güçlü makinelerde kaplinler yada benzinli araçlarda kullanılan devir düşürme donanımları var. Ancak bizim için önemli olan yukarıdaki donanımları bilmektir.

5. sorunun cvbı stern tube değildir sorunun aslı ise
Yüksek devirli dizel makinelerini pervaneye bağlanmasında, kullanılması gereken donanıma verilen ad nedir?
Redüksiyon donanımı
Ridakşın gear
devir düşürme donanımı
Tenkiz donanımı
yukarıdakilerin tümü cevabıdır buna benzer bi kaç soru daha var aslında ama stern tube asla cvp olamaz ...
tabi bunların hiç birinin kullanılmadığı küçük güçlü makinelerde kaplinler yada benzinli araçlarda kullanılan devir düşürme donanımları var. Ancak bizim için önemli olan yukarıdaki donanımları bilmektir.

Haklısınız dalgınlıkla yalnıs cevap vermisim, srast yatagı diyecektim stern tube demisim
Ridakşın gir olmayan gemiler de var

Arkadaslar yalnısları bulma konusunda cok iyisiniz de :)
biraz da su yeni soruları paylasma konusunda iyi olsanız olmaz mı :))))))
Makinacı arkadaslar ozellikle

selamlar makinacı değilim ama gemi manevrası açısından en rahat manevra elektrikli motorlar ile yapılmaktadır. Dizel-Elektrik sorunun cevabı olabilir.

Halat kolları sarılma yönlerine göre (özellikle çelik tel halatlar) sağa veya sola bükümlü olurlar karşısından bakılarak yön söylenir. İngilizce olarak Left Hand Right hand olarak nitelenir

Burthen Tonnage tam bir yılan hikayesi oldu fakat;

"The unit of deadweight load; ton (s) burden of a ship means the number of tons weight required to weigh the vessel down in the water from her light to her load line; this may be expressed either in tons of 2240 lbs or in displacement"

alfa murat kardesımıze cıkan soruların cevabı

oncelıkle yazmıs oldugun sorular fks sorularıdır
1-170 dır bu derecenın altına ınemez cıgnesme sıcaklıgı sınırıdır
2- dıesel
3- 10 bar (kıtabından alıntı: tuplere depolanan havanın basıncı 15-35 bar degerleri arasındadır. çogu zaman ıyı durumda yada bakımlı olan dıesel makınelerınde sefer donusu makına henuz sıcak ıken basıncı 10 bar olan hava ıle manevralar yapmak mumkundur bırsen yayın evı 2011 gemı makınelerı FKŞ)
4-dıesel
5- sıkları yazmıs olsaydın yardımcı olurdum bu soruya bu gıbı sorularda sıklar yonlendırır o yuzden cevap redaksın gear ve stern tube dıyemem baska arkadasımız sorunun farklı sekılde soruldugunu yazmıs ben sınavda olsam redaksıngear yazarım

---

cevaplar;
1-130 derece'de min yoğuşma başlangıcı olduğundan cvp:C
2-seyir daire çapı şıklarda en uzun olan dizel (nükleer olmadığından) cvp:E
3-makinesi sağlamda nasıl bi makinası var? Dedikten sonra atlatmalı makineyi düşünüp kompresörlerinde normal olduğunu varsayarak cvp:B derim.
4-Şıklar ışığında cvp A Çünkü türbinli elk. verdiğinden dizel elktrikte olmaz.
5-şıklar yok! Sorulan soruya göre "srast" olmalı.
Kolay gelsin.

cevaplar;
1-130 derece'de min yoğuşma başlangıcı olduğundan cvp:C
2-seyir daire çapı şıklarda en uzun olan dizel (nükleer olmadığından) cvp:E
3-makinesi sağlamda nasıl bi makinası var? Dedikten sonra atlatmalı makineyi düşünüp kompresörlerinde normal olduğunu varsayarak cvp:B derim.
4-Şıklar ışığında cvp A Çünkü türbinli elk. verdiğinden dizel elktrikte olmaz.
5-şıklar yok! Sorulan soruya göre "srast" olmalı.
Kolay gelsin.

stikşın derecesi 160 C diye biliyorum. bundan dolayı cevap A dır diye düşünüyorum. çalıştığım eski kitaplardan birinde görmüştüm.

geçen hafta bende ana makine sınavına girdim. 10 tane eski soru geldi.bana 4 yada 5 tane problem vardı. bu problemler yeniydi. ben 95 aldım. sanırım problemlerden birini yanlış yaptım.

açıkçası biraz konu bilgisine ihtiyaç var. eğer yeterli donanıma sahipseniz çok da zor olmuyor. aklıma gelen soruları buraya yazıyorum.

önce problemler

soru. C2H18OHS kapalı formülüyle verilen yakıtın içerisindeki hidrojenin ağırlıksal yüzdesini bulunuz? (C=12, H=1, S=32 ve O=16)
A. 0.208
B. 0.211
C. 0.214
D. 0.217
E. 0.220

çözümü; var olan tüm atomların ağırlıkları toplanıp, istenilen atoma oranlanıyor.

C için 2x12=24
H için 18x1=18
O için 1x16=16
H için 1x1=1
S için 1x32=32
+
-------------------
91

H toplamı 19

19/91=0.208791....
cevap A şıkkı uzun uzadıya yazdım çünkü diğer atomların ağırlıksal yüzdesi de sorulabilir.

soru. İki stroklu bir dizel motoru 370 kW efektif güç üretirken sürtünme kayıplarını yenmek için 80 kW güç harcanıyor. Motorun Hava/Yakıt oranı 18:1 olup 180 kg/h (0.05 kg/s) yakıt harcıyor. Motorun hava sarfiyatı nedir?
A. 0.90 kg/s
B. 0.91 kg/s
C. 0.92 kg/s
D. 0.93 kg/s
E. 0.94 kg/s

çözümü; hava yakıt oranı 18/1 ise yakıtı yakmak için tüketilen yakıtın 18 katı hava gereklidir. oda;
0.05x18=0.90 kg/s

Cevap. A

180 kg/h yerine 0.05 kg/s ile çarpılmasının nedeni cevapların hepsi saniye cinsinden istenmiş. saatlik istenseydi 180 ile çarpmak gerekecekti.

soru. Bir yağlama yağı pompasında hacimsel debi 80 m3/saat, basma head'i 40 m, devir sayısı 1100 d/d olarak belirlenmektedir. pompa veriminin %60 olması halinde, bu pompayı çevirecek elektrik motorunun gücünü bulunuz? (yağlama yağı yoğunluğu 0.9 ton/m3 alınacaktır)
A. 13.07 kW
B. 12.07 kW
C. 13.17 kW
D. 13.27 kw
E. 12.17 kW

Pwatt= Q x P / m
P=g x ro x h
Q= debi (m3/s)
m= verim
P= teorik güç
g= yerçekimi ivmesi (sabit 9.81 m/s2)
ro= yoğunluk (burda 0.9 ton/m3 için 900 kg/m3 alınacak)
h= yükseklik (m)

önce P hesaplanacak oda 9.81x900x40=353160

şimdi sonucu bulabiliriz.

Pwatt= (80/3600) x 353160 / 0.60

Pwatt= 13.08 kW en yakın sonuç A şıkkı.

sorulardan biri özgül yakıt tüketimi ile ilgiliydi. soruyu tam hatırlayamıyorum ama çok uğraştım. bir türlü sonuca ulaşamadım. herhalde sınav sırasında aklıma gelmeyen bi dönüşüm söz konusuydu.

diğer sorularda ise bazı değişiklikler yapılmıştı.

soru. Su borulu kazanlarda buhar tutma süresi ne kadardır?
A. 1-1.5 saat
B.
C.
D. 10-20 saat
E.

diğer şıkları hatırlamıyorum. Eski kitaplarda bu soru "Alev borulu kazanların..." diye soruluyordu. onun cevabı D şıkkıydı. Burda ise A şıkkı.

umarım herkese yardımcı olur.
VolvoX

Böle saçma sınavlar denizciliğimize darbe ve suikasttır....

arkadaşlar bugün anamakine den sınava girdim..Soruları vaktim olmadığı için hızlıca ve eksik olarak kağıda yazabildim, şimdiden kusura bakmayın yanlış bişeyler varsa...
1-Palamar yatak ile krank jurnal arasındaki klerens nasıl ölçülür...cvp :briç(köprü) geyç
2-Kızgın buhar hangi makinede kullanılır gibi bir soru....cvp a) pistonlu buhar mak. b) buhar türbini --ikisinden biri ama ben buhar türbin olarak cvpladım
3-Valf overlepi süperşarjlıda nasıl olur sorusu....cvp: çok daha büyük olur
4-Emme valfi ne zaman açılır ne zaman kapanır sorusu cvp: üön dan önce açılır aön dan sonra kapanır .
5-Curtis-rateu için hangisi doğrudur diye saçma sapan bir buhar türbini sorusu daha vardı yeni olarak ..cvp: ben birinci sıra genişlemeli ikinci üçüncü sıralar genişlemesiz yazdım
6-strok hacmi 0,2882 fren endike basınç 5,85 rpm:150 iki zamanlı 7 silindirli makinede bhp nedir demiş ben 4200 bhp dedim ama yanlış sanırım
7- Dizel makinelerde fren beygir gücünün endike beygir gücüne oranı nedir .......cvp: ben mekanik verim yazdım
8- Yakıt pompası ne zaman basmaya başlar ne zaman püskürtür ,neyler napar gibi bi soru vardı..cvp: benüön dan 50 derece önce basmaya başlar 25 derece öncede püskürtür dedim.
9-Rato türbinde nozul diyaframı ile hareketli kanatlar arasında ne vardır....cvp:silindirik metal yatak dedim..
10-kül içeriği 0,1 i geçerse nolur......cvp: layner yüzeyi camlaşır
11-problem vardı..değerler şu: tüp kapasitesi 6 m3, 25 bara kadar doldurulacak ,atmosfer basıncı 1 bar, iki adet kompresör kaç saatte doldurur. kompresör kapasiteleri herbiri 115m3/saat....cvp: 0,648 saat yaptım
12- Su borulu kazanlarda havayı ne ısıtır?
13-Ters akımlı basit süpürmeli makinelerin dezavantajı nedir?
14-yakıt pompasına bağlanan donanımlar nedir gibi bir soru.. ben gavarnör yazdım
15-uzun süre hafif yükte ve düşük sıcaklıkta çalışmanın zararları nedir?
16-c2h18ohs bileşimindeki oksijenin oranı nedir demiş....
soğutma devresinde en yüksek basınç nerdedir demiş...pompa çıkış devresinde olacaktı...

Arkadaşlar aceleyle yazılmış yanlışları olabilecek sorular,tekrar diyorum..Zaten sınavı zor bitirdim ,saçma sapan sorular moralimi çok bozdu,neyseki 80 ile geçtim..ama bu devirde böle sorularla imtihan olmak bana hakaret gibi geliyor..12-13 senelik denizcilik hayatımda birsürü gemide ,firmada çalıştım ve allaha şükür işletemeyeceğim gemi yoktur ,fakat bu kadar saçma ve konuyla ilgisiz sorularla hiç karşılaşmadım meslek hayatım boyunca..Zaten buhar,türbin yada buna benzer bir teknolojiyle sevk edilen gemi hiç göremedim 60-70 model gemilerde bile çalışmama rağmen..Allah hepimize sabır versin bu ülkede beyler, herkeze saygılar...

recep ark.katılıyorum 5.sorunun cevabı thurast yatagıdır .crankshafttan pervaneye ve pervaneden gemiye iletit geminin hareket etme yeteneyını thurast ve pedlerı saglar aksı taktırde makına ataletını alamaz .arıza yada ped clerens bozulmasında pervane doner suyucıyner ama hareket edemez yada hız mınumuma duser.1 ,soru da 130 der altında kesınlıkle olamaz sulfırık asıtın mey.gelecek baca cıkıs devresındekı termometrelerde genellıkle sıcaklık 180 -240 der arasındadır.1 soru dogru dıye dusunuyorum.2. soru dızel dıyorum 1500 kw steam turbınlı jenaratorlu gemılerde 5 yıl calıstım yakıt sarfıyatı cok fazla devreye alınıp cıkarılması uzun suruyor.3.soru hava tuplerı genelde 25-40 bar 6 ileri manevra testınde 0 kacakla 1-1,5 bar hesaplanıyor 6 geri manevra o kacakla 2 -2.5 bar hesaplanıyor gemıde hava tuplerı genelde 25-28 bar arasında oldugunda cevap 10 bar mantıklı

Geri