GOSS 16.01.2014 I.zabit Stabilite Kocaeli

adm yavuz

Küpeşteci
Denizci
arkadaşlar çok çalışmama rağmen dün girdiğim sınavdan 50 alarak kaldım nasıl oldu bende anlamadım !

aklımda kalan soruları paylaşmak istedim ;

-1 tane klasik hag sag sorusu (kolaydı yaptım)

-gemilere yük donanımı seçilirken hangisi dikkate alınmaz ?
-eni
-çalışacağı limanlar
-taşıyacağı yükler
-geminin tipi
-geminin hızı(ben bunu işaretledim)

-gemilerde B noktasının pozisyonu neye bağlıdır gibi bir soru cümleyi tam hatırlayamıyorum
-geminin trimine
-deplasmanına
-su yoğunluğuna
-draftına(ben bunu işaretledim)

-iskele ve sancak olarak ikiye ayrılmış tank demiş tankın boyutlarını vermiş tankın içindeki sıvı yoğunluğu vermiş 0,92 t/m3 gibi bi değerdi geminin boyunu vermiş 120 mtr deplasman vermiş tanklar % 50 dolu demiş (tam hatırlayamıyorum belki başka değerlerde vermiş olabilir) gm küçülmesini istiyordu ?
Yapamadım !!!

-hareket halindeki bir gemiye aşağıdaki etki eden dinamik kuvvetlerden hangisinin etkisi en azdır?
-makinanın çalışması (ben bunu işaretledim)
-baş kıç yapması
-rüzgar
-dalga
-suyun kaldırma kuvveti

010082 konteynerin gemideki yerini sormuş (row tier bay olarak değil) ambar içindemi kapak üstümü merkezdemi kaçıncı katta ?(ne cevap verdim hatırlamıyorum)

-hangisi hidrostatik eğri değildir?
-kn (bunu işaretledim
-tpc eğrisi
-yüzdürme yeteneği eğrisi
-deplasman eğrisi

-geminin su kesiminin altında bulunan ve tam dolu olmayan tankların gemi stabilitisine etkisi nedir gibi bi soruydu (soruda eksik bişeyler vardı GM veya KG yi sorsa tamam KG de gizli artışa sebep olur GM küçülür ama farklı bi soruydu )
-büyültür(ben bunu işaretledim
-küçültür
-etki etmez

-deplasmanı 8000 ton olan geminin 4 derece meyilinde ....... şukadarsa diye bi soru vardı bikaç değer daha vermiş gm mi soruyo kg mi soruyo valla hatırlamıyorum ( salladım tutmamış ---- )

-3 tane kg ve gm ile ilgili soru vardı gm=km-kg formülünden yapılan (kolaydı 3 soruyuda yaptım)

-1 tane klasik draft sorusu vardı deplasman ve kg verilmiş baş kıç dratlar verilmiş lcf mastoriden 3 metre kıça doğru mastoriden başa doğru 30 metreye 300 tonluk bir yük konursa yeni draftlar ne olur demiş(şıkları falan hatırlamıyorum ama kolaydı yaptım)

-deplasmanı 5000 ton olan geminin kg si 3 mtr.bu gemi kg si 4 mtr olan ambarına 2000 ton yükledikten sonra kg si 8 mtr olan güverteine yük alacaktır.yükleme sonunda gm=0,6 km=4,5 olacağına göre kaç ton yük almalıdır? ( 2013 soru bankasında var birebir aynısı geldi yaptım)

-VLCC / ULCC tankerlerde yükleme tahliye nin hangi devreyle yapılması uygundur?
-master line
-main line (ben bunu işaretledim ama yanlış galiba sonradan gördüm forumda free flow demişler)
-free flow
-diğer iki şıkkı hatırlıyamıyorum amadaha önce hiç görmediğimkelimelerdi

-tankerlerde statik elektriği engelleyebilmek için aşağıdaki önlemlerden hangisi/hangileri alınır ?
1)inert gas 2)düşük rate ile operasyona başlamak 3)statik elektrik engelleyen katkı maddesi kullanmak

-1
-2(ben bunu işaretledim ama yanlış galiba cevabınıda bilmiyorum)
-3
-2 ve 3
-hepsi

arkadaşlar hatırlayabildiklerim bunlar

dff store 2013 uzakyol 1. zbt soru bankasındaki soruların hepsini ezberledim ayrıca problemlerin %80 ini çözdüm ,sitedeki forumada bolca göz attım kpt Teoman Akın ın kitabını yaladım yuttum olmadı anlamadım bu nasıl iş...
normalde yoğunluk sorularında fwa dwa sorularından kaçırmam mümkün değil hiç gelmedi
tpc mct gg' draft değişim trim sorularından kaçırmam 1 tane geldi yaptım zaten
vhm ghm sorularından kaçırmam gelmedi
gm kg sorularını kaçırmam 3 tane geldi hepsini yaptım
tanımlardan hiç gelmedi...

arkaşlar gözünüzü korkutmak istemem ama yük istif sınavına girenler iyi çalışsın

ayrıca sınavdaki görevli soruları yazdığım müsfette kağıdı dışarı çıkarmama izin vermedi böyle bişey yönetmelikte varmı onuda bilmiyorum...

herkese kolay gelsin...

Geri