GOSS 16.03.2013 Trabzon Seyir (u.yol Var. Zab.)

schadula

Denizci
Denizci
Selamlar,bu sınav sistemini anlayamadım asla da anlayamayacağım,az çalış kazık sorular gelsin,çok çalış en kolayları gelsin :))
Seyir'i de vererek bir sınav maratonunu da sonlandırdım.Hatırlayabildiğim sorular aşağıdaki gibi..

1) Cayro Pusula ve Oto pilot verilerini kayit edecek olan VDR bu verileri hangi aralık ile kayıt etmelidir?

a) 1 sn xxxx
b) 3 sn
c) 5 sn
d) 6 sn
e) 9 sn

2) Fl(3)25sec100m20M olan bir fenerin 5 mil nomilan görme mesafesinde kaç milden görülebilir?
a)5
b)12 xxxx
c)13
d)17
e)20

3) Otopilotta 15 derecelik bir dönüş yapmak istediğimizde fakat F.U. düzeni devreye girerek 13 derecesine kadar dönüp aşağıda dümen selenoidlerini devreden çıkaran sistmin adı nedir?
A- Follow up
B- perm helm
C- feed back( geri besleme) xxxx
D-
E-

4) Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,
b) Yalnız seyir (seyrisefer) uyarılarını alır ve kayıt eder,
c) Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,***
d) Sinoptik harita verir,
e) Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir

5) Büyük daire seyri problemlerinin çözümü için kurulan küresel üçgen için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Üçgenin bir köşesi kalkış noktasının bulunduğu yarı kürenin kutup noktasıdır.
b) Üçgenin kutup noktası açısı kalkış ve varış noktaları arasındaki d.long kadardır.
c) Kalkış ve varış noktaları arasındaki kenarın açısal değeri 90°-Lat dır. xxxx
d) Üçgenin kutup noktası karşısındaki kenarının açısal değeri mesafedir.
e) Üçgenin kutup noktasından karşısındaki kenara çizilen dik, kenarı vertex noktasında keser

6) Doppler Paraketeler ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) 200 metreden daha derin sularda, doppler paraketelerin çoğu otomatik olarak su (water track) konumuna geçerler. xxxx
b) Hata oranı yüksektir.
c) Parakete kılıcı üzerinden akan suyun oluşturduğu manyetik alan ile sürat ölçerler.
d) Doppler paraketelerde ses baş tarafta bulunan vericiden yayınlanır ve kıç tarafta bulunan alıcı tarafından alınırlar.
e) Parakete kılıcı sürtünme etki alanı dışındadır

7)Fener kaidelerinin yükseklikleri hangi kaynaklarda bulunur?
a) Fenerler ve sis işaretleri kitaplarından
b) Portolonlardan
c) Haritalar ile Fenerler ve sis işaretleri kitaplarından (ben bunu işaretledim çünkü haritalarda da fenerlerin yükseklikleri belirtilmekte ama doğruluğundan emin değilim)
d) Kılavuz kitaplarından
e) Kılavuz haritalarından

8)Gel-git olayında “HWS” ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Ay’ın ilk dördün ve son dördün zamanlarında meydana gelen su yüksekliğidir.
b) Ay’ın yeniay ve dolunay zamanlarında meydana gelen su yüksekliğidir. xxxx
c) Ay’ın ilk ve son haftalarında meydana gelen su yüksekliğidir.
d) Ay’ın birinci ve onbeşinci günleri meydana gelen su yüksekliğidir.
e) Günde iki defa 12 saat arayla tekrarlanır.

9)Güneşin meridyenden geçişi anında DR Lat.N<Dec.N ise enlem aşağıdaki bağıntıların hangisi ile ifade edile-bilir? (ZX Başucu mesafesidir)
a) Dec.-ZX xxxx
b) Dec.+ZX
c) ZX-Dec.
d) Dec+Sext.Alt.
e) Dec-Sext.Alt

10).“PA” kısaltmasının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kayalık hududu
b) Yaklaşık mevkii xxxx
c) Şüpheli mevkii
d) Tehlike hududu
e) Çakıl

11)110° rotasına 10 knot sürat ile seyreden bir geminin vardiya zabiti, rüzgarın SANCAK 30° den geldiğini ve hızının saatte 50 mil olduğunu belirliyor. Hakiki rüzgar yönünü ve hızını ekteki plotlama levhasını kullanarak bulunuz.
a) 130° -50 mil/saat
b) 080° -50 mil/saat
c) 112° -45 mil/saat
d) 147° -41 mil/saat xxxx
e) 152° -54 mil/saat

12)03 Mayıs 1999 günü 04:25:15 GMT da, Ay’ın GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 31 27’,3 - 17 22’,6 S
b) 25 08’,5 – 17 22’,6 S
c) 37 45’,9 – 17 20’,0 S
d) 37 43’,3 – 17 24’,8 S xxxx
e) 37 051’,6 – 17 020’,4 S

13)Göz yüksekliği 39 feet olan bir seyirci için DIP değeri nedir?
a) -6.4
b) -6.3
c) -6.2
d) -6.1 xxxx
e) -6.0

14)Konşimentoyla yük teslim edilmesinde hangisi doğrudur? diye bir soru.
a)acente tarafından teslim edilir.
b)arkası ciro edilmiş orjinal konşimento alındıktan sonra teslim edilir. (ben denizdeki tecrübelerimden çıkarak bunu işaretledim)
c)arkası ciro edilmiş kopya konşimento alındıktan sonra teslim edilir.
diğer şıkları hatırlamıyorum.

15)Deviation table aksi bir durum olmadıkça ne kadar zamanda yenilenir?
a)1 xxxx
b)2
c)3
d)4
e)5

16) ----->->->----- şeklini sormuş (yalnız doğru şeklindeki çizgi kesik değil düz)
a)suya göre seyredilen rota
b)yere göre seyredilen rota
c)rüzgarın yönü
d)akıntının yönü (ben bunu işaretledim doğruluğundan emin değilim araştırın)
e)pruva yönünü

17)basit bir ZT sorusu 17 haziran 06:40 Zt da ... N ... W den kalkıp 7 saatlik seyirden sonra ... N ... E e hareket eden geminin varışında ZT ne olur?
Cvp.17 Haziran 13:40

18)Cevabı 19 knots olan,soruda 16700 yarda mesafe bulunan soru.

diğer sorular aklımda değil,arkadaşlar giren arkadaşlar lütfen sınavdan çıktıktan sonra soruları ilk fırsatta kağıda sonra da buraya yazarsa çok faydalı oluruz sınava girecek arkadaşlara,başarılar..

SELAMETLE..!!

sınavdan gecen herkesi tebrik ediyorum...
malumunuz sınavlar zor degil.. zor olan goss'un verdigi cevapları bulmak....

Ayrıca ARPA radar ile ilgili yaklasık 50 soruluk bır dokuman varmıs. bunu forumda aradım ama bulamadım. bununla ilgili elınızde herhangi bir bilgi varmi. paylaşırsanız sevinirim.
şimdiden teekkurler..

Tebrikler ....DIP sorulan soruda sadece 36 feet değerine bakıyoruz değilmi :) Fazla basit gelmiş sorular,tabi çıkmış soruları iyi bilenlere :)

9)Güneşin meridyenden geçişi anında DR Lat.N<Dec.N ise enlem aşağıdaki bağıntıların hangisi ile ifade edile-bilir? (ZX Başucu mesafesidir)
a) Dec.-ZX xxxx
b) Dec.+ZX
c) ZX-Dec.
d) Dec+Sext.Alt.
e) Dec-Sext.Alt
dec +x olmazmı cünkü enlemle bulunana dec in işareti aynı yada benmı yanlış biliyorum ?

gha dec sorusu

12)03 Mayıs 1999 günü 04:25:15 GMT da, Ay’ın GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 31 27’,3 - 17 22’,6 S
b) 25 08’,5 – 17 22’,6 S
c) 37 45’,9 – 17 20’,0 S
d) 37 43’,3 – 17 24’,8 S xxxx
e) 37 051’,6 – 17 020’,4 S

bun burda gha 37 34,3 buldum sorudamı bendemı yanlıslık

Geri