GOSS 16.05.2013 Vardiya Standartları Istanbul Soruların Tamamı

EMRAH C

Küpeşteci
Denizci
www.dfsmarket.com SİTESİNDEN ALDIĞIM GOSS 2013 SORU BANKASI KİTABINA ÇALIŞARAK GEÇTİM, BANA ÇIKAN SORULAR AŞAĞIDADIR SINAVLARA GİRECEK ARKADAŞLARA KESİNLİKLE TAVSİYE EDERİM.

1.demir vardiyası düzenlenirken bu düzenlemeye uygun düşmeyecek seçenek aşağıdakilerden hangisidir ?
A) can güvenliği ve gemi güvenliği düşünülmüş bir düzenleme.
B) uluslar arası, ulusal ve yerel kurallara dikkat edilerek hazırlanmış vardiya
C) makine vardiyasının güvenliği düşünülmeden hazırlanmış vardiya sistemi xxxxxxx
D) geminin normal iş programı ve sırasına göre hazırlanmış vardiya sistemi
E) köprü üstünde devamlı bir zabit gerektirecek vardiya düzeni

2-Yelkenli tekneler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden yanlış olanını seçiniz?(aynı soru şıklar farklıdıydı sorunun cevabı aynı fakat E şıkkındaydı diğer şıklar değişikdi)

A) Yelkenli tekneler yelkenleri ile birlikte makinelerini kullandıkları taktirde, kuvvetle yürütülen bir tekne olarak kabul edileceklerdir. Bu tekneler geceleyin borda ve pupa fenerlerini göstermek zorundadırlarxxxx
B) Boyu 20 m. den fazla yelkenli tekneler borda ve pupa fenerlerine ilaveten eğer isterler ise direk başında düşey doğrultuda her yönden görünür üste kırmızı altta yeşil fenerler çekebilirler.
C) Boyu 12 metre olan bir yelkenli tekne borda ve pupa feneri çekmek zorundadır. Bu tekne eğer isterse bu fenerleri direk başında bir fanus içinde bitişik olarak çekebilir.
D) Boyu 7 metreden az olan bir yelkenli tekne borda ve pupa fenerlerini göstermeyebilir. Ancak bu tekneler her zaman el altında ve kullanıma hazır bir el feneri bulundurmak zorundadırlar.
E) Yelkenli tekneler gündüz yelkenleri ile birlikte makinelerini de kullandıkları taktirde en iyi görülebilecek bir yere sivri ucu aşağıya doğru bir koni çekmek zorundadırlar.

3.- “Seyir halinde” deyimi ;

A) Demirli olmayan bir tekne anlamına gelecektir
B) Demirli olmayan veya karaya bağlı olmayan bir tekne anlamına gelecektir
C) Demirli olmayan veya karaya bağlı olmayan veya karaya oturmamış bir tekne anlamına gelecektir***
D) Demirli olmayan veya karaya oturmamış bir tekne anlamına gelecektir
E) Karaya bağlı olmayan ve üzerinde yol bulunan bir tekne anlamına gelecektir

4.Çektiği su (draft) nedeniyle manevrası kısıtlı bir tekne gündüz bu durumunu hangi işaret veya işaretlerle belirtir?

A) En iyi görünür bir yere bir siyah silindir şekli toka eder***
B) En iyi görünür bir yere bir siyah eşkenar dörtgen toka eder
C) En iyi görünür bir yere sivri uçları birbirine bakan iki siyah koni toka eder
D) En iyi görünür bir yere iki siyah küre şekli toka eder
E) En iyi görünür bir yere bir siyah küre, bir eşkenar dörtgen, bir siyah küre şekillerini toka eder

5.Acil durumların tespitinde ilk sorumluluk kime ait olmalıdır?

A) Vardiya tutmakta olan zabite***
B) Kaptana
C) Gemi sahibine
D) 2.Kaptanın sorumluluğundadır
E) Hiçbiri

6.. Uluslararası teamüller liman vardiyasında kaptanın gemi lumbarağzında ziyaretçi kaydı tutulmasını gerekli görür. Buna göre aşağıdakilerden hangisi böyle bir kaydın düşülmesinde zorlayıcı bir neden teşkil etmez?
a) Kaçak yolcunun engellenmesi
b) Gemi teçhizat ve donanımlarının korunması
c) Geminin korunması
d) Liman otoritesinin kontrol sıklığı xxxxx
e) Gemi adamlarının güvenliği

7.-Gece bir adet pruva silyonu, borda fenerleri ve pupa fenerine ek olarak, düşey bir doğrultuda, ufkun her yönünden görülür üstte kırmızı,ortada beyaz ve onun altında kırmızı fener bulunan geminin iskele bordasında, iskele borda fenerinden geriye kıça doğru ve bu fenerden yukarıda, düşey bir doğrultuda yukarıdan aşağı ve ufkun her yönünden görülür üst üste iki adet yeşil fener göstermektedir.Bu gemiyi tanımlayınız?

A) Seyir halinde boyu elli metreden kısa su altı çalışması yapan bir gemi olup sancak tarafından geçiş uygundur
B) Boyu 50 metreden kısa seyir halinde ve su altı çalışması yapan bir tekne olup iskele tarafından geçiş uygundur***
C) Seyir halinde boyu elli metreden kısa manevrası, ağları engele takıldığı için kısıtlı için kısıtlı bir trol çeken gemidir
D) Seyir halinde boyu elli metreden kısa manevrası kısıtlı ve denizden yaklaşılması uygun olmayan tarafını işaret eden bir gemidir
E) Seyir halinde boyu elli metreden kısa mayın arama-tarama görevi yapan bir teknedir

8)-Aşağıdaki fenerleri görülen tekne ne işle uğraşmaktadır?

................... O B
................... O K
........ O B .............. O B (ben 8.soruyu E şıkkı olarak işaretledim ancak DF storda satılan kitapda(SORU 44) aynı soru C şıkkı olarak cevaplanmış hangisi doğru araştırıp bakmadım)

A) Ağ balıkçılığı yapan ve ağlarının uzunluğu tekneden 150 m. den fazla olan demirdeki bir tekne
B) Trol balıkçılığı yapan ve ağlarını atmakta olan üzerinde yol bulunan bir tekne
C) İçinde kılavuz kaptan bulunan, seyir halinde ancak üzerinde yol olmayan bir kılavuz teknesi
D) İçinde kılavuz kaptan bulunmayan, demirde bulunan bir kılavuz teknesi
E) İçinde kılavuz kaptan bulunan, demirdeki bir kılavuz teknesi

9)-Boyu 50 metre'den uzun olan kuvvetle yürütülen bir tekne, yedek boyu 200 metre 'den fazla olan bir tekneyi çekerek yedeklemektedir. Yaptığı iş nedeniyle manevrası kısıtlı değildir. Gece çeken ve çekilen tekneler hangi özellikteki fenerleri gösterirler?

A) Çeken tekne pruvasında üst üste üç adet silyon fenerini, borda fenerlerini, pupa fenerini ve üstünde san yedek fenerini çekilen tekne ise borda fenerlerini ve pupa fenerini gösterirler.
B) Çeken tekne pruvasında üst üste üç adet silyon, grandisinde bir adet silyon fenerini, borda fenerlerini, pupa feneri ile sarı yedek fenerini, çekilerek yedeklenen ise silyon fenerini, borda fenerlerini ve pupa fenerini gösterirler.
C) Çeken tekne pruvasında üst üste iki adet silyon fenerini, grandisinde bir adet silyon fenerini, borda fenerlerini, pupa fenerini, çekilerek yedeklenen ise silyon fenerini, borda fenerlerini ve pupa fenerini gösterir.
D) Çeken tekne pruvasında üst üste iki adet silyon fenerini grandisinde bir adet silyon fenerini, borda fenerlerini, sarı yedekleme fenerini, pupa fenerini, çekilerek yedeklenen ise borda fenerlerini ve pupa fenerini gösterir.
E) Çeken tekne pruvasında üst üste üç adet silyon, grandisinde bir adet silyon fenerini, borda fenerlerini, pupa fenerini ve üstünde san yedek fenerini, çekilerek yedeklenen ise borda fenerlerini ve pupa fenerini gösterirler.***

10)Boyu 170 metre ve eni 27 metre olan kısmen batık bir tekne yedeklendiğinde bu teknede;

A) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
B) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
C) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir.
D) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerlerde en az 3 milden ve her yönden görünür birer beyaz fener gösterecektir.
E) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir.***

11)Boyu 20 metreden uzun balıkçılıkla uğraşan ve ağları tekneden 200 metreye kadar uzanan bir tekne gündüz durumunu nasıl belirtir?

A) En iyi görünür bir yerine siyah bir sepet ve ağlarının olduğu yönü gösterir tepesi aşağıda siyah bir koni toka ederek belirtir.
B) En iyi görünür bir yerine siyah bir eşkenar dörtgen ile ağlarının bulunduğu yönü gösterir bir diğer siyah koni toka ederek belirtir.
C) En iyi görünür bir yerine siyah bir eşkenar dörtgen ile ağlarının bulunduğu yönü gösterir tepesi aşağıda siyah bir koni toka ederek belirtir.
D) En iyi görünür bir yerine tabanları birbirine bitişik bir çift siyah koni ile ağlarının yönünü gösterir tepesi yukarıda siyah bir koni toka ederek belirtir.
E) En iyi görünür bir yerine tepeleri birbirine bitişik bir çift siyah koni ile ağlarının yönünü gösterir tepesi yukarıda siyah bir koni toka ederek belirtir.***

12)Kısıtlı görüş koşullarında, yelkenle seyreden bir tekne bu durumunu nasıl belirtir?

A) İki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun iki kısa düdük çalarak durumunu belirtir.***
B) İki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun düdük çalarak durumunu belirtir.
C) İki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun üç kısa düdük çalarak durumunu belirtir.
D) Bir dakikayı geçmeyen aralıklarla iki uzun düdük çalarak durumunu belirtir.
E) Bir dakikayı geçmeyen aralıklarla bir kısa, bir uzun, bir kısa düdük çalarak durumunu belirtir

13)Vardiya zabiti geminin karaya oturduğunu tesbit ettiğinde ilk yapması gereken işlem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dahili emergency alarm çalınacak
B) Makine/makineler stop edilecek***
C) Su geçmez kaportalar kapatılacak
D) Kaptana haber verilecek
E) Gece periyodunda güverte ışıkları yakılacak

14)Gemilere gerektiğinde birleşik düdük sistemi monte edilir. Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü gereği, birleşik düdük sistemine tek bir düdük gözü ile bakılacaktır. Ancak bu düdükler birbirlerinden ;

A) 90 metreden daha uzak mesafeye konmayacaktır
B) 95 metreden daha uzak mesafeye konmayacaktır
C) 100 metreden daha uzak mesafeye konmayacaktır***
D) 105 metreden daha uzak mesafeye konmayacaktır
E) Hiçbiri

15) Boyu 50 metreden küçük demirli bir geminin gece ve gündüz göstermesi gerekli işaretler nelerdir.

A) Gece en iyi görülebilecek bir yere her yönden görülen bir kırmızı fener, gündüz bir küre
B) Gece en iyi görülebilecek bir yere her yönden görülecek iki kırmızı fener, gündüz tepesi aşağı doğru bir koni
C) Gece en iyi görülebilecek bir yere her yönden görülecek bir beyaz fener, gündüz bir küre xxxxxxx
D) Gece en iyi görülebilecek bir yere her yönden görülecek bir beyaz fener, gündüz bir silindir
E) Gece baş ve kıç tarafta her yönden görülebilecek birer beyaz fener, gündüz bir küre

16)DÇÖT'e göre aşağıdaki manevralarını engelleyenlerden hangisi/hangileri bir balıkçı tekneyi ifade eder?
I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I,II
D) I,II,III xxxxxx
E) II

17)Mayın temizleme işiyle uğraşan gemi kısıtlı görüsde hangi ses işaretini verir? diye bir soru vardı

18) sancağından geçme isteğimizi hangi ses işareti ile veririrz?

19)dçöt e göre her iki teknede manevra yapmasını gerektiren durum aşağılardan hangisidir?

cevap:birbirini puruva puruvaya gören tekneler ( en mantıklı olanı buydu bunu işaretledim)

20)090 rotasına gitmekte olan geminin vardiya zabitisiniz iskele kemere dogrulrusunda kırmızı borda fenerini gördüğünüz geminin hakiki rotası nedir?

cevap:315 derece (doğrumu bilmiyorum)

21) köprü üstü gözcüsü gördüğü hedefleri rapor ederken nasıl rapor etmelidir?

a)hakiki kerterizi ile
b)nispi kerterizi ile
c)hedefeden aldığı kerteriz ile
... diye devam eden bir soru ben nispi kerterizi ile dedim bence kesinlikle doğru.

SINAVDAN 75 ALIP GEÇTİM BİR SORU FAZLA YAZDIM EMİN OLAMADIM O MUYDU BU MUYDU DİYE HER İKİSİNİDE YAZDIM BANA ÇIKAN 20 SORUNUN 20Sİ DE BU SORULARIN İÇİNDEDİR.SINAVA GİRECEK ARKADAŞLARA BAŞARILAR DİLİYORUM

TÜM ARKADAŞLARIN REGAİP KANDİLİ MÜBAREK OLSUN..

Geri