GOSS 17.05.2012 Vardiya Tutma Uzk.Var.Zbt

cnrbzkrt

Küpeşteci
Denizci
Ben de değişik gördüğüm soruyu ekliyorum;

DÇÖT'e göre aşağıdaki manevralarını engelleyenlerden hangisi/hangileri bir balıkçı tekneyi ifade eder?
I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I,II
D) I,II,III **
E) II

Cevap "D"
bkz.(DÇÖT Kural 3(d) "Balıkçılık yapan tekne" deyimi: Manevra kabiliyetini sınırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekne anlamına gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır)

2.DÇÖT'e göre geminin uzunluğu neyi ifade etmektedir.

A) Enine olan boyu
B) Tam boy ***
C) Dikmeler arası mesafe
D) Ana güvertenin uzunluğu
E) Bordasının uzunluğu
Cevap "B"

3.DÇÖT'e kıyıya yakın seyreden aşağıdaki teknelerin hangisinin geçiş üstünlüğü en fazladır?
a) Balıkçı gemileri
b) Manevra yapma gücü kısıtlı olan
c) Su çekimi nedeniyle kısıtlı olan ***
d) Yelkenli
e) Kuvvetle yürütülen gemi
Cevap "C" (Ben C dedim, draftı sebebiyle manevrasını yapması zor ve tehlikeli olacaktır)

4.Geminin demir taradığını hangileri ile anlarsınız?
I. Gözle takip
II.GPS
III. Radar

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I, II, III ***
D) I, II
E) II,III

Değişik soru olarak bu 4 soru vardı. Diğer sorular forumda paylaşılan sorulardandı. Ağırlık olarak ses işaretleri ve fener mesafeleri sorularıydı. Cevaplar kendi referansımdır. Sadece 3.soruyu araştırmanızı öneririm. Sınava girecek arkadaşlara başarılar diliyorum ;)

3.sorudaki kıyıya yakın seyreden tabiri sebebiyle ben "C" demiştim. Geçiş üstünlükleri hatırladığım kadarıyla draft nedeniyle manevra yapamayacak gemi bu durumda geçiş üstünlüğüne sahiptir. Araştırılmalı tabi ki, tartışılır ;) Yanıltmayalım sınava girecek arkadaşları da

Hakem heyetinin görüşünü bildiriyorum 3- Cevap B :)
Şaka bir yana Su çekimi nedeniyle kısıtlı bir tekne;
DÇÖT'e göre kendi durumunu ele alıp ona göre hareket edecektir ve mümkün olduğu kadar manevrası kısıtlı tekneye yol verecektir. (Kural 18)

Diğer sorulara verilen cevaplar tamamiyle doğrudur.

Yanlış hatırlamış olabilirm tabi ki, doğrusunu söyleyelim, yardımcı olalım arkadaşlara, Sağol Sakin kardeşim. Cevap B arkadaşlar :)

DÇÖT'e göre aşağıdaki manevralarını engelleyenlerden hangisi/hangileri bir balıkçı tekneyi ifade eder?
I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I,II
D) I,II,III
**E) IIkural 3'ün d maddesine göre cevap I,II dir.
Olta balıkçılığı manevra kısıtlamasında bulunmadığı için DÇÖT tanımında balıkçı sınıfına girmez.

Doğrudur olta balıkçılığı kapsam dışıdır. Olta balıkçılığı manevraya engel değildir.
İlgili DÇÖT Maddesi:

Kural 3:
(d) "Balıkçılık yapan tekne" deyimi: Manevra kabiliyetini sınırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekne anlamına gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır.

Doğru Cevap: C

ben de ilk etapta senin gibi düşündüm ancak soruyu bir kez daha okuyunca manevrasını kısıtlayan ibaresini gördüm o nedenle olta da manevrayı kısıtlarsa tekne balıkçı sınıfına girer diye düşünüyorum.

Ben manevrayı etkıleyen bır olta gormedım, o yuzden manevrayı etkılemez bana gore. Kaldı kı olta balıkcılıgı yapıp balıkcı alametler ceken bır tekneye de hıc rastlamadım. Isın uygulama kısmı bır yana zaten bu gasm sorusu. Minimum ıkı dogru cevap mutlaka oluyor. Soruda manevrayı etkıleyecek buyuklukte bır olta deseydı sana katılırdım, ama bu ayrım yapılmadıgından olta harıc dıgerlerı dıyecegım.

vardiya standartlaarında yeni çıkan daha önce forumlarda görmediğim soru:1- dar bir kanalda ilerleyen su çekimi nedeniyle manevrası kısıtlı bir gemisiniz. iskele baş omuzluğunuzda balıkçı var. hareket tarzınız ne olur. doğru cevap- balıkçının hareketlerinden tereddüt edersem 5 kısa düdükle uyarırım

DÇÖT te manevrayı kısıtlayan malzemeler arasında OLTAyıda saydıysa demek ki manevrayı kısıtlayabilen oltalar da vardır manti olarak. Genel düşünülürse cevap 1-2-3 ..

ama uygulamada ise olta manevranı kısıtlıyorsa balıkçı teknesisin kısıtlamıyorsa normal teknesin. Bir çatışma oluşursa duruma göre tekne değerlendirilir( balıkçı veya değil) . ona göre sorumluluklar belirlenir... v.s. .... diye düşünüyorum...

Cevap 1-2-3 olacak. Sınavda 100 almış bir arkadaşın paylaşımda verdiği cevap 1-2-3 olmuştur. Dolayısıyla doğru cevap GOSS'a göre 1-2-3 'dür arkadaşlar. Kesin net..

Geri