GOSS 18.05.2012 Gemicilik Ve Gemi Manevrası Yeni Sorular

17.05.2012 Antalya goss salonu gemicilik soruları

17.05.2012 gemicilik... 90 aldım geçtim, bana çıkan soruları aynen aktarıyorum inş. faydalı olur.

1.Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Manevra açısından en ideal durum hiç meyil olmamasıdır.
b) Bir gemi yüksek borda tarafına dönerken alçak borda tarafına dönerken çizdiğinden daha küçük bir dönme çemberi çizer.
c) Sancağa meyilli gemi iskeleye meyilli gemiye göre manevraya daha uygundur.
d) Meyilli gemide sallanmaması ve daha iyi oturması bakımından pilot çarmıhı mümkünse yüksek borda tarafına donatılır.
e) Çift pervaneli bir gemi meyilliyken alçak borda tarafındaki pervane daha etkindir.

2.Aşağıdakilerden hangisi demir yeri seçiminde göz önüne alınması gereken hususlardan değildir?
a) Demirlenecek suyun derinliği ve dip yapısı
b) Geminin boyu ve draftı
c) Limandaki diğer gemilerin demirleme durumları
d) Limandaki hakim doğa koşulları (rüzgar, akıntı vs.)
e) Deniz suyunun sıcaklığı.

3.Aşağıdakilerden hangisi ileri yol alan bir gemide pupa akıntısı nedeniyle meydana gelecek etkilerden değildir ?
a) Normal koşullarda geminin yere göre yaptığı hızda bir çoğalma meydana getirir.
b) Geminin yeryüzü üzerinde, belirli bir süre sonunda normal koşullarda, pervanesi ve dümeni ile ulaşması gereken konumda farklılık yaratır.
c) Belirli bir süre sonra gemiye görece geliş yönlerine bağlı olarak sancağa veya iskeleye doğru bir sürüklenme yolu oluşturmaz.
d) Gemiyi, yeryüzü üzerinde dümen tuttuğu rotadan başka bir rota üzerinde götürmez.
e) Normal koşullarda geminin yere göre yaptığı hızda bir azalma meydana getirir.

4.Aşağıdakilerden hangisi sığ suyun etkilerinden değildir?
a) Pervane titreşimleri artar.
b) Pervanenin boysal ve ensel kuvvetlerinde azalma olur.
c) Dirençler büyür.
d) Derin suya göre hızda azalma olur.
e) Geminin dönme çemberi küçülür.

5.Başüstünde manevra amiri zabit zincirin durumunu köprüüstüne “SAAT 9’A KUMANDA EDİYOR” şeklinde rapor ettiğinde bu ne anlama gelir?
a) Demir dipten yaklaşık saat 9’da kopacak demektir.
b) Zincirin 9’uncu kilidi gelmek üzeredir.
c) Zincir başa doğru kumanda ediyordur.
d) Zincir sancak bordaya kumanda ediyordur.
e) Zincir iskele bordaya kumanda ediyordur.

6.Baştan bağlı, akıntıya salmış gemilerde bağlantılara binecek yükün büyüklüğü nelere bağlıdır?
a) Akıntının hızı, akıntının yönü, akan suyun yoğunluğu
b) Akıntının hızı, akıntının yönü, geminin sualtı bölümü pürüzlülüğü
c) Akıntı hızının karesi, akıntı yönü, geminin akıntı yüzü değeri
d) Akıntı hızının karesi, geminin akıntı yüzü değeri, sualtı bölümü pürüzlülüğü, akan suyun yoğunluğu
e) Akıntı hızının karesi, akıntı yönü, geminin akıntı yüzü değeri, akan suyun yoğunluğu

7.Çipolu demir (Admiralty demiri) ile çiposuz demir arasında ne fark vardır?
a) Çipolu demirin tutuculuğu, kullanılan çiponun katkısıyla, çiposuz demirden daha fazladır.
b) Çipolu demirle çiposuz demirin tutuculuk bakımından farkı yoktur; yalnızca şekilleri farklıdır.
c) Çipolu demirle çiposuz demirin farkı yalnızca üretici firmanın kullandığı markalardadır.
d) Çipolu demirle çiposuz demirin farkı kullanılan metallerindedir. Dövme demirden yapılan demirlere çiposuz demir denir.
e) Çiposuz demirin, her iki tırnağıyla dibe gömülebildiği için, daha iyi tutuculuğu vardır.Çipolu demir ise bugün yalnızca ufak teknelerde kullanılan eski tip demirdir.

8.Sığ suda dönme çemberinin ve diğer manevra özelliklerinin farklılık göstermesinin sebebi nedir?
a) Yoğunluğun büyümesi
b) Dirençlerin büyümesi
c) Tuzluluğun artması
d) Sıcaklığın yükselmesi
e) Suyun moleküler yapısında meydana gelen değişikliğin kendini kıyılara yakın bölgelerde göstermesi.

9.Zincirin demir yakınında diple yaptığı açı aşağıdakilerden hangisiyken en yüksek tutma kuvveti elde edilir?
a) 0 derece (dibe yatay)
b) 10 derece
c) 45 derece
d) 60 derece
e) 90 derece (Dibe dik)

10.Aşağıdaki deyimlerden hangisi babalara volta edilen veya elde tutulan halatları ağır ağır koyuvermek manasına gelir?
a) Desta.
b) Bando.
c) Kaloma.
d) Gamba.
e) Laçka.

11.Boyaların açılması için aşağıda belirtilen hangi malzemeler kullanılır?
a) Gaz yağı
b) Benzin
c) Motorin
d) Neft yağı
e) Tiner

12.Güverte saçında dolgu kaynağı ile doldurulamayacak büyüklükte olan bir delik aşağıdaki yöntemlerden hangisiyle onarılır?
a) Bindirme
b) Paso
c) Dablin
d) Armuz
e) Geçme yama

13.3 Burgatalık bir roda bitkisel halatın uzunluğu aşağıda gösterilen değerlerden hangisine uygundur?
a) 80 kulaç.
b) 100 kulaç.
c) 90 kulaç.
d) 120 kulaç.
e) 110 kulaç.

14.3 burgatalık 24 telli bir tel halatın kesilme gücü aşağıdaki ton değerlerden hangisine uygundur?
a) 20 Ton
b) 22 Ton.
c) 24 Ton.
d) 27 Ton.
e) 30 Ton.

15. Aşağıdakilerden hangisi rüzgarın etkilerinden değildir?
A) Hız değiştirme
B) Düşürme
C) Savurtma
D) Önleme açısı
E) Bayıltma

16)Demirin deniz dibinden kurtulma anını rapor etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? Ben buna apiko dedim, yanlış cevap oldu….
A) Vira
B) Apiko
C) Salpa
D) Alesta
E) Hayboci

17. Sağ devirli sabit adım pervaneli ve herhangi başka bir dış kuvvet etki etmeden geminin kıçı ileri yolda hangi yöne tornistanda hangi yöne hareket eder?
a) İleri yolda sancağa, tornistanda iskeleye
b) İleri yolda sancağa, tornistanda iskeleye
c) İleri yolda da tornistanda da sancağa
d) İleri yolda da tornistanda da iskeleye
e) İleri yolda da tornistanda da sabit kalır

18. Gaz ergitme kaynağında aşağıdakilerden hangisi YAKICI GAZ olarak kullanılır?
a) Asetilen
b) Bütan
c) Propan
d) Oksijen
e) Nitrojen

19. Birde şöyle bir soru vardı, denize düşen kişiyi kurtarma amacıyla hangisi doğrudur?
1. Kişinin denize düştüğü köprü üstünden farkedilmişse Anderson dönüşü yapılır.
2. Kişinin denize düştüğü köprü üstünden geç farkedilmişse Williamson Dönüşü yapılır.
3. Scharnov dönüşü gemiyi kendi dümen suyuna getirir ve dönüşü daha az mesafede tamamlar
4. Denize düşen kişiyi kurtarmak için dümen düşülen tarafın aksine dümen basılır.
( Ben bu soruya yalnız 1 dedim yanlış çıktı, doğru cevap d şıkkı olacak )

a)Yalnız 1 b)yalnız 2 c) 1, 2, 4 d) 1, 2 ,3 e) 1, 2, 3, 4

20. Konteyner gemilerinde,bir konteynerin güvertedeki yeri ne şekildedir? Gibi bir soruydu
a) 2 boyutlu baş,kıç
b) 3 boyutlu x, y, z
c) 4 boyutlu baş,kıç, iskele, sancak
d) 3 boyutlu bay, row, tier
e) gereksiz bir boyuttu hatırlamıyorum J

Uzakyol Birinci Zbt yada Uzakyol Kaptanlık ehliyeti için sınavlara girenler mümkünse Gemi manevraları,Gemi Makinesi,Vardiya Standartları,Seyir ve Meteorolojiden yeni çıkan soruları cevapları ile paylaşırmısınız?

10. soru bence kaloma olacak cunki yavas yavas bırakılması dıyor. 12 soruda dablin olması gerek bence. 18 de oksijen yanıcı gaz degil ilk üçü yanıcı gaz sorumu degişik acaba ama 90 aldıgına göre benim dediklerim yanlıs cıkıyor

16 sorunun cevabini bende apiko olarak biliorum an itibariyle apiko oluyor diye biliorum.. kelimelerin anlamlarina qore mi yapacaz yoksa goss'un keyfine qoremi yapacaz anlamadim acikcasi

16)Demirin deniz dibinden kurtulma anını rapor etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? Ben buna apiko dedim, yanlış cevap oldu….
A) Vira
B) Apiko
C) Salpa
D) Alesta
E) Hayboci

demirin ağırlığı sadece zincir üzerinde olduğu an, yani deniz dibi ile temasının kesildiği an salpa dır.

apiko'da demirin, deniz dibinden teması kesilmemiştir.

kurtulma anı ile kasıt demirin salpa olmasıdır.

Geri